Προς το περιεχόμενο

Τα πάνελ τεχνολογίας OLED παρουσιάζουν πλέον burn-in μετά από 10 μήνες ακραίων δοκιμών

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι οθόνες OLED φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα εικόνας που προσφέρουν. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο του burn-in είναι κάτι που απασχολεί ακόμα κατασκευαστές και χρήστες καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Σε συνθήκες εξαντλητικών δοκιμών, το φαινόμενο διαπιστώθηκε ότι εξακολουθεί να υφίσταται ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις που μπορεί να παρατηρηθεί στα νεότερης τεχνολογίας πάνελ. Όπως επισημαίνουν στην ιστοσελίδα Tweaktown, οι τηλεοράσεις και οθόνες 4K τεχνολογίας OLED είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας ή το «responsiveness» ωστόσο από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας, παρουσιάζουν ένα μειονέκτημα: το burn-in. Το burn-in με απλά λόγια είναι στην ουσία η «διατήρηση μίας εικόνας φάντασμα στην οθόνη», κάτι που μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση της εμβύθισης (immersion) όταν κάποιος παρακολουθεί μία ταινία ή παίζει κάποιο παιχνίδι.

Αν και ο τίτλος του άρθρου ενδεχομένως να δημιουργεί την εντύπωση ότι το burn-in εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι είναι καλύτερο να κοιτάξετε εναλλακτικές λύσεις, οι δοκιμές που πραγματοποίησαν στην ιστοσελίδα RTINGS.com δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και πως πλέον το burn-in δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

LG OLED_1.jpg

Ποια ήταν η δοκιμή και το πραγματικό τεστ; Οι τηλεοράσεις και οι οθόνες τεχνολογίας OLED ρυθμίστηκαν για να απεικονίζουν ένα βίντεο από το CNN με γραφικά και το λογότυπο του γνωστού τηλεοπτικού δικτύου στη μέγιστη φωτεινότητα για περισσότερες από 4 χιλιάδες ώρες ή περίπου 4 χρόνια. Αν και διαπιστώθηκαν προβλήματα burn-in και προσωρινή διατήρηση της εικόνας στις τηλεοράσεις και οθόνες τεχνολογίας OLED, οι τυπικές τηλεοράσεις LCD είχαν χειρότερη επίδοση καθώς παρουσίασαν «σοβαρά προβλήματα ομοιομορφίας της φωτεινότητας».

MONITORS.jpg

Ανάμεσα στις οθόνες gaming που δοκιμάστηκαν βρίσκουμε τις Dell Alienware AW3423DWF, LG 27GR95QE-B και Samsung Odyssey OLED G8 (η δοκιμή είναι διάρκειας μόλις έξι μηνών στη συγκεκριμένη περίπτωση) καθώς και πολλές γενιές τηλεοράσεων LG OLED και άλλα μοντέλα από τη Samsung και τη Sony. Στις οθόνες για gaming παρατηρήθηκε «ανεπαίσθητη διατήρηση της εικόνας» -μετά από έξι μήνες εντατικών δοκιμών- που δεν γίνεται αισθητή στην τακτική χρήση.

Η τεχνολογία QD-OLED πρώτης γενιάς με τα εξαιρετικά φωτεινά πάνελ μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη υποβάθμιση από την τεχνολογία WOLED. Η τεχνολογία στις οθόνες OLED έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Πολλά μοντέλα διαθέτουν τεχνολογία για την δραστική μείωση της παραγόμενης θερμότητας, όπως οι νέες οθόνες OLED της ASUS. Οι εξαιρετικά απαιτητικές δοκιμές, είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν οι περισσότερες οθόνες παρά να αποτυγχάνουν στο burn-in ή στο image retention.

SAMSUNG.jpg

Οι οθόνες ή τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD παρουσίασαν προβλήματα ομοιομορφίας της φωτεινότητας που αποδείχτηκαν σοβαρότερα από το burn-in στις OLED. Όσον αφορά τις τηλεοράσεις OLED, τα νεότερα μοντέλα έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις παλαιότερες όπως είναι οι σειρές LG CX OLED και Sony A8H που παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα burn-in. Το burn-in στη σειρά LG C2 OLED αποδείχτηκε ανεπαίσθητο και σε καμία περίπτωση ενοχλητικό. Δείτε το παρακάτω βίντεο με τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 87
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο.

Κρίμα.

Τελικά αυτό το μ... burn in θα υπάρχει σε όλες τις νέες τεχνολογίες δεν τη γλιτώνουμε.

Το θέμα είναι να υποστηρίξουν οι εταιρίες το support σε burn in αν είναι εντός εγγύηση.

Επεξ/σία από Paragontas-x
  • Confused 6

Εγώ για αυτό όσο και αν μπαίνω στον πειρασμό να πάρω κάποια OLED τηλεόραση, εν τέλη καταλήγω σε QLED... Χάνεις πολλά σε εικόνα δε λέω... και τα πάνελ, ειδικά της Samsung, δεν είναι καθαρά αλλά δε θέλω να υπηρετώ εγώ την TV, αλλά αυτή εμένα. Σιγά μη συμπεριφέρομαι στην τηλεόραση σαν να είναι «μωρό»... Άμα ποτέ λυθεί το πρόβλημα του burn-in τότε σίγουρα θα πάω σε OLED. 

Όλα αυτά αποτελούν εννοείται προσωπική γνώμη.

ΥΓ. Η τηλεόραση μου είναι ανοιχτή κάθε μέρα τουλάχιστον 7 ώρες...

• Like 25
  • Thanks 1

Αναφορά σε κείμενο

Αν και ο τίτλος του άρθρου ενδεχομένως να δημιουργεί την εντύπωση ότι το burn-in εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι είναι καλύτερο να κοιτάξετε εναλλακτικές λύσεις, οι δοκιμές που πραγματοποίησαν στην ιστοσελίδα RTINGS.com δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και πως πλέον το burn-in δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Αναφορά σε κείμενο

Αν και διαπιστώθηκαν προβλήματα burn-in και προσωρινή διατήρηση της εικόνας στις τηλεοράσεις και οθόνες τεχνολογίας OLED, οι τυπικές τηλεοράσεις LCD είχαν χειρότερη επίδοση καθώς παρουσίασαν «σοβαρά προβλήματα ομοιομορφίας της φωτεινότητας».

Καταπληκτικο click-bait από τον αρθρογράφο.

• Like 19

Στο μεταξυ burn in υφισταται απο τις CRT, τωρα ξαφνικα εγινε μοδα και το μαθανε ολοι.

https://dfarq.homeip.net/crt-burn-in/

Και οχι, δεν υπερασπιζομαι καμια εταιρεια οπου συμβαινει αυτο και προφανως θελω να εξαλειφθει καποια στιγμη.

Ειναι ομως και κατι που συμβαινει ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.  Τωρα τουλαχιστον υπαρχουν και θετικες εξελιξεις.

• Like 11
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εχω την 55αρα Β7 της LG απο το 2017 στο σαλονι συνδεδεμενη και σε htpc δεν εχει ιχνος burn in ως σημερα,
η 42αρα C2 που εχω εδω και 10 μηνες για pc monitor με σχεδον 12ωρη καθημερινη χρηση επισης δεν εχει ιχνος burn ουτε απο την taskbar ουτε απο τιποτα, εχω φτιαξει ενα μαυρο png και οταν το βαζω fullscreen για ελεγχο ή αντι για screensaver ειναι σα να ειναι κλειστη! 😄

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Like 9
  • Thanks 1

28 λεπτά πριν, SaFiS είπε

Εχω την 55αρα C1 σχεδον 2 χρονια, ειχα κανει και την 5ετη premium επεκταση. Την σκιζω καθημερινα με gaming, streaming apps, ταινιες, πολλες φορες παιζει ολο το βραδυ μεχρι πρωίας. Ποτε δεν εχει παιξει Ελληνικη σκουπιδοτηλεοραση. Εχει κανει δυο φορες μεχρι τωρα το ‘μεγαλο’ pixel refresh, κανενα ιχνος burn in.

Και η επομενη παλι OLED θα ειναι, δεν υπαρχει γυρισμος…

Οποιος φοβαται το burn in και τη βγαζει με qled προφανως δεν ξερει τι χανει.

• Like 13

1 ώρα πριν, Dantε είπε

Ειδατε τις δοκιμες; Πηρατε χαμπαρι τι τους κανουν για να εμφανισουν εν τελει burn in η απλα διαβασατε το τιτλο;

Σε ρεαλιστικα σεναρια ,δεν υπαρχει περιπτωση να σου εμφανιστει, ειδικα εαν ξερεις κανα δυο πραγματα για να το αποφυγεις.

Τωρα αν παρει κανεις για τη μανα του OLED και βλεπει ειδησεις ολη μερα...

Burn in Ευαγγελάτος με 3d φρεγάτες

• Like 3
  • Thanks 2

23 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

εχω την 55αρα Β7 της LG απο το 2017 στο σαλονι συνδεδεμενη και σε htpc δεν εχει ιχνος burn in ως σημερα,
η 42αρα C2 που εχω εδω και 10 μηνες για pc monitor με σχεδον 12ωρη καθημερινη χρηση επισης δεν εχει ιχνος burn ουτε απο την taskbar ουτε απο τιποτα, εχω φτιαξει ενα μαυρο png και οταν το βαζω fullscreen για ελεγχο ή αντι για screensaver ειναι σα να ειναι κλειστη! 😄

Διαπίστωσα ότι και η πολύ ψηλή φωτεινότητα αυξάνει τις πιθανότητες για burn-in. Αυτό είναι πολύ συχνό και στα smartphone.
Πάντως έχει ενδιαφέρον η χρήση της C2 ή C3 ως pc monitor και πιστεύω αξίζει η όλη εμπειρία και ας μην είναι curved.
Δεν ξέρω αν αξίζουν και οι 48" C2 ή C3. Οι παραπάνω από 50" θεωρώ ότι είναι overkill.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, steve_tash είπε

Εγώ για αυτό όσο και αν μπαίνω στον πειρασμό να πάρω κάποια OLED τηλεόραση, εν τέλη καταλήγω σε QLED... Χάνεις πολλά σε εικόνα δε λέω... και τα πάνελ, ειδικά της Samsung, δεν είναι καθαρά αλλά δε θέλω να υπηρετώ εγώ την TV, αλλά αυτή εμένα. Σιγά μη συμπεριφέρομαι στην τηλεόραση σαν να είναι «μωρό»... Άμα ποτέ λυθεί το πρόβλημα του burn-in τότε σίγουρα θα πάω σε OLED. 

Όλα αυτά αποτελούν εννοείται προσωπική γνώμη.

ΥΓ. Η τηλεόραση μου είναι ανοιχτή κάθε μέρα τουλάχιστον 7 ώρες...

Που κολλάει ότι τα samsung qled δεν είναι καθαρά?

Μια χαρά καθαρά είναι.

Samsung qled 4k έχω.

Παιδιά για να γίνει το burn in πρέπει να υπάρχει για αρκετές ώρες ένα σημείο που να είναι σταθερό π.χ. το σήμα του καναλιού.

Αν ότι παίζει η τηλεόραση συνεχώς αλλάζει τότε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ burn in.

Π.χ. αν παίζετε παιχνίδια ή ταινίες τότε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ burn in.

Επεξ/σία από Paragontas-x
  • Like 6

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαβάζω για τις συνθήκες του test:

- Μέγιστη φωτεινότητα: Γελάμε απλά. Σε καμία OLED δεν χρειάζεται να βαλεις μέγιστη φωτεινότητα εκτός και αν είσαι κάγκουρας. Από το 50% και κάτω συνήθως. Είναι τόσο φωτεινά αυτά τα panel που είναι πραγματικά καγκουριά το 100% brightness.
- Απεικονιζόταν ένα βίντεο με το λογότυπο για 4000 ώρες ή 4 χρόνια. Το ίδιο βίντεο με το λογότυπο πάντα πάνω δεξιά πχ. Ανύπαρκτο σενάριο σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Μια χαρά είναι τα OLED panel πλέον. Ξέρω κάφρους φίλους που είχανε OLED πολλές γενιές πίσω και έλεγα από μέσα μου όταν τις αγοράζανε "πάει, θα γίνει burn-in σίγουρα". Τελικά image retention ήταν. Μόλις πήγαινα σπίτι τους και άφηνα "χιόνια" στην TV ή κάποιο βίντεο χωρίς logo να παίξει 2-3 ώρες είχανε φύγει όλα.

Επεξ/σία από PadPoet
  • Like 5
  • Thanks 1
  • Confused 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...