mp25 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Καλησπέρα και καλές γιορτές σε όλους. Συγνώμη για το σεντόνι που θα ακολουθήσει😋 αλλά θέλω να δώσω όσο γίνεται καλύτερη εικόνα του προβλήματος. Παραθέτω το πρόβλημα που προέκυψε με το σύστημα το οποίο αποτελείται απο τα εξής parts: CPU: Intel I9-13900K CPU Cooler: Arctic Liquid Freezer II 280 M/B: Asus Z690-E Gaming RAM: Kingston Fury Beast RGB 64GB (2x32GB) 5600M/T CL40 (KF556C40BBAK2-64) (QVL) GPU: Asus 2070 Super OC PSU: Corsair HX1200 Το σύστημα δούλευε απροβλημάτιστα μέχρι πριν λίγο καιρό που αρχίσαν τα προβλήματα. Στην αρχή σταμάτησε να λειτουργεί το dual channel και τώρα δεν κάνει post καθόλου. Συγκεκριμένα στα A1, A2 αλλά και στο B1 slot με μια μνήμη εμφανίζει QCode 55 και δεν κάνει post στο Bios (μαύρη οθόνη). Στο B2 slot (τέταρτο slot) πάλι με μια μνήμη επίσης δεν κάνει post και εμφανίζει QCode 80. Οι μνήμες δούλευαν με XMP Profile στην εργοστασιακή ταχύτητα 5600 MHz στα A2 και B2 slots (dual channel). Ξαφνικά σταμάτησαν να δουλεύουν dual και δούλευαν μαζί πλέον μόνο στα B1 + Β2 slots (τρίτο και τέταρτο slot) και μέχρι 5200 MHz (manual, όχι με XMP I ή XMP II). Πλέον δεν δουλεύουν ούτε έτσι. Σε 5600 MHz συχνότητα δεν έκανε post το σύστημα (QCode 55) στα B1 + Β2 slots ή όταν κατάφερνε και έπαιρνε μπρος με το που φόρτωνε τα Windows έβγαζε bsod (error description: Memory Management). O επεξεργαστής δούλευε με contact frame της Thermalright για 1700 socket με τα εξής settings: Maximum CPU Core Temperature: 90°C Long Duration Power Limit: 125W Short Duration Power Limit: 253W Global Core SVID Voltage: Adaptive Mode Offset Mode Sign: - Offset Voltage: 0.05000 Μετά από Clear Cmos (αφαίρεση μπαταρίας) και επανατοποθέτηση cpu (στο cpu socket δεν φαίνονται στραβωμένα pins) και παρατηρήθηκαν τα εξής: Στο Α2 slot συνεχίστηκε το σφάλμα με μαύρη οθόνη (QCode 55) (no post). Στο Β2 slot, μια μνήμη δούλεψε όχι στα 5600 MHz αλλά στα 5200 MHz και κάτω και όχι σε XMP Profile αλλά manual. Στα 5600 MHz είτε manual είτε XMP έβγαζε σφάλμα η μητρική (QCode 55 ή QCode 80). Ωστόσο ακόμα και σε 5200 MHz είχε BSOD κατά διαστήματα (error description: Memory Management) στα Windows 10. Έχει γίνει Bios Update (2703) και Firmware Update (16.1.27.2176) στην μητρική. Οι δοκιμές έγιναν με την μητρική εκτός του tower. Ο τεχνικός που το πήγα μου είπε ότι αφού δοκίμασε και άλλες μνήμες DDR5 με τα ίδια αποτελέσματα, κατέληξε στο ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι στον memory controller του επεξεργαστή (IMC) ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει πλέον με μνήμες σε dual channel. Έπεσα σε κακό chip και είναι όντως για αντικατάσταση? Να έκανα βλακεία με τα undervolt settings? Οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή ήταν απο 30c ~ 40c σε idle Το διαγνωστικό της Intel δεν έδειξε κάτι (δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο) Οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη.
SeNNinhA Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι γι κάποιο λόγο η μητρική αστόχησε. Εάν είναι σε εγγύηση κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες. Εάν όχι πας για νέα.
mp25 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι γι κάποιο λόγο η μητρική αστόχησε. Εάν είναι σε εγγύηση κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες. Εάν όχι πας για νέα. Μητρική και όχι επεξεργαστής? Πως είναι ξεκάθαρο? Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2023 από mp25
Dark_Nightfall Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 2 λεπτά πριν, mp25 είπε Μητρική και όχι επεξεργαστής? Ο επεξεργαστής έχει σημάδια πάστας από κάτω ; βλέπω καλά ;
Λύση SeNNinhA Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Λύση Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, mp25 είπε Μητρική και όχι επεξεργαστής? Μόνο εάν τον τσεκάρεις με άλλη μητρική μπορείς να μάθεις. Η να βάλεις στην μητρική άλλο επεξεργαστή. Βέλτιστα και τα δυο τσεκς. Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2023 από SeNNinhA 1
mp25 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Μόλις τώρα, Dark_Nightfall είπε Ο επεξεργαστής έχει σημάδια πάστας από κάτω ; βλέπω καλά ; Οχι ίσως δεν βοηθάει η φωτογραφία 1 λεπτό πριν, SeNNinhA είπε Μόνο εάν τον τσεκάρεις με άλλη μητρική μπορείς να μάθεις. Δυστυχώς δεν είχε ο τεχνικός που το πήγα, μόνο μνήμες
fmarkos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 43 λεπτά πριν, mp25 είπε Ο τεχνικός που το πήγα μου είπε ότι αφού δοκίμασε και άλλες μνήμες DDR5 με τα ίδια αποτελέσματα, κατέληξε στο ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι στον memory controller του επεξεργαστή (IMC) ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει πλέον με μνήμες σε dual channel. Αν σου είπε ο τεχνικός ότι το πρόβλημα είναι στο κοντρόλερ της μνήμης γιατί ψάχνεις να βρεις κάτι άλλο; Ο επεξεργαστής είναι ενός χρόνου, αρά είναι σε εγγύηση να τον στείλεις εκεί που πρέπει να στον αλλάξουν.
mp25 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 2 λεπτά πριν, fmarkos είπε Αν σου είπε ο τεχνικός ότι το πρόβλημα είναι στο κοντρόλερ της μνήμης γιατί ψάχνεις να βρεις κάτι άλλο; Ο επεξεργαστής είναι ενός χρόνου, αρά είναι σε εγγύηση να τον στείλεις εκεί που πρέπει να στον αλλάξουν. Δυστυχώς τον πήρα χωρίς απόδειξη από άλλο μέλος του forum 19 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Μόνο εάν τον τσεκάρεις με άλλη μητρική μπορείς να μάθεις. Η να βάλεις στην μητρική άλλο επεξεργαστή. Βέλτιστα και τα δυο τσεκς. Το ξέρω, δυστυχώς δεν έχω extra parts. 11 λεπτά πριν, fmarkos είπε Αν σου είπε ο τεχνικός ότι το πρόβλημα είναι στο κοντρόλερ της μνήμης γιατί ψάχνεις να βρεις κάτι άλλο; Ο επεξεργαστής είναι ενός χρόνου, αρά είναι σε εγγύηση να τον στείλεις εκεί που πρέπει να στον αλλάξουν. Θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη εάν κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο
fmarkos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 21 λεπτά πριν, mp25 είπε Δυστυχώς τον πήρα χωρίς απόδειξη από άλλο μέλος του forum Αν επικοινωνήσεις μαζί του θα έχει να σου δώσει ένα αντίγραφο της απόδειξης ή έστω να σου πει από που τον αγόρασε να απευθυνθείς εκεί για να σου βρουν την απόδειξη αγοράς με βάση τον σειριακό αριθμό. Αν κάτι θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι ένας άλλος επεξεργαστής στην δικιά σου μητρική, φαντάζομαι όμως πως εκεί που το πήγες έχει γίνει ήδη έλεγχος.
mp25 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 3 λεπτά πριν, fmarkos είπε Αν επικοινωνήσεις μαζί του θα έχει να σου δώσει ένα αντίγραφο της απόδειξης ή έστω να σου πει από που τον αγόρασε να απευθυνθείς εκεί για να σου βρουν την απόδειξη αγοράς με βάση τον σειριακό αριθμό. Αν κάτι θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι ένας άλλος επεξεργαστής στην δικιά σου μητρική, φαντάζομαι όμως πως εκεί που το πήγες έχει γίνει ήδη έλεγχος. Έχω επικοινωνήσει και δυστυχώς δεν έχει αντίγραφο της απόδειξης όπως μου είπε γιατί του τον έκαναν δώρο και ο αρχικός αγοραστής δεν μπορεί να την βρει. Δυστυχώς δεν έχω άλλο επεξεργαστή να αποκλείσω ότι είναι εντάξει η μητρική αλλά ο τεχνικός που το πήγα μου είπε ότι πολλοί 13900K έχουν βγάλει παρόμοιο πρόβλημα στον memory controller Υπάρχει περίπτωση να έβαλα λάθος ρυθμίσεις undervolt και να χάλασα τον επεξεργαστή?
fmarkos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Δοκίμασε κατευθείαν με αντιπροσωπεία, πες τους το ίδιο παραμύθι που σου είπε κι εσένα ο πωλητής, ότι στην έκαναν δώρο και ο αρχικός αγοραστής δεν μπορεί να βρει την απόδειξη. Ίσως πιάσει, εξ άλλου ο επεξεργαστής έχει κάνα χρόνο που κυκλοφόρησε.
mp25 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2023 9 λεπτά πριν, fmarkos είπε Δοκίμασε κατευθείαν με αντιπροσωπεία, πες τους το ίδιο παραμύθι που σου είπε κι εσένα ο πωλητής, ότι στην έκαναν δώρο και ο αρχικός αγοραστής δεν μπορεί να βρει την απόδειξη. Ίσως πιάσει, εξ άλλου ο επεξεργαστής έχει κάνα χρόνο που κυκλοφόρησε. Δυστυχώς φίλε μου η Intel δεν μου τον αλλάζει χωρίς απόδειξη αγοράς
nickol-us Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2023 8 ώρες πριν, mp25 είπε Δυστυχώς φίλε μου η Intel δεν μου τον αλλάζει χωρίς απόδειξη αγοράς 100% σίγουρος; Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις τους όρους και να επικοινωνήσεις μαζί τους, εξηγώντας οτι απόδειξη δεν υπάρχει. Μιλάμε για επεξεργαστή του 2022 ενώ έχει σίγουρα 3 έτη εγγύησης. https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005494/processors.html Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πρώτα να βρεις από που προέρχεται το πρόβλημα. Έχω τύχει σε παρόμοιο πρόβλημα από χαλασμένο τροφοδοτικό (λειτουργούσε αλλά προβληματικά καθώς είχε "χάσει" πυκνωτή). Αν δεν βρεις τον ένοχο, δεν μπορείς να κάνεις πολλά
mp25 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2023 3 ώρες πριν, nickol-us είπε 100% σίγουρος; Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις τους όρους και να επικοινωνήσεις μαζί τους, εξηγώντας οτι απόδειξη δεν υπάρχει. Μιλάμε για επεξεργαστή του 2022 ενώ έχει σίγουρα 3 έτη εγγύησης. https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005494/processors.html Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πρώτα να βρεις από που προέρχεται το πρόβλημα. Έχω τύχει σε παρόμοιο πρόβλημα από χαλασμένο τροφοδοτικό (λειτουργούσε αλλά προβληματικά καθώς είχε "χάσει" πυκνωτή). Αν δεν βρεις τον ένοχο, δεν μπορείς να κάνεις πολλά Καλημέρα Νικόλα. Δυστυχώς έτσι είναι η πολιτική της Intel. No purchase invoice, no warranty. Και εγώ πίστευα ότι αρκούν τα serial numbers αλλά την πάτησα. Με Τροφοδοτικό δικό του δοκίμασε και ο τεχνικός που το πήγα με τα ίδια αποτελέσματα. Ωστόσο μου είπε ότι είχε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα (με ίδιο επεξεργαστή κιόλας!) αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό να φταίει η μητρική. Η οριστική λύση είναι αυτή που πρότεινε ο φίλος SeNNinhA με δοκιμή του επεξεργαστή σε άλλη μητρική ή το αντίθετό. 1
fmarkos Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2023 Ηθικό δίδαγμα, δεν αγοράζουμε μεταχειρισμένο σε εγγύηση αν δεν υπάρχει απόδειξη αγοράς, έστω και φωτοτυπία. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα