Προς το περιεχόμενο

Οι αυστηροί περιορισμοί της Microsoft για τα Windows 11 πρόκειται να στείλουν στα σκουπίδια σχεδόν 240 εκ. υπολογιστές

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, Volga είπε

Μια λειτουργία είναι το Auto HDR
Μια δεύτερη λειτουργία είναι το Subsystem για Linux
Μια τρίτη λειτουργία είναι Windows Sandbox

Μια τέταρτη λειτουργία είναι το βελτιωμένο σύστημα για την εναπόθεση παραθύρων στην οθόνη (Window Snap)
Μια πέμπτη λειτουργία είναι τα πολλαπλά desktop
Μια έκτη λειτουργία είναι οτι ο File Explorer έχει tabs
Μια έβδομη λειτουργία είναι το Work Folder Client για τον συγχρονισμό αρχείων με άλλους Server στο δίκτυο
Μια ογδοη λειτουργία είναι οι ειδοποιήσεις εστίασης
Μια ένατη λειτουργία είναι οτι λαμβάνουν security updates και για να τα έχεις επίσης σημαίνει οτι επίσης το σύστημα σου υποστηρίζει και έχει ενεργοποίημένο το TPM και το UEFI Secure boot.

Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι 8 στα 9 που αναφέρεις αφορούν επαγγελματικές/ημιεπαγγελματικές εγκαταστάσεις και δεν αφορούν το 95% των χρηστών που δεν έχει 40'' οθόνη με HDR για να βλέπει 10 παράθυρα ταυτόχρονα, δεν έχει server, δεν έχει 2-3 οθόνες, δεν χρειάζεται linux subsystem ή sandbox, δεν θέλει ειδοποιήσεις. Όσο για τα "security updates", πόσο "τρύπια" είναι μια έκδοση των Windows όταν πρωτοκυκλοφορεί για να χρειάζεται αμέτρητα "security updates"? Εκτός κι αν δεν είναι "security updates" αλλά data collection updates. Λέω...

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 417
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στις 26/12/2023 στις 5:57 ΜΜ, logistoulis είπε

Μπράβο Bill πες μας πάλι πόσο πολύ πράσινος είσαι

Bill? Τι σχέση έχει ο Bill, δεν ασχολείται πλέον...

Και φυσικά όλοι που μιλούν για Linux, γράφουν από κάποιο PC με Windows ή MacOS...

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, ovidius80 said:

Παρεπιμπτόντως, για πες μου ποιο από όλα αυτα τα tweakers προγραμματάκια που αναφέρεις έχει επιλογή για να περιορίσεις την αυθαιρεσία της MS να τραβάει όλο το διαθέσιμο Bandwidth της γραμμής σου επειδή εκείνη την στιγμή του "κ@υλwσε" να κατεβάσει update ή οτιδήποτε άλλο? Και πολλά άλλα τέτοια ωραία. 

ο ψυχαναγκασμος παει τωρα και στο bandwidth που τρωνε τα κακα updates που υποτιθεται "δεν ελεγχονται"  😆
ρε ειλικρινα απο ποια εποχη ερχεστε;

2 hours ago, uniquegr said:

Τώρα, για κάτι θεματάκια όπως σκάνερ και εκτυπωτή, σιγά τα λάχανα. Προσωπικά, έχω εγκατεστημένα windows 11 σε vm και με το passthrough κάνω παπάδες. Το dual boot είναι ξεπερασμένο. Πφφφφφ...

αυτα ειναι... αυτοι ειστε..

Και ως gaming σύστημα, υπάγεσαι στη κατηγορία των gamers, όπου ξεκάθαρα είπα την άποψή μου: καλό είναι να παραμείνετε στα windows, άσχετα αν έχει γίνει αρκετή δουλειά τον τελευταίο καιρό ως προς το gaming στο linux. Γιατί με πρήζεις, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

για το που "υπαγομαι" ασε να το κρινω καλυτερα εγω, εκτος απο 2 gaming περιφερειακα που στην ουσια ειναι ενα  ποντικι και ενα πληκτρολογιο σου εγραψα και για tv usb, καμερες, εκτυπωτη, σκανερ, καρτα ηχου, software φωτισμου και εχω μια ντουζινα ακομα αλλα ξεκινω απο τα βασικα

Γιατί με πρήζεις, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

ελα ντε την ιδια απορια εχω, αλλα δε το κανω θεμα

2 hours ago, ovidius80 said:

Εγώ θέλω το λειτουργικό μου να ρχεται καθαρό από "βρωμιές" τύπου spotify candy crush κλπ. Εγώ ξέρω τι θέλω να έχει και τι χρειάζεται να έχει το λειτουργικό μου.

