Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπάρχει τρόπος να καταγράψει κανείς με συντεταγμένες το οικόπεδό του με τις πληροφορίες που δίνονται από τα Google Maps/Earth κλπ. αλλά και να τα αναζητήσει βάσει των συντεταγμένων αυτών κ να τα δεί όποτε θέλει;

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Μέσω Google Earth λογικά γίνεται, βρίσκεις το οικόπεδο που σε ενδιαφέρει, κάνεις το περίγραμμα και το κατεβάζεις σε αρχείο kml. Επίσης υπάρχει και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, αν η περιοχή σου έχει περάσει από το κτηματολόγιο τότε υπάρχουν οι συντεταγμένες καταγεγραμμένες σε μορφή ΕΓΣΑ87.

• Like 1
Δημοσ.

Aν ειναι δηλωμενο στο κτηματολογιο μπορεις να βρεις συντεταγμενες.Να το οριοθετησεις απο την εφαρμογη του κτηματολογιου.Με απλο gps που ειχα δοκιμασει δεν τα καταφερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, zoranb είπε

Τα kml αρχεία πώς αξιοποιούνται ακριβώς, πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Μπορείς να το αποθηκεύσεις σαν αρχείο για να το έχεις κάπου, και μπορείς να το ξαναφορτώσεις στο Google Earth ώστε να σου ανοίξει κατευθείαν το οικόπεδο που θες για να μην κάθεσαι κάθε φορά και το ψάχνεις. Εσύ τι θες να κάνεις; Αν έχεις κάτι ποιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου μπορούμε να σου απαντήσουμε και ποιο συγκεκριμένα.

4 λεπτά πριν, vasilllis είπε

Aν ειναι δηλωμενο στο κτηματολογιο μπορεις να βρεις συντεταγμενες.Να το οριοθετησεις απο την εφαρμογη του κτηματολογιου.Με απλο gps που ειχα δοκιμασει δεν τα καταφερα.

Γίνεται ακόμη και με το GPS του κινητού, απλώς έχει μια μικρή απόκλιση καθώς δεν είναι ακριβείας. Μπορείς να κάνεις καταμέτρηση και μετά να το επεξεργαστείς στον υπολογιστή για να το φέρεις περίπου όπως το θες.

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Like 1
Δημοσ.

Βλέπω πως το Earth είναι καλοφτιαγμένο, οργανωμένο κ εύκολο για να φτιάξω ένα αρχείο με τα αγροτεμάχια.
Έχω τις κορυφές του πολυγώνου του αγροτεμαχίου και θέλω να τις εισάγω στο Earth, πώς όμως θα το κάνω αυτό?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, zoranb είπε

Βλέπω πως το Earth είναι καλοφτιαγμένο, οργανωμένο κ εύκολο για να φτιάξω ένα αρχείο με τα αγροτεμάχια.
Έχω τις κορυφές του πολυγώνου του αγροτεμαχίου και θέλω να τις εισάγω στο Earth, πώς όμως θα το κάνω αυτό?

Όταν λες ότι έχεις τις κορυφές; Εννοείς σε συντεταγμένες; Αν ναι, οι συντεταγμένες σε τι μορφή είναι; Σε wgs84 (οι γνωστές σε όλους μοίρες-λεπτά-δευτερόλεπτα) ή σε ΕΓΣΑ87;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα μπεις σε αυτή την σελίδα. Θα τις συμπληρώσεις στο αντίστοιχο κουτί και θα πατήσεις convert. Στο κουτί που θα σου εμφανίζει τις συντεταγμένες σε WGS84 θα πατήσεις το kml file για να το κατεβάσεις σαν αρχείο στον υπολογιστή, ώστε μετά να το ανεβάσεις στο Google Earth. Τις συντεταγμένες θα τις βάλεις με συγκεκριμένη μορφή, συγκεκριμένα κάπως έτσι:

Αναφορά σε κείμενο

376375.85,4249553.89
376402.43,4249540.73
376408.99,4249560.85
376421.43,4249605.59

δηλαδή η κάθε συντεταγμένη σε διαφορετική γραμμή, το μήκος - πλάτος χωρίζονται με κόμμα, και τα δεκαδικά με τελεία. Αν κάτι δεν είναι κατανοητό, ρώτα να σου πω ποιο συγκεκριμένα. Την 1η συντεταγμένη θα την τοποθετήσεις και στο τέλος για να κλείσει η γραμμή.

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Μπορείς να το αποθηκεύσεις σαν αρχείο για να το έχεις κάπου, και μπορείς να το ξαναφορτώσεις στο Google Earth ώστε να σου ανοίξει κατευθείαν το οικόπεδο που θες για να μην κάθεσαι κάθε φορά και το ψάχνεις. Εσύ τι θες να κάνεις; Αν έχεις κάτι ποιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου μπορούμε να σου απαντήσουμε και ποιο συγκεκριμένα.

Γίνεται ακόμη και με το GPS του κινητού, απλώς έχει μια μικρή απόκλιση καθώς δεν είναι ακριβείας. Μπορείς να κάνεις καταμέτρηση και μετά να το επεξεργαστείς στον υπολογιστή για να το φέρεις περίπου όπως το θες.

Αν γυρω απο το δικο σου οικοπεδο ειναι δηλωμενα μπορεις ευκολα.Οταν ειναι μια αχανης εκταση και πρεπει με ακριβεια να δηλωσεις το δικο σου δεν γινεται.Η τουλαχιστον δεν μπορεις να κανεις κατι με υπευθυνοτητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, vasilllis είπε

Αν γυρω απο το δικο σου οικοπεδο ειναι δηλωμενα μπορεις ευκολα.Οταν ειναι μια αχανης εκταση και πρεπει με ακριβεια να δηλωσεις το δικο σου δεν γινεται.Η τουλαχιστον δεν μπορεις να κανεις κατι με υπευθυνοτητα.

Επειδή ασχολήθηκα με το κτηματολόγιο στην περιοχή μου, να σου πω ότι η πλειοψηφία δήλωσαν μετρήσεις που έκαναν με το GPS του κινητού. Κάποιοι κιόλας δεν πήγαν καν με GPS, απλώς άνοιξαν τον χάρτη στον υπολογιστή και έκαναν ένα σχέδιο στο περίπου με το μάτι. Όταν ο καθένας έχει 5-10 χωραφάκια που δεν αξίζουν τα λεφτά τους και απλώς θέλουν να τα έχουν δηλωμένα για να μην τα χάσουν και να τα δώσουν προίκα στα παιδιά τους, κανείς δεν θα πληρώσει μηχανικό ή τοπογράφο ο οποίος θα τους πάρει 200-300 ευρώ ανά χωράφι για να τους βγάλει ακριβές τοπογραφικό. Έτσι κι αλλιώς αν βγει μισό μέτρο μέσα - μισό μέτρο έξω δεν τρέχει και τίποτα για τους περισσότερους. Αυτοί που θέλουν τοπογραφικό φτιαγμένο με ακρίβεια συνήθως είναι οι επαγγελματίες αγρότες που αυτοί έτσι κι αλλιώς βγάζουν λεφτά από τα χωράφια οπότε και θα πληρώσουν να τα μετρήσουν ακριβώς με κάποιον μηχανικό ή τοπογράφο.

Δημοσ.

Το gps δεν πεφτει ποτε 0,5μ εξω μονο.Πεφτει πολυ περισσοτερο.

Καταλαβαινεις οτι εχετε φτιαξει ενα μεγαλο τοπογραφικο διαγραμμα μιας περιοχης και πατανε τα οικοπεδα του ενος μεσα στου αλλου.

Οταν με το καλο αυριο θα χρειαστει πωληση θα αρχισουν τα προβληματα,γιατι τοτε απαιτειται σχεδιο με συντεταγμενες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, vasilllis είπε

Το gps δεν πεφτει ποτε 0,5μ εξω μονο.Πεφτει πολυ περισσοτερο.

Καταλαβαινεις οτι εχετε φτιαξει ενα μεγαλο τοπογραφικο διαγραμμα μιας περιοχης και πατανε τα οικοπεδα του ενος μεσα στου αλλου.

Οταν με το καλο αυριο θα χρειαστει πωληση θα αρχισουν τα προβληματα,γιατι τοτε απαιτειται σχεδιο με συντεταγμενες.

Σίγουρα δεν είναι ακριβείας, αλλά δεν παίρνεις αμέσως την συντενταγμένη, περιμένεις αρκετά δευτερόλεπτα για να στρώσει κάπως η μέτρηση. Επίσης εκ των υστέρων μπορείς να το επεξεργαστείς και στον υπολογιστή, σε πολλές περιπτώσεις φαίνονται τα όρια με τους γείτονες και μπορείς να το φτιάξεις κάπως (πχ ο ένας το έχει οργώσει οριζόντια και ο άλλος κάθετα, φαίνονται οι γραμμές και καταλαβαίνεις που είναι τα όρια του καθένα, η μπορεί να χωρίζονται με ρέματα, δέματα, μεγάλες κοτρόνες ή κάποια άλλα σταθερά σημεία που ξεχωρίζουν στον χάρτη), δες και το screenshot, μπορείς εύκολα να καταλάβεις που είναι τα όρια ακόμη και χωρίς να κάνεις μέτρηση. Σε περίπτωση αγοραπωλησίας εννοείται ότι πρέπει να συσταθεί τοπογραφικό από επαγγελματία τοπογράφο.

Screenshotfrom2023-12-2600-24-03.png.a47cebcfb06c5f81601407c55969f9e2.png

Δημοσ.

Το σωστό είναι τοπογραφικό διάγραμμα με τοπογράφο ή πολ. μηχανικό . Τα Gps τους έχουν απόκλιση χιλιοστου .

Σε μορφή ΕΓΣΑ 87. 

Πολλοι με το κτηματολόγιο πήγαν με τα κινητά ή και καθόλου , και ο ένας έπεφτε επάνω στόν άλλο . 

Μπορείς και μεσω της θέασης στίς υπηρεσίες κτηματολογίο να βαλεις τις κορυφές Χ,Υ και να βγάλεις άκρη εάν γνωρίζεις τις συντ/γμένες ή να φτιάξεις πολύγωνο ( πάλι θα έχεις απόκλιση ) 

Επειδή μου έτυχε πρόσφατα στο κτηματολογίο σε 2 οικόπεδα οι άλλοι είχαν δηλώσει οτι να ναι . 

Πήγα πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα μαζί με συμβόλαια και επισυναπτόμενη αίτηση και λύθηκε το θέμα .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, meletis_m είπε

Πολλοι με το κτηματολόγιο πήγαν με τα κινητά ή και καθόλου , και ο ένας έπεφτε επάνω στόν άλλο . 

Μπορείς και μεσω της θέασης στίς υπηρεσίες κτηματολογίο να βαλεις τις κορυφές Χ,Υ και να βγάλεις άκρη εάν γνωρίζεις τις συντ/γμένες ή να φτιάξεις πολύγωνο ( πάλι θα έχεις απόκλιση ) 

Επειδή μου έτυχε πρόσφατα στο κτηματολογίο σε 2 οικόπεδα οι άλλοι είχαν δηλώσει οτι να ναι . 

Αν επιτρέπεται πόσο είχες πληρώσει τον τοπογράφο για να σου φτιάξει το τοπογραφικό;

Επειδή ασχολήθηκα λιγάκι με το κτηματολόγιο στην περιοχή μου, εξυπηρέτησα αρκετούς γνωστούς για να μετρήσουμε τα τεμάχιά τους, και μου είχαν αναφέρει τα εξής: Πολλοί έχουν 5-10 χωραφάκια μικρά, ίσως και περισσότερα, ίσως και λιγότερα, που απλώς τα είχαν αποκτήσει από κληρονομιές, και απλώς δεν ήθελαν να τα χάσουν, και τα δήλωναν έστω και στο περίπου για να τα καταχωρήσουν.

Οι περισσότεροι έχουν μικρά χωράφια της τάξης του 1-2 στρεμμάτων τα οποία συνήθως δεν τα καλλιεργούν ή μπορεί να έχουν πολύ λίγα δέντρα, και τα οποία δεν τα βγάζουν τα λεφτά τους, και σε καμιά περίπτωση δεν ήθελαν να πληρώσουν επαγγελματία τοπογράφο γιατί απλώς δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν για να μετρήσει ο τοπογράφος 5 και 10 χωράφια.

Μια κυρία γειτόνισσα η οποία δεν είχε πρόβλημα να πληρώσει μου είπε ότι κάλεσε επαγγελματία τοπογράφο και για 6 χωράφια της πήρε 900 ευρώ, δηλαδή μέσο όρο 150 ευρώ ανα χωράφι, που νομίζω ότι είναι καλή τιμή, μιας και έχω ακούσει ότι κάποιοι παίρνουν μέχρι και 300 ευρώ (ίσως να εξαρτάται και από το χωράφι φυσικά). Για μερικούς αυτό είναι ολόκληρο το μηνιάτικο ίσως και 2 μηνιάτικα, οπότε απλώς δεν θέλουν να πληρώσουν επαγγελματία τοπογράφο.

Επίσης από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι πολλοί δεν τους ένοιαζε αν μπουν 1 μέτρο μέσα ή αν βγουν 1 μέτρο έξω, αρκεί το περίγραμμα να βγαίνει έτσι όπως το είχαν υπολογίσει, έστω και με μια μικρή απόκλιση. Οπότε απλώς μετρούσαν με το gps του κινητού ή δεν έκαναν και καθόλου μέτρηση και απλώς άνοιγαν τον χάρτη στον υπολογιστή και το έβρισκαν με το μάτι.

Φυσικά αν κάποιος έχει κάποιο μεγάλο χωράφι από το οποίο βγάζει αρκετά χρήματα, ή αν ασχολείται επαγγελματικά σαν αγρότης θα πληρώσει όπως και να έχει τοπογράφο, γιατί θέλει να είναι ακριβείας το τοπογραφικό του.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...