Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο. Μία ερώτηση. Κάποιος που προσελήφθη τον Σεπτέμβριο, δικαιούται επίδομα αδείας; Και αν ναι πως υπολογίζεται; Ρωτάω γιατί, μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων, δόθηκε και επίδομα αδείας. Ευχαριστώ πολύ.
dtzgr Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δικαιούσαι αναλογία. Αν ξεκίνησες 1/9 και δούλεψες ανελλιπώς μέχρι 31/12 (=4 μήνες ) μέσα στο 2023, τότε χοντρικά δικαιούσαι το 1/3 του επιδόματος αδείας για το 2023. Επειδή ένα ολόκληρο επίδομα αδείας είναι μισός μισθός, υπολόγιζε ότι το μέρος του επιδόματος που σου αναλογεί για το παραπάνω διάστημα είναι χοντρικά το 1/6 του μισθού σου.
Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 4 λεπτά πριν, dtzgr είπε Δικαιούσαι αναλογία. Αν ξεκίνησες 1/9 και δούλεψες ανελλιπώς μέχρι 31/12 (=4 μήνες ) μέσα στο 2023, τότε χοντρικά δικαιούσαι το 1/3 του επιδόματος αδείας για το 2023. Επειδή ένα ολόκληρο επίδομα αδείας είναι μισός μισθός, υπολόγιζε ότι το μέρος του επιδόματος που σου αναλογεί για το παραπάνω διάστημα είναι χοντρικά το 1/6 του μισθού σου. Αυτή είναι η απάντηση που έψαχνα. Δεν το ήξερα. Και τα παραπάνω λεφτά, είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Πάντως, έλαβα παραπάνω από το 1/6. 1
dtzgr Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 10 λεπτά πριν, Rebelos2018 είπε Πάντως, έλαβα παραπάνω από το 1/6. Ναι φαίνεται ότι έκανα λάθος. Απ'ότι διαβάζω, παίρνεις ως επίδομα τις αποδοχές που αντιστοιχούν στις μέρες αδείας που δικαιούσαι για το διάστημα αυτό, με "κόφτη" (ανώτατο όριο) τον μισό μισθό. Για 4 μήνες, οι μέρες αδείας είναι 4x1.66 = 6.67 μέρες. Δες εδώ: https://vontikakis.com/misthodosia/ypologismos-dorou Αν βάλεις τα στοιχεία, θα σου πει τι δικαιούσαι και μπορείς να συγκρίνεις με το τι πήρες. Σημείωσε ότι πάντα υπάρχουν μικροδιαφορές λόγω στρογγυλοποιησεων κλπ.
Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, dtzgr είπε Ναι φαίνεται ότι έκανα λάθος. Απ'ότι διαβάζω, παίρνεις ως επίδομα τις αποδοχές που αντιστοιχούν στις μέρες αδείας που δικαιούσαι για το διάστημα αυτό, με "κόφτη" (ανώτατο όριο) τον μισό μισθό. Για 4 μήνες, οι μέρες αδείας είναι 4x1.66 = 6.67 μέρες. Δες εδώ: https://vontikakis.com/misthodosia/ypologismos-dorou Αν βάλεις τα στοιχεία, θα σου πει τι δικαιούσαι και μπορείς να συγκρίνεις με το τι πήρες. Σημείωσε ότι πάντα υπάρχουν μικροδιαφορές λόγω στρογγυλοποιησεων κλπ. Αν όμως πήρα κάποιες μέρες άδεια, τι γίνεται; Θα μου αφαιρεθούν από τον επόμενο μισθό; Τώρα μου τα χάλασες φίλε Επεξ/σία 2 Ιανουαρίου 2024 από Rebelos2018
dtzgr Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Έχει να κάνει με το πόσες μέρες δικαιούσαι, όχι με το πόσες μέρες πήρες. Κανονικά πρέπει να παίρνεις όλες τις μέρες που δικαιούσαι εντός του έτους, αλλά ανεπίσημα πολλοί συμφωνούν με τον εργοδότη τους και μεταφέρουν όσες δεν ήθελαν να πάρουν εντός του αντίστοιχου έτους στους πρώτους μήνες του επόμενου. Τίποτα δεν θα σου αφαιρεθεί, μην ανησυχείς. Επεξ/σία 2 Ιανουαρίου 2024 από dtzgr
Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μόλις τώρα, dtzgr είπε Έχει να κάνει με το πόσες μέρες δικαιούσαι, όχι με το πόσες μέρες πήρες. Κανονικά πρέπει να παίρνεις όλες τις μέρες που δικαιούσαι εντός του έτους, αλλά ανεπίσημα πολλοί συμφωνούν με τον εργοδότη τους και μεταφέρουν όσες δεν ήθελαν να πάρουν εντός του αντίστοιχου έτους στους πρώτους μήνες του επόμενου. Εμένα μου είχαν πει πως πρέπει να τις χρησιμοποιήσω μέχρι 31/03/2024. Αλλα πήρα τρεις μέρες άδεια. Και παρόλα αυτά, έλαβα το επίδομα αδείας. Τι έχει συμβεί αραγες;
antbyron Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 1 minute ago, dtzgr said: Έχει να κάνει με το πόσες μέρες δικαιούσαι, όχι με το πόσες μέρες πήρες. Κανονικά πρέπει να παίρνεις όλες τις μέρες που δικαιούσαι εντός του έτους, αλλά ανεπίσημα πολλοί συμφωνούν με τον εργοδότη τους και μεταφέρουν όσες δεν ήθελαν να πάρουν εντός του αντίστοιχου έτους στους πρώτους μήνες του επόμενου. Τίποτα δεν θα σου αφαιρεθεί, μην ανησυχείς. Νομίζω ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να σου δώσει μέρες αδείας μέχρι το Μάρτιο
dtzgr Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Σε κάθε έτος, πρέπει να πάρεις και την άδεια που δικαιούσαι και το επίδομα αδείας. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Είναι και τα 2. Το επίδομα πρέπει να πληρωθεί εντός του έτους που αφορά (ή τέλος πάντων όταν γίνεται η εκκαθάριση του έτους που αφορά, συνήθως το αργότερο τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους). Την άδεια κανονικά πρέπει να την παίρνεις εντός του έτους που αφορά, αλλά όπως είπα μπορεί ανεπίσημα να μετακυλιεται και στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. 1
Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Εμένα πάντως από εκεί που δικαιουμουν 5 μέρες άδεια για το έτος 2023, χρησιμοποίησα τις 3, μου έμειναν δύο, αλλά φάνηκε ότι της πληρώθηκα κιόλας. Θα μου ζητηθούν πίσω (θα κρατηθούν στην επόμενη μισθοδοσία); Αυτό δεν έχω καταλάβει.
dtzgr Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Διάβασε τι έχω γράψει: 42 λεπτά πριν, dtzgr είπε Το επίδομα πρέπει να πληρωθεί εντός του έτους που αφορά (ή τέλος πάντων όταν γίνεται η εκκαθάριση του έτους που αφορά, συνήθως το αργότερο τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους). Την άδεια κανονικά πρέπει να την παίρνεις εντός του έτους που αφορά, αλλά όπως είπα μπορεί ανεπίσημα να μετακυλιεται και στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Δεν θα σου ζητηθεί τίποτα πίσω.
Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μόλις τώρα, dtzgr είπε Διάβασε τι έχω γράψει: Δεν θα σου ζητηθεί τίποτα πίσω. Οκ σας ευχαριστώ όλους
Foutrelis Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Άρα σου μένουν άλλες 2 μέρες να πάρεις ως άδεια μέχρι τέλος Μαρτίου. Όπως γράφει ο @dtzgr "Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Είναι και τα 2." Βάσει νόμου παίρνεις 14 μισθούς κάθε χρόνο (ως μισθωτός): 12 μηνιάτικα + δώρο Πάσχα (μισός μισθός) + επίδομα αδείας (μισός μισθός) + δώρο Χριστουγέννων (~ένας μισθός). Το επίδομα αδείας δεν έχει σχέση με την ετήσια άδεια που δικαιούσαι (20-22 εργάσιμες μέρες.) Υποθέτω πως αποκαλείται έτσι επειδή συνήθως δίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες όταν και καλά παίρνεις αρκετές συνεχόμενες μέρες άδεια για να πας διακοπές.
Rebelos2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 9 λεπτά πριν, Foutrelis είπε Άρα σου μένουν άλλες 2 μέρες να πάρεις ως άδεια μέχρι τέλος Μαρτίου. Όπως γράφει ο @dtzgr "Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Είναι και τα 2." Βάσει νόμου παίρνεις 14 μισθούς κάθε χρόνο (ως μισθωτός): 12 μηνιάτικα + δώρο Πάσχα (μισός μισθός) + επίδομα αδείας (μισός μισθός) + δώρο Χριστουγέννων (~ένας μισθός). Το επίδομα αδείας δεν έχει σχέση με την ετήσια άδεια που δικαιούσαι (20-22 εργάσιμες μέρες.) Υποθέτω πως αποκαλείται έτσι επειδή συνήθως δίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες όταν και καλά παίρνεις αρκετές συνεχόμενες μέρες άδεια για να πας διακοπές. Και εγώ το πήρα αναδρομικά για το καλοκαίρι του 23; Γιατί ξεκίνησα να εργάζομαι Σεπτέμβρη. Όλα καλά παιδιά τότες ευχαριστώ ξανά όλους
dtzgr Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2024 Η άδεια δεν είναι υποχρεωτικό να δίνεται (μόνο) το καλοκαίρι. Είχες δικαίωμα για 5 μέρες μέσα στο '23; Πρεπει να μπορείς να λείψεις 5 μέρες από τη δουλειά και επιπλέον να πληρωθείς και επιδομα (= επιπλέον μεροκάματο) για τις 5 αυτές μέρες (με όριο το μισό του μισθού). Αυτοί ορθά σου πλήρωσαν το επίδομα που αντιστοιχεί στις 5 αυτές μέρες και είναι και υποχρεωμένοι να σου τις δωσουν και άδεια (= να λείψεις αντίστοιχες μέρες από την εργασία σου χωρίς να χάσεις τις αποδοχές και τα ένσημα). Εσύ πήρες τα λεφτά (καλώς) και επίσης έλειψες και 3 μέρες με άδεια, οπότε μένει να πάρεις και άλλες 2 μέρες μέχρι το Μάρτιο όπως συμφωνήσατε (και για τις οποίες σου έχουν ήδη προπληρώσει το επίδομα) για να πατσήσετε για το '23. Το αντίστοιχο θα γίνει μετά για το '24 κλπ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα