alekout Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2024 44 λεπτά πριν, asteroulis είπε Εγω πιστευω οτι ο δορυφορος ειναι ασυρματα σε mesh με το main , οποτε χανει εκει την ταχυτητα . Ναι , ασύρματα είναι , δεν έχω δυνατότητα καλωδίου . Είναι όμως λογικά αυτά που βρίσκω ή μήπως κάτι φταίει , κάποια ρύθμιση ίσως ; Έκανα και κάποιες μετρήσεις στον πάνω όροφο , με το δορυφόρο που είναι ακριβώς πάνω από το main με την παρεμβολή μιας πλάκας . Κοντά στο δορυφόρο έχω περίπου 50 Mbits/s , είτε συνδέομαι στο δορυφόρο είτε στο main . Αλλά στις άκρες του ορόφου έχω 30 με το δορυφόρο ενώ με το main 2-3 . Aυτό που πιστεύω είναι πρόβλημα , οτι το σήμα έχει μεγάλη απώλεια για τόση απόσταση με μια ενδιάμεση πλάκα , που το είχα διαπιστώσει και με το stock firmware . Eίναι -70 dBm στα 2,4 GHz και -90 dBm στα 5 GHz . Έχει κάποιος κάτι παρόμοιο να συγκρίνουμε ; Ή έστω και διαφορετική μάρκα ;
kirileman Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2024 3 hours ago, alekout said: To mesh είναι στα 2,4 GHz μόνο , το 5 GHz το έχω απενεργοποιημένο . Κακώς, κατά τη γνώμη μου. Ανάποδα κάντο.
akisgd Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2024 5 minutes ago, alekout said: Ναι , ασύρματα είναι , δεν έχω δυνατότητα καλωδίου . Είναι όμως λογικά αυτά που βρίσκω ή μήπως κάτι φταίει , κάποια ρύθμιση ίσως ; Έκανα και κάποιες μετρήσεις στον πάνω όροφο , με το δορυφόρο που είναι ακριβώς πάνω από το main με την παρεμβολή μιας πλάκας . Κοντά στο δορυφόρο έχω περίπου 50 Mbits/s , είτε συνδέομαι στο δορυφόρο είτε στο main . Αλλά στις άκρες του ορόφου έχω 30 με το δορυφόρο ενώ με το main 2-3 . Aυτό που πιστεύω είναι πρόβλημα , οτι το σήμα έχει μεγάλη απώλεια για τόση απόσταση με μια ενδιάμεση πλάκα , που το είχα διαπιστώσει και με το stock firmware . Eίναι -70 dBm στα 2,4 GHz και -90 dBm στα 5 GHz . Έχει κάποιος κάτι παρόμοιο να συγκρίνουμε ; Ή έστω και διαφορετική μάρκα ; Να πω την αλήθεια λίγο μπερδεύτηκα διαβάζοντας τα δύο προηγούμενα μηνύματα σου. Αλλού λες συνδέεται στα 5 MHz μετά λες τα 5 MHz τα έχεις κλειστά. Mην περιμένεις υψηλές ταχύτητες στα 2.4 mhz. Επίσης τα - 50db που κάπου αναφέρεις είναι μεταξύ main και δορυφόρου, ή συσκευής και δορυφόρου; Έχεις παντού openwrt ή και stock; Αν έχεις openwrt οι δορυφόροι πως είναι ρυθμισμένοι; Κάνε αν θες τα παρακάτω... Κατέβασε ένα καλό application για μετρήσεις wifi, εγώ χρησιμοποιώ το δωρεάν open source "wifi analyzer" https://github.com/VREMSoftwareDevelopment/WifiAnalyzer Με αυτό φαίνονται όλα, σήματα από όλες τις μονάδες, db κλπ κάνε μια καλή αποτύπωση σε χαρτί. Παίξε με μπάντες, κανάλια, εύρος εκπομπής και ισχύ εκπομπής. Αυτό για να έχεις το σήμα που θέλεις από την μονάδα που θέλεις και ξεκάθαρο σημείο διαχωρισμού. Μετά με το iperf3 βλέπεις τι γίνεται και με τις ταχύτητες γιατί καλά τα db αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι οι ταχύτητες. Εγώ πχ σε ένα δωμάτιο που έχω ένα δορυφόρο με ισχύ 10 dbm και το κινητό πιάνει 37 έως 40 db, ενώ για να έχω τέτοιο σήμα στα άλλα δύο πρέπει να ανέβω πάνω από 18dbm. Ή κάτι γίνεται με τις συσκευές, δηλαδή κάποιες είναι πιο "δυνατές" από τις άλλες ή το πιο πιθανό πρέπει να παίζει ρόλο και τα υπόλοιπα δίκτυα, παρεμβολές, θόρυβος κλπ.
