filipN Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 - Προσπαθώ να συγκεντρώσω πληροφορίες για λογαριασμό συγγενικού μου προσώπου που δεν τα καταφέρνει καλά στην επικοινωνία με τους άλλους και βγαίνει στη σύνταξη στα 67. Ασφαλισμένος αρχικά 3 χρόνια στο ΙΚΑ και μετά γύρω στα 15,5 χρόνια σε ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ (σίγουρα πάνω από 15 εδώ) και κατά 90% έχει συνολικά γύρω στα 18,5 έτη ασφάλισης. - Προέκυψε πρόβλημα γιατί: - Δύο διαφορετικοί και έμπειροι επαγγελματίες που απευθύνθηκε, του έδωσαν διαφορετικές πληροφορίες για τα ίδια θέματα. Συγκεκριμένα για το αν τον συμφέρει να εξαγοράσει πλασματικό χρόνο ασφάλισης και μέχρι πόσα χρόνια (μπορεί έως και 7). Επίσης είχαν διαφορετική άποψη σε θέματα που αφορούν τα ένσημα του ΙΚΑ. α) Για το αν συνυπολογίζεται η προσαύξηση του +20% για τα Βαρέα Οικοδομικά που είχε στο ΙΚΑ, αν και δεν θα πάρει σύνταξη με βάση τον κανονισμό για τα Βαρέα ένσημα. β) Για τον μέγιστο αριθμό των ημερών που μπορεί να κατοχυρώσει σε ένα διάστημα που είχε παράλληλη ασφάλιση (ΙΚΑ + ΤΕΒΕ). γ) Για το αν προστίθεται στη σύνταξη ένα επιπλέον μικρό ποσό λόγω που τα 3 χρόνια του ΙΚΑ πλήρωνε και επικουρικό όχι όμως στο ΤΕΒΕ (αν υπάρχει προσαύξηση στην κανονική σύνταξη και όχι ξεχωριστή σύνταξη από το επικουρικό). - Στον ΕΦΚΑ που πήγε να ρωτήσει σχετικά με την καταμέτρηση, προσπάθησαν να τον πείσουν ότι δεν τον συμφέρει να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια (έστω μόνο του στρατού που είναι 24 μήνες). Εγώ όμως ψάχνοντας στο διαδίκτυο και κάνοντας έναν χοντρικό υπολογισμό (όχι απαραίτητα σωστό γιατί δεν είμαι ειδικός), είδα πως το ποσοστό της εξαγοράς του στρατού μπορεί να αποσβεσθεί, από τη διαφορά της αύξησης στη σύνταξη, σε 2,5-3 χρόνια.
vagos789 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Κανεις δεν μπορει να σου δωσει απαντηση εδω μεσα.. Πρεπει να ειναι καποιος πολυ σχετικος με το θεμα ΚΑΙ να εχει μπροστα του τα χαρτια του προσωπου αυτου. Προσωπικα θα ελεγα να παει με οτι του ειπαν στον ΕΦΚΑ
rodosf1 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Μπορεί να απευθυνθεί σε εργατολογο, ακόμα κ αν είναι από περιφέρεια και να πάρει έγκυρη απάντηση με υπογραφή. Με αντίτιμο φυσικά.
SB_1957 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Αφού δεν έβγαλαν άκρη οι "επαγγελματίες " θα βγάλετε άκρη στο ινσομνια; Ας πάει στον ΕΦΚΑ της περιοχής του να γίνει καταμέτρηση των ενσήμων και θα του πούνε πότε μπορεί να βγει στη σύνταξη.
SabotazNic Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, filipN είπε - Στον ΕΦΚΑ που πήγε να ρωτήσει σχετικά με την καταμέτρηση, προσπάθησαν να τον πείσουν ότι δεν τον συμφέρει να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια (έστω μόνο του στρατού που είναι 24 μήνες). Εγώ όμως ψάχνοντας στο διαδίκτυο και κάνοντας έναν χοντρικό υπολογισμό (όχι απαραίτητα σωστό γιατί δεν είμαι ειδικός), είδα πως το ποσοστό της εξαγοράς του στρατού μπορεί να αποσβεσθεί, από τη διαφορά της αύξησης στη σύνταξη, σε 2,5-3 χρόνια. Εχω απορια πως το εβγαλες αυτο. Στο ΤΕΒΕ σε ποια κλιμακα ηταν? Αν ηταν στην τελευταια, δλδ 450/μηνα, θα πρεπει να πληρωσει περιπου ~370/μηνα (δλδ αφαιρεις τις εισφορες υπερ της υγειας) *24.. Αφου μιλαμε για μια ηδη χαμηλη συνταξη λογω μολις 18 ετων, δεν συμφερει και σιγουρα δεν θα τα βγαλει σε μολις 2-3 χρονια. Μην ξεχνας οτι στους διαφορους υπολογισμους που βρισκεις Online, σου δειχνει την μικτη συνταξη. Απο αυτην αφαιρειται ο φορος και 6% υπερ της υγειας του συνταξιουχου. Παρακατω υπαρχει εργαλειο που παιρνει υποψιν τις κλιμακες του τεβε https://www.syntaksi.com/ypologistis-syntaksis-efka/eleutheroi-epaggelmaties 11 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Ας πάει στον ΕΦΚΑ της περιοχής του να γίνει καταμέτρηση των ενσήμων και θα του πούνε πότε μπορεί να βγει στη σύνταξη. Δεν ξερει ο ΕΦΚΑ, χρειαζεται εργατολογο
SB_1957 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 27 minutes ago, SabotazNic said: Δεν ξερει ο ΕΦΚΑ, χρειαζεται εργατολογο Πολύ καλά ξέρει ο ΕΦΚΑ όταν γίνει η καταμετρηση. Όσοι γνωστοί μου πήγαν σε εργατολογο όχι μόνο λάθος έκαναν αλλά και ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα. Εμείς εξυπηρετηθηκαμε στον ΕΦΚΑ και βγήκε η σύνταξή μας χωρίς ταλαιπωρία.
SabotazNic Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Πολύ καλά ξέρει ο ΕΦΚΑ όταν γίνει η καταμετρηση. Αυτο ειναι το θεμα. Οταν ειναι να βγει, σε εξυπηρετει. Εδω που μπλεκονται και ενσημα στο ΙΚΑ, και επιθυμια εξαγορας, θελει εναν σωστο εργατολογο. Δεν αντιλεγω οτι μπορει και να σε βοηθησει, αλλα σε συνταξη κοντινου ανθρωπου, τα 3 τοπικα γραφεια ΕΦΚΑ (λογω αλλαγης κατοικιας μεσα στα χρονια, και αρα ΕΦΚΑ) πετουσαν χαρταετο κατι μηνες Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2023 από SabotazNic 1
filipN Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 37 λεπτά πριν, SabotazNic είπε 1. Εχω απορια πως το εβγαλες αυτο. 1β. Στο ΤΕΒΕ σε ποια κλιμακα ηταν? Αν ηταν στην τελευταια, δλδ 450/μηνα, θα πρεπει να πληρωσει περιπου ~370/μηνα (δλδ αφαιρεις τις εισφορες υπερ της υγειας) *24.. 2. Αφου μιλαμε για μια ηδη χαμηλη συνταξη λογω μολις 18 ετων, δεν συμφερει και σιγουρα δεν θα τα βγαλει σε μολις 2-3 χρονια. 2β. Μην ξεχνας οτι στους διαφορους υπολογισμους που βρισκεις Online, σου δειχνει την μικτη συνταξη. Απο αυτην αφαιρειται ο φορος και 6% υπερ της υγειας του συνταξιουχου. 3. Παρακατω υπαρχει εργαλειο που παιρνει υποψιν τις κλιμακες του τεβε https://www.syntaksi.com/ypologistis-syntaksis-efka/eleutheroi-epaggelmaties 4. Δεν ξερει ο ΕΦΚΑ, χρειαζεται εργατολογο 1. Θα την λύσω άμεσα. 1β. Το κατώτερο είναι 400 ευρώ το δίμηνο, όχι τον μήνα. 2. Η εξαγορά πλασματικού χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας έχει έκπτωση 50% του ποσού αν πληρωθεί με δόσεις. Και μια πρόσθετη έκπτωση 15% αν πληρωθεί «τοις μετρητοίς» (με άμεση καταβολή του αντιτίμου). Στην εξαγορά όλων των άλλων πλασματικών χρόνων υπάρχει μόνο η έκπτωση το 15%. Με το εργαλείο που παραθέτεις γίνεται απόσβεση γύρω στα 3,15 χρόνια. Με άλλο εργαλείο σε λιγότερο διάστημα γιατί συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες που δίνουν μια ακόμα μικρή αύξηση στο συντάξιμο ποσό του συγγενή μου (+12-14 ευρώ ανά μήνα). 2β. σωστά 3. Είχα δοκιμάσει άλλα εργαλεία αλλά και αυτό είναι πολύ χρήσιμο. ειδικά για «ελεύθερους επαγγελματίες». 4. Και εγώ το ίδιο πιστεύω. Ευχαριστώ για την απάντηση (το εννοώ).
SabotazNic Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, filipN είπε 1β. Το κατώτερο είναι 400 ευρώ το δίμηνο, όχι τον μήνα. 2. Η εξαγορά πλασματικού χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας έχει έκπτωση 50% του ποσού αν πληρωθεί με δόσεις. Και μια πρόσθετη έκπτωση 15% αν πληρωθεί «τοις μετρητοίς» (με άμεση καταβολή του αντιτίμου). Στην εξαγορά όλων των άλλων πλασματικών χρόνων υπάρχει μόνο η έκπτωση το 15%. Με το εργαλείο που παραθέτεις γίνεται απόσβεση γύρω στα 3,15 χρόνια. Με άλλο εργαλείο σε λιγότερο διάστημα γιατί συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες που δίνουν μια ακόμα μικρή αύξηση στο συντάξιμο ποσό του συγγενή μου (+12-14 ευρώ ανά μήνα). 1β. Αρα θα μπορουσες να πεις οτι ειναι 200/μηνα το κατωτερο, και 450 το ανωτερο5η κατηγορια ή 900 το διμηνο 2. Στο εχει πει καποιος αυτα ή ψαχνεις πραγματα? Σε εξαγορα εφαπαξ εγινε εκπτωση μολις 2% απο οτι σε δοσεις. Οσον αφορα του στρατου κτλ, παλι δεν υπηρχε καμια εκπτωση. https://www.efka.gov.gr/el/menoy/sychnes-eroteseis/asphalise-eisphores/anagnorise-plasmatikon-eton Επισης με βαση το παρακατω, δεν ξερω αν εχετε δικαιωμα. Εχει την ηλικια, αλλα αυτο το κανεις μονο για να πιασεις τα 40 ετη Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2023 από SabotazNic 1
filipN Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, SabotazNic είπε 1β. Αρα θα μπορουσες να πεις οτι ειναι 200/μηνα το κατωτερο, και 450 το ανωτερο5η κατηγορια ή 900 το διμηνο 2. Στο εχει πει καποιος αυτα ή ψαχνεις πραγματα? Σε εξαγορα εφαπαξ εγινε εκπτωση μολις 2% απο οτι σε δοσεις. Οσον αφορα του στρατου κτλ, παλι δεν υπηρχε καμια εκπτωση. https://www.efka.gov.gr/el/menoy/sychnes-eroteseis/asphalise-eisphores/anagnorise-plasmatikon-eton Επισης με βαση το παρακατω, δεν ξερω αν εχετε δικαιωμα. Εχει την ηλικια, αλλα αυτο το κανεις μονο για να πιασεις τα 40 ετη - Μάλλον έχεις δίκιο και αυτό που ήξερα εγώ είχε ισχύ για τις αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 12/5/2016 και όχι σήμερα (Όπως είδα πριν λίγο στο διαδίκτυο είχα υπόψιν παλαιότερες διατάξεις). Ίσως αυτό να εξηγεί και τη διαφωνία μεταξύ των 2 λογιστικών γραφείων που πήγε ο συγγενής μου πρόσφατα και την άποψη του υπαλλήλου στον ΕΦΚΑ. - Οπότε μάλλον είναι καλύτερα να πάει σε εργατολόγο για να έχει τη σωστή απάντηση σε όλα. Ελπίζω να μην του χρεώσει ποσό αντίστοιχο με 2-3 συντάξεις. Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2023 από filipN
SabotazNic Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2023 10 λεπτά πριν, filipN είπε Ελπίζω να μην του χρεώσει ποσό αντίστοιχο με 2-3 συντάξεις. Αναλόγως πόσα ένσημα έχει χειρόγραφα και ηλεκτρονικά (μάλλον μετά το 2002 αν δεν κάνω λάθος), μπορεί να πάει 50-200 ευρώ. Αν βρίσκεσαι δυτική Μακεδονία, κοντά Κοζάνη μπορώ να σου συστήσω. Αλλιώς δεν γνωρίζω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα