Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γείας σας.

Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τις μνήμες με μητρική DUAL Channel.

Έχω παρατηρήσει στο YouTube κάποιοι κάτοχοι που έχουν μητρική DUAL Channel, έχουν βάλει 4 αντί για 2 μνήμες.

Για ποιο λόγο κάποιοι βάζουν 4 Modules στο σύστημα τους; 

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, alexgr10 είπε

Γείας σας.

Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τις μνήμες με μητρική DUAL Channel.

Έχω παρατηρήσει στο YouTube κάποιοι κάτοχοι που έχουν μητρική DUAL Channel, έχουν βάλει 4 αντί για 2 μνήμες.

Για ποιο λόγο κάποιοι βάζουν 4 Modules στο σύστημα τους; 

Για να έχουν περισσότερη μνήμη; 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως είπε και ο φίλος fmarkos προφανώς για περισσότερη μνήμη (γιατί είτε βάλεις 2 ή 4 μνήμες δυο κανάλια θα χρησιμοποιηθούν - δες παρακάτω)   

Όλες οι σημερινές μητρικές, επεξεργαστές, ελεγκτές μνήμης, μνήμες υποστηρίζουν τουλάχιστον αρχιτεκτονική 2 καναλιών. Για να βρεις μητρικές με περισσότερα κανάλια, πάς σε πιο εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές (π.χ. 4 κανάλια χρησιμοποιούνται σε HEDT - Threadripper στην περίπτωση της AMD - Ryzen χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 2 καναλιών).

Η αρχιτεκτονική μνήμης πολλαπλών καναλιών (multi-channel) προσδιορίζεται από την αρχιτεκτονική του εκάστοτε επεξεργαστή, μνήμης, ελεγκτή μνήμης και μητρικής. Για αυτο και η εκάστοτε μητρική έχει και σχεδιάγραμμα για το πως πρέπει να τοποθετούνται οι μνήμες (δηλαδή σε συγκεκριμένα slots της μητρικής, π.χ. σε Α2 & Β2 εάν χρησιμοποιηθούν 2 μνήμες - μια σε κάθε κανάλι, ή σε Α1 & Β1, Α2 & Β2 εάν χρησιμοποιηθούν 4 μνήμες - 2 σε κάθε κανάλι).

Τώρα εάν χρησιμοποιηθούν και τα 4 slots μνήμης σε μια μητρική 2 καναλιών, δημιουργούνται διάφορα θέματα (με την έννοια π.χ. του overclocking) αλλά για κανονική χρήση δεν υπάρει πρόβλημα να χρησιμοποιηθούν 2 ή 4 μνήμες αρκεί να είναι οι ίδιες. 

Δες και εδω για περισσότερες πληροφορίες (Μνήμη & Επεξεργαστής - Τι είναι και πως δουλεύουν (DIMMS – RAM - RANKS – MULTIPLE CHANNELS – INTERLEAVE)

Επεξ/σία από JPaxilleas
Δημοσ.

@fmarkos συμφωνώ σε αυτό περισσοτέρο μνήμη.

Αλλά, δεν παίζει και κάποιο άλλο ρόλο πχ στο bandwidth; Επίσης, βλέπω και διαφοτερικές τιμές αν αγοράσεις μνήμες 2 κιτ ή 4 κιτ.

42 λεπτά πριν, JPaxilleas είπε

Όλες οι σημερινές μητρικές, επεξεργαστές, ελεγκτές μνήμης, μνήμες υποστηρίζουν τουλάχιστον αρχιτεκτονική 2 καναλιών. Για να βρεις μητρικές με περισσότερα κανάλια, πάς σε πιο εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές (π.χ. 4 κανάλια χρησιμοποιούνται σε HEDT - Threadripper στην περίπτωση της AMD - Ryzen χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 2 καναλιών).

Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο για να καταλάβω ακόμη.

Σε ένα PC που είχα δει με AMD Ryzen 5900Χ έχει βάλει 4 κιτ μνήμες. Λογικά το έκανε αυτό για να κάνει Overclocking.

Κάτι άλλο. 

Ας πούμε έχουμε αυτές τις μνήμες

• F4-3600C16Q-64GTZN
  • F4-3600C16D-64GTZN

Στην πρώτη από ότι είδα στην εταιρία είναι Dual/Quad Channel, ενώ στην δεύτερη είναι μόνο Dual Channel. Βλέπω ότι έχουν ίδια συχνότητα και CL.

Εδώ τι κάνουμε; Ποια από τα δύο αγοράζεις; Και ξανά ρωτάω, μήπως παίζει κάποιο άλλο ρόλο εκτός το μέγεθος της μνήμης;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...