Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις σχεδόν πάντα υπάρχουν δύο λουρίδες και σχεδόν πάντα υπάρχουν παρκαρισμένα και ακυρώνουν την δεύτερη λουρίδα

• Απαντ. 85
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κλασικό παράδειγμα είναι όταν κινείσαι στην δεξιά λωρίδα της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και η πορεία σου είναι εμπρός προς την πλατεία Μπουρναζίου.
Φυσικά και επιτρέπεται να οδηγείς στην δεξιά λωρίδα και φυσικά και επιτρέπεται να συνεχίσεις ευθεία προς την πλατεία Μπουρναζίου . Λόγω όμως ότι το φανάρι που επιτρέπει την δεξιά κατεύθυνση είναι μονίμως πράσινο, αν βρίσκεσαι στην δεξιά λωρίδα με πορεία εμπρός και σταματήσεις στο κόκκινο της πορείας εμπρός αυτοί που στρίβουν δεξιά προς την Σολωμού θα σε βρίζουν ελεεινά ενώ δεν υπάρχει σήμανση (και ούτε μπορεί να υπάρχει) ότι η δεξιά λωρίδα είναι μόνο για δεξιά στροφή γιατί πολύ απλά αυτό δεν ισχύει.
Δυστυχώς οι δρόμοι έχουν γίνει ρωμαϊκή αρένα και ειδικά οι νέοι και άπειροι οδηγοί τρομοκρατούνται από τους κάθε λογής ¨επιτήδειους”

36.-Google.jpg.01d62792f5104c1ad288f99c814518a2.jpg

Επεξ/σία από geopro
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φεύγεις -προς τη νόμιμη φορά- για να ελευθερώσεις το δρόμο σε όσους εμποδίζεις. Δεν υπάρχει "δεν ήξερα, δεν είδα, δεν κατάλαβα, δεν έχω ξαναπεράσει". Φεύγεις και την επόμενη φορά που θα βρεθείς εκεί θα ξέρεις. Δε χάλασε ο κόσμος. Αν και έχουν μειωθεί πολύ τα σημεία που δεν υπάρχει η κατάλληλη οριζόντια διαγράμμιση που θα σε "πονηρέψει". Δεν θυμάμαι πότε συνάντησα κάτι τέτοιο τελευταία φορά.

Επεξ/σία από theopan
  • Like 2
Δημοσ.
11 hours ago, Greektrooper said:

Υπάρχει κι άλλο σημείο που υφίσταται το ίδιο ακριβώς πρόβλημα κάθε πρωί, στο κατέβασμα του περιφερειακού της Κατεχάκη. Στο φανάρι στρίβεις αριστερά για Παπάγου, ευθεία βγάζει στα στρατιωτικά νοσοκομεία και Μεσογείων. Και παρόλο που εδώ είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα γιατί κάτω υπάρχει διαγράμμιση -και μάλιστα αρκετά πιο πριν- όπως φαίνεται στην 1η φωτό, το τι γίνεται δεν μπορείτε να φανταστείτε μιας και το πράσινο για δεξιά ανάβει πρώτο, με το πράσινο για ευθεία να το διαδέχεται μετά από περίπου 20-30 δευτερόλεπτα. Ε, ούτε για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει υπομονή πλέον. Κόρνες, μπινελικια....... ποιος να κάτσει στις 07.00 το πρωί να εξηγήσει για διαγραμμισεις, και για υποχρεωτικές πορείες δεξιά ☹️

IMG_20231127_231156.jpg.3dc2faf02660a779a434d5885f24f76d.jpgIMG_20231127_231133.jpg.58a57b24faba4ed0710f541142d8d937.jpg

κλασσικο πρόβλημα της περιοχής. προσωπικά δεν κορνάρω ποτέ γιατί ξέρω ότι η διαγράμμιση επιτρέπει και ευθεία. αλλά υπάρχει "κατασκευαστικό" λαθος

Δημοσ.
35 minutes ago, theopan said:

Φεύγεις -προς τη νόμιμη φορά- για να ελευθερώσεις το δρόμο σε όσους εμποδίζεις. Δεν υπάρχει "δεν ήξερα, δεν είδα, δεν κατάλαβα, δεν έχω ξαναπεράσει". Φεύγεις και την επόμενη φορά που θα βρεθείς εκεί θα ξέρεις. Δε χάλασε ο κόσμος. Αν και έχουν μειωθεί πολύ τα σημεία που δεν υπάρχει η κατάλληλη οριζόντια διαγράμμιση που θα σε "πονηρέψει". Δεν θυμάμαι πότε συνάντησα κάτι τέτοιο τελευταία φορά.

Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλό. Έχουν αναφερθεί ήδη αρκετά τέτοια σημεία και εγώ έχω κι άλλα υπόψιν μου. Εφόσον δεν έχει υπάρξει φροντίδα για σωστή και φανερή διαγραμμιση κλπ, το επιχείρημα "δεν ξέρω, δεν είδα " μια χαρά στέκει. Επίσης υπάρχουν όπως είπαμε περιπτώσεις όπου η διαγραμμιση επιτρέπει κανονικά την πορεία ευθεία αλλά και πάλι οι πίσω κορνάρουν. Δε γίνεται να αντιδράς ανάλογα με το αν κορνάρουν οι πίσω που ενδεχομένως δε γνωρίζουν τι τους γίνεται. Φυσικά ανάλογα με το σημείο το να πας εκτός πορείας δεξιά ή αριστερά μπορεί να έχει απίστευτα μεγάλη επίπτωση στη διαδρομή σου.

Αλλά βασικά το λάθος είναι στη λειτουργία των φαναριών. Αν θέλουν τα φανάρια της στροφής να λειτουργούν σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο από εκείνα της ευθείας, θα έπρεπε να υπήρχε διαπλάτυνση και λωρίδα αποκλειστικά για στροφή. Εκεί δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η λειτουργία της λωρίδας είναι αποκλειστικά για στροφή, δε μπορείς καν να πας ευθεία αφού θα βρεθείς πάνω στο διαχωριστικό η στο πεζοδρόμιο.

Έναν δάσκαλο οδήγησης δεν έχουμε εδώ στον Ινσομνια να μας πει άποψη;

• Like 3
Δημοσ.
16 hours ago, cthulhucarbide said:

Είχα την ίδια απορία αφότου μου συνέβη το ίδιο περίπου σε αυτό εδώ το κωλοφάναρο:

https://www.google.gr/maps/@37.9793754,23.7175427,3a,75y,57.79h,77.25t/data=!3m7!1e1!3m5!1s6hPdu9MpjjAQ9Pbu2ZYbQQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3D6hPdu9MpjjAQ9Pbu2ZYbQQ%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D168.17426%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?hl=el&entry=ttu

Δύο λωρίδες ο δρόμος και μετά την διασταύρωση πάλι δύο είναι οι λωρίδες για ευθεία.

Ήθελα να πάω ευθεία αλλά ήμουν στην αριστερή λωρίδα. Ανάβει πράσινο για αριστερά αλλά για ευθεία παραμένει κόκκινο. Με λούζει λίγο κρύος ιδρώτας αλλά λέω θα ανοίξει σε 2-3 δευτερόλεπτα, δεν μπορεί.

Αμ δε. Άρχισε από πίσω να πέφτει κόρνα και βρισίδι σύννεφο ώσπου αναγκάστηκα να ξεκινήσω για ευθεία παρότι δεν ήταν ο δρόμος μου. Πριν όμως διανύσω το πρώτο μισό μέτρο μου χώνεται μπροστά ένα μηχανάκι από διήθηση και πατάει φρένο μιας που με είχε δει πριν σταματημένο και σταμάτησα στο τσακ για να μην του πέσω πάνω. Οι κόρνες συνεχίστηκαν αναγκαστικά χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι μέχρι που άναψε επιτέλους για αριστερά...

Από τότε αναρωτιέμαι αν έκανα εγώ κάτι λάθος γιατί άμα δεν περνάω από εκεί συχνά δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρω τα κουσούρια του κάθε δρόμου. Στένσιλ πάνω στην άσφαλτο εννοείται δεν υπήρχε τίποτα

εκεί στριβω αριστερά κάθε εβδομάδα και συνήθως κολλάω πίσω από κάποιον που έχει μπερδευτεί. Στένσιλ υπήρχε σίγουρα μέχρι τον Μαρτίου του 2022, αλλά πρέπει να έχει σβηστεί τώρα. Αυτό που έδειχνε είναι ότι η λωρίδα είναι για στροφή αριστερά μόνο

Δημοσ.
20 ώρες πριν, $Gkuts είπε

Πλέον έχω βρει και ένα καλύτερο γρίφο. Κόμβο Ρενώ μετά τον νέο κατάστημα Σκλαβενίτης. Υπάρχει διασταύρωση που έχει φανάρι μόνο στον έναν δρόμο. Ο άλλος, διπλής, έχει στοπ. Επιτρέπεται να περάσεις το στοπ όταν υπάρχει όχημα που μάλλον έχει σταματήσει στο φανάρι με κόκκινο (μάλλον γτ εσύ δεν το βλέπεις το φανάρι, θεωρείς ότι για να σταμάτησε έτσι ξεκάρφωτα έχει κόκκινο).

Αυτό είναι πανεύκολο, σταματάς στο στόπ είτε ειναι κόκκινο είτε πράσινο το φανάρι. Με το φανάρι έχει γίνει ελάχιστα πιο εύκολο το πέρασμα γιατι το φανάρι είναι ουσιαστικά πεζοφάναρο, οπότε δεν το εχω δει να γυρνάει σε κόκκινο μόνο του ποτέ. Μένω κοντά και περνάω σχεδόν καθημερινά, απο όταν ήταν Ρενώ παλιά.

Σου έχω καλύτερο σκηνικό, στον ίδιο δρόμο στο φανάρι που υποχρεωτικά στρίβεις δεξιά ή αριστερά στην Δεκελείας, γιατι όλα τα ζώα που θέλουν να στρίψουν αριστερά πάνε απο την δεξιά πλευρά και μπουκώνει το σύμπαν με αποτελεσμα και όσοι ειναι νόμιμα στην αριστερή πλευρά δεν μπορουν να περάσουν; (ξεκάθαρα ρητορική η ερώτηση)

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, JakeKaufman είπε

εκεί στριβω αριστερά κάθε εβδομάδα και συνήθως κολλάω πίσω από κάποιον που έχει μπερδευτεί. Στένσιλ υπήρχε σίγουρα μέχρι τον Μαρτίου του 2022, αλλά πρέπει να έχει σβηστεί τώρα. Αυτό που έδειχνε είναι ότι η λωρίδα είναι για στροφή αριστερά μόνο

Στο συγκεκριμενο την πατανε 100δες καθε μερα. Οταν ερχονται απο κατω στην Πειραιως, απο 2 λωριδες, ξαφνικα βρισκουν μπροστα τους φαναρι που παει αριστερα η μια λωριδα και η αλλη ευθεια. Αν δεν το ξερεις τοτε δεν υπαρχει διαφυγη. Φυσικα πολλοι πανε να την κανουν δεξια και γινονται χειροτερα τα πραγματα γιατι κολλανε ολοι πισω μεχρι το προηγουμενο φαναρι. 

Ιδια κατασταση φυσικα σε δεκαδες φαναρια σε ολη την Αθηνα. 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Τι ειναι αυτα που λες ρε μαν;

Μια χαρα πας ευθεια.

δειξε μας τον ΚΟΚ.

Εκτός αν δεν είσαι 15 χρόνων μπορείς να καταλάβεις ότι αν δεν υπάρχει άλλος μπροστά σου μια χαρά μπορείς να πας ευθεία όταν το φανάρι για ευθεία είναι πράσινο. 

Άντε να σου δείξω και τον ΚΟΚ για να μάθουν κάποιοι εδώ μέσα να οδηγούν.

Screenshot_2023-11-28-12-19-36-02_4a24d271e133915ae237d4bec6ffe368.jpg.11174a343f1bfcda97c75d053b8308ed.jpg

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Stavros86 είπε

Δεν ισχύει αυτό.
Πράγματι, τα οχήματα που στρίβουν αριστερά οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα στην αντίθετη κατεύθυνσης κυκλοφορία, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική σήμανση, όχι γιατί θα έχουν τους κινούμενους στην αντίθετη κατεύθυνση από τα δεξιά τους, αλλά επειδή αλλάζουν αυτά κατεύθυνση κίνησης.

Όχι, δεν ισχύει αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση ο μόνος λόγος που η αριστερή λωρίδα προορίζεται μόνο για στροφή αριστερά είναι η διαγράμμιση/βέλος στο οδόστρωμα.
Επ' ουδενί δεν ισχύει ο ισχυρισμός του άλλου μέλους πως μόνο η ύπαρξη του φαναριού από μόνη της, καθιστά την αριστερή λωρίδα αποκλειστική λωρίδα στροφής.

Εφόσον υπάρχει διαγράμμιση/βέλος που επιτρέπει την κίνηση ευθεία και δεξιά, είναι καθ' όλα νόμιμο να περιμένεις μέχρι να ανάψει πράσινο για την ευθεία κατεύθυνση. Άσε τους πίσω να γκαρίζουν.

Ωραίος, φίλε μου, τα έχεις γράψει πολύ σωστά! Μην ασχολείσαι με τους άλλους με τα γελάκια και τα "ισχύει παντού το "εκ δεξιών". Το έχω προσπαθήσει πολλές φορές και εγώ. Είναι ο μόνος κανόνας που ξέρουν και αμφιβάλω αν έχουν δει τον ΚΟΚ έστω μία φορά. Και να τους παραθέσεις το άρθρο, και να τους ζητάς να δείξουν το δικό τους (το οποίο δεν υπάρχει βέβαια), πάλι τα ίδια θα λένε.

Με τα υπόλοιπα του θέματος συμφωνώ είπσης - αν υπάρχει διαγράμμιση για αποκλειστική στροφή αριστερά/δεξιά - στρίβεις ακόμα και αν ήθελες να πας ευθεία. Αν δεν υπάρχει ή επιτρέπει την κίνηση ευθεία - άσ'τους να κορνάρουν.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, geopro είπε

Κλασικό παράδειγμα είναι όταν κινείσαι στην δεξιά λωρίδα της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και η πορεία σου είναι εμπρός προς την πλατεία Μπουρναζίου.
Φυσικά και επιτρέπεται να οδηγείς στην δεξιά λωρίδα και φυσικά και επιτρέπεται να συνεχίσεις ευθεία προς την πλατεία Μπουρναζίου . Λόγω όμως ότι το φανάρι που επιτρέπει την δεξιά κατεύθυνση είναι μονίμως πράσινο, αν βρίσκεσαι στην δεξιά λωρίδα με πορεία εμπρός και σταματήσεις στο κόκκινο της πορείας εμπρός αυτοί που στρίβουν δεξιά προς την Σολωμού θα σε βρίζουν ελεεινά ενώ δεν υπάρχει σήμανση (και ούτε μπορεί να υπάρχει) ότι η δεξιά λωρίδα είναι μόνο για δεξιά στροφή γιατί πολύ απλά αυτό δεν ισχύει.
Δυστυχώς οι δρόμοι έχουν γίνει ρωμαϊκή αρένα και ειδικά οι νέοι και άπειροι οδηγοί τρομοκρατούνται από τους κάθε λογής ¨επιτήδειους”

36.-Google.jpg.01d62792f5104c1ad288f99c814518a2.jpg

Τα δύο φανάρια που κρέμονται αντιστοιχούν σε κάθε λωρίδα. Καλά κάνουν και κορνάρουν. Αυτά είναι τα καλά του λαδωματος για να πάρουμε το δίπλωμα ..

Δημοσ.
1 ώρα πριν, theopan είπε

Φεύγεις -προς τη νόμιμη φορά- για να ελευθερώσεις το δρόμο σε όσους εμποδίζεις. Δεν υπάρχει "δεν ήξερα, δεν είδα, δεν κατάλαβα, δεν έχω ξαναπεράσει".

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούν να αναλύσουν 3 σελίδες... Εντύπωση προκαλεί όχι τόσο η απορία του OP αλλά οι απαντήσεις που ακολούθησαν που καταδεικνύουν την νοοτροπία του μέσου ΕΛ οδηγού.
Φυσικά η κόρνα είναι κατακριτέα για μια πολιτισμένη χώρα, αλλά για φαντάσου να συναντάς 10 τέτοιους όταν υποτίθεται από τα πρώτα θεωρητικά μαθήματα έχεις μάθει ότι σε λάθος ακολουθείς την ίδια "λάθος" πορεία για να μην θέσεις σε κίνδυνο εσένα πρώτα και τους υπόλοιπους χρήστες της οδού...

35 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλό.

Κι όμως τόσο απλό είναι.

1. Τροχονόμος
2. Φωτεινοί σηματοδότες
3. Πινακίδες (κατακόρυφη σήμανση)
4. Οριζόντια σήμανση
5. Προτεραιότητα

Μερικοί θέλετε να επιβάλετε τον δικό σας ΚΟΚ στους δρόμους, πέρα από το αυτονόητο δηλαδή έλλειψης σεβασμού, παρεμποδίζοντας τους άλλους χρήστες για δική σας ευκολία. Πίσω λοιπόν στην σχολή οδηγών για μαθήματα εάν θέλεις όντως να "διορθωθείς". Διαφορετικά οι κόρνες και ότι άλλο τα έχεις κερδίσει δικαιωματικά.

• Like 1
Δημοσ.
28 minutes ago, yonah said:

Αυτό είναι πανεύκολο, σταματάς στο στόπ είτε ειναι κόκκινο είτε πράσινο το φανάρι. Με το φανάρι έχει γίνει ελάχιστα πιο εύκολο το πέρασμα γιατι το φανάρι είναι ουσιαστικά πεζοφάναρο, οπότε δεν το εχω δει να γυρνάει σε κόκκινο μόνο του ποτέ. Μένω κοντά και περνάω σχεδόν καθημερινά, απο όταν ήταν Ρενώ παλιά.

Σου έχω καλύτερο σκηνικό, στον ίδιο δρόμο στο φανάρι που υποχρεωτικά στρίβεις δεξιά ή αριστερά στην Δεκελείας, γιατι όλα τα ζώα που θέλουν να στρίψουν αριστερά πάνε απο την δεξιά πλευρά και μπουκώνει το σύμπαν με αποτελεσμα και όσοι ειναι νόμιμα στην αριστερή πλευρά δεν μπορουν να περάσουν; (ξεκάθαρα ρητορική η ερώτηση)

image.png.1eda4ed10a265e108091a2d779947c26.png

image.png.cbc2f7a5fe968715e8cb9a90bc07f50f.png

Αν τρακάρουν αυτοί οι 2 εδώ, ποιος έχει ευθύνη? Ο κόκκινος επειδή είναι πρώτος στο Apex της στροφής? Εδώ βλέπουμε κιόλας ότι ο άσπρος φρενάρει για να μην πέσει πάνω του, όσοι έχουν περάσει από εκεί (και πάμε νόμιμα στην αριστερή) το έχουμε πάθει...

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε

Τα δύο φανάρια που κρέμονται αντιστοιχούν σε κάθε λωρίδα. Καλά κάνουν και κορνάρουν. Αυτά είναι τα καλά του λαδωματος για να πάρουμε το δίπλωμα ..

Δεν κατάλαβες....

Κατσε να το διευκρινίσω.

Δεν υπάρχει έξτρα λωρίδα που στρίβει δεξιά και εμφανίζεται με διαπλάτυνση λίγα μέτρα πριν το φανάρι.

Οι δύο λωρίδες παραμένουν δύο και πριν και μετά το φανάρι χωρίς ίχνος σήμανσης που να δηλώνει το παραμικρό επί του οδοστρώματος ή οποιοδήποτε άλλης σήμανσης.

Αυτό το περί "λαδώματος"  μπορεί και να έχει άλλους αποδέκτες ξέρεις...

• Like 4
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, geopro είπε

Δεν κατάλαβες....

Κατσε να το διευκρινίσω.

Δεν υπάρχει έξτρα λωρίδα που στρίβει δεξιά και εμφανίζεται με διαπλάτυνση λίγα μέτρα πριν το φανάρι.

Οι δύο λωρίδες παραμένουν δύο και πριν και μετά το φανάρι χωρίς ίχνος σήμανσης που να δηλώνει το παραμικρό επί του οδοστρώματος ή οποιοδήποτε άλλης σήμανσης.

Αυτό το περί "λαδώματος"  μπορεί και να έχει άλλους αποδέκτες ξέρεις...

Τι άλλη σήμανση θες εκτός από το φανάρι; είναι δύο λωρίδες που η μία έχει φανάρι για να στρίψεις και η άλλη φανάρι για να πας ευθεία. Τι ρόλο παίζει πόσες είναι μετά; Έχει διαφορά αν ήταν μια ή τρεις;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...