mitsos_z Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Νομίζω για τους περισσότερους, όταν ακούμε ότι κάτι είναι αντίκα / συλλεκτικό / vintage ο νους μας πάει σε χρυσά κοσμήματα, ελβετικά ρολόγια, προπολεμικά σκαλιστά έπιπλα ή δίσκους γραμμοφώνου. Τον τελευταίο καιρό όμως μοιάζει να εμφανίζονται ως συλλεκτικά και να παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον αντικείμενα που παρόμοια τους συχνά έχω συναντήσει στα σκουπίδια ή παρατημένα σε άδεια οικόπεδα όπως π.χ. πλαστικά έπιπλα ή φωτιστικά (επειδή τυγχάνουν -λέει- του τάδε ιταλού σχεδιαστή), μοτοποδήλατα από τα 70s και άλλα παρόμοια απίθανα είδη ! Βλέποντας κάτι τέτοια, διστάζω να απαλλαγώ από παλιά και αχρείαστα αντικείμενα μήπως τυχόν και έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον για κάποιους...και η απορία μου είναι η εξής : υπάρχει κάποιος τρόπος έμμεσος ή άμεσος για να βγάλει κανείς συμπέρασμα αν ένα αντικείμενο έχει συλλεκτικό - αγοραστικό ενδιαφέρον? υποθέτω ότι οι επαγγελματίες του είδους που κάνουν εκτιμήσεις θα προσπαθήσουν να το βγάλουν σκάρτο για να το πάρουν μπιρ παρά ή και τζάμπα...υπάρχει όμως κάποιος άλλος τρόπος να βρει κανείς πληροφορίες ?
Nabuko Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 10 λεπτά πριν, mitsos_z είπε υπάρχει όμως κάποιος άλλος τρόπος να βρει κανείς πληροφορίες ? Πήγαινε στην εκπομπή, θα στο εκτιμήσουν τσάμπα και αν δεν θέλεις δεν πουλάς.
Rebelos2018 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Παλαιοπωλεία κάνουν αυτή τη δουλειά. Αλλά δύσκολα θα αποφύγεις αυτό που φοβάσαι.
SpectralQ Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Τα ψάχνεις στο ebay. Έχει και photo search. Έχω βρει διαμαντάκια εκεί που δεν το περίμενα. Αν κάνεις έχεις κάνει login μπορείς να ψάξεις και τις δημοπρασίες/πωλήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και βλέπεις περισσότερα αποτελέσματα.
haris_216 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Εκτός από τα πολύ "κλασσικά" που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε/φανταζόμαστε (παλιά χρυσά κοσμήματα, παλιά ασημένια σκεύη, σκαλιστά ξύλινα έπιπλα "δια της όποιας χειρός" , κλπ) υπάρχουν και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την "μόδα" της περιόδου. Για τους μεγαλύτερους ακόμα και πράγματα που είχαν, έζησαν μαζί τους και μετά πέταξαν (πχ 60ς, 70ς, 80ς) ομοίως αποκτούν αξία, καθώς λανσάρονται ως "τάση". Από κει και πέρα παίζει και το "να βρεθεί το κατάλληλο άτομο". Γενικότερα μιλώντας εκτίμηση μόνο μετά από ψάξιμο, δεξιά, αριστερά κι...ευθεία (ευθεία μπροστά στην οθόνη ). Η συζήτηση με επαγγελματίες, όπως είναι φυσικό, καταλήγει σε νούμερα πολύ κάτω από την "αγορά", για ευνόητους λόγους. Η συζήτηση με άσχετους μπορεί να σε κάνει να πετάξεις κάτι που έχει αξία γιατί απλά δεν το γνωρίζουν (πχ μια χαρά έχουν βρεθεί στους κάδους "παλιά" μόνιτορ 1084s τη στιγμή που ενδιαφερόμενοι δίνουν 100-150€ για να αποκτήσουν). Και βέβαια, λόγω του ευρέως φάσματος των αντικειμένων ο κλασσικός παλαιοπώλης μπορεί να ξέρει για έπιπλα ή φωτιστικά αλλά όχι για τηλεοράσεις και υπολογιστές. Και ο φύτουλας να εκτιμήσει home computers και παιχνιδοκονσόλες αλλά όχι φωτιστικά των 70s. @mitsos_z καταλήγουμε ότι εύκολη λύση/εκτίμηση για ετερόκλιτα αντικείμενα απλά δεν υπάρχει. Ψάξιμο/googlάρισμα και όχι βιασύνες. Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2023 από haris_216 1
Skrobo Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Γενικά, αν κάτι είναι "σκάρτο" γιατί να θέλει να το αγοράσει; τόσο πολύ θέλει να σε βοηθήσει; Πιο συγκεκριμένα, αν έχεις κάτι που νομίζεις ότι αξίζει, θα βρεις έναν σχετικό εκτιμητή, θα τον πληρώσεις και θα σου πει την γνώμη του. Σενάρια τύπου "έχω αυτά τα 100 άσχετα μεταξύ τους πράγματα" θα μπορέσεις να λύσεις μόνο σε παλιατζήδες, όπου και αυτοί α) ξέρουν ελάχιστα και β) θα τα πάρουν όλα σε μικρότερη τιμή γιατί θα πρέπει να τα πουλήσουν σε άλλους τυχαίους. Η πιθανότητα να έχεις κάτι σπάνιο που υπάρχει ενδιαφέρον να αγοραστεί, και να μην το ξες, είναι κοντά στο 0.
mitsos_z Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 9 ώρες πριν, haris_216 είπε (πχ μια χαρά έχουν βρεθεί στους κάδους "παλιά" μόνιτορ 1084s τη στιγμή που ενδιαφερόμενοι δίνουν 100-150€ για να αποκτήσουν) αυτός είναι ακριβώς ο πυρήνας της ερώτησης μου...εγώ εάν είχα ένα τέτοιο μόνιτορ θα το άφηνα στον κάδο γιατί δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για CRTs... 9 ώρες πριν, haris_216 είπε Ψάξιμο/googlάρισμα και όχι βιασύνες. αυτό σκέφτηκα και εγώ αλλά πέρα από sites με αγγελίες δεν εχω κάποια εμπνευση που αλλού να ενημερωθώ...
Skrobo Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 2 minutes ago, mitsos_z said: αυτός είναι ακριβώς ο πυρήνας της ερώτησης μου...εγώ εάν είχα ένα τέτοιο μόνιτορ θα το άφηνα στον κάδο γιατί δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για CRTs... Δεν το σκέφτεσαι πολύ σωστά. Αν ειχες τέτοιο μόνιτορ, 9 στις 10 θα είχες μια ιδέα οτι μπορεί να είναι συλλεκτικό, γιατι θα ηταν απο τον commodore σου. Για να είχες commodore απο τόσο παλιά μάλλον θα ασχολείσαι με την τεχνολογία, άρα θα ξέρεις 5 πράγματα παραπάνω για το αντικείμενο. Πολλές φορές θα ξέρεις περισσότερα απο τον τυχαίο παλιατζή-αγοραστή. Ρεαλιστικά, η μόνη πιθανότητα είναι να σου έχει δώσει κάποιος κάτι (συνήθως παιδιά που φεύγουν απο το σπίτι και στα αφήνουν) που είναι σπάνιο. Ναι, μπορεί ένα βιβλιο που σου έκαναν δώρο να κάνει 100 ευρώ. Τι θα κάνεις ομως; θα πας σε κάποιον όλα τα βιβλία σου για να δει αν έχεις κάποιο ακριβό; Θα φέρεις εκτιμητή και θα τον πληρώσεις για την πιθανότητα αν έχεις ένα με δύο βιβλία που μπορεί να ειναι συλλεκτικά ; Και μετά θα φέρεις άλλον εκτημητή για τα έπιπλα; Αν κάτι σου φαίνεται ιδιαίτερο, προτείνω να διαβάσεις λίγο για αυτά τα πράγματα (γιατι ένα έπιπλο επιδη είναι παλιό δεν σημαίνει κάτι, πρέπει να μάθεις σαν κανόνα ποια έπιπλα έχουν αξία) και αν συνεχίζεις να πιστεύεις οτι έχεις κάτι καλό στο χέρι σου με google / image search προσπαθείς να το βρείς. Ναι, μπορεί να χάσεις / πετάξεις / αφήσεις μερικά αντικείμενα που δεν σου γυαλίζουν το μάτι. Ο χρόνος ομως που θα ξόδευες για ολα αυτά, έχει και αυτός κόστος.
mitsos_z Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 9 ώρες πριν, Skrobo είπε Γενικά, αν κάτι είναι "σκάρτο" γιατί να θέλει να το αγοράσει; τόσο πολύ θέλει να σε βοηθήσει; ακριβώς το αντίθετο...προθυμοποιείται δήθεν να σε "απαλλάξει" από κάτι για να το μοσχοπουλήσει μετά. ομοίως οι πλανόδιοι παλιατζήδες πριν κάποιες 10ετιες έλεγαν "όλα τα παλιά αγοράζω" ενώ τώρα λένε "παλιά σπίτια αδειάζω"... 9 ώρες πριν, Skrobo είπε Η πιθανότητα να έχεις κάτι σπάνιο που υπάρχει ενδιαφέρον να αγοραστεί, και να μην το ξες, είναι κοντά στο 0. κι όμως ειμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάτι σε πλαστικό φωτιστικό της εταιρείας που κομμάτια της έχουν πουληθεί στο cash or trash για 200-300 ευρώ το έχω κατεβάσει στην ανακύκλωση πριν κάποια χρόνια...
Skrobo Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 6 minutes ago, mitsos_z said: κι όμως ειμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάτι σε πλαστικό φωτιστικό της εταιρείας που κομμάτια της έχουν πουληθεί στο cash or trash για 200-300 ευρώ το έχω κατεβάσει στην ανακύκλωση πριν κάποια χρόνια... Σκέψου πως βρέθηκαν αυτα τα αντικείμενα σπίτι σου. Υπάρχει πιθανότητα να αγοράσατε ποτέ κάτι τόσο ακριβό; Ακόμα και της μητεράς σου, πχ, να ήταν και να το κληρονόμησες, η γυναίκα δεν θα είχε φωτιστικό 500 ευρώ αλλα έπιππλα απο το ικέα και χαλιά απο το πράκτικες (υπερβάλω χάριν κωμωδίας). Η, αν είχε, θα ήταν παθιασμένη με τα φωτιστικά και θα ήξερες οτι είναι κάτι σημαντικό. Οπως και να έχει, ισχύει αυτό που ανέφερα παραπάνω. Και 300 ευρώ να έκανε, θα βάλεις κάποιον να σου κάνει εκτίμηση όλα τα αντικείμενα σου πριν τα πετάξεις; Μέρος του κόστους των 300 ευρώ ειναι να ξέρεις και οτι κάνει 300 ευρώ.
The_Judas Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 19 ώρες πριν, mitsos_z είπε Νομίζω για τους περισσότερους, όταν ακούμε ότι κάτι είναι αντίκα / συλλεκτικό / vintage ο νους μας πάει σε χρυσά κοσμήματα, ελβετικά ρολόγια, προπολεμικά σκαλιστά έπιπλα ή δίσκους γραμμοφώνου. Τον τελευταίο καιρό όμως μοιάζει να εμφανίζονται ως συλλεκτικά και να παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον αντικείμενα που παρόμοια τους συχνά έχω συναντήσει στα σκουπίδια ή παρατημένα σε άδεια οικόπεδα όπως π.χ. πλαστικά έπιπλα ή φωτιστικά (επειδή τυγχάνουν -λέει- του τάδε ιταλού σχεδιαστή), μοτοποδήλατα από τα 70s και άλλα παρόμοια απίθανα είδη ! Βλέποντας κάτι τέτοια, διστάζω να απαλλαγώ από παλιά και αχρείαστα αντικείμενα μήπως τυχόν και έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον για κάποιους...και η απορία μου είναι η εξής : υπάρχει κάποιος τρόπος έμμεσος ή άμεσος για να βγάλει κανείς συμπέρασμα αν ένα αντικείμενο έχει συλλεκτικό - αγοραστικό ενδιαφέρον? υποθέτω ότι οι επαγγελματίες του είδους που κάνουν εκτιμήσεις θα προσπαθήσουν να το βγάλουν σκάρτο για να το πάρουν μπιρ παρά ή και τζάμπα...υπάρχει όμως κάποιος άλλος τρόπος να βρει κανείς πληροφορίες ? αν το προιον ειναι γνωστου σχεδιαστη μπορει να εχει αξια... αν ειναι ενα αντιγραφο απο τα χιλιαδες οχι. παλιο δεν σημαινει παντα απαραιτητα αντικειμενο αξιας.. μπορει να ειναι του σωρου. εκτος βεβαια αν ειναι κατι πραγματικα παλιο πχ του 17ου αιωνα. Το ζητημα ειναι να εχεις χωρο να τα αποθηκευεις ολα αυτα! Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2023 από The_Judas
Bitbit Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 εγώ πάντως γελάω με κάτι αγγελίες που μερικοί κακομοίρηδες πουλάνε ό,τι σαβούρα φανταστείς με τη περιγραφή συλλεκτικό. Συλλεκτικός pentium mmx, μόνο για γνώστες..... Συλλεκτικό cdrw plextor... Ό,τι παλιατζούρα γι αυτούς είναι συλλεκτικό μήπως και καταφέρουν να βρουν κανένα θύμα να το αρμέξουν 3
The_Judas Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Εγω ειχα παλια μια κονσολα amstrad gx400 και την πεταξα στα σκουπιδια. Σημερα την πουλανε γυρω στα 200 ευρω στο ebay. 1
Nabuko Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 3 λεπτά πριν, Bitbit είπε εγώ πάντως γελάω με κάτι αγγελίες που μερικοί κακομοίρηδες πουλάνε ό,τι σαβούρα φανταστείς με τη περιγραφή συλλεκτικό. Και στην εκπομπή βλέπεις τον κλασικό Έλληνα πωλητή, που έχει ένα πράγμα που το κοστολογεί η ομάδα ειδικών εκτιμητών στα 200 ευρώ και που ακόμα και αν οι αγοραστές του προσφέρουν 300 τα απορρίπτει γιατί αυτός θέλει 1000 επειδή νομίζει το ένα και το άλλο. 3 λεπτά πριν, The_Judas είπε Εγω ειχα παλια μια κονσολα amstrad gx400 και την πεταξα στα σκουπιδια. Σημερα την πουλανε γυρω στα 200 ευρω στο ebay. Μα γι' αυτό πιάνει 200, επειδή πολλοί τις πέταξαν και έχουν μείνει λίγες 😄 2
mitsos_z Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Νομίζω η έννοια του συλλεκτικού είναι κάτι πέραν της προφανούς αξίας (π.χ. πολύτιμο μέταλλο) του αντικειμένου. Κάτι που για σένα είναι ένα κακόγουστο κομμάτι πλαστικό, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι η αποθέωση του design και να' ναι πρόθυμος να πληρώσει πολλά γι αυτό. Ακόμα πιο καραμπινάτο, εκεί που εσύ βλέπεις ουσιαστικά ένα πλαστικό παιχνίδι, μια ομάδα fans του star-wars βλέπει μια "αυθεντική ρέπλικα του φωτόσπαθου του Anakin Skywalker" και ακούς να προσφέρουν π.χ. 1000ευρώ γι'αυτο (στην Ελλάδα του βασικού μισθού των 700ευρώ και τραβάς τα μαλιά σου) (sorry στους σκληροπυρηνικούς του star-wars αλλά το παράδειγμα είναι τόσο χτυπητό που δεν μπόρεσα να μη το αναφέρω). Πρακτικά, ενδιαφέρον για τα οποια συλλεκτικά αντικείμενα δε θα περιμένεις να δεις από παλιατζήδες αλλά από συγκεκριμένα groups...το θέμα είναι πως να καταλάβεις εάν υπάρχουν (και εννοώ στην Ελλάδα). 25 λεπτά πριν, Skrobo είπε Σκέψου πως βρέθηκαν αυτα τα αντικείμενα σπίτι σου. Υπάρχει πιθανότητα να αγοράσατε ποτέ κάτι τόσο ακριβό; Ακόμα και της μητεράς σου, πχ, να ήταν και να το κληρονόμησες, η γυναίκα δεν θα είχε φωτιστικό 500 ευρώ αλλα έπιππλα απο το ικέα και χαλιά απο το πράκτικες (υπερβάλω χάριν κωμωδίας). Η, αν είχε, θα ήταν παθιασμένη με τα φωτιστικά και θα ήξερες οτι είναι κάτι σημαντικό. μα αυτό είναι το μπέρδεμα...στα 70s που πωλούνταν αυτά τα αντικείμενα, ήταν ποιότητας και τιμής τα αντίστοιχα ικεα της εποχής για να μην πω και πιο κάτω...μετά από 50 χρόνια βρέθηκαν προφανώς κάποιοι να "αποθεώσουν" το πλαστικό design τους...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα