Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Πριν από περίπου 2 χρόνια, έστησα, με την πολύτιμη βοήθειά σας, το PC μου :

AMD RYZEN 5 5600X (επεξεργαστής)

MSI MPG B550 GAMING CARBON WIFI (μητρική)

Seasoning FOCUS-GX-650 (τροφοδοτικό)

G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 3200 (RAM)

ΟΘΟΝΗ Dell P2719H 27 ιντσών, 1920Χ1080 (την οποία θα αλλάξω, αλλά όχι άμεσα)

Εκείνη την περίοδο οι κάρτες γραφικών ήταν στα ύψη και έτσι αγόρασα την ASUS GeForce GT 1030 2GB.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για αναβάθμιση της κάρτας, αλλά επειδή δεν έχω ιδέα από κάρτες και τις δυνατότητές τους, θα ήθελα ξανά την πολύτιμη βοήθειά σας, προτείνοντάς μου μία με εύρος τιμής από 300€ έως max 370€.

Δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου με παιχνίδια. O λόγος που θέλω να αναβθμίσω είναι η επεξεργασία φωτογραφίας (και πολύ λίγο video).

Τα πιο απαιτητικά προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι το Lightroom, το Photoshop και λίγο το DaVinci.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές με Υγεία !!!

• Λύση
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, aspromavros είπε

Καλησπέρα,

G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 3200 (RAM)

Εκείνη την περίοδο οι κάρτες γραφικών ήταν στα ύψη και έτσι αγόρασα την ASUS GeForce GT 1030 2GB.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για αναβάθμιση της κάρτας, αλλά επειδή δεν έχω ιδέα από κάρτες και τις δυνατότητές τους, θα ήθελα ξανά την πολύτιμη βοήθειά σας, προτείνοντάς μου μία με εύρος τιμής από 300€ έως max 370€.

Δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου με παιχνίδια. O λόγος που θέλω να αναβθμίσω είναι η επεξεργασία φωτογραφίας (και πολύ λίγο video).

Τα πιο απαιτητικά προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι το Lightroom, το Photoshop και λίγο το DaVinci.

Πάρε μία 4060 , αυτή παίζει γύρω στο 300αρικο στο skroutz , ανάλογα και με την υλοποίηση , θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κάτι πιο δυνατό.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση !

Είναι καλή για τα προγράμματα που χρησιμοποιώ ? Δυστυχώς από τα λίγα που έχω διαβάσει δεν έχω καταλάβει τι παίζει ρόλο στο lightroom και το photoshop (η ram, η κάρτα γραφικών, η ram της κάρτας γραφικών ?)...

Επίσης, οποιαδήποτε υλοποίηση ή πρέπει να προσέξω κάτι ?

Και πάλι ευχαριστώ !

Επεξ/σία από aspromavros
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, aspromavros είπε

Είναι καλή για τα προγράμματα που χρησιμοποιώ ? Δυστυχώς από τα λίγα που έχω διαβάσει δεν έχω καταλάβει τι παίζει ρόλο στο lightroom και το photoshop (η ram ή η κάρτα γραφικών ?)...

Και πάλι ευχαριστώ !

Η καλύτερη είναι και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

• Like 3
Δημοσ.

Αναφορικά με τα προγράμματα που αναφέρεις το Lightroom, το Photoshop και το DaVinci κυρίως η επιλογή της CPU, είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη χρήση των προγραμμάτων. Παράλληλα όλα αυτά τα προγράμματα δεν χρειάζονται την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών. Μικρή εξαίρεση ίσως αποτελεί το Lightroom όταν και εάν χρησιμοποιείς το “Enhance Details” δηλαδή τη δυνατότητα βελτίωσης λεπτομερειών. Με την GeForce GT 1030 ίσως θα ζοριζόταν , αλλά με τις σημερινές κάρτες και ειδικά τις RTX 4000 αυτό δεν παίζει. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο συνδυασμός του επεξεργαστή της AMD και της κάρτας γραφικών που σου πρότεινε ο Dark_Nightfall (θα σε ικανοποιήσει απόλυτα, όσον αφορά στην εργασία σου με αυτά τα προγράμματα) και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα.

1 ώρα πριν, aspromavros είπε

Καλησπέρα,

Επίσης Χρόνια Πολλά & Καλές Γιορτές. Δε τελειώσανε έτσι και αλλιώς ακόμα 😀

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, Dark_Nightfall said:

Πάρε μία 4060 , αυτή παίζει γύρω στο 300αρικο στο skroutz , ανάλογα και με την υλοποίηση , θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κάτι πιο δυνατό.

8 hours ago, aspromavros said:

Είναι καλή για τα προγράμματα που χρησιμοποιώ ? Δυστυχώς από τα λίγα που έχω διαβάσει δεν έχω καταλάβει τι παίζει ρόλο στο lightroom και το photoshop (η ram, η κάρτα γραφικών, η ram της κάρτας γραφικών ?)...

Επίσης, οποιαδήποτε υλοποίηση ή πρέπει να προσέξω κάτι ?

Και πάλι ευχαριστώ !

Όχι 4060 για αυτά τα προγράμματα.

Η 3060 τα πάει καλύτερα σε lightroom/Photoshop από 4060 λόγο μεγαλύτερου διαύλου (192 vs 128) μέχρι τώρα.

Και στο davinci σίγουρα θα φανούν χρήσιμα τα 12gb vram.

Και εγώ έκανα πρόσφατα την μετάβαση από 1050 σε 3060 και βλέπω το utilization της vram πολύ συχνά στα 8gb+ σε όχι τίποτα τρελλούς καταλογους καταλόγους(~ 500photo)

7 hours ago, JPaxilleas said:

Αναφορικά με τα προγράμματα που αναφέρεις το Lightroom, το Photoshop και το DaVinci κυρίως η επιλογή της CPU, είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη χρήση των προγραμμάτων. Παράλληλα όλα αυτά τα προγράμματα δεν χρειάζονται την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών. Μικρή εξαίρεση ίσως αποτελεί το Lightroom όταν και εάν χρησιμοποιείς το “Enhance Details” δηλαδή τη δυνατότητα βελτίωσης λεπτομερειών.

Επίσης Χρόνια Πολλά & Καλές Γιορτές. Δε τελειώσανε έτσι και αλλιώς ακόμα 😀

Αυτό ίσχυε παλιότερα,

Πέρα από το enhance στο lightroom, στο Photoshop πλέον το remove tool δουλεύει αποκλειστικά την κάρτα γραφικών.

Ακομα και στο export δουλευει.

Σε davinci ένα το παραπάνω, το deliver σε h265 το κάνει σχεδόν αποκλειστικά η κάρτα γραφικών με nvec.

Εννοειτε πως και στο stabilization/retime/optical flow και ένα σωρό άλλα η κάρτα ειναι στο 100%

Παντού δουλεύουν οι κάρτες γραφικών πλέον.

Με βάση το skroutz θα πρότεινα της φθηνές zotac, msi ventus* και την Asus.

*Αυτήν έχω και εάν μπεις και την δηλώσεις στην msi σου δίνει δώρο 1 μήνα creative cloud, πιθανότατα να ισχύει το ίδιο με την Asus(με αγορά μητρικής μου έδωσε και από κει 1 μήνα).

Spoiler

-Εαν το προχωρήσεις στείλε μου ένα πμ πριν το ενεργοποιήσεις στην adobe-

Για την zotac δεν γνωρίζω.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την φθηνότερη 4060 ti , η μνήμη 8 είναι υπέρ αρκετη για τις δουλειές που θέλεις και η διαφορά με τα 16 giga στην περίπτωσή σου αμφιβάλλω αν δώσει 1/1000 παραπάνω . Ότι ένα πρόγραμμα αν βρίσκει παραπάνω μπορεί να το αξιοποιήσει δεν λέει κάτι πραγματικά για την απόδοση.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, jgeorgiou said:

Την φθηνότερη 4060 ti , η μνήμη 8 είναι υπέρ αρκετη για τις δουλειές που θέλεις και η διαφορά με τα 16 giga στην περίπτωσή σου αμφιβάλλω αν δώσει 1/1000 παραπάνω . Ότι ένα πρόγραμμα αν βρίσκει παραπάνω μπορεί να το αξιοποιήσει δεν λέει κάτι πραγματικά για την απόδοση.

Δεν ξέρω εάν η 4060ti είναι ταχύτερη από 3060 σε αυτά που συζητάμε(η 4060 σκέτη πάντως είναι πιο αργή), αλλά εάν δουλεύει σοβαρά lightroom+Photoshop (παράλληλα) τα 8gb θα γεμίσουν για πλάκα και θα ξεκινήσουν τα κολλήματα.

Σε αυτά που αναφέρουμε μια εναλλακτική επιλογή είναι η 6700xt(βέβαια έχει τσιμπήσει αρκετά πλέον κ αυτή).

Σε Photoshop κ davinci τα πάει αρκετά καλά(εγώ δεν την προτίμησα γιατί σε 3d εφαρμογές  είναι πολύ πίσω.)

Το ίδιο ισχύει και για Intel arc 750 που και αυτή δεν είναι κακή επιλογή για ~240ευρω.

Εκεί που έχουν ξεκάθαρη υπεροχή οι 4xxx είναι οι εφαρμογές 3d.

Προς το παρών τουλάχιστον.

-Μπορει με κάποιο update της adobe στο μέλλον να αλλάξει και να τσιμπήσουν οι 4xxx σε επιδόσεις.-

Όσοι ενδιαφέρεστε να το ψάξετε παραπάνω δείτε αποτελέσματα από pugetbench στα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν + βίντεακια από technotice στο YouTube.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, jgeorgiou είπε

Δυστυχώς η συγκεκριμένη είναι πολύ εκτός budget...

Επεξ/σία από aspromavros
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βγήκε η 3060 σε προσφορά στα 267,9 από e-shop για όποιον ενδιαφέρεται.

Edit-> Είναι η έκδοση με 8gb με 128αρη δίαυλο και μειωμένες επιδόσεις οπότε δεν αξίζει.

Ευχαριστώ tasvar που το επισημανες

Επεξ/σία από @topos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...