ολοι με ενα τετοιο ονειρο γεννιομαστε: να εχουμε το λειτουργικο μας καθαρο! μακρια απο σποτς και βρωμιες!
παρα πολυ χαριτωμενα.. σαν τη παλια διαφημιση του skip

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Thanks 2

1 ώρα πριν, korakios είπε

δεν παρακολουθούσα , πλάκωσαν θεωρίες συνωμοσίας αλλά και εσύ τσιτώνεις κόσμο

αλλάξανε οι εποχές σε φάση η ηλεκτρονική ασφάλεια έχει σημασία απο ένα σπασμένο τρύπιο λειτουργικό

βέβαια ακόμα παραμένει υπερσπάνιο να ασχοληθεί χάκερ σε οικιακό τυχαίο χρήστη αλλά ποτέ δεν ξέρεις

Μια απο τις πρώτες μου αγορές στο insomnia ήταν ένα nuc με 4ης γενιάς i3... Ο τύπος ( πολύ απάτη, αλλά τέλος πάντων ), είχε ενεργοποιήσει τα win10 με τη γνωστή εφαρμογή - σπαστήρι ( αν είναι δυνατόν ). Μη στα πολυλογώ, μετά απο τόσα χρόνια χρήσης υπολογιστών, σε αυτό το συγκεκριμένο μηχάνημα δέχτηκα επίθεση ransomware. Ευτυχώς, δεν είχα κανένα σημαντικό αρχείο μέσα. Έκτοτε, άρχισα να παίρνω στα σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας. 

Δεν είναι απίθανο λοιπόν και μπορεί να γίνει πολύ πιθανό αν κάποιος προκαλεί τη τύχη του.

1 ώρα πριν, Odyss3us είπε

για το που "υπαγομαι" ασε να το κρινω καλυτερα εγω, εκτος απο 2 gaming περιφερειακα που στην ουσια ειναι ενα  ποντικι και ενα πληκτρολογιο σου εγραψα και για tv usb, καμερες, εκτυπωτη, σκανερ, καρτα ηχου, software φωτισμου και εχω μια ντουζινα ακομα αλλα ξεκινω απο τα βασικα

Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με τα συγκεκριμένα και προς το παρόν, δεν με ενδιαφέρουν. Είδες τελικά που εκφράζω τον μέσο χρήστη περισσότερο απο εσένα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, uniquegr said:

Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με τα συγκεκριμένα και προς το παρόν, δεν με ενδιαφέρουν. Είδες τελικά που εκφράζω τον μέσο χρήστη περισσότερο απο εσένα;

ο "μεσος χρηστης" του 3% που βαζει windows σε vm για να εκτυπωσει, 
κι εχει ενα παναρχαιο windows λαπτοπ μονο και μονο για να ρυθμιζει το minidsp που επισης δεν εχει οδηγο για linux  😆😆😆

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Thanks 1

Λολ έχω ένα dell precision m4400 που τρέχει win7 και τα καταφέρνει άψογα. Μονο σε ένα γαμινγ λαπτοπ υπάρχει το Spyware 11 Pro λόγο παιχνιδιών.  Για εργασία μόνο 10αρια και 7αρια. 

14 ώρες πριν, atypicalcoder είπε

Τα Windows 11 έχουν features που υποστηρίζονται μόνο από σύγχρονο hardware. Πως να το κάνουμε δλδ η τεχνολογία εξελίσσεται και τα Windows επίσης. Δεν θα μείνουν πίσω επειδή κάποιοι μένουν με επεξεργαστές 2ης και 3ης γενιάς.

Παρόλα αυτά η Microsoft σου επιτρέπει να τα περάσεις και απλά σου λέει "θα τρέχουν μια χαρά απλά δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα feautures".

Το DirectStorage είναι ένα τέτοιο feauture. Απαιτεί σύγχρονο hardware. Εκτός κι αν θέλετε να σας κάνει δώρο η Microsoft ένα σύγχρονο CPU.

Αντί λοιπόν να πούμε και ένα ευχαριστώ (δεν τρολλάρω) που μας επιτρέπει να τα τρέχουμε έστω και έτσι, καθόμαστε και κράζουμε. Για πήγαινε πες σε έναν με MacOS "θέλω να βάλω MacOS του 2023 σε Mac device του 2010". Καλή τύχη. Ενώ Windows 11 βάζεις σε τέτοιο PC και τρέχει μια χαρά με έναν SSD και μια παραπάνω RAM. Μήπως να το εκτιμήσουμε λίγο αυτό αντί να κράζουμε τη Microsoft?

Ένα feature που κυρίως αφορά gamers, θα μπορούσε απλώς να μην λειτουργεί με παλαιώτερους επεξαργαστές όπως και γίνεται τώρα αν δεν κάνεις bypass.

13 ώρες πριν, Odyss3us είπε

κατα ενα τροπο κι εσυ κανεις το ιδιο λαθος με αυτο που αναφερεις, λες και οι χρηστες δεν ξερουν να παρακαμψουν το TPM, ε οποιος δεν γνωριζει ουτε αυτο προφανως δεν μπορει να κανει ουτε format ουτε setup ουτε τιποτα..

επισης το TPM μπηκε για λογους ασφαλειας (κυριως laptop) και ευκολιας, πχ. σε ολα τα μηχανηματα που εκανα αναβαθμιση απο W10 σε W11 με clean install οχι απο πανω, ακομα και σε αυτα που αλλαξα ssd ακομα και αν το αρχικο license ηταν ειτε για Windows 10 Home ή Pro, ακομα κι αν αλλαξα το admin user, τα Windows 11 στο πρωτο logοn μετα το setup αναγνωρισαν το ιδιο μηχανημα και κρατησαν το license αυτοματα χωρις κανενα prompt! ακομα και σε NUC που ηρθε με license απο Αμερικη και του αλλαξα ssd με νεο Windows setup με διαφορετικα regional settings!

στο htpc-nuc που εχω στο σαλονι εδω και 4 χρονια εχω εναν i3 6100U (επεξεργαστης του 2015) με ενα dimmακι 8gb ram ddr3 single channel, Windows 10->11 παιζει ανετα 4k video με μολις 12-14W ενω σε idle καταναλωνει μολις 2W, δλδ οσο κι οταν ειναι κλειστος, οποτε δεν κλεινει ποτε, ενω δε κολλαει πουθενα με 10 καρτελες ανοιχτες ταυτοχρονα σε ff & chrome με ολα τα transparencies και τα animation effects ενεργοποιημενα!

Μιλάμε για αναβάθμιση και όχι για format το οποίο δεν αφορά φυσικά τον απλό χρήστη. Και για να το κάνω πιο ξεκάθαρο μιλάμε για την αναβάθμιση που γίνεται μέσα από το ΛΣ, χωρίς bootable USBs, παραλλαγές στο BIOS κτλ.
Νομίζω ότι είναι αυτονόητο πως για κάποιον που μπορεί να φτιάξει ένα bootable usb δεν είναι και δύσκολο να κάνει μερικά tweeks σε registry ή στα αρχεία εγκατάστασης.

Από κει και πέρα αν τα PC σου δουλεύουν οκ το ξέρεις εσύ καλύτερα. Απλώς η παρουσίαση ως κανόνας ότι τα windows δουλεύουν σε παλαιότερα μηχανήματα δεν είναι κανόνας αυτό θέλω να σου πω.

Επίσης στα print screen σου προηγουμένως μου έδειξες μηχανήματα με Pedium ενώ τώρα μου αναφέρεις ένα μοντέλο i3 6η Γενιάς. Τώρα να πω την αλήθεια σε 6η γενιάς δεν εκπλήσσομαι που τρέχουν τα windows. Θα έμενα έκπληκτος αν συννέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

13 ώρες πριν, Odyss3us είπε

μαλλον εχεις καιρο να χρησιμοποιησεις rufus..

το να βαλεις ενα tick σε ενα checkbox ειναι πατεντα ενω να ανοιγεις terminal και να αρχιζεις τα sudo-ku για να κανεις τη δουλεια σου ειναι ευκολια.. οκ 😙

afnCbwp.png

Αλήθεια είναι πως χρησιμοποιώ ventoy τα 2 τελευταία χρόνια και όσο απλό και να φαίνεται το παραπάνω για μένα και για σένα, δεν είναι απλό για ένα χρήστη που το 2025 θα σταματήσει η υποστήριξη του ΛΣ με ένα επεξεργαστή 6ης γενιάς και πίσω και θα πρέπει να κάνει τα παραπάνω tweeks για να μπορέσει να κάνει μία αναβάθμιση στο καινούργιο του σύστημα.

8 ώρες πριν, cp5120 είπε

Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι 8 στα 9 που αναφέρεις αφορούν επαγγελματικές/ημιεπαγγελματικές εγκαταστάσεις και δεν αφορούν το 95% των χρηστών που δεν έχει 40'' οθόνη με HDR για να βλέπει 10 παράθυρα ταυτόχρονα, δεν έχει server, δεν έχει 2-3 οθόνες, δεν χρειάζεται linux subsystem ή sandbox, δεν θέλει ειδοποιήσεις. Όσο για τα "security updates", πόσο "τρύπια" είναι μια έκδοση των Windows όταν πρωτοκυκλοφορεί για να χρειάζεται αμέτρητα "security updates"? Εκτός κι αν δεν είναι "security updates" αλλά data collection updates. Λέω...

Μαζί σου! Οπότε όλα καλά. Μένεις με τα 7 ή τα 10 που σου κάνουν, ή βάζεις Linux, FreeDOS, FreeBSD ή οτι αλλο παρεμφερές υπάρχει σε αυτό το μηχάνημα που γουστάρεις. Απλώς όπως προανέφερα, δεν καταλαβαίνω το λόγο γκρίνιας για τα security updates

• Thanks 1

Εγώ έχω κάνει εγκατάσταση το Zorin OS σε δύο πολύ παλιά netbooks (Packard bell 1.6 GHz Intel , 1 GB ram που δεν παίρνει καν αναβάθμιση στην μνήμη να φτάσει ρε παιδί μου έστω τα 2 GB, και εννοείται μονού πυρήνα) και βγαίνει δουλειά. Και εννοώ δουλειά. Τα χρησιμοποιούμε σε παιδικό σταθμό για εκπαίδευση και μετά στο γραφείο για το πρόγραμμα πελατών και παραστατικών. Φανταστείτε τι κάνουν σε καλύτερο υπολογιστή. 

• Like 2

5 λεπτά πριν, constantinospap37 είπε

Εγώ έχω κάνει εγκατάσταση το Zorin OS σε δύο πολύ παλιά netbooks (Packard bell 1.6 GHz Intel , 1 GB ram που δεν παίρνει καν αναβάθμιση στην μνήμη να φτάσει ρε παιδί μου έστω τα 2 GB, και εννοείται μονού πυρήνα) και βγαίνει δουλειά. Και εννοώ δουλειά. Τα χρησιμοποιούμε σε παιδικό σταθμό για εκπαίδευση και μετά στο γραφείο για το πρόγραμμα πελατών και παραστατικών. Φανταστείτε τι κάνουν σε καλύτερο υπολογιστή. 

Μα δεν κατηγορεί κανεις το LINUX ως λειτουργικό καθ αυτό. Είναι υπέροχο σε κάθε υλοποίησή του. Το πρόβλημα του linux είναι οτι οι εταιρείες software δεν το υποστηρίζουν. Οπότε εγώ ο Χ ο Ψ χρήστης δεν θα κάτσει να παλεύουμε με θηρία ούτε θα γίνει "μάρτυρας" λέγοντας σε κάθε χριστιανό που βρούμε μπροστά μας για τις αρετές του λειτουργικού για να κάτσει η καθε εταιρεία να ασχοληθεί.
Αν το μηχάνημά το χρειάζεσαι για να βλέπεις ταινίες, να ακούς μουσική να γράφεις, να μπαίνεις στο Internet, μια χαρά μπορείς να το κάνεις σε LINUX.

Αν πάλι έχεις παιδί και θες Parental Controls και διαχείριση απομακρυσμένη μέσω ειδοποιήσεων, unified περιβάλλον σε κάθε τερματικό σου, παίζεις παιχνίδια, είσαι γραφίστας, είσαι 3D Animator, Web Designer, Λογιστής, Έχεις δυνατό PC με τη 27άρα σου τη 4κ με το HDR και θες να δεις Netflix και Disney+ ΣΩΣΤΑ. Ε θα είσαι σε Windows ή MacOS.

• Like 3
  • Thanks 1

Στην τελευταια αποπειρα που ειχα κανει με Mint πριν αρκετους μηνες:
Το VR headset που εχω (Rift S) δεν εχει official support. Παιδευτηκα με unofficial drivers, scripts και αλχημιες και το μονο που καταφερα ηταν να σπασουν τα νευρα μου.
Εχω ενα παλιο audio-interface που η υποστηριξη του εχει σταματησει πριν χρονια, αλλα στα Windows 11 δουλευει κανονικοτατα με driver απο XP! Στο Mint δουλευε οταν θυμοταν αλλα δεν μ'αφηνε να αλλαξω sample-rate και ειχε audio-glitches απλα βλεποντας ενα YouTube video. Σε Ubuntu παλιοτερα μου ειχε δουλεψει αλλα δεν καταφερα να βρω ακρη αυτη τη φορα.
Ηθελα να τρεξω UE5 να δω πως συμπεριφερεται σε Linux. Μολις περυσι αρχισε να βγαζει η Epic binaries για Linux. Πριν επρεπε να το κανεις compile μονος σου(!!) και να σου φυγουν μερικα μαλλια στη διαδικασια. Ελα που το βασικο plugin που ηθελα δεν δουλευε με τιποτα. Καπου εκει ηρθε το format...

Δεν αμφιβαλλω καθολου οτι καποιοι εχουν βρει την υγεια τους με καποιο distro και οτι κανουν τη δουλεια τους απροβληματιστα. Η δικη μου εμπειρια ανα τα χρονια ηταν εως τωρα κακιστη. Ειμαι σιγουρος οτι αν καθε φορα του εδινα πολυ περισσοτερο χρονο θα εβρισκα ακρη για τα οποια προβληματα. Οπως και πολλοι αλλοι ομως, δεν τον εχω αυτον τον χρονο και γι'αυτο τον λογο δεν ειναι OS για ολους.

• Like 1
  • Thanks 2

To android αν και βασιζεται σε linux kernel κτλ εγινε δημοφιλές λόγω της Google που ασχολήθηκε σοβαρα με αυτό. 

Σε αντίθεση με το linux desktop, δεν εχει > 10 distributions, παιζει σε όλα τα κινητά και εχει ενα standard πακετο apk. Βεβαια ολο αυτό ερχεται σε αντίθεση με το linux community οπότε δεν ξερω πως θα παει μπροστά.

• Like 2

8 ώρες πριν, Odyss3us είπε

ο "μεσος χρηστης" του 3% που βαζει windows σε vm για να εκτυπωσει, 
κι εχει ενα παναρχαιο windows λαπτοπ μονο και μονο για να ρυθμιζει το minidsp που επισης δεν εχει οδηγο για linux  😆😆😆

Ναι, μόνο που ποτέ δεν είπα ότι ανοίγω windows vm για να εκτυπώσω. Έχω όμως τη δυνατότητα να τρέξω windows αν αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να βγω απο το linux. Είναι πάρα πολλοί όμως οι χρήστες που ενώ δεν τρέχουν windows, έχουν home assistant, χρήση καταγραφικού και όλα αυτά που περιγράφεις, είτε σε vm's, είτε σε containers. Ξεφεύγουμε όμως πολύ απο την αρχική τοποθέτησή μου που απο δω το πας, απο κει το φέρνεις, προσπαθείς να μας πείσεις ότι έχουμε λάθος:

Ο απλός χρήστης δεν τα κάνει όλα αυτά. Ούτε θα παίξει με το Daphile, ούτε θα χρησιμοποιήσει όλα τα gadgets που χρησιμοποιείς εσύ. Μιλάω για εκείνο το χρήστη που θα ανοίξει το pc του για να σερφάρει, να γράψει ένα κείμενο, να φτιάξει ένα λογιστικό φύλλο, να δει το youtube του, να εκτυπώσει ( άντε να σου κάνω τη χάρη και να το προσθέσω ) κανένα έγγραφο, να τσεκάρει τα mails του κ.ο.κ. Για όλα αυτά, δεν έχει καμία σημασία το λειτουργικό, άρα μπορεί άνετα να κάνει τη δουλειά του ΚΑΙ μέσω linux, άρα δεν έχει ανάγκη τη Microsoft.

Όσο για τη παραποίηση των λεγομένων μου που αποπειράθηκες να κάνεις, σου προτείνω να μάθεις πρώτα τί εστί minidsp, πoιες οι λειτουργίες του και πως ανά περίπτωση χρησιμοποιείται ο υπολογιστής ( για τη παραμετροποίησή του και ως πηγή δεδομένων προς αναπαραγωγή ). Τότε, αφού μάθεις ( γιατί, για μια ακόμη φορά μιλάς για κάτι που δεν γνωρίζεις ), θα καταλάβεις που είναι το λάθος σου και γιατί βιάστηκες να θριαμβολογήσεις.

H Microsoft είδε ποσο value εχει το linux για αυτό εφτιαξε και το windows linux subsystem και στο μελλον το android windows subsystem και μπράβο της. Δεν θελει ο χρήστης να αλλάζει λειτουργικό.

Παρά να ακούει όλο το linux community που δεν μπορει να συμφωνήσει σε κάτι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...