Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πριν λίγο βρήκα ένα usb stick και το έβαλα στο pc αλλά δε δούλευε.
Άνοιξα το pc managment -> disk managment μπας και το καταφέρω να δουλέψει.
Με το που άνοιξε το disk manag μου έβγαλε μήνυμα λάθους και ήθελε αν θυμάμαι καλά να κάνει μια μετατροπή σε mbr.
Επειδή νόμιζα ότι ήταν για το stick πάτησα ναι με αποτέλεσμα να γίνει ο ένας από τους δύο εξωτερικούς δίσκους unallocated και τον δείχνει δυο φορές.
Έκλεισα το disk manag και στον file expoler ο σκλήρός δεν φαινόταν καθόλου.
Ξαναμπαίνω στο disk manag και χωρίς να πατήσω τίποτα έκανε από μόνο του unallocated και τον δεύτερο εξωτερικό σκληρό και τον χώρισε σε δύο partition και τον δείχνει τρεις φορές!!!
Στους σκληρούς είχα πολλά δεδομένα και backup.
Οι σκληροί είχαν κρυπτογράφηση bitlocker σε windows 10 pro αυθεντικά.

Ακόμα είχα setαρει τα windows να κάνουν backup στον ενα εξ.σκληρό κάποια directories του C δίσκου αν έχει να κάνει με το πρόβλημα.

Ξέρει κάποιος τι έγινε και πως μπορώ να ανακτήσω τα δεδομένα;

* Προσπαθώ να βάλω ένα screenshot από το disk managment αλλά δεν το βλέπω να φορτώνει σωστά ... Έβαλα ένα λινκ σε google drive

https://drive.google.com/file/d/1-AM76e1KTC0OmyqfAy8PMoZO50lQy6nJ/view?usp=sharing

Επεξ/σία από AndVal
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Σοβαρό πρόβλημα σε εξωτερικούς σκληρούς από το disk managment εγιναν unallocated
Δημοσ.
1 ώρα πριν, AndVal είπε

Πριν λίγο βρήκα ένα usb stick και το έβαλα στο pc αλλά δε δούλευε.
Άνοιξα το pc managment -> disk managment μπας και το καταφέρω να δουλέψει.
Με το που άνοιξε το disk manag μου έβγαλε μήνυμα λάθους και ήθελε αν θυμάμαι καλά να κάνει μια μετατροπή σε mbr.
Επειδή νόμιζα ότι ήταν για το stick πάτησα ναι με αποτέλεσμα να γίνει ο ένας από τους δύο εξωτερικούς δίσκους unallocated και τον δείχνει δυο φορές.
Έκλεισα το disk manag και στον file expoler ο σκλήρός δεν φαινόταν καθόλου.
Ξαναμπαίνω στο disk manag και χωρίς να πατήσω τίποτα έκανε από μόνο του unallocated και τον δεύτερο εξωτερικό σκληρό και τον χώρισε σε δύο partition και τον δείχνει τρεις φορές!!!
Στους σκληρούς είχα πολλά δεδομένα και backup.
Οι σκληροί είχαν κρυπτογράφηση bitlocker σε windows 10 pro αυθεντικά.

Ακόμα είχα setαρει τα windows να κάνουν backup στον ενα εξ.σκληρό κάποια directories του C δίσκου αν έχει να κάνει με το πρόβλημα.

Ξέρει κάποιος τι έγινε και πως μπορώ να ανακτήσω τα δεδομένα;

* Προσπαθώ να βάλω ένα screenshot από το disk managment αλλά δεν το βλέπω να φορτώνει σωστά ... Έβαλα ένα λινκ σε google drive

https://drive.google.com/file/d/1-AM76e1KTC0OmyqfAy8PMoZO50lQy6nJ/view?usp=sharing

Να φανταστώ ότι έκανες επανεκκίνηση στο pc.

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, fmarkos είπε

Το πιθανότερο είναι να στρώσει αν κάνεις. 

Έκανα επανεκκίνηση αλλά δυστυχώς παραμένουν unallocated απλός τώρα εμφανίζονται μόνο μια φορά ο καθένας.

Software σαν το Stellar Data Recovery πιστεύεις θα δουλέψουν ή θα έχουν θέμα λόγο bitlocker;

Δημοσ.

Δοκίμασε να κάνεις rebuild τον MBR με κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης partitions μπας και ισιώσει, για επαναφορά νομίζω είναι δύσκολο λόγω bitlocker. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχήν μπορείς να κάνεις τα εξής και να δοκιμάσεις εάν μπορείς να κάνεις assign τα volumes που αντιστοιχούν στους δίσκους (που έχουν γίνει unallocated) σε κάποια Letter (π.χ. D, E, F, G H, κ.λπ.).

• "CMD" ως διαχειριστής ("Run as Administrator").
  • Γράφεις στο prompt "diskpart" και “Enter”.
  • Μόλις ξεκινήσει το "diskpart" γράφεις “Lis Vol” για να δεις όλα τα volumes (δες για παράδειγμα την εικόνα).
    • Diskpart> lis vol

image.png.2c014c51739276c4801ce2e9b40d6fba.png

• Επίλεξε το πρώτο volume που δεν έχει γράμμα (π.χ. όπως φαίνεται και στην εικόνα για το volume 7) και "Enter". Τα FAT32 δεν τα πειράζεις.
    • Diskpart> sel vol #
    • Όπου # ο αριθμός του Volume που θα επιλέξεις
  • Αντιστοιχείς ένα γράμμα.
    • Diskpart>assign letter=Χ
    • Όπου Χ ένα γράμμα από τα D, E, F, G H. Ξεκίνα από το D ή από το γράμμα που είχε ο δίσκος αρχικά εάν θυμάσαι βάσει του μεγέθους του).

Δες τώρα εάν έγινε η αντιστοίχιση του δίσκου σωστά και εάν βλέπεις το δίσκο στο “Disk Management”.

Εάν ναι τότε επαναλαμβάνεις τα ίδια βήματα και για τον άλλο δίσκο.

Εάν όχι θα σε συμβούλευα να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο για την επαναφορά των disks / partitions. Ακολουθούν μερικές προτάσεις (με ή χωρίς κόστος) και κάποια σχόλια.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που σου δίνουν τη δυνατότητα να επαναφέρεις ένα "unallocated partition" ή από προβληματικά partition να πάρεις τα αρχεία σου. Η κατάσταση περιπλέκεται λίγο, εφόσον μπορεί να έγιναν αλλαγές στο MBR και - όπως αναφέρεις - οι σκληροί έχουν κρυπτογράφηση bitlocker (οπότε δε νομίζω ότι μπορεί να παίξει η επαναφορά αρχείων εάν δεν επαναφέρεις πρώτα τα partitions).

Τα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι τα εξής (τα δυο πρώτα δοκιμασμένα με κανένα πρόβλημα έως τώρα - τα χρησιμοποιώ πολλά χρόνια):

Α. Εμπορικά

AOMEI Partition Assistant Professional (εδώ). Δυστυχώς στην Standard έκδοση το "Recover Lost or Deleted Files/Partitions" δεν λειτουργεί.

EaseUS Partition Master (εδώ). Δυστυχώς στην Free έκδοση (εδώ) το "Partition Recovery, WinPE Creator" δεν λειτουργεί.

Β. Free

Το μόνο που βρήκα free είναι αυτό. TestDisk and PhotoRec (μη σε μπερδεύει ο τίτλος του) αλλά δε το έχω δοκιμάσει. Θα το βρεις εδώ και είναι Free.

Αναφορικά με το "Stellar Data Recovery" που αναφέρεις όπως λέει και ο τίτλος του είναι "Data Recovery" εργαλείο και όχι "Partition Recovery". Κατά τη γνώμη μου πρέπει πρώτα να επαναφέρεις τα partitions. 

Τα παραπάνω εμπορικά προγράμματα έχουν και δυνατότητες διόρθωσης του MBR (για αυτό που σου ανέφερε και ο fmarkos). Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και τις δυνατότητες των Windows χρησιμοποιώντας το Advanced Setup (εδω: Settings > Recovery).

Επεξ/σία από JPaxilleas
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/1/2024 στις 8:22 ΜΜ, JPaxilleas είπε

Καταρχήν...

Έβαλα το easyus και επέλεξα το partitipon recovery για τον μικρότερο δίσκο 3TB.

Έκανε  12 ώρες!! και έβγαλε το partition σαν existing ...

Τώρα κάνει searching all sectors ... θα το αφήσω όλη νύχτα.

Έβαλα αλλο ένα link με sceenshot για καμια γνώμη.*

* Το lis vol του diskpart βγάζει μόνο τον κύριο δίσκο C. Ο εξωτερικός φαίνεται όμως στο disk manag και το easyus

Επεξ/σία από AndVal
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1) το usb stick ηταν δικό σου ή το βρήκες τυχαία ?
2) οι δίσκοι θα πρέπει να είναι GTP και όχι MBR.
3) δοκίμασε να αφήσεις τον ενα δίσκο μονο και να τον βάλεις σε άλλο sata / usb port .

Επεξ/σία από suboy99
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, suboy99 είπε

1) το usb stick ηταν δικό σου ή το βρήκες τυχαία ?
2) οι δίσκοι θα πρέπει να είναι GTP και όχι MBR.
3) δοκίμασε να αφήσεις τον ενα δίσκο μονο και να τον βάλεις σε άλλο sata / usb port .

1. Δικό μου αγορασμένο καινούργιο και ξεχασμένο στο συρτάρι γιατί από την αρχή μου έκανε προβληματάκια.

2. O κύριος δίσκος C είναι MBR και οι δύο εξωτερικοί GPT. Δεν έγινε κάποια αλλαγή στο disk manag στον σκληρό όπως νόμιζα στην αρχή και παρόλο το ψάξιμο που έχω κάνει ως τώρα δε βρήκα πώς έγιναν unallocated. Ως τώρα έχω την εντύπωση ότι έγινε από κάποιο Bug ή failure του disk management. Ειδικά για τον δεύτερο σκληρό όταν μπήκα στο disk manag και χωρίς να πατήσω τίποτα ο σκληρός ήταν κομμένος σε δύο partition και τα δύο unallocated.

3. Ναι, δεν αλλάζει κάτι.

Όσον αφορα το easyus που βγάζει το partition σαν existing όπως φαίνεται στο screenshot πως να το προχωρήσω; (Δεν έχω κάνει assign letter και υπόψιν ότι είναι κρυπτογραφημένος με Bitlocker)

* Το testdisk βλέπει τον εξωτερικό δίσκο σαν EFI GPT (συνηθισμένο είναι το Intel/PC partition)

* Ακόμα το easyus βλέπει στον εξωτερικό άλλο ένα partition 16ΜΒ που το Disk mang δεν βλέπει.

Επεξ/σία από AndVal
Δημοσ.
Στις 5/1/2024 στις 10:22 ΜΜ, JPaxilleas είπε

Καταρχήν μπορείς να κάνεις τα εξής και να δοκιμάσεις εάν μπορείς να κάνεις assign τα volumes που αντιστοιχούν στους δίσκους (που έχουν γίνει unallocated) σε κάποια Letter (π.χ. D, E, F, G H, κ.λπ.).

Σε καμία περίπτωση το να κάνεις assign τα volumes με τα προηγούμενα letters τους δε πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

Η ευκολότερη λύση είναι ανάκτηση partitions με testdisk (ή diskgenius ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα).

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται το bitlocker recovery key.

Υπάρχει και το iBoysoft BitLocker Recovery που είναι πιο στοχευμένο σε αυτό αν σε δυσκολεύει το testdisk αλλά δε το έχω δοκιμάσει για να έχω άποψη.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, άδικος είπε

Σε καμία περίπτωση το να κάνεις assign τα volumes με τα προηγούμενα letters τους δε πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

Η ευκολότερη λύση είναι ανάκτηση partitions με testdisk (ή diskgenius ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα).

Υπάρχει και το iBoysoft BitLocker Recovery που είναι πιο στοχευμένο σε αυτό αν σε δυσκολεύει το testdisk αλλά δε το έχω δοκιμάσει για να έχω άποψη.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν παίζει σε "Unallocated space" και σωστά το επισήμανες.     

Δημοσ.

Δική μου συμβουλή πήγαινε σε καλό τεχνικό που το έχει ξανακάνει και μην χρησιμοποιείς τους δίσκους unmount 

Ήδη εχεις κάνει σοβαρά λάθη

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, άδικος είπε

Επιτυχία !!! Τελικά, κατάφερα να επαναφέρω και τους δυο σκληρούς πανεύκολα με το DiskGenious!

1. Είδε τους σκληρούς με το που φόρτωσε, χωρίς quick ή deep scans.

2. Δεξί κλίκ πάνω τους και search lost partitions.

3. Ζητά το bitlocker password και κατευθείαν βλέπει τα directories του σκληρού!

4. Τέλος, από το μενού Disk->Save partition table και έτοιμος ο σκληρός για χρήση!!!

Να ευχαριστήσω και όσους έδειξαν ενδιαφέρον για το πρόβλημά μου, 6+ΤΒ δεδομένων ήταν αυτά.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Επεξ/σία από AndVal
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...