Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο Γάμος (και το Σύμφωνο Συμβίωσης) στην Ελλάδα έχει θεματάκια.

1 Έχει ένα κόστος

2 Κληρονομικά Δικαιώματα (Νόμιμη Μοίρα) του Συζύγου.

3 Το πιο σοβαρό Αξίωση Συμμετοχής στα Αποκτήματα και μάλιστα με το τεκμήριο συμβολής.

4 Η Διατροφή σε διάσταση

Σκέφτομαι κυρίως τα 2 και 3. Όταν αφήσω τον μάταιο τούτο κόσμο (ελπίζω αν και έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας από μικρός να μην είναι τόσο σύντομα) θέλω αν έχω παιδιά όλη (μέχρι και το τελευταίο ευρώ) μου η περιουσία (δεν μου τρέχουν και από τα πατζάκια) να πάει στα παιδιά μου. Έχεις κάνει 2 γάμους έχεις παιδιά από τον πρώτο όχι από τον δεύτερο. Πεθαίνεις θες η περιουσία σου να πάει όλη στα παιδιά σου. Όχι σου λέει ο νόμος. Πρώτα θα υπολογίσουμε πόσο αυξήθηκε η περιουσία σου και μετά ο επιζών σύζυγος θα πάρει το 1/3 (εκτός αν κάποιος αποδείξει κάτι άλλο αλλά έλα να βάλεις τα παιδιά αφού εσύ θα έχεις να αποδείξουν ότι ο πατριός ή η μητριά συνέβαλε λιγότερο) αυτής της αύξησης. Μετά αν δεν έχεις αφήσει διαθήκη παίρνει το 1/4 της υπόλοιπης περιουσίας σου (1/8 αν έχεις κάνει διαθήκη και τα αφήνεις όλα στα παιδιά σου που όμως είναι από τον πρώτο γάμο δεν είναι παιδιά του). Ή μπορεί να πέθανες νέος και να ξανάφτιαξε την ζωή του ο άλλος. Καλό και λογικό. Αλλά η περιουσία σου θες να πάει στα παιδιά σου όχι γενικά στα παιδιά του άλλου (που μετά αν εκείνος κάνει 2ο γάμο μπορεί να έχει παιδιά από τον δικό σας γάμο και από τον δεύτερο).

Στο σύμφωνο συμβίωσης υπάρχει η παραίτηση από την Νόμιμη Μοίρα (παλαιότερα υπήρχε και η παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα).

Στην Γαλλία τα πράγματα είναι πιο απλά αν υπάρχουν παιδιά ο επιζών σύζυγος δεν έχει καν εξ αρχής εξαδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα (ούτε νόμιμη μοίρα) έναντι τέκνων και είναι ισχυρότατη και μια παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα ακόμα και στον κλασσικό γάμο όχι μόνο στο σύμφωνο συμβίωσης.

Είναι σπαστικό και το ζήτημα της διατροφής σε διάσταση (οκ είστε παντρεμένοι δεν συζήτε δεν χρειάζεται καμιά διατροφή ο καθένας πληρώνει τους λογαριασμούς του)

Αλλά η ελεύθερη συμβίωση βλέπω ότι και αυτή έχει πρακτικά θέματα.

Κόστος αναγνώρισης (για τους άνδρες) αν δεν παντρευτείς και θες να τα αναγνωρίσεις πρέπει κάθε φορά να πηγαίνεις στο συμβολαιογράφο.

Δεν ξέρω τι γίνεται με Ληξιαρχείο και με τα Εισοδηματικά Κριτήρια/ Φορολογικά Τεκμήρια.

Τι να κάνουμε σε αυτή τι ζωή; Μήπως να πάμε Γαλλία να βρούμε Γάλλους,Γαλλίδες (Δεν ξέρω τι παίζει στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο) να παντρευτούμε (να κάνουμε ένα σύμφωνο) και να κάνουμε μια επιλογή δικαίου; Μήπως πιο καλή η μοναξιά;

Μήπως το Οικογενειακό (και το Κληρονομικό) δίκαιο πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα;

• Like 2
  • Confused 1
  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Αν το να μοιραστείς την ζωή σου με κάποιον εξαρτάται από το κληρονόμο δίκαιο, όπου και να ζήσει κάνεις δεν θα νοιώσει την ευτυχία. 

• Like 1
Δημοσ.

1 λεπτό πριν, TrelosEpisthmwn είπε

Ε, ο άνθρωπος έχει λογικά αιτήματα. Να θες να αφήσεις την περιουσία στα παιδιά σου και να μη μπορείς; Και αναγκαστικά να πρέπει να αφήσεις ένα μέρος από τον ιδρώτα σου στη σύντροφό σου για να καλοπεράσει με τον καινούργιο της δεσμό;

Αν συμμετέχει και η σύντροφος στην απόκτηση/αυξηση της περιουσίας γιατί να μην δικαιούται μερίδιο;

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Αν συμμετέχει και η σύντροφος στην απόκτηση/αυξηση της περιουσίας γιατί να μην δικαιούται μερίδιο;

Αν όντως συμμετέχει έχει και άλλα μονοπάτια. Αδικαιολόγητος πλουτισμός. Τα χρήματα (ακόμα και υπο μορφή της μη μείωσης της Περιουσίας) συνήθως λέμε ότι πάντα σώζεται ο πλουτισμός. Εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Αν κάποιος επειδή δεν τα ξόδεψε εκεί και τα είχε στην τσέπη δεν τα άφησε να κάθονται αλλά τα ξόδεψε αλλού.

Έστω Αξίωση Συμμετοχής στα αποκτήματα όχι όμως με το Τεκμήριο Συμβολής. Δηλαδή (επειδή ο γάμος λύεται και με τον θάνατο όχι μόνο με το διαζύγιο) θα βάλεις τα παιδιά να αποδείξουν ότι ο πατριός τους ή η μητριά τους δεν συνέβαλαν 1/3 αλλά λιγότερο; Για ποιον είναι πιο εύχερη η απόδειξη; Τι είναι οι Γάλλοι ηλίθιοι;

Παντού μας συνοδεύει ένα βάρος απόδειξης. Σε χτύπησε αμάξι και σε έστειλε νοσοκομείο; Οκ θα αποζημιωθείς. Πόσο όμως; Φέρε μου τα νοσήλεια, φέρε μου την μισθοδοσία, φέρε μου ότι έχεις. Εσύ είσαι ο ενδιαφερόμενος, εσύ έχεις τα χαρτιά στα χέρια σου, εσύ ξέρεις καλύτερα, λογικό να έχεις το βάρος επίκλησης και απόδειξης,

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Apollo69 είπε

Ο Γάμος (και το Σύμφωνο Συμβίωσης) στην Ελλάδα έχει θεματάκια.

1 Έχει ένα κόστος

2 Κληρονομικά Δικαιώματα (Νόμιμη Μοίρα) του Συζύγου.

3 Το πιο σοβαρό Αξίωση Συμμετοχής στα Αποκτήματα και μάλιστα με το τεκμήριο συμβολής.

4 Η Διατροφή σε διάσταση

Σκέφτομαι κυρίως τα 2 και 3. Όταν αφήσω τον μάταιο τούτο κόσμο (ελπίζω αν και έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας από μικρός να μην είναι τόσο σύντομα) θέλω αν έχω παιδιά όλη (μέχρι και το τελευταίο ευρώ) μου η περιουσία (δεν μου τρέχουν και από τα πατζάκια) να πάει στα παιδιά μου. Έχεις κάνει 2 γάμους έχεις παιδιά από τον πρώτο όχι από τον δεύτερο. Πεθαίνεις θες η περιουσία σου να πάει όλη στα παιδιά σου. Όχι σου λέει ο νόμος. Πρώτα θα υπολογίσουμε πόσο αυξήθηκε η περιουσία σου και μετά ο επιζών σύζυγος θα πάρει το 1/3 (εκτός αν κάποιος αποδείξει κάτι άλλο αλλά έλα να βάλεις τα παιδιά αφού εσύ θα έχεις να αποδείξουν ότι ο πατριός ή η μητριά συνέβαλε λιγότερο) αυτής της αύξησης. Μετά αν δεν έχεις αφήσει διαθήκη παίρνει το 1/4 της υπόλοιπης περιουσίας σου (1/8 αν έχεις κάνει διαθήκη και τα αφήνεις όλα στα παιδιά σου που όμως είναι από τον πρώτο γάμο δεν είναι παιδιά του). Ή μπορεί να πέθανες νέος και να ξανάφτιαξε την ζωή του ο άλλος. Καλό και λογικό. Αλλά η περιουσία σου θες να πάει στα παιδιά σου όχι γενικά στα παιδιά του άλλου (που μετά αν εκείνος κάνει 2ο γάμο μπορεί να έχει παιδιά από τον δικό σας γάμο και από τον δεύτερο).

Στο σύμφωνο συμβίωσης υπάρχει η παραίτηση από την Νόμιμη Μοίρα (παλαιότερα υπήρχε και η παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα).

Στην Γαλλία τα πράγματα είναι πιο απλά αν υπάρχουν παιδιά ο επιζών σύζυγος δεν έχει καν εξ αρχής εξαδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα (ούτε νόμιμη μοίρα) έναντι τέκνων και είναι ισχυρότατη και μια παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα ακόμα και στον κλασσικό γάμο όχι μόνο στο σύμφωνο συμβίωσης

Είναι σπαστικό και το ζήτημα της διατροφής σε διάσταση (οκ είστε παντρεμένοι δεν συζήτε δεν χρειάζεται καμιά διατροφή ο καθένας πληρώνει τους λογαριασμούς του)

Αλλά η ελεύθερη συμβίωση βλέπω ότι και αυτή έχει πρακτικά θέματα.

Κόστος αναγνώρισης (για τους άνδρες) αν δεν παντρευτείς και θες να τα αναγνωρίσεις πρέπει κάθε φορά να πηγαίνεις στο συμβολαιογράφο.

Δεν ξέρω τι γίνεται με Ληξιαρχείο και με τα Εισοδηματικά Κριτήρια/ Φορολογικά Τεκμήρια.

Τι να κάνουμε σε αυτή τι ζωή; Μήπως να πάμε Γαλλία να βρούμε Γάλλους,Γαλλίδες (Δεν ξέρω τι παίζει στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο) να παντρευτούμε (να κάνουμε ένα σύμφωνο) και να κάνουμε μια επιλογή δικαίου; Μήπως πιο καλή η μοναξιά;

Μήπως το Οικογενειακό (και το Κληρονομικό) δίκαιο πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα;

Το κληρονομικό δίκαιο σε πολλά σημεία του έχει διαφορές από αυτό που φανταζόμαστε ή μας φαίνεται "λογικό"

Πχ Παντρεμένο ζευγάρι, πεθαίνει ο ένας χωρίς διαθήκη. Τί φαντάζεσαι ότι γίνεται; Προφανώς η περιουσία θα μοιραστεί ανάμεσα στον άλλο σύζυγο και τα παιδιά, σωστά;

Όντως, αν υπάρχουν παιδιά ο σύζυγος που μένει παίρνει το 25% και το υπόλοιπο πάει στα παιδιά

Αν τώρα δεν υπάρχουν παιδιά νομίζεις ότι θα πάει όλο στον/στην σύζυγο; Όχι φίλε μου. Ο/η σύζυγος παίρνει το 50% και το υπόλοιπο 50% αρχίζει να μοιράζεται στο σόϊ του αποθανόντος (πρώτα στα αδέρφια του και μετά, αν έχουν πεθάνει, στα παιδιά τους). Το οποίο προφανώς θα ήταν λογικό να καταλήξει εκεί αν ΔΕΝ υπήρχε σύζυγος. Αλλά όταν υπάρχει;

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, fmarkos είπε

Αν το να μοιραστείς την ζωή σου με κάποιον εξαρτάται από το κληρονόμο δίκαιο, όπου και να ζήσει κάνεις δεν θα νοιώσει την ευτυχία. 

Θα μοιραστείς την ζωή σου αλλά το θέμα είναι πως; Βγάζουμε την μοναξιά απ'εξω.

Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε

1 Θρησκευτικό Γάμο (ίσως και ο πιο ακριβός και ο μεγαλύτερος μπελάς)

2 Πολιτικός

3 Σύμφωνο Συμβίωσης (εδώ έχεις κάποιες επιλογές αλλά σου αφαιρέθηκε η παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα)

4 Ελεύθερη Συμβρίωση (δεν ξέρω πόσο πρακτικό είναι γιατί έχεις Αναγνωρίσεις, Ληξιαρχικά κλπ)

Αναλόγως και με τις ιθαγένειές/υπηκοότητές σας μπορείτε να κάνεται μια επιλογή δικαίου. Αν βρεις Γάλλο ή Γαλλίδα μπορείς να διαλέξεις το Γαλλικό Δίκαιο και να κάνεις μια παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Βέβαια επειδή τα κληρονομικά διέπονται από άλλους κανόνες ιδιωτικού διεθνούς (διαφορετικούς από τον γάμο και τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων) μάλλον πρέπει να φροντίσεις να έχεις και την τελευταία κατοικία σου στην Γαλλία.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Apollo69 είπε

1 Θρησκευτικό Γάμο (ίσως και ο πιο ακριβός και ο μεγαλύτερος μπελάς)

Όπως μπορείς να κάνεις πολιτικό γάμο με δεξίωση και μεγάλο κύκλο καλεσμένων, νυφικά και κουστούμι, έτσι μπορείς να κάνεις και θρησκευτικό γάμο με λίγους κοντινούς με απλή ενδυμασία και χωρίς τραπέζια και πανηγύρια. Μην μπερδεύουμε την τελετή με τα περιφερειακά. Έτσι κι αλλιώς σε όλους τους γάμους το μεγαλύτερο κόστος είναι τα λεφτά στους δικηγόρους για το διαζύγιο... 

• Like 4
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Το κληρονομικό δίκαιο σε πολλά σημεία του έχει διαφορές από αυτό που φανταζόμαστε ή μας φαίνεται "λογικό"

Πχ Παντρεμένο ζευγάρι, πεθαίνει ο ένας χωρίς διαθήκη. Τί φαντάζεσαι ότι γίνεται; Προφανώς η περιουσία θα μοιραστεί ανάμεσα στον άλλο σύζυγο και τα παιδιά, σωστά;

Όντως, αν υπάρχουν παιδιά ο σύζυγος που μένει παίρνει το 25% και το υπόλοιπο πάει στα παιδιά

Αν τώρα δεν υπάρχουν παιδιά νομίζεις ότι θα πάει όλο στον/στην σύζυγο; Όχι φίλε μου. Ο/η σύζυγος παίρνει το 50% και το υπόλοιπο 50% αρχίζει να μοιράζεται στο σόϊ του αποθανόντος (πρώτα στα αδέρφια του και μετά, αν έχουν πεθάνει, στα παιδιά τους). Το οποίο προφανώς θα ήταν λογικό να καταλήξει εκεί αν ΔΕΝ υπήρχε σύζυγος. Αλλά όταν υπάρχει;

Εξ αδιαθέτου διαδοχή δεύτερη τάξη ΑΚ 1814.

Είναι προβληματική η Νόμιμη Μοίρα (το μισό της εξ αδιαθέτου). Οκ στα ανήλικα ή ανάπηρα τέκνα (γενικά λόγους επιείκιας) οι υπόλοιποι γιατί; Και να θες μόνο το 75% μπορεί να πάει στο Σύζυγο αν δεν έχεις παιδιά και έχεις Γονείς (χωρίς λόγο αποκλήρωσης ή έκπτωσης ακόμα πιο βαρύ).

Αντίθετη στην ελευθερία του διατιθέναι.

Αλλά όταν έχεις να κάνεις με μια περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής (ο άλλος δεν άφησε διαθήκη) δεν είναι τόσο εύκολο. Δεν υπάρχει λογική. Θα συμφωνήσω με την Γαλλία όπου το 100% το παίρνουν τα παιδιά αν δεν υπάρχει διαθήκη. Αλλά τι γίνεται με την δεύτερη τάξη; Δεν μου φαίνεται παράλογο το 50-50 που επιλέγει ο ελληνας νομοθέτης. Γιατί να το πάρει όλο ο σύζυγος; Δεν μου φαίνεται ούτε αυτονόητο ούτε λογικό (ίσα ίσα το 50-50 μάλλον είναι και προτιμότερο αυτό που πρέπει να καταργηθεί είναι η νόμιμη μοίρα αν ήθελε κάποιος θα μπορούσε να τα αφήσει όλα στο σύζυγο ή όλα σε κάποιο αδελφό, ανίψι)

7 λεπτά πριν, fmarkos είπε

Όπως μπορείς να κάνεις πολιτικό γάμο με δεξίωση και μεγάλο κύκλο καλεσμένων, νυφικά και κουστούμι, έτσι μπορείς να κάνεις και θρησκευτικό γάμο με λίγους κοντινούς με απλή ενδυμασία και χωρίς τραπέζια και πανηγύρια. Μην μπερδεύουμε την τελετή με τα περιφερειακά. Έτσι κι αλλιώς σε όλους τους γάμους το μεγαλύτερο κόστος είναι τα λεφτά στους δικηγόρους για το διαζύγιο... 

Αλήθεια θες να μπλέξεις με την Εκκλησία; Αν βάρυνε τόσο πολύ το διαζύγιο θα έπρεπε μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο να διαλέξουμε σύμφωνο συμβίωσης.

Για να βαρύνει τόσο πολύ μάλλον είσαι σίγουρος ότι θα έλθει. Σε αυτήν την περίπτωση μην μπεις καν στα έξοδα. Δεν είναι (όρθο)λογικό να βαραίνει τόσο πολύ. Είναι μια πιθανότητα που οκ την  λαμβάνουμε υπόψιν μας αλλά δεν είναι το κυριότερο σημείο.

• Like 1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Apollo69 είπε

Αλήθεια θες να μπλέξεις με την Εκκλησία; Αν βάρυνε τόσο πολύ το διαζύγιο θα έπρεπε μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο να διαλέξουμε σύμφωνο συμβίωσης.

Επειδή έχω κάνει και πολίτικό και θρησκευτικό τα ίδια πράγματα ήταν από γραφειοκρατία κτλ. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την πίστη του καθενός και καλό είναι να μην τα πιάνουμε. 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, fmarkos είπε

Επειδή έχω κάνει και πολίτικό και θρησκευτικό τα ίδια πράγματα ήταν από γραφειοκρατία κτλ. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την πίστη του καθενός και καλό είναι να μην τα πιάνουμε. 

Εχεις μπλέξει με Διαζευκτήριο και δεν σου φάνηκε εφιάλτης;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Apollo69 είπε

Εχεις μπλέξει με Διαζευκτήριο και δεν σου φάνηκε εφιάλτης;

Οι δικηγόροι τα κάνουν εφιάλτη.

Slow day στο δικηγορικό γραφείο σήμερα ;

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Every day is a slow day. Και όχι καλό είναι να μην μπλέκει η Εκλησία. Όχι Βάφτιση αλλά απλή Ονοματοδοσία κλπ. Καλό είναι την Εκλησία να μην την ανακατεύουμε σε πολλά πολλά. Αν θέλει κάποιος να κάνει βάφτιση δεν χρειάζεται μετά το πιστοποιητικό να το πάει στο Ληξιαρχείο/Αστυνομία. Στις περρισότερες χώρες ο Θρησκευτικός Γάμος είναι απλώς μια τελέτή και αν δεν πας από το Δημαρχείο από κάποια Δημόσια Αρχή να υπογράψεις (να κάνεις Πολιτικό) δεν μετράει. Θα κάνεις και τα 2 ενώπιον του κράτους μόνο ο πολιτικός μετράει. Το να μην σου δίνουν διαζευκτήριο από την εκκλησία, το να έχουν γραφειοκρατεία, να μπερδεύουν αρμοδιότητες. Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Δεν απάντησες όμως γιατί σου φαίνεται τόσο παράλογο να πρέπει να αποδείξεις πόσο συνεισέφερες; Σου φαίνεται λογικό να βάζεις τα παιδιά από τον πρώτο γάμο να αποδείξουν την συνεισφορά (ότι ήταν μικρότερη από 1/3 ή ότι ήταν 0); Ή σου φαίνεται λογικό να είναι το παιδί 5-6 χρονών (είχε πρόβλημα υγείας ο γονιός πέθανε νέος) και να έχει να αποδείξει ότι ο γονέας που επέζησε (νέος είναι ακόμα μπορεί και πρέπει να φτιάξει την ζωή του) συνεισέφερε λιγότερο ή και καθόλου; Τα παιδιά εκπροσωπούνται από τους γονείς (σύγκρουση συμφερόντων) στα δικαστήρια (ή από ειδικούς εντολοδόχους, επιμελητές). Όλοι αυτοί είναι άσχετοι που ξέρουν τι κάναν το ζευγάρι σπίτι ακόμα και το παιδί δεν θα θυμάται τίποτα. Πως θα αντιμετωπίσει το τεκμήριο;

Δηλαδή γιατί αλλού το βάρος επίκλησης και απόδειξης μας φαίνεται οκ αλλά εδώ μας ενοχλεί;

Δημοσ.
4 hours ago, Ukforthemoment said:

Είχαν αποχή λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξει αντίστοιχο μοτίβο και με το νέο έτος. 😂

Δημοσ.
48 minutes ago, greekfragma said:

Είχαν αποχή λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξει αντίστοιχο μοτίβο και με το νέο έτος. 😂

Άνθρωπέ μου έχεις κάποιο θέμα μαζί μου; Γιατί σε μένα haha ότι και να λέω;Στον ukforthemoment που σε έκανε να "κλάψεις" από τα γέλια όπως φαίνεται δεν αντέδρασες με haha άρα μάλλον η αντίδραση είναι χλεύη. Και στο άλλο θέμα με το overhead και τα ports που ρωτούσα πάλι τα ίδια. Μήπως έχω εγώ μανία καταδίωξης ή όντως με κυνηγάς για να με χλευάσεις;

Δημοσ.

Παρανόησις, άρχοντα. Δεν είναι χλεύη, θαυμασμός είναι.

λίγο το τρομερό σου κονσεπτ για παραλληλισμό overhead και throughput στο γιγαρουτινγκ με κιβώτια κουριερ και μεγέθη πορτας

λίγο τα raid και dual channel banks με παραλληλισμό σε παλέτες αποθήκης.

έχω μείνει άφωνος με τον τρόπο συλλογιστικής σου. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...