Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χθες το απόγευμα έλαβα από το https://gadgetistas.com/ newsletter στο οποίο ουδέποτε είχα εγγραφεί ή είχα έμμεσα δώσει τη συγκατάθεσή μου για να μου το στέλνουν.

Είναι η κλασική ευκαιριακή τακτική μερικών e-shops που με το που κάνεις παραγγελία (κι εγώ είχα κάνει στο παρελθόν), αποθηκεύουν το email σου στις λίστες τους και αρχίζουν να σου στέλνουν newsletters, άσχετα με το αν δεν έχεις δηλώσεις εσύ ότι επιθυμείς κάτι τέτοιο. 

Χθες μετά την παραλαβή του newsletter, άρχισα να ψάχνω σε αυτό κάποιο link απεγγραφής / διαγραφής. Δεν υπήρχε τίποτα. Φυσικά το newsletter υπάρχει ακόμα στο inbox μου, στη διάθεση όσων θελήσουν να το δουν. 

Μπήκα λοιπόν στο Facebook page τους και έκανα ένα τυπικό σχόλιο κάτω από ένα από τα posts τους, γράφοντας "Καλημέρα σας. Είστε από το νόμο υποχρεωμένοι να περιλαμβάνετε στα newsletters σας επιλογή / link απεγγραφής / διαγραφής. Παρακαλώ για τις ενέργειές σας".

Λεπτομέρειες για το γράμμα του νόμου εδώ:  https://cybertechnics.gr/cms_files/files/email_marketing_with_out_spam.pdf

Το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
1) κανείς δεν μου απάντησε
2) το post μου διαγράφηκε
3) με μπλόκαραν από την FB σελίδα τους

Ο λόγος που μοιράζομαι την παραπάνω ιστορία εδώ, είναι για να δουν όλοι με τι "επαγγελματίες" έχουμε να κάνουμε στο συγκεκριμένο e-shop.
Προσωπικά προτίθεμαι να προωθήσω τα όσα έγιναν, και δη το newsletter τους στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, αλλά και σε δικηγόρο, για να δω εκεί πόσο εύκολα θα διαγράψουν / μπλοκάρουν / αγνοήσουν αυτούς που κατά τα άλλα θέλουν ως πελάτες τους. Και θα τους κυνηγήσω μέχρι να διορθώσουν το newsletter τους και να το διαμορφώσουν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. 

image.png.75d6d215e560be716bd3b86ac7991b79.png

• Like 5
Δημοσ.

Σε τέτοιους κάνω mark as spam. Στους άλλους που έχουν μεν unsubscribe link, αλλά πάλι δεν έδωσα συγκατάθεση για οποιοδήποτε newsletter και με βάλουν μόνοι τους, απλά όταν κάνω unsubscribe επιλέγω "never signed up for this newsletter", ή άλλη αντίστοιχη επιλογή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστυχώς αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μου το έκανε πρόσφατα σκρουτζομάγαζο παρότι δεν είχα πατήσει στο κουτάκι την ώρα της παραγγελίας. Της οποίας παραγγελίας το επιβεβαιωτικό mail πήγε στα σπαμ λογικά επειδή η διεύθυνση τους είναι φλαγγαρίσμενη πλέον σαν σπαμ από αυτά που στέλνουν.

Τους έκανα αρνητική στο Σκουτζ και μόλις είδα ότι ευτυχώς εγκρίθηκε!

Επεξ/σία από cthulhucarbide
  • Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Haldol είπε

Σε τέτοιους κάνω mark as spam. Στους άλλους που έχουν μεν unsubscribe link, αλλά πάλι δεν έδωσα συγκατάθεση για οποιοδήποτε newsletter και με βάλουν μόνοι τους, απλά όταν κάνω unsubscribe επιλέγω "never signed up for this newsletter", ή άλλη αντίστοιχη επιλογή.

καλό είναι να μην πατάμε ποτέ unsubscribe μιας και εκεί ποντάρουν και scam .

1 ώρα πριν, stark είπε

ίναι η κλασική ευκαιριακή τακτική μερικών e-shops που με το που κάνεις παραγγελία (κι εγώ είχα κάνει στο παρελθόν), αποθηκεύουν το email σου στις λίστες τους και αρχίζουν να σου στέλνουν newsletters, άσχετα με το αν δεν έχεις δηλώσεις εσύ ότι επιθυμείς κάτι τέτοιο. 

απο

https://kataggelies.mindev.gov.gr/καταγγελία/ελλάδα/αρχή-προστασίας-δεδομένων/

σε πετά εκεί

https://www.dpa.gr/el/arxi/profile

ίσως email εκεί

[email protected]

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, korakios said:

καλό είναι να μην πατάμε ποτέ unsubscribe μιας και εκεί ποντάρουν και scam .

Γιατί; Σε email που προέρχονται από πλατφόρμες που κάνουν αυτή τη δουλειά (τύπου MailChimp, κ.λπ) δε φαντάζομαι πρόβλημα. Εγώ το κάνω με το σκεπτικό ότι μία legitimate εταιρεία που βασίζει την κερδοφορία της στα promotional email άλλων, ίσως να μη θέλει να θεωρηθεί κακόβουλο οτιδήποτε προέρχεται από τους server της (και κατά συνέπεια να δίνουν σημασία όταν κάποιος μαρκάρει ότι ο "τάδε" πελάτης τους, στέλνει κακόβουλα email).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να τους κάνω mark as spam. Μα είναι τόσο μπούφοι που δεν καταλαβαίνουν ότι οι πρακτικές τους θα οδηγήσουν τον κόσμο ακριβώς σε αυτή την τακτική, με αποτέλεσμα να μπουν σε black lists και να έχουν σοβαρό πρόβλημα στο εγγύς μέλλον. Στην ουσία δεν τους έκανα report as spam, ακριβώς διότι δεν ήταν αυτοσκοπός το να κάνω κάτι εναντίον τους.  Με ενδιέφερε με τρόπο τυπικό, ευγενικό και επίσημο να τους ενημερώσω ότι είναι παράνομοι σε ό,τι αφορά τα newsletters τους (όπως εξήγησα και πιο πάνω). Θα μπορούσαν απλά να επικοινωνήσουν μαζί μου, να μου διαβεβαιώσουν ότι θα προβούν στις αλλαγές που ορίζει ο νόμος, και κατόπιν αυτών των εξηγήσεων δεν θα είχα κανένα θέμα και να μου ζητούσαν να σβήσουν το post μου στη FB σελίδα τους (εφόσον τους πείραζε). Και δεν θα με έχαναν και από πελάτη.
Με αυτό που έκαναν, δεν κέρδισαν τίποτα. Έχασαν έναν πελάτη και σύντομα θα τρέχουν να δίνουν εξηγήσεις και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Προχώρησα σε αρνητική αξιολόγηση σε Skroutz και Google. Και θα έχουμε και συνέχεια.

Επεξ/σία από stark
  • Like 1
Δημοσ.

Για όσους ενδιαφέρονται, παρακάτω η εξέλιξη του θέματος. 

- Καταρχάς σημειώνω πως εντωμεταξύ θυμήθηκα και βρήκα στο inbox μου ότι δεν ήταν μόνο ένα, αλλά δύο διαδοχικά τα διαφημιστικά newsletters που είχα λάβει, με διαφορά μιας βδομάδας το ένα από το άλλο (και φυσικά χωρίς να έχω κάνει εγγραφή).
- Παραθέτω κάτω (attached screenshot) την απάντηση που έλαβα στη σχετική κριτική μου στο Google (maps).  Από την πλευρά μου, εκτιμώ το ότι απάντησαν, το ότι αναγνώρισαν το λάθος τους και ευελπιστώ ότι όντως θα αλλάξουν πρακτικές απέναντι στους πελάτες τους από δω και πέρα σε κάθε επίπεδο (email, social, διαχείριση και προστασία προσωπικών δεδομένων, κλπ). Αυτό άλλωστε μένει να φανεί (και θα ελεγχθεί όσο αυτό είναι δυνατόν, κι από μένα) στο εγγύς μέλλον.
- Λίγη ώρα μετά τη γραπτή απάντηση που έλαβα στην αξιολόγησή μου στο Google Maps, δέχτηκα και τηλεφώνημα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Ο οποίος απολογήθηκε (εκτός των άλλων, ακόμα και για το ότι με κάλεσε στο κινητό μου χωρίς την άδειά μου), ανέλαβε στο 100% την ευθύνη και μου εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι έγινε. Επίσης με ενημέρωσε πως η συνεργασία του με τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει το social media marketing της επιχείρησης λύθηκε σήμερα μετά από τα συγκεκριμένα απαράδεκτα συμβάντα. Ο ίδιος, όπως ισχυρίστηκε, δεν ήταν ενήμερος για το τι ακριβώς ορίζει ο νόμος (είχε αφήσει όλο αυτό το κομμάτι αποκλειστικά στους συνεργάτες του) και μου εξέφρασε την "απόγνωσή" του για τον τρόπο που εκείνοι (οι μέχρι σήμερα συνεργάτες του) διαχειρίστηκαν κι εμένα προσωπικά (μπλοκάρισμα στο FB, κλπ). 

Τονίζω ότι ο άνθρωπος δεν μου ζήτησε ούτε καν με έμμεσο τρόπο να αλλάξω κάτι στις αξιολογήσεις μου, να τις αποσύρω, κλπ. 

Ομολογώ ότι προβληματίστηκα αρκετά σχετικά με το τι θα ήταν ορθό και δόκιμο να κάνω από δω και πέρα. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε αν όλα όσα μου είπε αληθεύουν και δεν ήταν απλά μια έμμεση επίκληση στο συναίσθημα και το φιλότιμο του συνομιλητή του (δηλαδή εμού), αν και πρέπει να πω, πως εμένα μου φάνηκε ειλικρινής. Θεωρώ βέβαια κάπως προβληματικό το ότι, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, δεν γνώριζε  κάποια σημαντικά σημεία του νόμου περί spam, προσωπικών δεδομένων, κλπ. Αυτό πάντως, έχω την εντύπωση, αρκετοί "ιδιοκτήτες" δεν το γνωρίζουν και το αφήνουν σε κείνους που αναλαμβάνουν ως υπεύθυνοι στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο post μου, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός να κινηθώ εναντίον κάποιου ή ξέρω γω να τον "τιμωρήσω", αλλά να δείξω με τον τρόπο μου ότι σαν πελάτες έχουμε δύναμη, και οφείλουμε να διεκδικούμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας (σε κάθε επίπεδο).

Το αν και πώς θα κινηθώ από δω και πέρα (κι εννοώ σε σχέση με τα όσα έχω ήδη κάνει), θα το αποφασίσω μάλλον μέσα στις επόμενες μέρες.

image.png.5118da468f30f55115306f563e3eaa51.png

• Like 1
Δημοσ.

Σε παρόμιο περιστατικό απλά με ενα τηλέφωνο και ζητώντας τον υπεύθυνο, λύθηκε το θέμα, κέρδισα έτσι πολύτιμο χρόνο στο να γραφω καταγγελίες και να χαλάω τη διάθεση μου.

Ολες οι εταιρίες, αν όχι οι περισότερες με την ολοκλήρωση της πρώτης παραγγελίας η εγγραφής σε αυτές με η χωρίς συναίνεση αποστέλλουν συνεχεια ενημερωτικό υλικό. 

Επίσης πολλοί δε διαχειρίζονται επαρκώς τη σελίδα τους, πιθανό απο ανεπάρκεια χρόνου η αμάθεια και κάποια πράγματα πιθανό να τους διαφεύγουν .

Με καλή διάθεση και εκ των προτέρων καλή πρόθεση όλα επιλύονται.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 hours ago, nkpap2011 said:

Ολες οι εταιρίες, αν όχι οι περισότερες με την ολοκλήρωση της πρώτης παραγγελίας η εγγραφής σε αυτές με η χωρίς συναίνεση αποστέλλουν συνεχεια ενημερωτικό υλικό. 

Το οποίο είναι παράνομο εφόσον δεν έχει υπάρξει συγκατάθεση / ενημέρωση του πελάτη για κάτι τέτοιο, κι ακόμα περισσότερο όταν δεν υπάρχει τρόπος απεγγραφής από το "ενημερωτικό υλικό".

6 hours ago, nkpap2011 said:

Με καλή διάθεση και εκ των προτέρων καλή πρόθεση όλα επιλύονται.

Συμφωνώ. Υπό τον όρο ότι η καλή διάθεση υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Και - πολύ σημαντικό - από το ξεκίνημα της σχετικής επικοινωνίας. Αν π.χ. στη δική σου περίπτωση αυτός που εμφανίστηκε ως υπεύθυνος σου έκλεινε το τηλέφωνο, είμαι σίγουρος ότι δεν θα το εκλάμβανες ως δείγμα καλής διάθεσης. Για το αν και τι θα έκανες κατόπιν, δεν το γνωρίζω. Ο καθένας από κει και πέρα κάνει τις επιλογές του. 

Επεξ/σία από stark

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...