john8881 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2023 Είμαστε ζευγάρι 33 χρονών και δουλεύουμε και οι δύο. Έχουμε ικανοποιητικούς μισθούς αλλά καταφέρνουμε να αφήνουμε στην άκρη 200-300€/μήνα. Θεωρώ πως δεν είναι αξιόλογο σαν ποσό δεδομένου ότι είμαστε ένα σπίτι που αποτελείται από δύο εργαζόμενους, χωρίς παιδί. Δεν κάνουμε τρελά έξοδα αλλά το ενοίκιο και τα λοιπα πάγια μας γονατίζουν. Εσείς πόσα περίπου καταφέρνετε να αφήσετε στην άκρη τον μήνα;
fredd0 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2023 1 λεπτό πριν, john8881 είπε Είμαστε ζευγάρι 33 χρονών και δουλεύουμε και οι δύο. Έχουμε ικανοποιητικούς μισθούς αλλά καταφέρνουμε να αφήνουμε στην άκρη 200-300€/μήνα. Θεωρώ πως δεν είναι αξιόλογο σαν ποσό δεδομένου ότι είμαστε ένα σπίτι που αποτελείται από δύο εργαζόμενους, χωρίς παιδί. Δεν κάνουμε τρελά έξοδα αλλά το ενοίκιο και τα λοιπα πάγια μας γονατίζουν. Εσείς πόσα περίπου καταφέρνετε να αφήσετε στην άκρη τον μήνα; οταν ημουν πιτσιρικας στο πανεπιστημιο ενας τυπος με νομπελ μας ειπε οτι ο κανονας ειναι 50% του εισοδηματος παει σε αναγκες, 30% παει επιλεκτικη καταναλωση (πραγματα δηλαδη που δεν ειναι απαραιτητα απλα επιλεγεις να ξοδεψεις χρηματα σε αυτα) και 20% σε αποταμιευση κανε τους πολλαπλασιασμους και δε που εισαι 1
john8881 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2023 1 λεπτό πριν, fredd0 είπε οταν ημουν πιτσιρικας στο πανεπιστημιο ενας τυπος με νομπελ μας ειπε οτι ο κανονας ειναι 50% του εισοδηματος παει σε αναγκες, 30% παει επιλεκτικη καταναλωση (πραγματα δηλαδη που δεν ειναι απαραιτητα απλα επιλεγεις να ξοδεψεις χρηματα σε αυτα) και 20% σε αποταμιευση κανε τους πολλαπλασιασμους και δε που εισαι Έχω διαβάσει αρκετές φορές για αυτόν τον κανόνα. Δυστυχώς στην πράξη δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν ξέρω τι γίνεται. Έχω την αίσθηση ότι οι κάτω των 40 (αρχή καριέρας άρα και χαμηλότεροι μισθοί) ζοριζόμαστε να βάλουμε ένα Α κεφάλαιο στην άκρη. Γιατί κακά τα ψέματα τα 300€/μήνα φτάνουν μόνο για να καλύψουν κάτι έκτακτο. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας.
dbrillis Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 28 minutes ago, john8881 said: Είμαστε ζευγάρι 33 χρονών και δουλεύουμε και οι δύο. Έχουμε ικανοποιητικούς μισθούς αλλά καταφέρνουμε να αφήνουμε στην άκρη 200-300€/μήνα. Θεωρώ πως δεν είναι αξιόλογο σαν ποσό δεδομένου ότι είμαστε ένα σπίτι που αποτελείται από δύο εργαζόμενους, χωρίς παιδί. Δεν κάνουμε τρελά έξοδα αλλά το ενοίκιο και τα λοιπα πάγια μας γονατίζουν. Εσείς πόσα περίπου καταφέρνετε να αφήσετε στην άκρη τον μήνα; Ειστε και οι δυο αντρες; Αν ναι, ισως για αυτο δεν σας μενουν πολλα. Οι αντρες ξοδευουν πιο πολλα για ψιλολογια καθημερινα. Τα λοιπα παγια ποια ειναι; Υποχρεωτικα παγια ή εχετε δοσεις για κινητα, tablet, 5 υπηρεσιες streaming και λοιπα; Το θεμα ποιο ειναι, να σου πουμε ενα ποσό; Μπας και εισαι τρολακι; Εμεις δεν καταφερνουμε να αφησουμε στην ακρη το μηνα. Εμεις βαζουμε στην ακρη στην αρχη του μηνα και ζουμε με τα υπολοιπα.
john8881 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 2 λεπτά πριν, dbrillis είπε Ειστε και οι δυο αντρες; Αν ναι, ισως για αυτο δεν σας μενουν πολλα. Οι αντρες ξοδευουν πιο πολλα για ψιλολογια καθημερινα. Τα λοιπα παγια ποια ειναι; Υποχρεωτικα παγια ή εχετε δοσεις για κινητα, tablet, 5 υπηρεσιες streaming και λοιπα; Το θεμα ποιο ειναι, να σου πουμε ενα ποσό; Μπας και εισαι τρολακι; Εμεις δεν καταφερνουμε να αφησουμε στην ακρη το μηνα. Εμεις βαζουμε στην ακρη στην αρχη του μηνα και ζουμε με τα υπολοιπα. Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία. Το ενοίκιο είναι υψηλό γιατί στην Αθήνα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Έχουμε έξοδα μετακίνησης, σουπερ μαρκετ που αυξάνεται κάθε εβδομάδα κτλ. Όλοι αυτά αντιμετωπίζουμε. Δεν ξέρω γιατί ακούγεται τόσο περίεργο. Το να κάνουμε 2-3 εξόδους τον μήνα συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω κρεπάλη.
flashja Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Μάλλον δεν έχετε ικανοποιητικούς μισθούς, φυσικά και είναι πολύ υψηλό το κόστος ζωής στην Αθήνα αλλα άλλο να βγάζετε δυο άτομα 2κ το μήνα και άλλο 3.5 - 4.
thanasis00 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, john8881 είπε Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία. Το ενοίκιο είναι υψηλό γιατί στην Αθήνα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Έχουμε έξοδα μετακίνησης, σουπερ μαρκετ που αυξάνεται κάθε εβδομάδα κτλ. Όλοι αυτά αντιμετωπίζουμε. Δεν ξέρω γιατί ακούγεται τόσο περίεργο. Το να κάνουμε 2-3 εξόδους τον μήνα συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω κρεπάλη. Φίλε john8881 καλά τα λες, όσοι είμαστε στο ενοίκιο και δεν έχουμε οικονομικό μαξιλαράκι στην άκρη, στα ίδια είμαστε. Το ζήτημα της δουλειάς και του μισθού είναι άλλο ζήτημα, γιατί εκεί ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις που θεωρεί αυτός ιδανικές. Αλλά αυτή η περίοδος με τα υψηλά ενοίκια/κόστος ζωής/πάγια έξοδα μικραίνει πολύ το ποσό αποταμίευσης. Δυστυχώς η ιδιοκτησία δίνει κάποια οφέλη παραπάνω σε σχέση με το νοίκι, όχι ότι και το ιδιόκτητο σπίτι δεν έχει έξοδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείς να επιλέξεις εσύ πότε θα δαπανήσεις λεφτά, σε αντίθεση με το νοίκι που κάθε μήνα πρέπει να δίνεις το αντίτιμο. Αλλά δεν είναι και η ιδανική εποχή για στεγαστικό με τόσο υψηλά επιτόκια, οπότε απλά υπομονή μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση (αν γίνει σύντομα...). Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι η μετακίνηση σε άλλη πόλη, αν το προσφέρει η εργασία σου. 1
animor Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Εμένα με έχει βοηθήσει το να αποταμιεύω στην αρχή κάθε μήνα συγκεκριμένα ποσά και για συγκεκριμένους σκοπούς, κι όχι απλά να βάζω στην άκρη στο τέλος ο,τι περίσσεψε για να τα έχω έτσι γενικά. Αφού καθορίζω, προβλέψω τι θα ξοδέψω σε πάγια έξοδα, λογαριασμούς, σούπερ μάρκετ, εξόδους, τα υπολοιπα τα μοιράζω σε sinking funds. Αν έχω δλδ 300, μπορεί να βάλω τα 100 στις καλοκαιρινές διακοπές, 100 σε καινούριο αυτοκίνητο κι ας μην έχω σκοπό να το αλλάξω για κάποια χρόνια, δεν θα μου εμφανιστούν ξαφνικά μερικές χιλιάδες όταν έρθει η στιγμή, τα 50 σε ρούχα κλπ. Κάθε φορά αλλάζουν τα ποσά και οι κατηγορίες αναλόγως των προτεραιοτήτων. και αυτά είναι. Αν έχω συγκεντρωμένα πχ 200 για ρούχα, δεν θα πάω να ψωνίσω για 300. Και πιο πρόσφατο παράδειγμα μου, κάθε τέτοια εποχή κάνω κάποιες αγορές διακοσμητικές Χριστουγεννιάτικες, ειχα στόχο τα 200 ευρώ τα οποία έβαζα στην άκρη ανά 20 κάθε μήνα από την αρχή της χρονιάς. Μικρό ποσο αλλα μαζεύτηκε χωρίς να το καταλάβω κι όταν πήρα αυτά που ήθελα δεν ένιωσα να μου λείπουν. φυσικα προτεραιότητα μου όταν το ειχα ξεκινήσει αυτό ήταν να μαζέψω κι ένα ποσο για έκτακτες αναποδιές να υπάρχει, με τον ίδιο τρόπο έχω διαθέσιμο κι ένα ποσο για καποια μεγάλη συσκευή που μπορεί να χαλάσει κλπ. Κι αν τύχει κάτι πια πολύ αναπάντεχο, καλό ή κακό, εννοείται θα βάλω χέρι σε άλλες κατηγορίες. 2
Pwpwpw Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Με νοίκι στην Αθήνα που είναι πανάκριβο και εκεί που έχουν φτάσει πλέον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στην ενέργεια και γενικώς στα πάντα, δεν μου φαίνεται και μικρη μια μηνιαία αποταμιεύση της τάξης των 200-300 ευρώ για τα δεδομένα της εποχής πάντα. Βέβαια δεν ξέρω τους μισθούς σας και τα έξοδα σας, αλλά εντελώς γενικά μιλώντας σκεψου οτι στις μέρες μας με την μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει, υπάρχουν παρα πολλα ζευγάρια που όχι απλά δεν καταφέρνουν να κάνουν αποταμίευση αλλά πληρώνονται στην πρώτη του μήνα και στις 20 του μήνα μένουν πανί με πανί. Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2023 από Pwpwpw
john8881 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Στις 2/12/2023 στις 12:56 ΠΜ, flashja είπε Μάλλον δεν έχετε ικανοποιητικούς μισθούς, φυσικά και είναι πολύ υψηλό το κόστος ζωής στην Αθήνα αλλα άλλο να βγάζετε δυο άτομα 2κ το μήνα και άλλο 3.5 - 4. Δεν ξέρω πολλά ζευγάρια κάτω των 35 να βγάζουν 3.500€, πόσο μάλλον 4.000€. Στις 2/12/2023 στις 1:53 ΠΜ, thanasis00 είπε Δυστυχώς η ιδιοκτησία δίνει κάποια οφέλη παραπάνω σε σχέση με το νοίκι, όχι ότι και το ιδιόκτητο σπίτι δεν έχει έξοδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείς να επιλέξεις εσύ πότε θα δαπανήσεις λεφτά, σε αντίθεση με το νοίκι που κάθε μήνα πρέπει να δίνεις το αντίτιμο. Αλλά δεν είναι και η ιδανική εποχή για στεγαστικό με τόσο υψηλά επιτόκια, οπότε απλά υπομονή μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση (αν γίνει σύντομα...). Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι η μετακίνηση σε άλλη πόλη, αν το προσφέρει η εργασία σου. Τώρα ξύνεις πληγή. Σίγουρα όσοι έχουν την τύχη να κατοικούν σε ιδιόκτητο σπίτι πλεονεκτούν έναντι των υπολοίπων που έχουν τον βραχνά του ενοικίου. Το ζήτημα είναι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα αν δεν βρεις κάτι έτοιμο δύσκολά θα μπορέσεις να αποκτήσεις σπίτι σχετικά νέος (ίσως να μην τα καταφέρεις και ποτέ). Προσωπικά έχω δεδομένο ότι αν θελήσω να αποκτήσω οικογένεια θα μεγαλώσω το παιδί μου στο νοίκι. Στις 2/12/2023 στις 8:54 ΠΜ, Pwpwpw είπε Με νοίκι στην Αθήνα που είναι πανάκριβο και εκεί που έχουν φτάσει πλέον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στην ενέργεια και γενικώς στα πάντα, δεν μου φαίνεται και μικρη μια μηνιαία αποταμιεύση της τάξης των 200-300 ευρώ για τα δεδομένα της εποχής πάντα. Βέβαια δεν ξέρω τους μισθούς σας και τα έξοδα σας, αλλά εντελώς γενικά μιλώντας σκεψου οτι στις μέρες μας με την μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει, υπάρχουν παρα πολλα ζευγάρια που όχι απλά δεν καταφέρνουν να κάνουν αποταμίευση αλλά πληρώνονται στην πρώτη του μήνα και στις 20 του μήνα μένουν πανί με πανί. Είναι αλήθεια ότι πολλοί δυσκολεύονται ακόμα και να βγάλουν τον μήνα. Απλά έχοντας σπουδάσει και δουλεύοντας σταθερά πάνω από 8 ώρες την ημέρα θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να είναι οκ να μένουν στην άκρη 200€. Αν ένας από τους δύο χάσει τη δουλειά του ή αρρωστήσει τότε δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για πάνω από 2 μήνες.
Deus ex machina Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Στις 1/12/2023 στις 11:38 ΜΜ, john8881 είπε Είμαστε ζευγάρι 33 χρονών και δουλεύουμε και οι δύο. Έχουμε ικανοποιητικούς μισθούς αλλά καταφέρνουμε να αφήνουμε στην άκρη 200-300€/μήνα. Θεωρώ πως δεν είναι αξιόλογο σαν ποσό δεδομένου ότι είμαστε ένα σπίτι που αποτελείται από δύο εργαζόμενους, χωρίς παιδί. Δεν κάνουμε τρελά έξοδα αλλά το ενοίκιο και τα λοιπα πάγια μας γονατίζουν. Εσείς πόσα περίπου καταφέρνετε να αφήσετε στην άκρη τον μήνα; Δεν είστε οι μόνοι, στην Ελλάδα είμαστε τελευταίοι στην αποταμίευση και δυστηχώς το ικανοποιητικός μισθός είναι σχετικό. Ενοίκια και ακρίβεια έχουν γονατίσει αρκετό κόσμο και λεφτά που πριν δυο χρόνια μπορεί να φάνταζαν πολλά τώρα μπορεί με το ζόρι να αρκούν για το μήνα.
Pwpwpw Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, john8881 είπε Δεν ξέρω πολλά ζευγάρια κάτω των 35 να βγάζουν 3.500€, πόσο μάλλον 4.000€. Για αυτο και το αν ειναι αξιολογη η οχι μια αποταμιευση της ταξης των 200-300 τον μηνα ειναι κατι πολυ σχετικο. Αλλο πχ αν αμοιβεστε με τον βασικο μισθο και οι δυο σας και διαφορετικο αν αμοιβεστε με κανενα 2χιλιαρο ο ενας. Μαγικες φορμουλες για μεγαλυτερη αποταμιευση νομιζω δεν υπαρχει, 2 τροποι ειναι, ειτε με καποιο τροπο αυξανεται τα εισοδηματα σας, ειτε κανετε μεγαλυτερη οικονομια απο οτι τωρα για να περισευουν παραπανω Επεξ/σία 3 Δεκεμβρίου 2023 από Pwpwpw
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα