bananasplit Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Καλημέρα! Επειδή η υγεία του δίσκου μου έχει πέσει αρκετά, πρέπει να πάει στο σέρβις. ΟΜΩΣ, πριν από αυτό, και επειδή ΔΕ θέλω να μπω ξανά στη διαδικασία να στήνω ένα ένα τα πράγματα (ναι, ακόμα και οι μεταβλητές συστήματος, ακόμα και το παραμικρό που δε θα δουλέψει όπως είναι φτιαγμένο, με εκνευρίζει πια) θέλω να κλωνοποιήσω τον υπολογιστή, ώστε όταν έρθει ο καινούριος δίσκος (ΔΕΝ ξέρω αν θα είναι ο ίδιος ή κάποια αναβάθμιση) να το περάσω κατευθείαν και να δουλέψει. Στο ενδιάμεσο, δε θα με χάλαγε καθόλου να μπορώ τον κλωνο να τον χρησιμοποιώ και στο δεύτερο pc, για να bootάρω και να δουλεύω κατευθείαν από αυτό το περιβάλλον. Αγόρασα λοιπόν ένα samsung t7, που είναι μεγαλύτερος από το δίσκο μου. Ομως, και εδώ ξεκινάει το θέμα: μου είχαν προτείνει τη διαδικασία να την κάνω με το πρόγραμμα της samsung. που υποτίθεται θα έπαιρνε κλώνο του συστήματος τώρα, θα το πέταγε στο samsung και θα ήμουν μια χαρά. Στην πορεία ανακάλυψα το aomei και μου πρότειναν ΚΑΙ το acronis. Τώρα, θέλω να γίνει όσο πιο απλά και χωρίς σφάλματα γίνεται η δουλειά. Να κάνω τον κλώνο, να κάνω έναν κλώνο ασφαλείας (έχω άπειρα gb σε pcloud, google κλπ) και να λειτουργήσω ουσιαστικά από τον εξωτερικό, για όσο χρειαστεί. (Δέχομαι να πάρω ακόμα ένα φλασάκι, για δεύτερο backup ασφαλείας). Το θέμα είναι, εσείς πώς θα το κάνατε; με ποιό εργαλείο; και αυτό, θα είναι έτοιμο να παίξει ΤΟΣΟ σε ένα laptop με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσο και σε ένα με ακριβώς τα ίδια; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!
micos000 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2023 Εγώ στο γραφείο κάνω τους κλώνους με το acronis το οποίο έχω σε bootable iso σε στικάκι φτιαγμένο με το ventoy. Αν θέλεις μπορείς να πάρεις ένα πλήρες image του δίσκου σου και να το έχεις σε στικάκι ή εξωτερικό δίσκο και να το επαναφέρεις όταν το χρειαστείς. Ένα μικρό hint εδώ... Όταν θέλεις να πάρεις image ή να κάνεις clone τα windows να κάνεις τερματισμό με πατημένο το πλήκτρο SHIFT για να κλείσει τελείως το σύστημα γιατί αν έχεις ενεργό το fast boot ο κανονικός τερματισμός δεν είναι τερματισμός αλλά μια μορφή αδρανοποίησης. Τώρα, για να συνεχίσεις να δουλεύεις, μπορείς να πάρεις έναν ssd στο μέγεθος που σε βολεύει και να του περάσεις το image που πήρες πριν. Μετά τον συνδέεις στο άλλο pc (αποσυνδέεις τον υπάρχων δίσκο συστήματος για να μην μπλέξεις με boot order) και αν όλα πάνε καλά, συνεχίζεις να δουλεύεις στο άλλο pc. Αν το 2ο pc δεν έχει τρομερές διαφορές σε hardware με το δικό σου, θα προσαρμοστούν τα windows αμέσως και με μια επανεκκίνηση θα είσαι εντάξει. Το μόνο που ίσως χρειαστείς είναι να ξανασυνδεθείς στο domain, αν είστε σε domain. Αν δουλεύεις σε τοπικό workgroup δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτα. 1
bananasplit Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2023 επειδή μάλλον από τα γεράματα έχω αρχίσει να χαζεύω. το backup το πήρα ιδανικά, σε δύο τρεις μεριές, για να είμαι σίγουρος. τώρα, θέλω να κάνω μια πατέντα, που δε θέλει να δουλέψει. το νέο laptop έχει win11. ο παλιός 10. κλείνω τον εσωτερικό και το boot order. οπότε το flash πετάει error. αν κάνω boot από τον εξωτερικό σκληρό, μου λέει να επαναφέρω το backup με το acronis. δε θέλω όμως να χάσω την εγκατάσταση των 11, όπως την έχει. απλά θέλω πότε να μπαίνω από εξωτερικό σε win 10 και πότε από τον εσωτερικό σε 11. να πάρω άλλον ένα εξωτερικό; αλλά πως θα τον κάνω ουσιαστικά "live", όπως είχαμε τα Linux παλιά; πως δηλαδή θα μπουταρει και θα χρησιμοποιεί ΑΥΤΌ το δίσκο, με τα 10 σε USB;
micos000 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Μάλλον θέλεις κάτι σαν αυτό... https://www.intowindows.com/rufus-to-create-windows-to-go-usb-drive/ Να ξέρει όμως ότι αν το στικάκι δεν είναι τρομερά γρήγορο η εμπειρία θα είναι απογοητευτική. Επεξ/σία 15 Δεκεμβρίου 2023 από micos000
bananasplit Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 πήρα έναν t7 Samsung. δεν έχω δει πιο γρήγορη ταχύτητα εγγραφής. έκανε backup σε 6 λεπτά. έπιανε 1gbps από την type c. εννοείται έπαθα πλάκα. γι αυτό λέω να το τρέχω από εκεί και να μην πειράξω το εσωτερικό 11, ή, τουλάχιστον, να το ενσωματώσω σιγά σιγά. πάντως σε ευχαριστώ πολύ, γιατί είχα φάει ένα σκάλωμα απίστευτο. και θυμάμαι ότι παλιά προσπαθούσαμε τα live USB και καλά, αλλά μόνο Linux έτρεχαν σχεδόν ικανοποιητικά..
micos000 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2023 Στα εξωτερικά μέσα αποθήκευσης το πρόβλημα δεν είναι στα μεγάλα αρχεία αλλά στα πολλά μικρά αρχεία. Δοκίμασε να γράψεις έναν φάκελο με καμιά 10.000 μικρά αρχεία και ας είναι μικρό το μέγεθος του φακέλου. Εκεί θα φανεί το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ο δίσκος σε εγκατάσταση windows.
bananasplit Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2023 έχεις δίκιο. απλά ενθουσιάστηκα τόσο με το πλήρες back up σε 7 λεπτά.. θέλω να ρωτήσω κάτι, γιατί ΣΊΓΟΥΡΑ κάτι μου ξεφεύγει, αλλά τελευταία δεν είμαι σε κατάσταση να το λύσω. στο δίσκο, υπάρχουν εγκατεστημενα τα 11. κάνω partition. βάζω τον κλώνο των 10. δεν το βλέπει ποτέ το boot manager, και δεν εμφανίζει στο boot αυτό το partition. παλιά, για να βάλουμε πάνω από ένα λειτουργικό σε ένα boot manager, κάναμε κάποια πατέντα, που δε θυμάμαι. όμως, είναι η πατέντα, ή απλά ο κλώνος θέλει εγκατάσταση φρεσκων windows 10, στο partition αυτό και μετά recovery του κλώνου, για να περάσει τα αρχεία; αυτό όμως, δε θα "σπάσει" την εγκατάσταση των φρεσκων 10;
bananasplit Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 @micos000 καμία ιδέα; και θα περάσω πχ windows με κλειδάκι, ενώ έχω ήδη γνήσια που είναι ο κλώνος;
micos000 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Κάνε μια "σούμα" το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις γιατί κάπου σε έχασα. Για win σε στικάκι που να μπορείς να μπουτάρεις και να δουλέψεις δες στο λινκ. Και βίντεο.... Για backup σου έγραψα πριν τι κάνω εγώ. Για αυτό που έγραψες τελευταία με partition σε δίσκο με 11, πρέπει να ξαναχτίσεις τον boot manager. Σε παλιά συστήματα το έκανες με mbr, στα uefi δεν ξέρω ακριβώς. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις έναν μικρό ssd 128 ή 256gb και να τον συνδέσεις. Να αποσυνδέσεις ΟΛΟΥΣ τους άλλους δίσκους και να στήσεις εκεί, καθαρά, τα 10άρια. Μετά, για να αλλάξεις λειτουργικό θα επιλέγεις από το bios ή με το πλήκτρο του boot order της μητρικής σου από ποιον δίσκο θα μπουτάρεις. Θα πρέπει όμως να απενεργοποιήσεις το fast boot και από τα δύο γιατί έχω παρατηρήσει ότι, όταν αλλάζεις δίσκο σου κάνει κάθε φορά check disk, εκτός αν κάνεις επανεκκίνηση μέσα από το λειτουργικό και όχι τερματισμό. Μπορείς αν θέλεις να αφήσεις τον δίσκο με τα 11 πάνω και όταν στήσεις τα 10 στον άλλο δίσκο θα σου δημιουργήσει και ένα boot selector. Το θετικό είναι ότι θα μπορείς να επιλέγεις σε ποιο λειτουργικό θέλεις να μπεις. Το αρνητικό είναι ότι ο boot manager θα είναι στον δίσκο με τα 11 και αν χάσεις αυτόν τον δίσκο θα πρέπει να ξαναχτίσεις τον boot selector για να μπορέσεις να μπεις στα 10. Και οι δυό τρόποι έχουν θετικά και αρνητικά. Αυτό ήταν για να έχεις και τα δύο λειτουργικά ενεργά. Αν θέλεις μόνο για ασφάλεια και backup λειτουργικό τότε τράβα έναν κλώνο στον νέο δίσκο και ξεκούμπωσε τον όταν τελειώσεις. Αν τον χρειαστείς, απλά τον ξανακουμπώνεις. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2023 από micos000 1
bananasplit Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2023 @micos000 στην αρχή ξεκίνησα για να κάνω αυτό που λες. να βάλω σε ένα δεύτερο σκληρό τα 10 και να συνεχίσω έτσι. μετά συνειδητοποίησα πως το κάνω απλά πιο πολύπλοκο. δηλαδή, ή που θα κάψω τα 10 ή τα 11. δε γίνεται να τα δουλεύω όλα. οπότε σκέφτηκα ένα περίεργο migration. (αφού, ουσιαστικά, γίνεται κατευθείαν και upgrade από 10 σε 11). με τον κλώνο που ήδη έχω, λοιπόν, θα μπορούσα, με οποιοδήποτε τρόπο, να περάσω ρυθμίσεις (ακόμα και μεταβλητες συστήματος) από τον κλώνο των 10 κατευθείαν στα 11; κανονικά θα έπρεπε να λειτουργήσει, αλλά δεν είμαι σίγουρος, κυρίως επειδή το acronis δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.. απλά το θέμα μου είναι να περάσει τα πάντα. από συνδρομές, και εγκατεστημένα, μέχρι ρυθμίσεις.
micos000 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2023 Αν πάρεις κλώνο έναν δίσκο σε άλλον τότε το λειτουργικό που θα έχει ο κλώνος είναι ακριβές αντίγραφο του αρχικού δίσκου. Ρυθμίσεις και λογαριασμούς όμως δεν μπορείς να περάσεις από το ένα λειτουργικό στο άλλο έτσι απλά.
bananasplit Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2023 αυτό είναι το θέμα. πως περνάω με τον πιο εύκολο και αποδοτικό τρόπο τα αρχεία, τις ρυθμίσεις, τα προγράμματα, (κι ας χρειαστεί μετά να βρω κλειδιά και για τις εφαρμογές που είναι με subscription). από 10 σε 11. οποιαδήποτε ιδέα θα εκτιμηθεί δεόντως. έλεγα στην αρχή να κάνω partition και να χρησιμοποιώ πάλι τα 10. αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα κάνω όλα αυτά..
micos000 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Επειδή τα έχει μπλέξει λίγο, αυτό που κατάλαβα ότι σκέφτεσαι (σε έτοιμη εγκατάσταση w11 στο νέο laptop να περάσεις τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις από άλλη εγκατάσταση w10 από άλλο laptop), απλά δεν γίνεται. Εκτός αν με το "νέο" και "παλιό" αναφέρεσαι στο ίδιο λάπτοπ που πριν είχε 10άρια και θέλεις να πας σε 11άρια. Επίσης, δεν ξέρω σε ποια προγράμματα αναφέρεσαι (subscriptions) αλλά αν είναι τίποτε εμπορικά, ιατρικά, λογιστικά κτλ από Ελληνικές εταιρείες, αυτά δεν θα δουλέψουν σε άλλο υπολογιστή, ούτε ακόμα και με κλώνο, γιατί κλειδώνουν με το hardware του συστήματος όπου στήνονται την πρώτη φορά. Αν όμως μιλάμε για το ίδιο λάπτοπ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά κάνε αναβάθμιση σε 11. Είπες πριν ότι πήρες 2-3 κλώνους του λειτουργικού, οπότε αν κάτι πάει στραβά με το upgrade, θα επαναφέρεις τον κλώνο για να λύσεις το θέμα που δεν επιτρέπει να αναβάθμιση. 1
bananasplit Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2023 η αλήθεια είναι, όπως είπα, πως για άλλο πράγμα ξεκίνησα, και σε άλλη λύση κατέληξα. τα 2 laptop είναι τελείως διαφορετικά. αυτό που θέλω να περάσει από τον κλώνο είναι τα προγράμματα (από codecs, μέχρι εργαλεία), το antivirus, τις ρυθμίσεις, ακόμα και τα cookies, αν είναι δυνατόν. διαβάζοντας είδα πως κάτι παρόμοιο γίνεται με ένα zinstall και τον κλώνο του acronis, (και απλά δεν περνάει τα του λειτουργικού). έχω αρχίσει και εγώ να πιστεύω πως δε γίνεται έτσι ακριβώς. ειδικά από 10 σε 11. τώρα, για τα subscription που είπα, είναι απλά, τα πράγματα που χρειάζονται κλειδί. πχ antivirus, 365, cloud, vpn κλπ. στα οποία έχω δυνατότητες για πολλές συσκευές.. 1
micos000 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2023 Το zinstall απ' ότι βλέπω μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα σε δύο live λειτουργικά, όχι από clone image και κοστίζει 129$. Πάντως τόσο καιρό που το ψάχνεις θα είχες κάνει το migration μόνος σου, στήνοντας τα προγράμματα και τα εργαλεία που χρειάζεσαι και ενεργοποιόντας ξανά τα προγράμματα που έχεις αγορασμένα. Θα δεις στην πορεία ότι κάποια από αυτά μπορεί και να μην τα χρειάζεσαι. Όσο για τους codecs, θα έλεγα να τους αφήσεις απ' έξω. Ότι χρειάζεται για να κάνεις αναπαραγωγή πολυμέσων υπάρχει ενσωματωμένο στα περισσότερα προγράμματα αναπαραγωγής (mpc-hc, potplayer, vlc κτλ). Δεν χρειάζεται να φορτώνεις το σύστημα με 10άδες εξωτικούς codecs που δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα