Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο επί δεκαετία διαχειριστής της πολυκατοικίας παρέλαβε το 2013 περίπου 4 χιλιάρικα σε λογαριασμό στην τράπεζα και άλλο 1 σε μετρητά (ως κεφάλαιο κίνησης). Έστω ότι δεν υπήρχαν οφειλές κατά την παράδοση - παραλαβή, ούτε πετρέλαιο στην δεξαμενή (τα οποία αν δεν απατώμαι προσμετρούνται στο συνολικό "αποθεματικό"). Συνεπώς παρέλαβε στο σύνολο 5000€. Κατά τη διάρκεια της θητείας του όμως προέκυψε η οικονομική κρίση της χώρας με αποτέλεσμα 2-3 ιδιοκτήτες να του χρωστούν επί μονίμου βάσεως πάνω από 3 χιλιάρικα. Έτσι αναγκαζόταν να σηκώνει συχνά-πυκνά από τα έτοιμα στην τράπεζα για να πληρώνει ορισμένους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, ερχόταν ένας λογαριασμός ΔΕΗ 500€, τον χρέωνε κανονικά στα ειδοποιητήρια και στο πίσω μέρος του βιβλίου πρακτικών σημείωνε ότι έκανε ανάληψη 500€ από το αποθεματικό που διατηρείται στην τράπεζα. Σήμερα θέλει να παραδώσει 0€ στον τραπεζικό λογαριασμό, 1 χιλιάρικο μετρητά και 2 χιλιάρικα οφειλές. Εγώ του λέω ότι από την στιγμή που δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως έκτακτη δαπάνη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όλες ανεξαιρέτως εμφανίζονται στα ειδοποιητήρια, πρέπει να επιστρέψει και τα 5 χιλιάρικα (1 μετρητά, 2 οφειλές, συν άλλα 2 που λείπουν). Αυτός μου λέει "και τι να έκανα, αφού μου χρωστάγανε, να έβαζα από την τσέπη μου;". Προφανώς έχω απόλυτο δίκιο, έτσι δεν είναι;

ΥΓ: Να μην πιάσω τις συνηθισμένες διπλές χρεώσεις, δηλ. να μην πληρώνεται ένας λογαριασμός, ενώ μπαίνει στα ειδοποιητήρια, και μετά από δυο μήνες να χρεώνεται στα ειδοποιητήρια ο νέος λογαριασμός, περ. του ανεξόφλητου..

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Έτσι πιστεύω και εγώ, αλλά επειδή όλοι οι άλλοι μου λένε ότι έχει δίκιο, είπα να πάρω επιβεβαίωση πριν τσακωθώ για τα καλά

Δημοσ.

Εσύ τι θα έκανες στη θέση του;

Θα πλήρωνες τα κοινόχρηστα του γείτονά σου από την τσέπη σου;

Ή θα άφηνες τους λογαριασμούς απλήρωτους για να σας κόψουν το ρεύμα;

Κάνετε μια ομαδική μήνυση σε αυτούς που χρωστάνε για να ξηλωθούν.

• Like 14
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Philippe είπε

Έτσι πιστεύω και εγώ, αλλά επειδή όλοι οι άλλοι μου λένε ότι έχει δίκιο, είπα να πάρω επιβεβαίωση πριν τσακωθώ για τα καλά

Αν λένε ότι έχει δίκιο, κάποιες δαπάνες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το απόθεμα και δεν χρεώθηκαν καθόλου στα κοινόχρηστα. Αυτές οι δαπάνες πρέπει να αναφερθούν με τις αποδείξεις τους. (Πχ πλήρωσα ΔΕΗ 500€ και αυτά δεν μπήκαν στα κοινόχρηστα τον Χ μήνα) 

Επεξ/σία από fmarkos
Δημοσ.

Eπρεπε απ'την αρχή να καλέσει συνέλευση, να ενημερώσει για τις οφειλές κι εν ανάγκη να κυνηγουσατε δικαστικώς αυτούς που δεν πλήρωναν. Επιπλέον τόσα χρόνια που γινόταν ανάρτηση των μηνιαίων οφειλών, θα έπρεπε να αναγράφεται και το αποθεματικό για να δείτε όλοι πως ελαττώνεται. Απ'τη στιγμή που δεν το έπραξε, μπορείς εσύ προσωπικά και όσοι άλλοι το θελήσουν να κινηθείτε δικαστικώς ενάντια του διαχειριστή και να ζητήσετε πίσω το μερίδιο σας από το αποθεματικό.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Philippe είπε

Ο επί δεκαετία διαχειριστής της πολυκατοικίας παρέλαβε το 2013 περίπου 4 χιλιάρικα σε λογαριασμό στην τράπεζα και άλλο 1 σε μετρητά (ως κεφάλαιο κίνησης). Έστω ότι δεν υπήρχαν οφειλές κατά την παράδοση - παραλαβή, ούτε πετρέλαιο στην δεξαμενή (τα οποία αν δεν απατώμαι προσμετρούνται στο συνολικό "αποθεματικό"). Συνεπώς παρέλαβε στο σύνολο 5000€. Κατά τη διάρκεια της θητείας του όμως προέκυψε η οικονομική κρίση της χώρας με αποτέλεσμα 2-3 ιδιοκτήτες να του χρωστούν επί μονίμου βάσεως πάνω από 3 χιλιάρικα. Έτσι αναγκαζόταν να σηκώνει συχνά-πυκνά από τα έτοιμα στην τράπεζα για να πληρώνει ορισμένους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, ερχόταν ένας λογαριασμός ΔΕΗ 500€, τον χρέωνε κανονικά στα ειδοποιητήρια και στο πίσω μέρος του βιβλίου πρακτικών σημείωνε ότι έκανε ανάληψη 500€ από το αποθεματικό που διατηρείται στην τράπεζα. Σήμερα θέλει να παραδώσει 0€ στον τραπεζικό λογαριασμό, 1 χιλιάρικο μετρητά και 2 χιλιάρικα οφειλές. Εγώ του λέω ότι από την στιγμή που δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως έκτακτη δαπάνη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όλες ανεξαιρέτως εμφανίζονται στα ειδοποιητήρια, πρέπει να επιστρέψει και τα 5 χιλιάρικα (1 μετρητά, 2 οφειλές, συν άλλα 2 που λείπουν). Αυτός μου λέει "και τι να έκανα, αφού μου χρωστάγανε, να έβαζα από την τσέπη μου;". Προφανώς έχω απόλυτο δίκιο, έτσι δεν είναι;

ΥΓ: Να μην πιάσω τις συνηθισμένες διπλές χρεώσεις, δηλ. να μην πληρώνεται ένας λογαριασμός, ενώ μπαίνει στα ειδοποιητήρια, και μετά από δυο μήνες να χρεώνεται στα ειδοποιητήρια ο νέος λογαριασμός, περ. του ανεξόφλητου..

Αφού σήκωνε για να πληρώσει για δαπάνες τις οικοδομής καθώς οι 2 ιδιοκτήτες χρωστάνε της Μίχαλούς γιατί να χρωστάει ο άνθρωπος. Θα είχατε μείνει από ρεύμα, νερό κτλ. Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά κατι. Απλά μαθηματικά είναι. Βάζετε όλοι μαζί κάτω τι παρέλαβε, τι εισέπραξε από εσάς ως.κοι κοινόχρηστα όλα αυτά τα χρόνια, τι πλήρωσε σε δαπάνες, το χρωστάνε αυτοί που δεν πληρώνουν αυτό το διάστημα και βγαζετε αν έχει "φάει" $$.

Δημοσ.

Εγω παντως δεν θα ηθελα να γινω διαχειριστης σε καμια πολυκατοικια για να φαω 5000 ευρω σε δεκα χρονια. Για την ακριβεια θα εδινα 5000 σε δεκα χρονια για να μην ειμαι διαχειριστης.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Εγω παντως δεν θα ηθελα να γινω διαχειριστης σε καμια πολυκατοικια για να φαω 5000 ευρω σε δεκα χρονια. Για την ακριβεια θα εδινα 5000 σε δεκα χρονια για να μην ειμαι διαχειριστης.

Και εγώ το ίδιο. Όποιος έχει κάνει διαχειριστής ξέρει τη γλυκά. 

Στο θέμα μας, στην παράδοση πρέπει να είναι 5000€ οι οφειλές των ενοικιαστων, τα μετρητά και το ενδεχόμενο πετρέλαιο που υπάρχει. 

Για να υπάρχει ακρίβεια όμως, πρέπει να υπάρχει και σωστή καταγραφή κατά την παραλαβη, κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο. 

Δημοσ.

Θα έλεγα έχεις δίκιο αλλά όχι απόλυτο. εφόσον επί 10 χρόνια είχατε σιωπηρά ως πολυκατοικία αποδεχθεί ότι τα χρέη 2 σπιτιών θα πληρώνονται από το αποθεματικό το να του τη πεις τώρα εκ των υστέρων δεν έχει ιδιαίτερη βάση.

Τόσα χρόνια δεν κάνατε κάποια συνέλευση ή έστω συζήτηση ότι τι θα γίνει με τους μπαταχτσηδες;

Άρα αντί για 6 αφήνει -1 αν κατάλαβα καλά οπότε αυτα τα δύο σπίτια σας φεσωσαν 7 χιλιάρικα (αν θεωρήσουμε ότι κατά τα άλλα η διαχείριση ήταν κομπλέ ). Δε κοιτάτε να τα διεκδικήσετε από αυτούς; Φαντάζομαι ουδέποτε έλαβαν απόδειξη ότι πλήρωσαν το μερίδιο τους τόσα χρόνια.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι στο ονομα της "καλης γειτονίας" στις πολυκατοικιες γινεται οτι πει ο ενας/δυο μαλάκες! Η πλειοψηφια παιζει με τους ορους των παραξενων, λαμογιών, απατεώνων.  Δεν πρεπει να δειχνεις ανοχη σε τιποτα !

Επεξ/σία από andreaspA
  • Like 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

Αφού σήκωνε για να πληρώσει για δαπάνες τις οικοδομής καθώς οι 2 ιδιοκτήτες χρωστάνε της Μίχαλούς γιατί να χρωστάει ο άνθρωπος. Θα είχατε μείνει από ρεύμα, νερό κτλ. Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά κατι. Απλά μαθηματικά είναι. Βάζετε όλοι μαζί κάτω τι παρέλαβε, τι εισέπραξε από εσάς ως.κοι κοινόχρηστα όλα αυτά τα χρόνια, τι πλήρωσε σε δαπάνες, το χρωστάνε αυτοί που δεν πληρώνουν αυτό το διάστημα και βγαζετε αν έχει "φάει" $$.

Είναι απλό το πράγμα. Έστω ότι έχεις μια δαπάνη 2000. Την μοιράζεις στα διαμερίσματα και βγαίνει στο κάθε διαμέρισμα 200. Σε πληρώνουν όλοι εκτός από δύο. Έχεις εισπράξει 1600 και καλύπτεις από το απόθεμα 400. Οπότε είσαι -400 στο αποθεματικό και 400 σου χρωστάνε. Αν το αποθεματικό σου στην περίπτωση που αναφέρεται εδώ -4000 τότε πρέπει να υπάρχουν οφειλές προς την διαχείριση 4000. Αυτή την στιγμή ως διαχείριση πρέπει να δικαιολογίσει γιατί είναι -4000  στο αποθεματικό και 2000 χρωστούμενα. Αν έχει κάνει δαπάνες 2000 και δεν έχει εισπράξει αυτές τις δαπάνες από κανέναν ενοικιαστή τότε οκ. Αν όμως όλοι πληρώνανε κανονικά τα κοινόχρηστα τους και χρεωνόντουσαν όλες οι δαπάνες τότε Πρέπει να έχει 1000 μετρητά 2000 στην τράπεζα και 2000 απαιτήσεις (τα λεφτά που δεν έχουν πληρώσει). 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αναφορά σε κείμενο

Εσύ τι θα έκανες στη θέση του;
Θα πλήρωνες τα κοινόχρηστα του γείτονά σου από την τσέπη σου;
Ή θα άφηνες τους λογαριασμούς απλήρωτους για να σας κόψουν το ρεύμα;
Κάνετε μια ομαδική μήνυση σε αυτούς που χρωστάνε για να ξηλωθούν.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως παρότι υπάρχει έλλειμμα, ο ίδιος μου είναι συμπαθής και δεν πιστεύω ότι ενήργησε με δόλο, απλά τα έκανε λίγο θάλασσα. Εγώ λοιπόν τι θα έκανα; Θα πλήρωνα μεν από το αποθεματικό, αλλά σε πρώτη ευκαιρία θα επέστρεφα το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό είναι το σωστό. Αλλά έχω ενδοιασμούς και δεν σπεύδω να τον κατηγορήσω 100%, επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι του δόθηκε αυτή η ευκαιρία εάν ήταν συνέχεια μείον. Θα πρέπει να κάτσει να δει κανείς πώς κυμάνθηκε το ταμείο μέσα στα χρόνια, πράγμα πολύ δύσκολο. Το πιθανότερο είναι ότι τα μπέρδεψε γιατί κρατούσε κοινό ταμείο με το δικό του πορτοφόλι. Σε αυτές τις δουλειές πρέπει να τα ξεχωρίζεις τα ξένα λεφτά γιατί πολύ εύκολα χάνεις τον λογαριασμό.

Αναφορά σε κείμενο

Αν λένε ότι έχει δίκιο, κάποιες δαπάνες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το απόθεμα και δεν χρεώθηκαν καθόλου στα κοινόχρηστα.

Όχι μην το πας έτσι ανάποδα, γιατί αυτοί που το λένε είναι κάτι παππούδες και νοικοκυρές. Τις είδα εγώ τις δαπάνες όλες και ταιριάζουν και τα ποσά (π.χ. ΔΕΗ 427€ στα κοινόχρηστα και αντίστοιχα 427€ στο αποθεματικό). Το λένε γιατί τους "ακούστηκε" λογικό, με το σκεπτικό "αφού δεν είχε ο άνθρωπος, τι να 'κανε;". Εδώ παρ' ολίγο να το αποδεχθώ κι εγώ σαν επιχείρημα, εξού και έφτασα στο σημείο να ζητάω 2η γνώμη.

Αναφορά σε κείμενο

Χαχα, αυτός είναι όντως λόγος να το αφήσουμε να περάσει έτσι.

Αναφορά σε κείμενο

Απλά μαθηματικά είναι. Βάζετε όλοι μαζί κάτω τι παρέλαβε, τι εισέπραξε από εσάς ως.κοι κοινόχρηστα όλα αυτά τα χρόνια, τι πλήρωσε σε δαπάνες, το χρωστάνε αυτοί που δεν πληρώνουν αυτό το διάστημα και βγαζετε αν έχει "φάει" $

Ναι, απλά μαθηματικά, αλλά ποιος κάθεται να τα κάνει για 10 χρόνια..

Αναφορά σε κείμενο

Θα έλεγα έχεις δίκιο αλλά όχι απόλυτο. εφόσον επί 10 χρόνια είχατε σιωπηρά ως πολυκατοικία αποδεχθεί ότι τα χρέη 2 σπιτιών θα πληρώνονται από το αποθεματικό το να του τη πεις τώρα εκ των υστέρων δεν έχει ιδιαίτερη βάση.

Ναι, αλλά τα τρέχοντα χρέη έχουν ληφθεί υπόψη στην εξίσωση και παρ' όλα αυτά είμαστε -2 χιλιάρικα σε κασέρι (για την ακρίβεια -4 συνολικά μείον, εκ των οποίων τα 2 είναι οφειλές). Δεν πήγανε στα δύο σπίτια τα λεφτά που λείπουν, αλλά στην τσέπη του διαχειριστή. Είσαι όμως πολύ σωστός στο ότι έπρεπε να είχαμε διαμαρτυρηθεί νωρίτερα, γιατί τώρα έχουμε σιωπηρά αποδεχτεί την κατάσταση και ούτε σε δικαστήριο δεν θα στεκόταν τυχόν διεκδίκηση (πέρα από 5ετία παραγραφής κλπ).

Αναφορά σε κείμενο

Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι στο ονομα της "καλης γειτονίας" στις πολυκατοικιες γινεται οτι πει ο ενας/δυο μαλάκες! Η πλειοψηφια παιζει με τους ορους των παραξενων, λαμογιών, απατεώνων.  Δεν πρεπει να δειχνεις ανοχη σε τιποτα !

Έτσι ακριβώς γίνεται και εν τέλει το ερώτημα είναι αν αξίζουν 2-3 ψωροχιλιάρικα να τσακωθείς (τη στιγμή που το μερίδιό σου σε αυτά είναι 200-300€).

2 ώρες πριν, fmarkos είπε

Είναι απλό το πράγμα. 

Α γεια σου. Αλλά ποιος κάθεται να κάνει έλεγχο σε τόσα χρόνια δαπανών. Και πολλά στοιχεία δεν υπάρχουν, οι περισσότερες δαπάνες είναι "μαύρες" και ο παλιός διαχειριστής είναι και κάποιας ηλικίας και δεν θυμάται. Με απλά μαθηματικά συμφωνούμε ότι έχει (άθελά του) φάει τα 2Κ (έγραψα 5K στον τίτλο για clickbait 😁).

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από Philippe
  • Confused 1
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, Philippe είπε

Ναι, αλλά τα τρέχοντα χρέη έχουν ληφθεί υπόψη στην εξίσωση και παρ' όλα αυτά είμαστε -2 χιλιάρικα σε κασέρι (για την ακρίβεια -4 συνολικά μείον, εκ των οποίων τα 2 είναι οφειλές)

-2000 εισαι λοιπον. Μην μπερδευεσαι και εσυ. Δεν εισαι -4000. Πηγαινε βρες αυτους που χρωστανε να τα δωσουν.

37 λεπτά πριν, Philippe είπε

Και πολλά στοιχεία δεν υπάρχουν, οι περισσότερες δαπάνες είναι "μαύρες" και ο παλιός διαχειριστής είναι και κάποιας ηλικίας και δεν θυμάται.

Μαύρα ειναι, το ξέρουμε. Δεν πληρωνεις ΦΠΑ οπου μπορείς.
Και στις μαυρες δαπανες λοιπον, παιρνεις μια σελιδα χαρτι στην χειρότερη και γραφεις "εδωσα 50€ στον Τακη τον Σιδερά για να κολλήσει την σχάρα στην ράμπα"

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...