Προς το περιεχόμενο

Συλλογική αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε OpenAI και Microsoft από συγγραφείς


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στόχος ακόμη μίας αγωγής έγινε η OpenAI. Αυτή τη φορά κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε πνευματική ιδιοκτησία που ανήκει σε άλλους ανθρώπους χωρίς την άδεια τους για να εκπαιδεύσει την τεχνολογία της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης της.

Η διαφορά, σε σχέση με άλλες αγωγές, είναι ότι αυτή τη φορά, στην αγωγή κατονομάζεται και η Microsoft ως εναγόμενη. Η μήνυση κατατέθηκε από τον Julian Sancton εκ μέρους μιας ομάδας συγγραφέων επιστημονικών και μη μυθοπλαστικών έργων (βιβλίων, συγγραμμάτων κ.ά.), οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν αποζημιώθηκαν για τη χρήση των βιβλίων και των ακαδημαϊκών περιοδικών τους στην εκπαίδευση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της OpenAI.

Στην αγωγή, αναφέρεται ότι οι συγγραφείς επένδυσαν πολλές φορές χρόνια «για να συλλέξουν, να ερευνήσουν και να συντάξουν τα έργα τους» και κατηγορούν τις OpenAI και Microsoft ότι αρνούνται να πληρώσουν τους συγγραφείς ενώ παράλληλα οικοδομούν μια επιχείρηση «αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, παίρνοντας το συνδυαστικό έργο της ανθρωπότητας χωρίς άδεια». Στην αγωγή, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «οι εταιρείες προσποιούνται ότι οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν υπάρχουν» και ότι «απολαμβάνουν τεράστια οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενες υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα».

Ο Julian Sancton είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Madhouse at the End of the Earth: The Belgica's Journey Into the Dark Antarctic». Στο βιβλίο του αφηγείται την αληθινή ιστορία επιβίωσης μιας βέλγικης αποστολής του 1897 που παγιδεύτηκε στους πάγους στον ωκεανό στη μέση ενός ανήλιου χειμώνα στην Ανταρκτική (στην αποστολή, την ηγεσία της οποίας είχε ο Adrien de Gerlache συμμετείχε και ο γνωστός εξερευνητής Roald Amundsen). Ο Julian Sancton υποστηρίζει ότι επένδυσε πέντε χρόνια και δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να διερευνήσει τα γεγονότα και να γράψει το βιβλίο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή «μια τέτοια επένδυση χρόνου και χρημάτων είναι εφικτή για τον Julian Sancton και τους υπόλοιπους συγγραφείς επειδή σε αντάλλαγμα για τις δημιουργικές τους προσπάθειες υπάρχει ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων που τους παρέχει ένα σύνολο αποκλειστικών δικαιωμάτων στα έργα τους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων αναπαραγωγής του/των έργου/ων που επίσης προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα».

Όπως επισημαίνει το Forbes, η OpenAI έχει δηλώσει παλαιότερα ότι το περιεχόμενο που παράγεται από το ChatGPT δεν αποτελεί «παράγωγο έργο» και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει κανένα πνευματικό δικαίωμα. Η αγωγή του Julian Sancton είναι η πιο πρόσφατη από τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της εταιρείας σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Στις αρχές της φετινής χρονιάς, ο σεναριογράφος και συγγραφέας Michael Chabon προχώρησε σε μήνυση ενάντια στην OpenAI για το ίδιο πράγμα, όπως και οι George R.R. Martin, John Grisham και Jodi Picoult. Η κωμικός Sarah Silverman κατέθεσε επίσης μήνυση κατά της OpenAI και της Meta για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. O Julian Sancton ζητά αποζημίωση και ασφαλιστικά μέτρα για όλους όσους συμμετέχουν στην συλλογική αγωγή.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έτσι... να αρχίσουν τα όργανα. Έπονται οι εικαστικοί! Για να μην πούμε για τους μουσικοσυνθέτες!

Επεξ/σία από andy_1_9_7_2
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχει κάπου κάποιο repository από κείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει για την εκπαίδευση των αλγορίθμων τους ή απλά ρίχνουν άδειες για να πιάσουν γεμάτες;

Γιατί και ο τύπος που έκανε την μήνυση ένα ιστορικό γεγονός περιέγραψε, δηλαδή δεν είναι "δική του ιδιοκτησία" το γεγονώς και φαντάζομαι θα έχει και από αλλού πηγές.

Να αντέγραφαν κάποιο μυθιστόρημα που είναι 100% φαντασία κάποιοι να πω ναι, αλλά κι εκεί θα πρέπει να υπάρχει σιγουριά ότι τα κείμενά τους χρησιμοποιήθηκαν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπό κανονικές συνθήκες, οι δημιουργοί θα τους έπαιρναν τα σώβρακα..

Πάντως είναι μία καλή αφορμή για να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.. 

 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να σας δω αν θυμούνται τα εδώ φιλαράκια.

Πότε είχε τεθεί θέμα επειδή η Google είχε φτιάξει μια ομάδα που 24 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες ετησίως, σκάναρε ατελείωτους τόμους από βιβλία κάθε είδους ;

Είτε λογοτεχνικά, είτε επιστημονικά, είτε νουβέλες.

Επεξ/σία από Gk2016
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το προβλημα ειναι οτι οι νομοι για την πνευματικη ιδιοκτησια αργουν να ακολουθησουν τις εξελιξεις της τεχνολογιας. Εννοειται οτι υπαρχει ηθικο θεμα αλλα η Microsoft (και η καθε Microsoft) θα εχει προλαβει να πατησει σ'αυτα τα κενα και να το εκμεταλλευτει μεχρι ξεζουμισματος.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έκαστος στο είδος του. Πέρα από την πλάκα όμως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη ιστορία με τα πνευτικα δικαιώματα 

1687627603559.jpeg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...