Προς το περιεχόμενο

Έναρξη ατομικής επιχείρησης παράλληλα με εργασία σε άλλον εργοδότη

ChimairaX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Γρήγορη ερώτηση για τους γνώστες. Είναι εφικτό να τρέχω ατομική επιχείρηση ενώ παράλληλα δουλεύω και ασφαλίζομαι σε άλλον εργοδότη; (σταθερή εργασία)

Αν ναι ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού; (πέρα από τα πρακτικά του ζητήματος πχ χρόνος, κούραση κλπ)

Ευχαριστώ

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν κάποια χρόνια μπορούσες να ανοίξεις επιχείρηση χωρίς να πλήρωνες κι άλλη ασφάλιση. Δε θυμάμαι ποιος αετός πήγε και το κατάργησε αναγκάζοντας όσους τίμιους ήθελαν να δουλεύουν νόμιμα να κλείσουν τις επιχειρήσεις 

Ναι, δεν πληρώνεις ασφάλιση αρκεί οι ασφαλιστικες εισφορές (της δεύτερης κλίμακας νομίζω;) να καλύπτονται από τον "μόνιμο" εργοδότη 

Που και με τον βασικό μισθό (η κάτι λίγο παραπάνω) καλύπτονται 

Έχε επίσης υπόψη ότι ό,τι βγάζεις από την ατομική δεν φορολογειται αυτοτελως, αλλά πλέον των εισοδηματων από τη μισθωτη εργασία. Αν δηλαδή απο μισθωτη εργασία έχεις εισόδημα 10000€, το πρώτο ευρώ σου από την ατομική θα φορολογηθει με 22% και όχι 9%

• Thanks 2

10 ώρες πριν, archer100 είπε

Δες κι εδω:

Το είδα το thread αφότου άνοιξα αυτό αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε σαφήνεια στις απαντήσεις και είναι και προ τετραετίας.

5 ώρες πριν, efo355 είπε

Για τι επιχείρηση πρόκειται ; Ίσως να μην συμφέρει ατομική 

Πρόκειται για επιχείρηση την οποία θα γίνει μόνιμη όταν μπορέσω οικονομικά να την στηρίξω. Θέλω να την ξεκινήσω δηλαδή με την προοπτική να σταματήσω να είμαι μισθωτός.

1 ώρα πριν, ChimairaX είπε

Το είδα το thread αφότου άνοιξα αυτό αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε σαφήνεια στις απαντήσεις και είναι και προ τετραετίας.

Πρόκειται για επιχείρηση την οποία θα γίνει μόνιμη όταν μπορέσω οικονομικά να την στηρίξω. Θέλω να την ξεκινήσω δηλαδή με την προοπτική να σταματήσω να είμαι μισθωτός.

Ολο βλακειες εγραφαν και στο προηγουμε thread.

το 2019-2020 ξεκινησα παραλληλα σαν ελευθεροσ.Η ασφαλιστικές εισφορες καλυπτονταν εξ ολοκληρου απο τις εισφορες σαν υπαλληλος και δεν χρειαζονταν να πληρωνω καποιο ποσο (παει συμπληρωματικα.).Δεν γνωριζω ακριβως αλλα απο το 2024 νομιζω οτι καταργειται το τελος επιτηδευματος ,διαφορετικα εχεις 5 χρονια δωρο...

Φορολογικα τωρα μπαινεις σε συντελεστες αναλογα με τα εσοδα που εχεις μικτα (υπαλληλος και εταιρικα).τολμησε το δεν θα σε τραβηξει πισω...

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, vasilllis είπε

Ολο βλακειες εγραφαν και στο προηγουμε thread.

το 2019-2020 ξεκινησα παραλληλα σαν ελευθεροσ.Η ασφαλιστικές εισφορες καλυπτονταν εξ ολοκληρου απο τις εισφορες σαν υπαλληλος και δεν χρειαζονταν να πληρωνω καποιο ποσο (παει συμπληρωματικα.).Δεν γνωριζω ακριβως αλλα απο το 2024 νομιζω οτι καταργειται το τελος επιτηδευματος ,διαφορετικα εχεις 5 χρονια δωρο...

Φορολογικα τωρα μπαινεις σε συντελεστες αναλογα με τα εσοδα που εχεις μικτα (υπαλληλος και εταιρικα).τολμησε το δεν θα σε τραβηξει πισω...

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφοριες! 

Επεξ/σία από ChimairaX

Έχω ατομική  επιχείρηση από πέρυσι ενώ είμαι και μισθωτός. Οι εισφορές μου από την μισθωτή εργασία μου καλύπτουν πλήρως τις εισφορές της επιχείρησης.

1 ώρα πριν, EvilEyes είπε

Έχω ατομική  επιχείρηση από πέρυσι ενώ είμαι και μισθωτός. Οι εισφορές μου από την μισθωτή εργασία μου καλύπτουν πλήρως τις εισφορές της επιχείρησης.

Ti εννοεις καλυπτουν?Εννοεις καλυπτουν την φορολογική κλιμακα με 0% φορο?

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Παράδειγμα με τυχαία νούμερα:

• Για ΕΦΚΑ ατομικής πρέπει να δώσεις πχ 2400€ το έτος.
  • Εργάζεσαι όμως παράλληλα και οι κρατήσεις ΕΦΚΑ από την μισθωτή εργασία είναι 2000€ το έτος.
  • Επομένως το επόμενο έτος θα γίνει εκκαθάριση και θα σου ζητήσουν τα 400€.

Κατά τα άλλα οι φόροι κτλ είναι το ίδιο που θα πλήρωνες αν είχες μόνο ατομική.

Απλά μπαίνεις και δηλώσεις στον εφκα παράλληλη εργασία και δεν σε χρεώνει τα 220άρια.

Νομίζω ότι αν είσαι 8ωρος δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις κάτι.

• Like 1

Ως Λογιστής θα σας προτείνω να μιλήσετε με τον λογιστή σας. Ήδη γράφτηκαν ανακρίβειες και ημιαλήθειες.

Χοντρικά τωρα, πριν λίγες ημέρες άλλαξε όλο το φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης.

Για τον δε ΕΦΚΑ πιθανότατα αν είσαστε πλήρως απασχολούμενος μισθωτος να μην βγαίνει να πληρώσετε.

Το ελεύθερο επάγγελμα θέλει προσοχή και αγώνα μέχρι να φτάσει στο επίπεδο να σε ζει.

Είναι άδικο και ακριβό σπορ η φορολογία γενικά στην Ελλάδα όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν πάρεις την απόφαση, υπομονή καλή τύχη και κάθε επιτυχία!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...