don59 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 Καλησπερα στο φορουμ... Θα χρειαστω την βοηθεια σας... Εχω εναν Μ2 nvme samsung 1TB εγκατεστημένο στο pc και αγορασα αλλον εναν samsung nvme 4ΤΒ. Η μητρικη εχει δυο υποδοχες κανονικα . Τι Θέλω? Να κανω τον 4ΤΒ αρχικο δισκο , να βαλω τον 1ΤΒ για δευτερο και απο windows 10 που ειμαι να κανω και μια καθαρη εγκατασταση τα 11αρια. Πως αρχιζω?
TopCLR Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, don59 είπε Πως αρχιζω? Γράφοντας ποια είναι η μητρική σου μήπως δεν παίρνει 2 nvme SSD. Πρόσεξε, λέω nvme ή pci-e x4 (όπως προτιμάς) γιατί υπάρχουν μητρικές που σε κάποιες θέσεις M.2 παίρνουν μόνο SSD σε SATA πρωτόκολλο. Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2023 από TopCLR 4
JPaxilleas Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Δες τη μητρική σου και συγκεκριμένα το manual (όπως σου είπε ο φίλος TopCLR). Για παράδειγμα δες τη φωτογραφία παρακάτω από τη μητρική της Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO. Μπορείς επίσης να επισκεφτείς τον κατασκευαστή ενός SSD (π.χ. την Crucial) και να δεις γι αυτή την μητρική της Asus, ποιοι SSD της Crucial είναι συμβατοί με αυτήν (π.χ. εδώ) ή σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες (π.χ. εδώ). Αφού θα εγκαταστήσεις τα windows 11, ναι βάλε τον καινούργιο ως boot δίσκο και τον άλλο ως δεύτερο. Έτσι δε χρειάζεται να κλωνοποιήσεις τον αρχικό (boot) στον καινούργιο, πριν κάνεις την αλλαγή των δίσκων. Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2023 από JPaxilleas 2
don59 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (both SATA & PCIE mode)*2 Intel® Z390 Chipset : 1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (PCIE 3.0 x 4 mode) 6 x SATA 6Gb/s port(s) Support Raid 0, 1, 5, 10 Intel® Optane™ Memory Ready Note *1 When the M.2_1 Socket 3 is operating in SATA mode, SATA port 2 will be disable. *2 Due to limitations in HDA bandwidth, 32-Bit/192kHz is not supported for 8-Channel audio. Νομιζω δε θα εχω προβλημα με αυτο... που εχω και 2 ssd 500gb πισω... Οποτε θα αποθηκευσω τα αρχεια μου στους αλλους... και ξεκιναω φορματ και εγκατασταση τα 11?
Λύση TopCLR Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Λύση Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Παίρνεις backup ότι αρχεία χρειάζεσαι από τον 1 ΤΒ. Κουμπώνεις μόνο του* τον 4TB στην πρώτη θέση, κάνεις εγκατάσταση τα Windows 11 (+ drivers). Κουμπώνεις τον 1TB στην δεύτερη θέση (στην εκκίνηση επιλέγεις τον 4ΤΒ δίσκο με τα 11) και μέσα από τα 11 φορμάρεις τον 1TB (για να σβηστούν όλα). * Κουμπώνεις μόνο του τον 4ΤΒ για να μην δημιουργήσει η εγκατάσταση των 11 dual boot (βλέποντας τον δίσκο που έχεις τα 10αρια). Προσωπικά πάντα έχω κουμπωμένο μόνο τον δίσκο που προορίζεται για τα Windows, όταν κάνω φρέσκια εγκατάσταση. 2
duffyduck Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1. Δεν χρειαζεται να βγάλεις τον παλιο m.2. 2. Κατεβάζεις bootable iso του Macrium Reflect και του AOMEI Partition Assistant 3. Φτιαχνεις με το Ventoy bootable usb στικακι 4. Αντιγραφεις τα iso στο στικακι. 5. Βαζεις τον νεο m.2 στην 2η m.2 υποδοχή. 6. Μπουτάρεις κανονικα από τον 1ο και τσεκάρεις αν βλεπουν τον νεο τα Windows. 7. Restart, bootαρεις απο το στικακι και φορτωνεις το Macrium. 8. Κανεις full backup τον 1ο (παλιο) nvme σε εναν από τους μηχανικούς δίσκους. Προαιρετικό βήμα, αλλά απαραίτητο σε περίπτωση λάθους. 9. Μετά κάνεις κλώνο στον νέο nvme, και του λες να κανει αυτοματο partition resize. 10. Κανεις restart και bootαρεις από το στικακι και φορτώνεις το AOMEI. 11. Σβήνεις/διαγράφεις όλες τις partitions στον παλιο nvme και φτιαχνεις μια νέα. 12. Bootαρεις κανονικά και μπαίνεις στα Windows με τον νεο nvme. Σημείωση: Σε περίπτωση μαλακίας, έχεις το full backup από το βήμα 8. Έτσι το φτιάχνω εγώ και δεν είχα ποτέ θέμα. Επεξ/σία 5 Δεκεμβρίου 2023 από duffyduck 3
TopCLR Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, duffyduck είπε 1. Δεν χρειαζεται να βγάλεις τον παλιο m.2. 2. Κατεβάζεις bootable iso του Macrium Reflect και του AOMEI Partition Assistant 3. Φτιαχνεις με το Ventoy bootable usb στικακι 4. Αντιγραφεις τα iso στο στικακι. 5. Βαζεις τον νεο m.2 στην 2η m.2 υποδοχή. 6. Μπουτάρεις κανονικα από τον 1ο και τσεκάρεις αν βλεπουν τον νεο τα Windows. 7. Restart, bootαρεις απο το στικακι και φορτωνεις το Macrium. 8. Κανεις full backup τον 1ο (παλιο) nvme σε εναν από τους μηχανικούς δίσκους. Προαιρετικό βήμα, αλλά απαραίτητο σε περίπτωση λάθους. 9. Μετά κάνεις κλώνο στον νέο nvme, και του λες να κανει αυτοματο partition resize. 10. Κανεις restart και bootαρεις από το στικακι και φορτώνεις το AOMEI. 11. Σβήνεις/διαγράφεις όλες τις partitions στον παλιο nvme και φτιαχνεις μια νέα. 12. Bootαρεις κανονικά και μπαίνεις στα Windows με τον νεο nvme. Σημείωση: Σε περίπτωση μαλακίας, έχεις το full backup από το βήμα 8. Έτσι το φτιάχνω εγώ και δεν είχα ποτέ θέμα. Να κάνει κλώνο τα 10 γιατί; Έγραψε ότι θέλει φρέσκια εγκατάσταση με 11! 22 ώρες πριν, don59 είπε ... Τι Θέλω? Να κανω τον 4ΤΒ αρχικο δισκο , να βαλω τον 1ΤΒ για δευτερο και απο windows 10 που ειμαι να κανω και μια καθαρη εγκατασταση τα 11αρια. ... 2
JPaxilleas Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 53 λεπτά πριν, TopCLR είπε Να κάνει κλώνο τα 10 γιατί; Έγραψε ότι θέλει φρέσκια εγκατάσταση με 11! E! Προφανώς δε το πρόσεξε. Η διαδικασία πάντως είναι 100% η σωστή εάν θέλεις να κρατήσεις το αρχικό λειτουργικό στο νέο SSD δίσκο. 2
Chris2756 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Δεν ξερω αν ειναι 100% σωστο, αλλα προτιμω τον μικρο δισκο για πρωτο, μονο με το λειτουργικο και τον/τους υπολοιπους για ολα τα αλλα. παραδειγμα στο PC που εχω, nvme 250gb λειτουργικο, sata 3 1ΤΒ παιχνιδια και hdd 500gb αποθηκη. Στο νεο PC που ετοιμαζω, nvme 500gb για λειτουργικο, nvme 2TB διαφορα και sata 3 για αποθηκη. Ετσι γραφω σβυνω μεταφερω φορμαρω τους δισκους μου, αφηνοντας τον μικρο με το λειτουργικο ανεγγιχτο 3
TopCLR Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2023 Εντάξει, από την στιγμή που και οι δύο δίσκοι είναι nvme (= γρηγορότεροι από SATA SSD, HDD) μπορεί να κάνει ότι συνδυασμούς θέλει. Δεν λέμε να κάνει διαμέρισμα με Windows (partition C) και τα 4TB (που είναι εφικτό), μπορεί να κάνει και δεύτερο διαμέρισμα στον ίδιο δίσκο με όσο χώρο θέλει. 3 ώρες πριν, JPaxilleas είπε Η διαδικασία πάντως είναι 100% η σωστή εάν θέλεις να κρατήσεις το αρχικό λειτουργικό στο νέο SSD δίσκο. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. 1
don59 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2023 Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας ... Θα παω με τον φιλο TopCLR ... νομιζω ειναι το πιο απλο κ πιο safe.... Ωραιος ο φιλος duffyduck αλλα δε ξερω αν μπορω να το κανω ολο αυτο... Να επισημανω κ τα 2 ως λύση?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα