Chr939393 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Γεια σε όλους! Πρόσφατα μετά από συζητήσεις είχα μια ερώτηση στο μυαλό μου που δεν είχα ασχοληθεί.αναρωτιέμαι αν κάποιος άλλος έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο ζήτημα. Εργάζομαι εποχικά στην Ελβετία το χειμώνα, έχοντας λογαριασμό σε Ελβετική τράπεζα και πληρώνοντας φόρους εδώ. Ψάχνω για τον πιο απλό τρόπο να μεταφέρω/χρησιμοποιείησω/κάνω μια μεγάλη αγορά μιλώντας για μεγάλο ποσό χρημάτων πίσω στην Ελλάδα χωρίς προβλήματα σε καμία από τις δύο χώρες. Έχω δει πληροφορίες στο διαδίκτυο που υποδεικνύουν ότι αν ο λογαριασμός είναι ο ίδιος σε και τις δύο χώρες (δηλαδή εγώ) και κάνω τις μεταφορές σε μικρά ποσά, όπως 5-7 χιλιάδες κάθε φορά, δε θα υπάρξει πρόβλημα. Κάποιος έχει βιώσει κάτι παρόμοιο; Και αν ναι, ποιο ήταν το σχέδιο για την αντιμετώπισή του κυρίως στην φορλογια;εμένα μου φαίνεται εντελώς λογικό βέβαια εφόσον φορολογουμαι ήδη να είναι απλή η διαδικασία,αλλά δεν είχα ακούσει κάποια παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ukforthemoment Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Είσαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;
Chr939393 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Όχι κάθε χειμώνα για 4 μήνες σεζόν μόνο έρχομαι Ελβετία
NikosKallithea Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Στην μεταφορά δεν θα εχεις κανενα προβλημα, αλλα αν κανεις αγορα πχ αυτοκινητο σπίτι τοτε θα σε τσιμπήσουν, ρωτα λογιστή πως να μεταφέρεις τα χρήματα νόμιμα στην ελλαδα.
1comment Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Τα λεφτά εφόσον φαίνονται ως εισόδημα σε δηλώσεις εισοδήματος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις σε ενδεχόμενο έλεγχο. Δεν έχεις κάτι να φοβηθείς. Ότι θα κληθείς για έλεγχο θεώρησέ το πιθανό γιατί τα εμβάσματα εξωτερικού τα ελέγχουν αλλά αυτό μπορεί να γίνει 5 χρόνια αργότερα. Ο λογιστής δεν έχει να σου πει κάτι. 2 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Στην μεταφορά δεν θα εχεις κανενα προβλημα, αλλα αν κανεις αγορα πχ αυτοκινητο σπίτι τοτε θα σε τσιμπήσουν, ρωτα λογιστή πως να μεταφέρεις τα χρήματα νόμιμα στην ελλαδα. Εφόσον φαίνονται τα χρήματα ως εισόδημα, τι πάει να πει θα τον τσιμπήσουν; Θα δείξει τις δηλώσεις εισοδήματος σε ενδεχόμενο έλεγχο και τέλος. Δεν υπάρχει νόμιμος ή παράνομος τρόπος να μεταφέρει τα λεφτά. Τα λεφτά είναι σε τράπεζα άρα θα τα μεταφέρει πάλι σε τράπεζα. Σίγουρα είναι καλύτερο από το να σκεφτεί να τα φέρει εδώ σε φυσική μορφή (θα τον τσιμπήσουν στο αεροδρόμιο).
Chr939393 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 25 λεπτά πριν, 1comment είπε Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Τα λεφτά εφόσον φαίνονται ως εισόδημα σε δηλώσεις εισοδήματος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις σε ενδεχόμενο έλεγχο. Δεν έχεις κάτι να φοβηθείς. Ότι θα κληθείς για έλεγχο θεώρησέ το πιθανό γιατί τα εμβάσματα εξωτερικού τα ελέγχουν αλλά αυτό μπορεί να γίνει 5 χρόνια αργότερα. Ο λογιστής δεν έχει να σου πει κάτι. Εφόσον φαίνονται τα χρήματα ως εισόδημα, τι πάει να πει θα τον τσιμπήσουν; Θα δείξει τις δηλώσεις εισοδήματος σε ενδεχόμενο έλεγχο και τέλος. Δεν υπάρχει νόμιμος ή παράνομος τρόπος να μεταφέρει τα λεφτά. Τα λεφτά είναι σε τράπεζα άρα θα τα μεταφέρει πάλι σε τράπεζα. Σίγουρα είναι καλύτερο από το να σκεφτεί να τα φέρει εδώ σε φυσική μορφή (θα τον τσιμπήσουν στο αεροδρόμιο). Εννοείται θα έχω και χαρτιά από Ελβετία ότι φορολογίθηκαν στην Ελβετία, λογιστή ρώτησα συγκεκριμένα τον δικό μου που μάλλον 60 χρόνων έχει μάθει μόνο το log in στο taxisnet και να πάρει 50 ευρώ για απλή φορολογική.απλα δεν ήξερε τίποτα. 1
NikosKallithea Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 32 λεπτά πριν, 1comment είπε Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Τα λεφτά εφόσον φαίνονται ως εισόδημα σε δηλώσεις εισοδήματος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις σε ενδεχόμενο έλεγχο. Δεν έχεις κάτι να φοβηθείς. Ότι θα κληθείς για έλεγχο θεώρησέ το πιθανό γιατί τα εμβάσματα εξωτερικού τα ελέγχουν αλλά αυτό μπορεί να γίνει 5 χρόνια αργότερα. Ο λογιστής δεν έχει να σου πει κάτι. Εφόσον φαίνονται τα χρήματα ως εισόδημα, τι πάει να πει θα τον τσιμπήσουν; Θα δείξει τις δηλώσεις εισοδήματος σε ενδεχόμενο έλεγχο και τέλος. Δεν υπάρχει νόμιμος ή παράνομος τρόπος να μεταφέρει τα λεφτά. Τα λεφτά είναι σε τράπεζα άρα θα τα μεταφέρει πάλι σε τράπεζα. Σίγουρα είναι καλύτερο από το να σκεφτεί να τα φέρει εδώ σε φυσική μορφή (θα τον τσιμπήσουν στο αεροδρόμιο). Τα χρήματα πρεπει με καποιον τροπο να φανουν και στο ελληνικό φορολογικό σύστημα για να κάνεις αγορές, τον τροπο δεν τον γνωρίζω.
TuXaKoS Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 13 minutes ago, Chr939393 said: Εννοείται θα έχω και χαρτιά από Ελβετία ότι φορολογίθηκαν στην Ελβετία, λογιστή ρώτησα συγκεκριμένα τον δικό μου που μάλλον 60 χρόνων έχει μάθει μόνο το log in στο taxisnet και να πάρει 50 ευρώ για απλή φορολογική.απλα δεν ήξερε τίποτα. Αν δεν είσαι κάτοικος εξωτερικού, τα χρήματα πρέπει να τα δηλώσεις και στην φορολογική σου δήλωση στην Ελλάδα. Μετά, βάση της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης, θα βγει ή όχι κάποιος φόρος. Δεν έχει καμία σχέση αν έχεις χαρτιά και αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία εαν δεν τα έχεις δηλώσει εδώ. Εαν τα έχεις δηλώσει κανονικά στην φορολογική σου δήλωση, μεταφέρεις ότι ποσό θέλεις χωρις κανένα πρόβλημα.
Chr939393 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 14 λεπτά πριν, TuXaKoS είπε Αν δεν είσαι κάτοικος εξωτερικού, τα χρήματα πρέπει να τα δηλώσεις και στην φορολογική σου δήλωση στην Ελλάδα. Μετά, βάση της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης, θα βγει ή όχι κάποιος φόρος. Δεν έχει καμία σχέση αν έχεις χαρτιά και αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία εαν δεν τα έχεις δηλώσει εδώ. Εαν τα έχεις δηλώσει κανονικά στην φορολογική σου δήλωση, μεταφέρεις ότι ποσό θέλεις χωρις κανένα πρόβλημα. Έχω 2 ερωτήσεις. Αυτό γίνεται να το κάνω για την περσινή και φετινή χρονιά εφόσον δεν είχα κάνει τέτοια διαδικασία ήδη? Και θα υπάρχει διαφορά φορολογισης Ελλάδας Ελβετίας? Διαφορετικά φορολογουμαι για 15κ Ελλάδα , διαφορετικά για Ελβετία , θα φορολογηθω δηλαδή την διαφορά καπέλο?
1comment Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Chr939393 είπε Έχω 2 ερωτήσεις. Αυτό γίνεται να το κάνω για την περσινή και φετινή χρονιά εφόσον δεν είχα κάνει τέτοια διαδικασία ήδη? Και θα υπάρχει διαφορά φορολογισης Ελλάδας Ελβετίας? Διαφορετικά φορολογουμαι για 15κ Ελλάδα , διαφορετικά για Ελβετία , θα φορολογηθω δηλαδή την διαφορά καπέλο? Πήγαινε σε άλλο λογιστή αν ο δικός σου δεν ξέρει. Εγώ θεωρώ ότι αν κάνεις δήλωση εισοδήματος στο εξωτερικό γιατί εκεί εργάζεσαι, είσαι καλυμμένος. Για μαύρο χρήμα δεν θα κατηγορηθείς. Αν όμως ο λογιστής έπρεπε να τα δηλώσει και στις ελληνικές δηλώσεις και δεν το έκανε (αν είχες υποχρέωση να κάνεις κι εδώ δήλωση), πιθανώς να υπάρξει κάποια φορολόγηση. Θέλουν ερώτηση σε έμπειρο λογιστή όλα αυτά. Ο τρόπος μεταφοράς πάντως είναι μόνο ο τραπεζικός. Και αν είναι μεγάλο το ποσό, θεώρησε δεδομένο ότι θα ελεχθείς εντός 5ετίας. Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2023 από 1comment
NikosKallithea Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Μια αναζήτηση στο ιντερνετ θα σας λυσει τις απορίες, ασε που η Ελβετία ειναι κάτω απο ειδικό καθεστώς https://www.taxheaven.gr/news/41241/eisodhmata-poy-apoktoyn-sthn-allodaph-oi-forologikoi-katoikoi-ellados-forologia-kai-swsth-symplhrwsh-ths-dhlwshs
TuXaKoS Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 1 hour ago, 1comment said: Πήγαινε σε άλλο λογιστή αν ο δικός σου δεν ξέρει. Εγώ θεωρώ ότι αν κάνεις δήλωση εισοδήματος στο εξωτερικό γιατί εκεί εργάζεσαι, είσαι καλυμμένος. Για μαύρο χρήμα δεν θα κατηγορηθείς. Αν όμως ο λογιστής έπρεπε να τα δηλώσει και στις ελληνικές δηλώσεις και δεν το έκανε (αν είχες υποχρέωση να κάνεις κι εδώ δήλωση), πιθανώς να υπάρξει κάποια φορολόγηση. Θέλουν ερώτηση σε έμπειρο λογιστή όλα αυτά. Ο τρόπος μεταφοράς πάντως είναι μόνο ο τραπεζικός. Και αν είναι μεγάλο το ποσό, θεώρησε δεδομένο ότι θα ελεχθείς εντός 5ετίας. Θεωρείς λάθος. Αν δεν είσαι κάτοικος εξωτερικού είσαι υποχρεώμενος να τα δηλώσεις και στην Ελλάδα διαφορετικά είναι μαύρο χρήμα. 2 hours ago, Chr939393 said: Έχω 2 ερωτήσεις. Αυτό γίνεται να το κάνω για την περσινή και φετινή χρονιά εφόσον δεν είχα κάνει τέτοια διαδικασία ήδη? Και θα υπάρχει διαφορά φορολογισης Ελλάδας Ελβετίας? Διαφορετικά φορολογουμαι για 15κ Ελλάδα , διαφορετικά για Ελβετία , θα φορολογηθω δηλαδή την διαφορά καπέλο? Αυτό γίνεται για όσο διάστημα έπρεπε να το κάνεις και δεν το έκανες (δεν γνωρίζω ποια είναι η παραγραφή). Αυτός είναι ο σκοπός της αποφυγής διπλής φορολόγησης. Αν π.χ. στα 15k ο φόρος είναι 10% στην Ελβετία και 12% στην Ελλάδα θα πληρώσεις το 2% που είναι η διαφορά. Αν είναι λιγότερο στην Ελλάδα δεν θα πληρώσεις τίποτα. Προφανώς αυτό εξαρτάται από την χώρα από την οποία προήλθε το είσοδημα και το συνολικό ποσό. Θα συμφωνήσω να αλλάξεις λογιστή αν πληρώνεις κάποιον για φορολογική δήλωση και είτε δεν τα γνωρίζει αυτά είτε δεν μπήκε στον κόπο να στα εξηγήσει.
GREGORYMO Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 4 ώρες πριν, Chr939393 είπε Όχι κάθε χειμώνα για 4 μήνες σεζόν μόνο έρχομαι Ελβετία Τα χρήματα αυτά τα δηλώνεις στην φορολογική δήλωση που κάνεις Ελλάδα? Που κάνεις φορολογική δήλωση? Μόνο Ελλάδα η και Ελβετία? 3 ώρες πριν, Chr939393 είπε Έχω 2 ερωτήσεις. Αυτό γίνεται να το κάνω για την περσινή και φετινή χρονιά εφόσον δεν είχα κάνει τέτοια διαδικασία ήδη? Και θα υπάρχει διαφορά φορολογισης Ελλάδας Ελβετίας? Διαφορετικά φορολογουμαι για 15κ Ελλάδα , διαφορετικά για Ελβετία , θα φορολογηθω δηλαδή την διαφορά καπέλο? Τι καπέλο δηλαδή? Δεν τα έχεις συμπεριλάβει στην φορολογική δήλωση πού κάνεις?
Chr939393 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2023 13 ώρες πριν, TuXaKoS είπε Αν δεν είσαι κάτοικος εξωτερικού, τα χρήματα πρέπει να τα δηλώσεις και στην φορολογική σου δήλωση στην Ελλάδα. Μετά, βάση της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης, θα βγει ή όχι κάποιος φόρος. Δεν έχει καμία σχέση αν έχεις χαρτιά και αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία εαν δεν τα έχεις δηλώσει εδώ. Εαν τα έχεις δηλώσει κανονικά στην φορολογική σου δήλωση, μεταφέρεις ότι ποσό θέλεις χωρις κανένα πρόβλημα. Έχω 2 ερωτήσεις. Αυτό γίνεται να το κάνω για την περσινή και φετινή χρονιά εφόσον δεν είχα κάνει τέτοια διαδικασία ήδη? Και θα υπάρχει διαφορά φορολογισης Ελλάδας Ελβετίας? Διαφορετικά φορολογουμαι για 15κ Ελλάδα , διαφορετικά για Ελβετία , θα φορολογηθω δηλαδή την διαφορά καπέλο? Ο λογιστής μου όχι απλά δεν μου είπε τι να κάνω ,στην ερώτηση ότι θα ξανά πάω για σεζόν Ελβετία ,απλά μου είπε καλή σεζόν! Τέλος πάντων ,σας ευχαριστώ πολύ,το βασικότερο είναι ότι θα κάνω μια εκπροθεσμη φορολογική,και θα ρωτήσω και στην εθνική τράπεζα ( ελπίζω να μην πετύχω και εκεί πάλι ανειδίκευτους..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα