Προς το περιεχόμενο

To Ubuntu ταχύτερο από τα Windows 11 Pro όταν συνδυάζονται με τον 96πύρηνο AMD Ryzen Threadripper Pro 7995WX


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ιστοσελίδα Phoronix αξιολόγησε την απόδοση του νέου επεξεργαστή 96 πυρήνων της AMD, Ryzen Threadripper Pro 7995WX, χρησιμοποιώντας τη διανομή Linux, Ubuntu και τα Windows 11 Pro για να διαπιστώσει ποιο λειτουργικό σύστημα διαχειρίζεται καλύτερα το high-end desktop (HEDT) hardware της AMD.

Διαπιστώθηκε ότι η διανομή Ubuntu (Linux) κυριάρχησε στα περισσότερα benchmarks, ξεπερνώντας το λειτουργικό σύστημα της Microsoft κατά 20%.

Το σύστημα δοκιμής αποτέλεσε ο σταθμός εργασίας HP Z6 G5 που διέθετε τον επεξεργαστή Ryzen Threadripper Pro 7995WX της AMD, 128 GB DDR5-5200 Hynix RDIMM RAM, έναν Samsung NVMe SSD και μια κάρτα γραφικών GeForce RTX A4000. Η ιστοσελίδα Phoronix χρησιμοποίησε την έκδοση 23H2 των Windows 11 Pro και την έκδοση Ubuntu 23.10 ως εκπρόσωπο του λειτουργικού συστήματος Linux.

ψχψχ.webp

Ο κορυφαίος επεξεργαστής «Threadripper» δοκιμάστηκε σε διάφορες CPU-intensive εργασίες και benchmarks, συμπεριλαμβανομένων των LuxCore, Intel Embree, OSPRay, Geekbench και Blender, στην κωδικοποίηση βίντεο κ.ά. Συνολικά, το λειτουργικό σύστημα Linux ήταν κατά μέσο όρο 19,5% ταχύτερο σε σύγκριση με τα Windows 11 Pro (με το οποίο πωλείται κιόλας ο σταθμός εργασίας της HP).

Το λειτουργικό σύστημα Windows 11 Pro αποδείχτηκε ταχύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Kvazaar (κωδικοποιητής HEVC ανοιχτού κώδικα), στο LuxCoreRender 2.6 και στο Geekbench 5. Στα παραπάνω benchmarks, τα Windows 11 αποδείχτηκαν ταχύτερα κατά 3,2% με 14% σε σύγκριση με τη διανομή Ubuntu. Το λειτουργικό σύστημα Linux ωστόσο επέδειξε ανώτερη απόδοση σε όλα τα υπόλοιπα benchmarks. Στην καλύτερη περίπτωση, το Ubuntu ήταν δύο φορές πιο γρήγορο από τα Windows 11 Pro στα ASTC, asmFish, κωδικοποίηση CPU με AV1, OSPRay, LuxCoreRender 2.6 (στις σκηνές Rainbow Colors και Prism) καθώς και στο DaCapo.

aWXrqJTxnFjjiCbGyteB36-1200-80.jpg

Όπως είναι κατανοητό, το Linux εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα όσον αφορά την αξιοποίηση πολυπύρηνου hardware όπως συμβαίνει στην περίπτωση του AMD Ryzen Threadripper Pro 7995WX που ενσωματώνει 96 φυσικούς πυρήνες. Είναι γνωστό, ότι οι επεξεργαστές Threadripper λειτουργούν καλύτερα σε συστήματα με διανομές Linux, κυρίως εξαιτίας της διαφορετικής συμπεριφοράς των schedulers για τον επεξεργαστή στα Windows και στο Linux. Γενικότερα, τα λειτουργικά συστήματα Windows μπορούν να διαχειριστούν εξαιρετικά καλά επεξεργαστές με μικρότερο αριθμό πυρήνων ωστόσο οι διανομές Linux χρησιμοποιούνται εκτενώς από επιχειρήσεις επειδή μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τους πολυπύρηνους επεξεργαστές, που αποτελούν τον κανόνα στον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, τα λειτουργικά συστήματα Windows με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει πολύ καλύτερα στο συγκεκριμένο τομέα. Οι βελτιώσεις ωστόσο που έχουν γίνει, δεν αρκούν επί του παρόντος για να νικηθεί το Linux, ωστόσο η πρόοδος είναι εμφανής. Αν χρησιμοποιείτε πολυνηματικές εφαρμογές HPC και σκέφτεστε την αγορά ενός σταθμού εργασίας με επεξεργαστή Threadripper, ενδεχομένως είναι καλύτερο να μεταβείτε σε Linux μόνο και μόνο για τις βελτιώσεις στην απόδοση που θα απολαμβάνετε.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Τώρα ησύχασα! μου λείπουν τα χιλιάδες δολλάρια για να αγοράσω αυτην την cpu! Τι δεν την χρειάζομαι ως μέσος χρήστης; Σιγά μην περιμέναμε το συγκεκριμένο test για να δαιπιστώσουμε ότι τα windows είναι λιγότερο αποδοτικά απο το Linux, εδώ το νιώθει ο μέσος χρήστης πολλά χρόνια τώρα στον "κανονικό" σπιτικό υπολογιστή του...

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πόσο έχει αυτός ο επεξεργαστής? Σε 10 χρόνια λογικά κατι τέτοιο θα γίνει mainstream .

Edit..10.000 διαβάζω.. Ίσως σε 20 χρόνια τοτε..

Πρακτικά ολη αυτη η ισχύ θα ήταν άχρηστη για ενα μεσο χρήστη σήμερα? Λιγες εφαρμογες θα κερδιζες σημαντικά φαντάζομαι πχ επεξεργασία βίντεο που θα την εκανε σε δευτερόλεπτα.  Στα παιχνίδια μηδαμινό κέρδος θα είχες ουσιαστικά. 

Επεξ/σία από oldnew
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...