Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από εχθές ο υπολογιστής σβήνει μόνος του μετά από μισή ώρα περίπου. Ίσως λίγο περισσότερο. 

Όταν σβήνει πατάω το κουμπί για να ανάψει όμως δεν γίνεται τίποτα. Συνήθως πρέπει να περάσει και μία ώρα ίσως για να ανάψει!!! 

Στην αρχή όταν τον πήρα (είναι μεταχειρισμένος) τον είχα και δύο μέρες ανοικτό γιατί κατέβαζα κάτι παιχνίδια και δεν έσβησε ούτε μία φορά. 

Παρακάτω έχω και φωτογραφία από το μήνυμα που βγάζει μετά από το σβήσιμο όταν καταφέρνει να ανάψει μετά από πολύ ώρα όπως είπα πιο πάνω. 

Διάβασα κάπου ότι ίσως λείπουν drivers του επεξεργαστή όμως το intel support assistance λέει ότι είμαι ενημερωμένος. 

Την εκδοχή να μην δουλεύει το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή την αποκλείω διότι το έχω τσεκάρει λειτουργεί κανονικά και αν δεν λειτουργούσε δεν θα άναβε καθόλου. 

Έχω σκεφτεί να αλλάξω τροφοδοτικό. Τώρα έχει πάνω ένα VS 650 της Corsair με κάρτα γραφικών gtx 1070, επεξεργαστή i5 6500. 

Καθώς γράφω κατάφερα μετά από μιάμιση ώρα περίπου να ανάψω τον υπολογιστή. Έκανα πάλι τσεκ τους drivers όλα καλά (μάλλον). 

Η θερμοκρασία του δωματίου είναι κανονική, ούτε πολύ ζέστη ούτε κρύο. Πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει κάτι άλλο; 

https://ibb.co/HTYDRbY

Επεξ/σία από tolstoy
Δημοσ.

Το μήνυμα που σου πετάει μιλάει για προστασία συστήματος από αστάθεια του τροφοδοτικού.

Θα έλεγα το πρώτο που πρέπει να κοιτάξεις είναι αυτό

• Like 3
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Το μήνυμα που σου πετάει μιλάει για προστασία συστήματος από αστάθεια του τροφοδοτικού.

Θα έλεγα το πρώτο που πρέπει να κοιτάξεις είναι αυτό

Να πάρω μεγαλύτερο ή τα 650 φτάνουν;

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, tolstoy είπε

Πήγαινε εδώ βάλε τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου και δες τι σου χρειάζεται. Αν σε παίρνει από πλευράς χρημάτων πάρε κάτι παραπάνω από ότι σου πει, όσο πιο "ξεκούραστα" δουλεύει κάτι τόσο καλύτερα. 

• Like 1
Δημοσ.

Το vs650 έχει πορτοκαλί ετικέτα ή γκρι?

Διότι το πορτοκαλί θέλει σίγουρα αλλαγή δεν αντέχουν πάνω από διετία με ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Είναι μόνο για onboard.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tolstoy είπε

Να ξέρεις ότι τα τροφοδοτικά συνήθως λειτουργούν καλύτερα περίπου στο 50-70% της συνολικής ισχύς τους, καθώς η λειτουργία κοντά στην πλήρη ισχύ τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει τη διάρκεια ζωής τους (το οποίο φυσικά εξαρτάται και από την ποιότητα κατασκευής τους). Συνήθως τη μέγιστη απόδοσή τους τα τροφοδοτικά την πετυχαίνουν όταν το φορτίο είναι γύρω στο 50%, και όσο αυτό ανεβαίνει μειώνεται η απόδοσή τους και έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε σπατάλη ενέργειας (με τα 80 Plus Gold η κατάσταση είναι καλύτερη εφόσον ακόμα και στο 70% ή και παραπάνω ένα τροφοδοτικό εξακολουθεί και έχει καλό συντελεστή αποδοτικότητας - γύρω στο 90% δηλαδή δουλεύει με λιγότερες σπατάλες ενέργειας και άρα με μικρότερη κατανάλωση).

Για ότι βγει ως σύνολο της κατανάλωσης από το calculator που σου πρότεινε ο fmarkos για να είσαι σίγουρος, εσύ θα πάρεις υπόψη σου ότι θέλεις τελικά ένα τροφοδοτικό με x 1,2 ισχύ τουλάχιστον επιπλέον για να μη πω x 1,5 (π.χ. εάν σου βγάλει 700 Watt πάρε οπωσδήποτε ένα 850άρι).  

Δημοσ.
2 ώρες πριν, boombastik είπε

Το vs650 έχει πορτοκαλί ετικέτα ή γκρι?

Διότι το πορτοκαλί θέλει σίγουρα αλλαγή δεν αντέχουν πάνω από διετία με ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Είναι μόνο για onboard.

Δυστυχώς έχει πορτοκαλί ετικέτα. 

2 ώρες πριν, fmarkos είπε

Πήγαινε εδώ βάλε τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου και δες τι σου χρειάζεται. Αν σε παίρνει από πλευράς χρημάτων πάρε κάτι παραπάνω από ότι σου πει, όσο πιο "ξεκούραστα" δουλεύει κάτι τόσο καλύτερα. 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την λύση 🙂

59 λεπτά πριν, JPaxilleas είπε

Να ξέρεις ότι τα τροφοδοτικά συνήθως λειτουργούν καλύτερα περίπου στο 50-70% της συνολικής ισχύς τους, καθώς η λειτουργία κοντά στην πλήρη ισχύ τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει τη διάρκεια ζωής τους (το οποίο φυσικά εξαρτάται και από την ποιότητα κατασκευής τους). Συνήθως τη μέγιστη απόδοσή τους τα τροφοδοτικά την πετυχαίνουν όταν το φορτίο είναι γύρω στο 50%, και όσο αυτό ανεβαίνει μειώνεται η απόδοσή τους και έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε σπατάλη ενέργειας (με τα 80 Plus Gold η κατάσταση είναι καλύτερη εφόσον ακόμα και στο 70% ή και παραπάνω ένα τροφοδοτικό εξακολουθεί και έχει καλό συντελεστή αποδοτικότητας - γύρω στο 90% δηλαδή δουλεύει με λιγότερες σπατάλες ενέργειας και άρα με μικρότερη κατανάλωση).

Για ότι βγει ως σύνολο της κατανάλωσης από το calculator που σου πρότεινε ο fmarkos για να είσαι σίγουρος, εσύ θα πάρεις υπόψη σου ότι θέλεις τελικά ένα τροφοδοτικό με x 1,2 ισχύ τουλάχιστον επιπλέον για να μη πω x 1,5 (π.χ. εάν σου βγάλει 700 Watt πάρε οπωσδήποτε ένα 850άρι).  

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανάλυση 👍

Τελικά μάλλον έφταιγε το Baldur's Gate 3!!
Το άφησα φεύγοντας για την δουλειά αναμμένο να κατεβάσει 2 παιχνίδια και δεν έσβησε
Σε όλα τα άλλα παιχνίδια δεν το έκανε αυτό.
Έχω διαβάσει για πολλά τρελά που έχει αυτό το παιχνίδι. 

Το τροφοδοτικό λέει ότι φτάνει. Όμως κάποια στιγμή θα πάρω κάποιο άλλο. 

image.png.f13e511104612c8fce3b0d65198da46f.png

Δημοσ.
4 ώρες πριν, tolstoy είπε

Τώρα έχει πάνω ένα VS 650 της Corsair με κάρτα γραφικών gtx 1070, επεξεργαστή i5 6500.

1 ώρα πριν, tolstoy είπε

Δυστυχώς έχει πορτοκαλί ετικέτα.

1 ώρα πριν, tolstoy είπε

Το τροφοδοτικό λέει ότι φτάνει. Όμως κάποια στιγμή θα πάρω κάποιο άλλο. 

image.png.f13e511104612c8fce3b0d65198da46f.png

Αν θέλεις πες μας και πόσα χρόνια το έχεις το τροφοδοτικό για να "κλείσει το καρέ".

Yποθέτοντας πως έχει περάσει την τριετία (για να μην πω πως μάλλον έχει την ηλικία του i5 6500) + την προειδοποίηση της μητρικής, θέλεις κάτι άλλο που να σου λέει "Άλλαξε τροφοδοτικό";

Για να φανώ και κακός: Η ετικέτα του τροφοδοτικού πάντα θα λέει "650W" και το calculator πάντα θα σου βγάζει "307W". Υπάρχει όμως μια στιγμή που πλέον δεν θα κάνει σωστή δουλειά το τροφοδοτικό!

Κάνε τον κόπο τουλάχιστον (αν είναι εφικτό) να δοκιμάσεις με κάποιο άλλο.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Αν θέλεις πες μας και πόσα χρόνια το έχεις το τροφοδοτικό για να "κλείσει το καρέ".

Yποθέτοντας πως έχει περάσει την τριετία (για να μην πω πως μάλλον έχει την ηλικία του i5 6500) + την προειδοποίηση της μητρικής, θέλεις κάτι άλλο που να σου λέει "Άλλαξε τροφοδοτικό";

Για να φανώ και κακός: Η ετικέτα του τροφοδοτικού πάντα θα λέει "650W" και το calculator πάντα θα σου βγάζει "307W". Υπάρχει όμως μια στιγμή που πλέον δεν θα κάνει σωστή δουλειά το τροφοδοτικό!

Κάνε τον κόπο τουλάχιστον (αν είναι εφικτό) να δοκιμάσεις με κάποιο άλλο.

Φυσικά μετά από αυτά τα ανησυχητικά θα το αλλάξω. Το γράφω και παραπάνω. 

Πόσα χρόνια είναι το τροφοδοτικό δεν ξέρω, μεταχειρισμένο το πήρα το pc.
Πιθανότατα όμως θα είναι όπως τα λες.  

Δημοσ.
5 hours ago, tolstoy said:

Τελικά μάλλον έφταιγε το Baldur's Gate 3!!

Σίγουρα δεν έφταιγε το Baldur's Gate.... μάλλον επειδή είναι overall πιο απαιτητικό από άλλα παιχνίδια, σου κάνει shutdown το σύστημα.

To error message είναι ξεκάθαρο και ο πιο πιθανός ύποπτος είναι το τροφοδοτικό.

(εγώ δεν θα ξανάνοιγα τον υπολογιστή στη θέση σου, πριν πάρω άλλο PSU)

Από κει και πέρα, επειδή το πήρες και από άλλον, ρίξε μια ματιά πως έχουν συνδεθεί τα ρεύματα από το τροφοδοτικό σε CPU και GPU... μήπως έχουν μπει τίποτα χαζά splitters/mergers.

Δημοσ.

Όλα σχετικά είναι. Εξαρτάται την χρήση που είχε το τροφοδοτικο καθώς και την ποιότητα των εξαρτημάτων του.

Σημαντική είναι η ποιότητα των εξαρτηματων του όχι τόσο για την μακροζωία του αλλά για την ασφάλεια των εξαρτηματων που είναι κουμπωμενα πάνω του.

Εάν αστόχησει ένα ποιοτικό εξάρτημα στο τροφοδοτικό σου το πολύ να συνειδητοποιήσει ότι είναι καιρός για αλλαγή.

Εάν αστόχησει ένα χαμηλής ποιότητας τροφοδοτικό υπάρχει πάντα περίπτωση και να σου κάψει τίποτε επιπλέον.

Εγω πάντως δεν αλλάζω τροφοδοτικά εάν δεν τα φτησουν.

Έχω ένα TX750w bronze πανω σε ένα σύστημα με i7 920 από το 2007 και μάλιστα αγορασμένο ως μεταχειρισμένο. Ήταν ούτως ή άλλως overkilled για το σύστημα όπου η βασική του δουλειά ήταν γραφείου και ACAD. Βεβαίως για να πω την αλήθεια το PC σπανίως έσβηνε. Ήταν σχεδον μονίμως σε standby (όχι ότι καλύτερο για μητρική και τροφοδοτικό). Μόνο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κάπως και για παιχνίδια με μια RX580.

Το τροφοδοτικο μετά από σχεδον 20 χρόνια δεν έχει κάνει κι και δεν σκοπεύω και να το αλλάξω εάν δεν τα φτύσει εντελώς.

Και με άλλα τροφοδοτικά καλή εμπειρία είχα. Κανένα δεν μου έμεινε στο χέρι. Μπορεί να είναι και τύχη...

Μην πάρω κανένα στον λαιμό μου. Ο καθένας αποφασίζει μόνος του.

3 ώρες πριν, tolstoy είπε

Φυσικά μετά από αυτά τα ανησυχητικά θα το αλλάξω. Το γράφω και παραπάνω. 

Πόσα χρόνια είναι το τροφοδοτικό δεν ξέρω, μεταχειρισμένο το πήρα το pc.
Πιθανότατα όμως θα είναι όπως τα λες.  

Το ερώτημα είναι το χρειάζεσαι. Εάν χρειάζεσαι ένα απλά για να το αντικαταστήσεις τότε είναι εύκολο. Πάρε ένα της μεσαίας ή και πιο low κατηγορίας να κάνεις την δουλειά σου εύκολα και φθηνά.

Εάν πάλι σκέφτεσαι για μελλοντικές αναβαθμίσεις του συστήματος θα πρέπει να καλύπτει τις μελλοντικές σου απαιτήσεις για να μην δίνεις δύο φορές χρήματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...