alekout Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 11 ώρες πριν, kirileman είπε Κακώς, κατά τη γνώμη μου. Ανάποδα κάντο. Το είχαμε ξανασυζητήσει πριν κανα μήνα , δεν βρήκα άκρη , χρόνο ... Θα επιμείνω όμως .
alekout Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 12 ώρες πριν, akisgd είπε Να πω την αλήθεια λίγο μπερδεύτηκα διαβάζοντας τα δύο προηγούμενα μηνύματα σου. Αλλού λες συνδέεται στα 5 MHz μετά λες τα 5 MHz τα έχεις κλειστά. Mην περιμένεις υψηλές ταχύτητες στα 2.4 mhz. Επίσης τα - 50db που κάπου αναφέρεις είναι μεταξύ main και δορυφόρου, ή συσκευής και δορυφόρου; Έχεις παντού openwrt ή και stock; Αν έχεις openwrt οι δορυφόροι πως είναι ρυθμισμένοι; Κάνε αν θες τα παρακάτω... Κατέβασε ένα καλό application για μετρήσεις wifi, εγώ χρησιμοποιώ το δωρεάν open source "wifi analyzer" https://github.com/VREMSoftwareDevelopment/WifiAnalyzer Με αυτό φαίνονται όλα, σήματα από όλες τις μονάδες, db κλπ κάνε μια καλή αποτύπωση σε χαρτί. Παίξε με μπάντες, κανάλια, εύρος εκπομπής και ισχύ εκπομπής. Αυτό για να έχεις το σήμα που θέλεις από την μονάδα που θέλεις και ξεκάθαρο σημείο διαχωρισμού. Μετά με το iperf3 βλέπεις τι γίνεται και με τις ταχύτητες γιατί καλά τα db αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι οι ταχύτητες. Εγώ πχ σε ένα δωμάτιο που έχω ένα δορυφόρο με ισχύ 10 dbm και το κινητό πιάνει 37 έως 40 db, ενώ για να έχω τέτοιο σήμα στα άλλα δύο πρέπει να ανέβω πάνω από 18dbm. Ή κάτι γίνεται με τις συσκευές, δηλαδή κάποιες είναι πιο "δυνατές" από τις άλλες ή το πιο πιθανό πρέπει να παίζει ρόλο και τα υπόλοιπα δίκτυα, παρεμβολές, θόρυβος κλπ. Για τα 5 GHz , εννοώ το mesh στο radio1 το έχω disabled , το WiFi είναι και στις 2 μπάντες με το ίδιο ssid . Το -50dBm είναι μεταξύ main και δορυφόρου , στο test που έκανα με το δεύτερο δορυφόρο . Έχω μόνο openwrt με ένα μόνο δορυφόρο στον πάνω όροφο . Τον δεύτερο τον προορίζω για την αυλή το καλοκαίρι . Θα το ψάξω όποτε έχω λίγο χρόνο . Αν έχω κάποια βελτίωση θα ενημερώσω . Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές .
akisgd Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 4 hours ago, alekout said: Για τα 5 GHz , εννοώ το mesh στο radio1 το έχω disabled , το WiFi είναι και στις 2 μπάντες με το ίδιο ssid . Το -50dBm είναι μεταξύ main και δορυφόρου , στο test που έκανα με το δεύτερο δορυφόρο . Έχω μόνο openwrt με ένα μόνο δορυφόρο στον πάνω όροφο . Τον δεύτερο τον προορίζω για την αυλή το καλοκαίρι . Θα το ψάξω όποτε έχω λίγο χρόνο . Αν έχω κάποια βελτίωση θα ενημερώσω . Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές . Πρώτες, γρήγορες παρατηρήσεις (που μπορεί και να μην κάνουν διάφορα άλλα στα λέω). Τα -50 db είναι πάρα πολλά για την μεταξύ τους σύνδεση. Από την μια ναι ο δορυφόρος θα έχει πολύ καλό σήμα ΑΛΛΑ (ανάλογα βέβαια και με διαρρύθμιση και την θέση των συσκευών) δεν θα έχεις καλή εναλλαγή των client, μπορεί να μένουν συνδεδεμένα σε άλλο Access point από αυτό που θα έπρεπε. Μπορείς να παίξεις με τις ισχύς ή/και την θέση. Επίσης ανάλογα και τα κανάλια που έχεις ρυθμίσει μπορεί να επηρεάζει το ένα το άλλο. Δοκίμασε να βάλεις ξεχωριστό ssid. Ρύθμισε ξεχωριστά τις ισχύς για το κάθε ένα. Το 2.4 συνήθως το έχουμε 5-6 db λιγότερο από το db. Βάζεις όλους τους απλούς client που δεν μετακινούνται (IOT, εκτυπωτές κλπ) στα 2.4 και αυτά που μετακινούνται ή είναι σταθερά αλλά έχουν απαιτήσεις ταχύτητας (Smart tv, κινητά, tablet) στα 5. Επιλέγεις γειτονικά κανάλια εκπομπής μεταξύ main και δορυφόρου αφού έχεις βρει και τις συνθήκες από τα γειτονικά δίκτυα. Αυτά πάνω κάτω, έτσι τα έχω εγώ, αν και η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εγώ τα έχω να δουλεύουν σαν 3 dumb access point συνδεδεμένα στο δίκτυο με καλώδιο ethernet.
alekout Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 6 ώρες πριν, akisgd είπε Πρώτες, γρήγορες παρατηρήσεις (που μπορεί και να μην κάνουν διάφορα άλλα στα λέω). Τα -50 db είναι πάρα πολλά για την μεταξύ τους σύνδεση. Από την μια ναι ο δορυφόρος θα έχει πολύ καλό σήμα ΑΛΛΑ (ανάλογα βέβαια και με διαρρύθμιση και την θέση των συσκευών) δεν θα έχεις καλή εναλλαγή των client, μπορεί να μένουν συνδεδεμένα σε άλλο Access point από αυτό που θα έπρεπε. Μπορείς να παίξεις με τις ισχύς ή/και την θέση. Επίσης ανάλογα και τα κανάλια που έχεις ρυθμίσει μπορεί να επηρεάζει το ένα το άλλο. Δοκίμασε να βάλεις ξεχωριστό ssid. Ρύθμισε ξεχωριστά τις ισχύς για το κάθε ένα. Το 2.4 συνήθως το έχουμε 5-6 db λιγότερο από το db. Βάζεις όλους τους απλούς client που δεν μετακινούνται (IOT, εκτυπωτές κλπ) στα 2.4 και αυτά που μετακινούνται ή είναι σταθερά αλλά έχουν απαιτήσεις ταχύτητας (Smart tv, κινητά, tablet) στα 5. Επιλέγεις γειτονικά κανάλια εκπομπής μεταξύ main και δορυφόρου αφού έχεις βρει και τις συνθήκες από τα γειτονικά δίκτυα. Αυτά πάνω κάτω, έτσι τα έχω εγώ, αν και η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εγώ τα έχω να δουλεύουν σαν 3 dumb access point συνδεδεμένα στο δίκτυο με καλώδιο ethernet. Eυχαριστώ και πάλι . Αυτές όμως είναι ρυθμίσεις αφού λύσω το κύριο πρόβλημα που είναι το mesh στα 5 GHz . Στις 28/2/2024 στις 11:50 ΜΜ, kirileman είπε Κακώς, κατά τη γνώμη μου. Ανάποδα κάντο. To ξαναδοκίμασα με πλήρη αποτυχία . Έτσι το είχα πριν και όταν το έκανα έτσι βλέπετε τι έγινε . Έψαξα λίγο τις ρυθμίσεις αλλά δεν βρήκα κάτι . Θα το ξαναδώ .
akisgd Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 (επεξεργασμένο) 7 hours ago, alekout said: Eυχαριστώ και πάλι . Αυτές όμως είναι ρυθμίσεις αφού λύσω το κύριο πρόβλημα που είναι το mesh στα 5 GHz . To ξαναδοκίμασα με πλήρη αποτυχία . Έτσι το είχα πριν και όταν το έκανα έτσι βλέπετε τι έγινε . Έψαξα λίγο τις ρυθμίσεις αλλά δεν βρήκα κάτι . Θα το ξαναδώ . Βασικά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γιατί όπως σου είπα δεν τα έχω στημένα έτσι και επομένως δεν έχω καλή προσωπική άποψη. Μου φαίνεται από αυτά που βλέπω ότι έχεις κάποιο πρόβλημα στο εύρος του mesh γιατί πχ φαίνεται 20mhz στο 5αρι mesh; Δεν θα έπρεπε να είναι 80mhz; Και στο 2αρι mesh είναι 40 και 20mhz, δεν θα έπρεπε να είναι 40; Επίσης δεν δοκιμάζεις να βάλεις στο παιχνίδι και την τρίτη συσκευή; Μήπως κάποια από τις άλλες δύο έχει κάποιο πρόβλημα; Το λέω γιατί όπως προείπα σαν να βλέπω διάφορες στην λειτουργία μιας εκ των τριών συσκευών σε ότι αφορά την απόδοση. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2024 από akisgd
alekout Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, akisgd είπε Βασικά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γιατί όπως σου είπα δεν τα έχω στημένα έτσι και επομένως δεν έχω καλή προσωπική άποψη. Μου φαίνεται από αυτά που βλέπω ότι έχεις κάποιο πρόβλημα στο εύρος του mesh γιατί πχ φαίνεται 20mhz στο 5αρι mesh; Δεν θα έπρεπε να είναι 80mhz; Και στο 2αρι mesh είναι 40 και 20mhz, δεν θα έπρεπε να είναι 40; Επίσης δεν δοκιμάζεις να βάλεις στο παιχνίδι και την τρίτη συσκευή; Μήπως κάποια από τις άλλες δύο έχει κάποιο πρόβλημα; Το λέω γιατί όπως προείπα σαν να βλέπω διάφορες στην λειτουργία μιας εκ των τριών συσκευών σε ότι αφορά την απόδοση. Αυτή είναι η ρύθμιση στο 5άρι . Και είναι η τρίτη συσκευή , άλλαξα το δορυφόρο . Όταν είναι κοντά στο main ( -20 dBm ) είναι εντάξει οι ταχύτητες . Επειδή άλλαξα το εύρος στο 2,4 σε 40 ΜΗz , είδα μεγάλη βελτίωση . Όμως και λόγω έμφυτης περιέργειας θα το ψάξω λίγο . Σκέπτομαι να βάλω τον έξτρα δορυφόρο σε ups ( powerbank ) και να τον απομακρύνω σταδιακά βλέποντας το αποτέλεσμα . Επίσης να το κάνω reset και να το ξαναστήσω , θα δώ . Μήπως το mesh και το WiFi δεν πρέπει να είναι στο ίδιο κανάλι ; Kirileman ή κάποιος άλλος με wifi backhaul πως το έχετε ; Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2024 από alekout
kirileman Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, alekout said: Αυτή είναι η ρύθμιση στο 5άρι . Και είναι η τρίτη συσκευή , άλλαξα το δορυφόρο . Όταν είναι κοντά στο main ( -20 dBm ) είναι εντάξει οι ταχύτητες . Επειδή άλλαξα το εύρος στο 2,4 σε 40 ΜΗz , είδα μεγάλη βελτίωση . Όμως και λόγω έμφυτης περιέργειας θα το ψάξω λίγο . Σκέπτομαι να βάλω τον έξτρα δορυφόρο σε ups ( powerbank ) και να τον απομακρύνω σταδιακά βλέποντας το αποτέλεσμα . Επίσης να το κάνω reset και να το ξαναστήσω , θα δώ . Μήπως το mesh και το WiFi δεν πρέπει να είναι στο ίδιο κανάλι ; Kirileman ή κάποιος άλλος με wifi backhaul πως το έχετε ; Στο ίδιο κανάλι τα έχω. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2024 από kirileman
akisgd Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 4 hours ago, alekout said: Αυτή είναι η ρύθμιση στο 5άρι . Και είναι η τρίτη συσκευή , άλλαξα το δορυφόρο . Όταν είναι κοντά στο main ( -20 dBm ) είναι εντάξει οι ταχύτητες . Επειδή άλλαξα το εύρος στο 2,4 σε 40 ΜΗz , είδα μεγάλη βελτίωση . Όμως και λόγω έμφυτης περιέργειας θα το ψάξω λίγο . Σκέπτομαι να βάλω τον έξτρα δορυφόρο σε ups ( powerbank ) και να τον απομακρύνω σταδιακά βλέποντας το αποτέλεσμα . Επίσης να το κάνω reset και να το ξαναστήσω , θα δώ . Μήπως το mesh και το WiFi δεν πρέπει να είναι στο ίδιο κανάλι ; Kirileman ή κάποιος άλλος με wifi backhaul πως το έχετε ; Γιατί τότε εσύ είσαι έτσι... Ενώ ο Kirileman είναι στα 80;
alekout Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, alekout είπε Σκέπτομαι να βάλω τον έξτρα δορυφόρο σε ups ( powerbank ) και να τον απομακρύνω σταδιακά βλέποντας το αποτέλεσμα . Το έκανα το πείραμα . Τα αποτελέσματα παρακάτω . Φαίνεται ότι όσο μειώνεται το σήμα πέφτει και η ταχύτητα , λογικό . Στην τελευταία φωτο είναι η θέση του δορυφόρου στον πάνω όροφο . Μετρώντας με ακρίβεια τις αποστάσεις για να βρω τη σχετική θέση των 2 συσκευών βρήκα ... δοκάρι , τσιμεντένιο βέβαια . Λύθηκε ο γρίφος ; Η καλύτερη θέση που βρήκα για το δορυφόρο δεν είναι εφικτή , είναι στη μέση διαδρόμου χωρίς μπρίζα κοντά . Θα δοκιμάσω να μετακινήσω το main όταν μπορέσω . Αυτό που κατάλαβα πάντως είναι οτι οι απώλειες σήματος από το τσιμέντο είναι πολύ μεγαλύτερες από το τούβλο , περίπου μία πλάκα είναι 3 τοίχοι . Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2024 από alekout
akisgd Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 1 hour ago, alekout said: Το έκανα το πείραμα . Τα αποτελέσματα παρακάτω . Φαίνεται ότι όσο μειώνεται το σήμα πέφτει και η ταχύτητα , λογικό . Στην τελευταία φωτο είναι η θέση του δορυφόρου στον πάνω όροφο . Μετρώντας με ακρίβεια τις αποστάσεις για να βρω τη σχετική θέση των 2 συσκευών βρήκα ... δοκάρι , τσιμεντένιο βέβαια . Λύθηκε ο γρίφος ; Η καλύτερη θέση που βρήκα για το δορυφόρο δεν είναι εφικτή , είναι στη μέση διαδρόμου χωρίς μπρίζα κοντά . Θα δοκιμάσω να μετακινήσω το main όταν μπορέσω . Αυτό που κατάλαβα πάντως είναι οτι οι απώλειες σήματος από το τσιμέντο είναι πολύ μεγαλύτερες από το τούβλο , περίπου μία πλάκα είναι 3 τοίχοι . Λογικό, και δεν είναι μόνο το τσιμέντο η πλάκα έχει και οπλισμό και ανάλογα και την κατασκευή μπορεί να είναι και σημαντικός (σχάρες πάνω κάτω και κυρίως οπλισμός). Ως γνωστό όλα τα μέταλλα μπλοκάρουν το σήμα. Στην τελευταία περίπτωση (στην πιο απομακρυσμένη θέση) η μείωση του εύρους προέκυψε αυτόματα λόγω του πιο αδύναμου σήματος;
kirileman Δημοσ. 2 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2024 2 hours ago, alekout said: Το έκανα το πείραμα . Τα αποτελέσματα παρακάτω . Φαίνεται ότι όσο μειώνεται το σήμα πέφτει και η ταχύτητα , λογικό . Στην τελευταία φωτο είναι η θέση του δορυφόρου στον πάνω όροφο . Μετρώντας με ακρίβεια τις αποστάσεις για να βρω τη σχετική θέση των 2 συσκευών βρήκα ... δοκάρι , τσιμεντένιο βέβαια . Λύθηκε ο γρίφος ; Η καλύτερη θέση που βρήκα για το δορυφόρο δεν είναι εφικτή , είναι στη μέση διαδρόμου χωρίς μπρίζα κοντά . Θα δοκιμάσω να μετακινήσω το main όταν μπορέσω . Αυτό που κατάλαβα πάντως είναι οτι οι απώλειες σήματος από το τσιμέντο είναι πολύ μεγαλύτερες από το τούβλο , περίπου μία πλάκα είναι 3 τοίχοι . Ethernet backhaul δεν παίζει;
alekout Δημοσ. 3 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2024 Στις 2/3/2024 στις 12:51 ΠΜ, kirileman είπε Ethernet backhaul δεν παίζει; Δυστυχώς όχι . Αν είχα καλώδιο μάλλον δεν θα είχα πάρει τα Zyxel . Θα είχα όπως παλιά με powerline , ένα παλιό router του Οτε ως ΑΡ και έκανα τη δουλειά μου . Μέχρι που κάηκε το ένα powerline και είδα την προσφορά της Zyxel .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα