arlekinos90 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σας, Είμαι έτοιμος να στήσω ένα PC και θα ήθελα γνώμες για το build. To PC θα χρησιμοποιηθει περισσότερο ως Workstation σε CAD προγραμματα, simulations, renderings και φυσικά αρκετο gaming. Το build θα είναι : Motherboard : Gigabyte Z790 Gaming X AX (rev. 1.0) (link) CPU : Intel Core i9-13900K (link) Ram : (1x) Kingston Fury Beast RGB 32GB DDR5 (link) (Με σταδιακή αναβάθμιση ανα τους καιρους). GPU : Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti 8GB (link) (Με σκέψεις αναβαθμισης σε λίγο καιρό). SSD : Samsung 990 PRO SSD 1TB M.2 NVMe (link) CPU Cooling : Be Quiet PURE LOOP 2 FX (link) Κουτι : Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower (link) PSU : Be Quiet Straight Power 12 1000W (link) Σας ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ πολύ να ακούσω την γνώμη σας. Επεξ/σία 13 Δεκεμβρίου 2023 από arlekinos90 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@topos Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, arlekinos90 said: Καλησπέρα σας, Είμαι έτοιμος να στήσω ένα PC και θα ήθελα γνώμες για το build. To PC θα χρησιμοποιηθει περισσότερο ως Workstation σε CAD προγραμματα, simulations, renderings και φυσικά αρκετο gaming. Το build θα είναι : Motherboard : Gigabyte Z790 Gaming X AX (rev. 1.0) (link) CPU : Intel Core i9-13900K (link) Κανένας λόγος δεν υπάρχει για 13900 εφόσων στα ίδια χρήματα παίζει ο 14900 Ram : (1x) Kingston Fury Beast RGB 32GB DDR5 (link) (Με σταδιακή αναβάθμιση ανα τους καιρους). Κακή επιλογή γιατί χάνεις το Duall channel.Επιπλεον "χλιαρά" timmings. Εαν πιστεύεις πως θα χρειαστείς πολύ ram δες τα 48αρια dimm οπότε θα έχεις θεωρητικό max τα 192gb+ παραδόξως είναι πιο εύκολα για τον ελεγκτή μνήμης Εάν όχι ξεκινά με ένα Κιτ σαν και αυτο με καλύτερα timmings/χρονισμό στα +70ευρω-> https://www.e-shop.gr/ram-patriot-pvv564g640c32k-viper-venom-64gb-2x32gb-ddr5-6400mhz-dual-kit-p-PER.323778 GPU : Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti 8GB (link) (Με σκέψεις αναβαθμισης σε λίγο καιρό). Γενικά δεν υπάρχει "καλή" επιλογή σε vfm.Σε αυτά τα χρήματα δες και την έκδοση με τα 16gb εάν την βρεις λίγο παραπάνω(τα 3 φαν δεν χρειάζονται για αυτή την κάρτα, δες και πιο φθηνές υλοποιήσεις με 2 fan) SSD : Samsung 990 PRO SSD 1TB M.2 NVMe (link) Και εδώ θα μπορούσες να πας σε Kingston kc3000 είτε με λιγότερα χρήματα, είτε να βάλεις κάτι παραπάνω και να πας στα 2tb που είναι vfm CPU Cooling : Be Quiet PURE LOOP 2 FX (link) Δεν την ξέρω/δεν έχω άποψη πέρα ότι θέλεις 360 η 420 υδρόψυξη για τον επεξεργαστή που κοιτάς.Διαβαζω ότι η arctic έχει vfm υδροψυξεις. Κουτι : Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower (link) Προσωπικά θα προτιμούσα ένα Corsair 4000/50000 αλλά εάν τα χωράει όλα μέσα οκ. PSU : Be Quiet Straight Power 12 1000W (link) Καλό τροφοδοτικό, εγώ έχω το pure power 12 1000watt και το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν τα καλώδια->και σχετικά κοντά ήταν και τρομερά δύσκαμπτα ίσως σε αυτό που σκέφτεσαι να έχει καλύτερα μιας κ είναι μια κατηγορία πάνω. Σας ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ πολύ να ακούσω την γνώμη σας. -Comments μέσα στο quote- Γενικά πήγαινε για το 2πλο Κιτ μνήμης που σου έβαλα (η εφαμμιλο) και την έκδοση με 16gb της 4060ti (υποθέτω πως θα σου φανεί χρήσιμη η επιπλέον vram) και κόψε τον 990pro γιατί είναι ακριβος χώρις ιδιαίτερο λογο->Kingston kc3000 είτε σε 1tb με ~65 ευρώ είτε 2tb στα ~110 Τέλος διατηρώ μια επιφύλαξη για τα vrm της z790 που έχεις διαλέξει αλλά δεν έχω το πολυψαξει. Υποθετω κάποιος πιο ενημερωμένος συμφορουμιτης θα βρεθεί να σου πει εάν είναι αρκετά καλά για 14900. Επεξ/σία 13 Δεκεμβρίου 2023 από @topos 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
arlekinos90 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) @topos Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αναφορά σε κείμενο CPU : Intel Core i9-13900K (link) Κανένας λόγος δεν υπάρχει για 13900 εφόσων στα ίδια χρήματα παίζει ο 14900 Οι λόγοι που σκέφτομαι να παω σε 13900 είναι πως ουσιαστικά μιλάμε για τον ίδιο επεξεργαστή με μόνη διαφορά το 200MHz. Επίσης, θα ήθελα σίγουρη εγγύηση στον επεξεργαστη οπότε τον βρήκα σε άλλο καταστήμα (Cosmodata και οχι skroutzoμαγαζο) όπου έχει 3 χρόνια εγγυηση με λίγα παραπάνω χρήματα ενώ τον 14900 τον είχε πολύ πιο ακριβό από το skroutz. Περισσότερο σκέφτομαι την εγγύηση. Αναφορά σε κείμενο Ram : (1x) Kingston Fury Beast RGB 32GB DDR5 (link) (Με σταδιακή αναβάθμιση ανα τους καιρους). Κακή επιλογή γιατί χάνεις το Duall channel.Επιπλεον "χλιαρά" timmings. Εαν πιστεύεις πως θα χρειαστείς πολύ ram δες τα 48αρια dimm οπότε θα έχεις θεωρητικό max τα 192gb+ παραδόξως είναι πιο εύκολα για τον ελεγκτή μνήμης Εάν όχι ξεκινά με ένα Κιτ σαν και αυτο με καλύτερα timmings/χρονισμό στα +70ευρω-> https://www.e-shop.gr/ram-patriot-pvv564g640c32k-viper-venom-64gb-2x32gb-ddr5-6400mhz-dual-kit-p-PER.323778 Έχεις απόλυτο δίκιο. Θα το προχωρήσω με Dual Channel δεν είμαι σίγουρος όμως με πόση μνήμη. Αναφορά σε κείμενο SSD : Samsung 990 PRO SSD 1TB M.2 NVMe (link) Και εδώ θα μπορούσες να πας σε Kingston kc3000 είτε με λιγότερα χρήματα, είτε να βάλεις κάτι παραπάνω και να πας στα 2tb που είναι vfm Έχω αγοράσει αρκετές φορές σειρές SSD M.2 Samsung οπότε δεν το εψαξα αρκετά. Καλή επιλογή και όντως vfm. Αναφορά σε κείμενο CPU Cooling : Be Quiet PURE LOOP 2 FX (link) Δεν την ξέρω/δεν έχω άποψη πέρα ότι θέλεις 360 η 420 υδρόψυξη για τον επεξεργαστή που κοιτάς.Διαβαζω ότι η arctic έχει vfm υδροψυξεις. Εξαιρετικά! Αναφορά σε κείμενο Τέλος διατηρώ μια επιφύλαξη για τα vrm της z790 που έχεις διαλέξει αλλά δεν έχω το πολυψαξει. Υποθετω κάποιος πιο ενημερωμένος συμφορουμιτης θα βρεθεί να σου πει εάν είναι αρκετά καλά για 14900. Ναι, θα ήθελα μια γνώμη και για την μητρική. Επεξ/σία 13 Δεκεμβρίου 2023 από arlekinos90 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@topos Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 2 hours ago, arlekinos90 said: @topos Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Οι λόγοι που σκέφτομαι να παω σε 13900 είναι πως ουσιαστικά μιλάμε για τον ίδιο επεξεργαστή με μόνη διαφορά το 200MHz. Επίσης, θα ήθελα σίγουρη εγγύηση στον επεξεργαστη οπότε τον βρήκα σε άλλο καταστήμα (Cosmodata και οχι skroutzoμαγαζο) όπου έχει 3 χρόνια εγγυηση με λίγα παραπάνω χρήματα ενώ τον 14900 τον είχε πολύ πιο ακριβό από το skroutz. Περισσότερο σκέφτομαι την εγγύηση. Πιστεύω πως α)Γενικά μικρή πιθανότητα έχει να βγάλει πρόβλημα οποιοδηποτε cpu(ίσως με εξαίρεση τους x3d της amd) β)Στην απειροελάχιστη πιθανότητα να συμβεί οτιδήποτε θεωρώ πως από όπου και να τον αγοράσεις θα μιλήσεις κατευθείαν με Intel. 2 hours ago, arlekinos90 said: Έχεις απόλυτο δίκιο. Θα το προχωρήσω με Dual Channel δεν είμαι σίγουρος όμως με πόση μνήμη. Καλό vfm αυτές που σου έβαλα(πιθανών hynix a die), πέσανε λίγο και σε τιμή πρόσφατα ενώ το κιτάκι που αγόρασα εγώ 2x48gb τσίμπησε λίγο(είναι hynix m die) 2 hours ago, arlekinos90 said: Έχω αγοράσει αρκετές φορές σειρές SSD M.2 Samsung οπότε δεν το εψαξα αρκετά. Καλή επιλογή και όντως vfm. Εξαιρετικά! Ναι, θα ήθελα μια γνώμη και για την μητρική. Όσο για την gpu. Δεν έχουμε την ίδια χρήση και προφανώς το δικό σου build θα βγει αρκετά πάνω από το δικό μου αλλά και εγώ προβληματίστηκα για την gpu. Δική μου κυρία χρήση Photoshop+davinci αλλά θέλω να ξεκινησω και εγώ λίγο να μπαίνω στον κόσμο του 3d. Τα 8gb μου φαίνονταν λίγα στις 4060/ti (επιπλέον σε Photoshop λόγο διαύλου τα πάει καλύτερα η παλιότερη 3060), αλλά με λίγες δοκιμές βλέπω ότι vram χτυπάει 10gb+ σε Photoshop+Lightroom. Οπότε υποθέτω πως τα 16gb δεν είναι κακή αγορά εφόσων πας σε 40*0(σαφέστατο και σημαντικό uplift σε 3d). Τεσπά βόλεψε κιόλας (βγήκε δωρεάν με το 2+1 του κοτσοβωλου)και είπα να πάω σε αυτή για αρχή και εάν αρχίζω και βγάζω projectακια σε 3d θα την αλλάξω ίσως και με 4090(για αυτό και το 1000αρη τροφοδοτικό). Υ.γ Εάν σκέφτεσαι και εσύ κάτι αντίστοιχο ίσως να πρέπει να πας σε 1200αρη psu γιατι ο 14900 έχει τρομακτική κατανάλωση(~x2 του 7900x μου). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pnick Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Θα πρέπει να μας πεις budget και ποιά μηχανή rendering θα χρησιμοποιείς, για να δούμε αν είναι cpu ή gpu based. Επίσης, δεν αναφέρεις κάτι για οθόνη. Και τέλος, ανάλογα με την μηχανή rendering, τα 32gb μνήμης είναι το απόλυτο minimum, ενώ θα πρέπει να βάλεις και 2ο ssd για αποθήκευση κ.λπ. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
this.is.elia Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 3 hours ago, pnick said: Θα πρέπει να μας πεις budget και ποιά μηχανή rendering θα χρησιμοποιείς, για να δούμε αν είναι cpu ή gpu based. Επίσης, δεν αναφέρεις κάτι για οθόνη. Και τέλος, ανάλογα με την μηχανή rendering, τα 32gb μνήμης είναι το απόλυτο minimum, ενώ θα πρέπει να βάλεις και 2ο ssd για αποθήκευση κ.λπ. Όλες είναι CPU/GPU πλέον, εκτός και εάν χρησιμοποιεί κάποια αρχαία (δλδ πριν το 2017) έκδοση του 3ds με mental ray. Corona/vray/arnold/redshift/cycles/eevee όλες παίζουν με επιλογή για το που θα στείλουν το render. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα 32gb δεν είναι καν στο τραπέζι, σίγουρα από 48gb και άνω. Επιπλέον, θα μπορούσε άνετα να πέσει σε 13700k/14700k και τα ρέστα να πάνε σε καλύτερη κάρτα (τουλάχιστον 4070ti ή ιδανικά σε μεταχειρισμένη 3090). Όσο για την μητρική, η 790 AX είναι μια χαρά από VRM, πολύ καλό sweet-spot για την τιμή και τα χαρακτηριστικά της. Το μόνο που χάνει σε σχέση με τα ακριβότερα μοντέλα της Giga είναι μερικά επιπλέον headers/ports για usb 3.2, ένα heatpipe επιπλέον στα VRM και λίγο πιο άσχημο BIOS. Κατά τ'άλλα είναι πανομοιότυπη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pnick Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 1 hour ago, this.is.elia said: Corona/vray/arnold/redshift/cycles/eevee όλες παίζουν με επιλογή για το που θα στείλουν το render. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Το Corona είναι CPU based 100% (με denoising μόνο στην GPU αν το επιλέξει ο χρήστης), και οι περισσότεροι χρήστες του Vray (μεταξύ αυτών κι εγώ περιστασιακά) χρησιμοποιούν αποκλειστικά CPU, γιατί το Vray GPU έχει θέματα και δεν έχει ενεργοποιημένα όλα τα χαρακτηριστικά. Συνεπώς, παίζει πολύ CPU rendering στην αγορά. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
arlekinos90 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Αναφορά σε κείμενο Όλες είναι CPU/GPU πλέον, εκτός και εάν χρησιμοποιεί κάποια αρχαία (δλδ πριν το 2017) έκδοση του 3ds με mental ray. Corona/vray/arnold/redshift/cycles/eevee όλες παίζουν με επιλογή για το που θα στείλουν το render. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα 32gb δεν είναι καν στο τραπέζι, σίγουρα από 48gb και άνω. Επιπλέον, θα μπορούσε άνετα να πέσει σε 13700k/14700k και τα ρέστα να πάνε σε καλύτερη κάρτα (τουλάχιστον 4070ti ή ιδανικά σε μεταχειρισμένη 3090). Όσο για την μητρική, η 790 AX είναι μια χαρά από VRM, πολύ καλό sweet-spot για την τιμή και τα χαρακτηριστικά της. Το μόνο που χάνει σε σχέση με τα ακριβότερα μοντέλα της Giga είναι μερικά επιπλέον headers/ports για usb 3.2, ένα heatpipe επιπλέον στα VRM και λίγο πιο άσχημο BIOS. Κατά τ'άλλα είναι πανομοιότυπη. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Έχω στο μυαλό μου και μια άλλη επιλογη μητρικής : Gigabyte Z790 Aorus Elite AX (link) Πιστεύεις πως θα έδινε κάτι καλύτερο η συγκεκριμένη ή είναι ακριβώς το ίδιο? (Μου είναι πιο εύκολο να την προμηθευτω την συγκεκριμένη και το σκέφτομαι.) @pnick Κατα κύριο λόγω χρησιμοποιώ Solidworks και ότι έχει να κάνει με αυτό. (Design, Simulations, Motion Analysis, Rendering) καθώς και το Ansys. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
this.is.elia Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 @arlekinos90 Δεν έχουν κάποια χτυπητή διαφορά. Με την Aorus έχεις ελαφρώς καλύτερη ψύκτρα για την Μ2_1 θύρα. Τέτοια ψύκτρα θα χρειαστεί μόνο εφόσον εγκαταστήσεις PCIe5 δίσκο. Με τον 990 που σκοπεύεις να αγοράσεις δεν θα έχει κανένα πρόβλημα η ψύκτρα της Gaming, είναι επαρκέστατη. Η Aorus έχει μερικά (πολύ) διακριτικά RGB πάνω στην μητρική, η Gaming δεν έχει καθόλου (έχει headers για RGB πάντως, εφόσον θελήσεις φωτάκια). Επίσης νομίζω ότι οι κάτω PCIe θύρες της Gaming δεν είναι PCIe4 αλλά πέφτουν σε PCIe3 όταν εγκατασταθεί dedicated κάρτα γραφικών. Το οποίο πάλι δεν είναι πρόβλημα εφόσον δεν σκοπεύεις να βάλεις επιπλέον controllers. Σαν layout οι μητρικές είναι πραγματικά καρμπον κατά τ'άλλα, ίδια USB, ίδια fan headers, ίδια ψύξη σε όλο το κάτω μέρος της μητρικής. Γενικά πρόκειται για διαφορές που οριακά και κατά περίσταση δικαιολογούν το 50αρικο της διαφοράς. Μιας και έχω την Aorus, είναι μια χαρά μητρική με μοναδική παραφωνία το ιδιότροπο BIOS με 4 στικάκια μνήμης. Το οποίο είναι γενικευμένο πρόβλημα σε όλες τις μητρικές με DDR5 όπως έχω καταλάβει, είτε AMD ή Intel. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@topos Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 5 minutes ago, this.is.elia said: @arlekinos90 Μιας και έχω την Aorus, είναι μια χαρά μητρική με μοναδική παραφωνία το ιδιότροπο BIOS με 4 στικάκια μνήμης. Το οποίο είναι γενικευμένο πρόβλημα σε όλες τις μητρικές με DDR5 όπως έχω καταλάβει, είτε AMD ή Intel. Αυτό είναι απόρροια του ελεγκτή μνήμης του cpu. Επειδή πρέπει να στείλει σήμα σε 4dimm υπάρχει επιπλέον δυσκολία και για αυτό πέφτει η max συχνότητα. Γενικά από το πιο εύκολο layout προς δυσκολο για 4 dimm-> Single side 24bit>Single side 16bit>Double side 24bit>Double side 16bit. Single side 24bit-> stick με 24gb μνήμη Single side 16bit->συνήθως stick με 8 + 16gb Double side 24bit-> stick με 48gb Double side 16bit->stick με 32gb Υ.γ24>16bit-Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, από βίντεο του buildzoid το είδα και μάλλον ξέρει τι λέει ο τυπακος- Προφανώς παίζει ρόλο και το τι τσιπακια φοράει η μνήμη και πάλι καλύτερο προς χειροτερο-> Hynix a die>hynix m die>Samsung>Micron. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα