Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θεωρητικά ο πιο αξιόπιστη μέθοδος ώστε να μην μπλέξεις με Windows Boot Manager, GRUB και κέρατα (γιατί μπορεί σε ανύποπτη στιγμή, π.χ. μετά από κάποιο update, να επηρεαστεί το ένα ή το άλλο και μετά να τρέχεις) είναι να εγκαταστήσεις τα λειτουργικά συστήματα σε ξεχωριστούς SSD.
Κατ’ αυτό τον τρόπο παραμένουν πλήρως απομονωμένα το ένα από το άλλο άρα εξαλείφεται ακόμα και η παραμικρή πιθανότητα να στραβώσει *κάτι*.
Κάποιοι μάλιστα κατά την εγκατάσταση του νέου OS προχωρούν ένα βήμα παραπάνω ξηλώνοντας οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο υπάρχει στο σύστημα (κάτι ανάλογο συνιστάται και για Windows clean install - κάποιες φορές γίνονται εγγραφές ή δημιουργούνται partitions σε non-OS disks με αποτέλεσμα εάν αυτοί αφαιρεθούν να μην bootάρει το σύστημα!)

Στην περίπτωση που εξετάζουμε έχουμε motherboard 8ετίας με ένα μόνο M.2 slot στο οποίο είναι τοποθετημένος NVMe με Windows 10 το οποίο θα παραμείνει ως έχει.
Αφαιρούμε λοιπόν οτιδήποτε υπάρχει στο PC και αφήνουμε μόνο τον SATA SSD που προορίζεται για την διανομή Linux και το flashάκι με τα distros (ή στην περίπτωσή μου, ένα Ugreen USB 3.0 to SATA III Adapter συνδεδεμένο με αρχαίο 120άρη SSD που τρέχει Ventoy)
Το ερώτημα είναι, πρέπει απαραιτήτως να συνδεθεί σε εσωτερικό SATA connector; Ή μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση (αλλά και γιατί όχι, να το τρέχουμε) ως εξωτερικό;
Υπάρχουν κενά USB ports και μου περισσεύει ένα ακόμη adapter.
Τι λένε οι ειδικοί επί του θέματος;

Δημοσ.

Υπαρχουν και switch δισκων που ενεργοποιείς οποίον δίσκο θέλεις και παίζεις αυτόνομα και χωρίς κινδύνους .ε τα βοοτ αλλα ακόμα και απο ιούς 

• Like 1
Δημοσ.
12 hours ago, 9-11 said:

Αφαιρούμε λοιπόν οτιδήποτε υπάρχει στο PC και αφήνουμε μόνο τον SATA SSD που προορίζεται για την διανομή Linux και το flashάκι με τα distros (ή στην περίπτωσή μου, ένα Ugreen USB 3.0 to SATA III Adapter συνδεδεμένο με αρχαίο 120άρη SSD που τρέχει Ventoy)

το linux δεν εχει θεμα με αλλους δισκους επανω γιατι τους κανει mount δεν εχει τα χαρακτηριστικα των win,ο grub ευκολα διoρθωνει απο linux με μερικες εντολες γιατι εχεις shell αν συμβει κατι που χλωμο το βλεπω

αν δεν θες grub πηγαινε σε vm (virtual mach) win με passthrough για τα παιχνιδια εγω ετσι το εχω κανει με δευτερη καρτα

το dual boot για να εχεις ασφαλεια πρεπει να ενεργοποιεις τον σκληρο που θες απο το bios καθε φορα και να κλεινεις τον αλλον ειναι παιδεμα ακομα και με το switch μπορει να γινει πατατα με update και μπερδεμα με sleep modes

• Like 1
Δημοσ.

Δουλεύω dual boot εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία, με το σύστημα να έχει περάσει από ένα κάρο updates, και χωρίς να έχει γίνει καν format (τα Windows πέρασαν από XP 64 bit σε Vista, σε 7, σε 10, σε 11 και το linux από όλα σχεδόν τα Ubuntu versions). Όσο για το hardware AMD --> Intel --> AMD, με εναλλαγή από BIOS σε UEFI με λίγες ψιλοτροποποιησούλες.

Κατά την άποψή μου δεν αξίζει να μπλέξεις έτσι με τους δίσκους, στήσε απλά το linux μετά από τα Windows για να τα δει όλα το Grub και είσαι μια χαρά.

Για τα άλλα που ρωτάς, δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα αν διαβάσεις το σωστό EFI αρχείο.

Δημοσ.

Η προσέγγιση της εγκατάστασης των λειτουργικών συστημάτων σε ξεχωριστούς SSD είναι μια αξιόπιστη μέθοδος για να αποφευχθούν προβλήματα με τον Windows Boot Manager και το GRUB. Η απομόνωση των συστημάτων μπορεί να εξαλείψει την πιθανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων. Ωστόσο, όσον αφορά την εγκατάσταση ως εξωτερικό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη βέλτιστη πρακτική. immaculate grid

Δημοσ.
Στις 18/12/2023 στις 1:27 ΜΜ, Orestis_G είπε

Δουλεύω dual boot εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία, με το σύστημα να έχει περάσει από ένα κάρο updates, και χωρίς να έχει γίνει καν format (τα Windows πέρασαν από XP 64 bit σε Vista, σε 7, σε 10, σε 11 και το linux από όλα σχεδόν τα Ubuntu versions). Όσο για το hardware AMD --> Intel --> AMD, με εναλλαγή από BIOS σε UEFI με λίγες ψιλοτροποποιησούλες.

Κατά την άποψή μου δεν αξίζει να μπλέξεις έτσι με τους δίσκους, στήσε απλά το linux μετά από τα Windows για να τα δει όλα το Grub και είσαι μια χαρά.

Για τα άλλα που ρωτάς, δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα αν διαβάσεις το σωστό EFI αρχείο.

Τα ίδια θα έλεγα κι εγώ.

Εδώ και 10 χρόνια δουλεύω dualboot windows/linux στον ίδιο δίσκο (με grub) χωρίς ποτέ πρόβλημα από windows/linux update.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...