Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας.

Έχω ένα παλιό PC με:

• CPU: AMD FX-6100
  • Motherboard: ASRock 960GC-GS FX
  • RAM: DDR3, Kingston KHX1600C9D3B1K2/8GX
  • GPU: NVIDIA GT730
  • SSD: SanDisk 500GB
  • HDD: Hitachi 2.5 300GB
  • PSU: LC6600

Που του άλλαξα μητρική από ASUS σε ASRock. Λόγο που η ASUS μου έβγαζε συνέχεια προβλήματα στα USB.

Το πρόβλημα με την νέα μητρική ASRock.

Του έβαλα τα Win 10 Greek x64 και η εγκατάσταση έγινε μια χαρά. Έκανα τερματισμό στο PC όλα καλά, μέτα από λίγο που το άνοιξα ξανά, είδα κανονικά το Logo της ASRock και μετά,  βλέπω το Logo των Windows και η εικόνα έμεινε εκεί. Επείσης δεν μου έδειχνε το Loading με τους κύκλους κάτω από το Logo ότι φορτώνει. Το άφησα για 2 λεπτά τίποτα. Κάνω reset, και μετά εμφανίστηκε το Loading με τους κύκλους και μπήκα κανονικά στην επιφάνεια εργασία.

Δοκιμάζω άλλες μνήμες που βρήκα στην περιοχή μου 16GB και είναι Corsair CMY16GX3M2A1600C9R VENGEANCE PRO 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHZ C9 DUAL CHANNEL και μου το κάνει και σε αυτές τις μνήμες.

Αυτό γιατί συμβαίνει; Όταν πρωτό ανοίγω το PC, μένει η εικόνα εκεί στο Logo των Windows και πρέπει να κάνω Reset για να λειτουργήσει κανονικά;

Επεξ/σία από Gunix
  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δοκίμασα ένα άλλο PSU της Thermaltake SP-600A2C 600W. Και πάλη τα ίδια.

Να ρωτήσω. Λέτε να είναι από το CPU; Τι θέλω να πω. Όπως πήγα να βγάλω την ψύκτρα από την παλιά μου μητρική βγήκε μαζί με τον CPU. Κοίταξα τα Pins και είναι όλα εντάξει δηλαδή δεν έχουν στραβώσει.

Τέλος, έκανα ένα τεστ με το cinebench r20 και μου δίχνει ότι έχει 3 πυρήνες και 6 Threads ενώ στην άλλη μητρική έβλεπα 6 πυρήνες. Γιατί αυτό;

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Gunix είπε

Να ρωτήσω. Λέτε να είναι από το CPU;

Aποσύνδεσε ότι usb έχεις πάνω (ποντίκι, πληκτρολόγιο, εξωτ. σκληρούς κλπ) και ξαναδοκίμασε. 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Aποσύνδεσε ότι usb έχεις πάνω (ποντίκι, πληκτρολόγιο, εξωτ. σκληρούς κλπ) και ξαναδοκίμασε. 

Πάλη τα ίδια και είπα ας αποσυνδέσω και το καλώδιο από μπροστά του κουτιού.

Ξέχασα να αναφέρω μια πληροφορία ακόμη. Από όταν έβαλα σε λειτουργία το PC μου εμφάνισε αυτό το μήνυμα checksum bad και από κάτω F2 ή Del setup και F1. Μήπως φταίει αυτό από την μπαταρία της μητρικής; Και έκανα αναβάθμισει στο BIOS για να δω μήπως διορθωθεί αλλά τίποτα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Gunix είπε

Του έβαλα τα Win 10 Greek x64 και η εγκατάσταση έγινε μια χαρά. Έκανα τερματισμό στο PC όλα καλά, μέτα από λίγο που το άνοιξα ξανά, είδα κανονικά το Logo της ASRock και μετά,  βλέπω το Logo των Windows και η εικόνα έμεινε εκεί.

Η εγκατάσταση μπορεί να έγινε μια χαρά @Gunix, οι driver μπου μπήκαν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ήταν σωστοί, καθώς στην επόμενη εκκίνηση έφαγες φριζάρισμα στην αρχή του windows boot.

Η σωστή κίνηση σε αυτό το σημείο δεν είναι ούτε να αλλάζεις τροφοδοτικά και να σκαλίζεις το hardware, χωρίς να είσαι σίγουρος ότι οι driver που μπήκαν ήταν οι σωστοί, ούτε να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις driver για windows 10, χωρίς αυτοπεποίθηση ότι μια τέτοια προσπάθεια θα σου δώσει λύση.

Η σωστή κίνηση, είναι και η πρώτη που θα έπρεπε να έχεις κάνει από την αρχή που ήρθε η μητρική στα χέρια σου. Να βάλεις λειτουργικό για την οποία να δίνει επιβεβαιωμένους drivers ο κατασκευαστής. Δηλαδή windows 7, vista ή XP.

Αν δουλεύει σωστά με 7άρια ή XP το σύστημα, προχωράς στο βρεις ποιους driver χρειάζεται το 10άρι για δουλέψει σωστά. Αν έχεις φριζαρίσματα και σε 7άρι ή XP, ασχολείσαι να εντοπίσεις βλάβη ή ασυμβατότητα hardware.

Οι καθαρές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χρήση της εντολής diskpart στο cmd και μετά lis dis, sel dis #, clean.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Η εγκατάσταση μπορεί να έγινε μια χαρά @Gunix, οι driver μπου μπήκαν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ήταν σωστοί, καθώς στην επόμενη εκκίνηση έφαγες φριζάρισμα στην αρχή του windows boot.

Η σωστή κίνηση σε αυτό το σημείο δεν είναι ούτε να αλλάζεις τροφοδοτικά και να σκαλίζεις το hardware, χωρίς να είσαι σίγουρος ότι οι driver που μπήκαν ήταν οι σωστοί, ούτε να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις driver για windows 10, χωρίς αυτοπεποίθηση ότι μια τέτοια προσπάθεια θα σου δώσει λύση.

Η σωστή κίνηση, είναι και η πρώτη που θα έπρεπε να έχεις κάνει από την αρχή που ήρθε η μητρική στα χέρια σου. Να βάλεις λειτουργικό για την οποία να δίνει επιβεβαιωμένους drivers ο κατασκευαστής. Δηλαδή windows 7, vista ή XP.

Αν δουλεύει σωστά με 7άρια ή XP το σύστημα, προχωράς στο βρεις ποιους driver χρειάζεται το 10άρι για δουλέψει σωστά. Αν έχεις φριζαρίσματα και σε 7άρι ή XP, ασχολείσαι να εντοπίσεις βλάβη ή ασυμβατότητα hardware.

Οι καθαρές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χρήση της εντολής diskpart στο cmd και μετά lis dis, sel dis #, clean.

Okay. Θα δοκιμάσω να του εγκαταστήσω τα Win 7.

@PC_Science_Lefkada , υπάρχει περίπτωση να είναι και ο CPU που ανέφερα πριν;

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Gunix είπε

@PC_Science_Lefkada , υπάρχει περίπτωση να είναι και ο CPU που ανέφερα πριν;

Μπα, αν δείχναν αλφαδιά τα πινάκια σε βαθμό να ζαλίζεσαι που τα κοίταζες, είναι εντάξει η CPU.

36 λεπτά πριν, Gunix είπε

Ξέχασα να αναφέρω μια πληροφορία ακόμη. Από όταν έβαλα σε λειτουργία το PC μου εμφάνισε αυτό το μήνυμα checksum bad και από κάτω F2 ή Del setup και F1. Μήπως φταίει αυτό από την μπαταρία της μητρικής; Και έκανα αναβάθμισει στο BIOS για να δω μήπως διορθωθεί αλλά τίποτα.

Ένα ένα τα ξεφουρνίζεις. Η μητρική σου είναι χρέπι και το μόνο που σε νοιάζει είναι να την τουμπανιάσεις με 16gB μνήμες που θα τις υποστηρίξει πλήρως, στα σωστά timings, μόνο με χειροκίνητο overclock.

Το μήνυμα που σου βγάζει μάλλον δεν είναι μπαταρία. Όταν αλλάζεις την ώρα και πατάς F10, σου την κρατάει στο BIOS; Αν ναι, είναι εντάξει η μπαταρία. Αν όχι, να αλλάξεις τη μπαταρία με άλλη σφραγισμένη.

Το μήνυμα checksum bad, press F1 / F2 κλπ είναι κακές ρυθμίσεις του BIOS. Να κάνεις  clear cmos ως εξής:

α.) Σβήνεις το κομπιούτερ και κλείνεις το τροφοδοτικό από το κουμπί που έχει στην πλάτη.

β.) Βγάζεις τη μπαταρία της μητρικής.

γ.) Βραχυκλώνεις με jumperάκι ή κατσαβίδι τα pins της μητρικής που γράφουν είτε cmos clear, είτε clear rtc σε άλλες μητρικές.

δ.) Ενώ κρατάς το cmos βραχυκυκλωμένο, πατάς και το κουμπί του κουτιού 3-4 δευτερόλεπτα και ξανά άλλη μία δεύτερη φορά για άλλο τόσο.

Το clear cmos έχει γίνει σίγουρα. Βάζεις πάλι μπαταρία και ανοίγεις το τροφοδοτικό από πίσω. Ανάβεις το μηχάνημα και βλέπεις αν έφυγε το μήνυμα που σου έβγαζε.

Μετά το clear CMOS, αφήνεις όλες τις ρυθμίσεις του BIOS ως έχουν. Τις μνήμες ΔΕΝ τις βάζεις στα 1600MHz. Αλλάζεις μόνο την ημερομηνία και ενεργοποιείς το AHCI για να είσαι έτοιμος για εγκατάσταση windows. Ξαναμπαίνεις BIOS και ελέγξεις ότι σου κρατάει αυτές τις δύο ρυθμίσεις (ημερομηνία+ΑHCI).

Αν τις κρατάει βάζεις ένα δίσκο ότι να' ναι και ξεκινάς εγκατάσταση windows 7. Στην αρχή της εγκατάστασης πατάς shift+10 για να σου ανοίξει το CMD και να τρέξεις dispart, lis dis, sel dis #, clean, exit, exit.

• Like 2
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Μπα, αν δείχναν αλφαδιά τα πινάκια σε βαθμό να ζαλίζεσαι που τα κοίταζες, είναι εντάξει η CPU.

Ένα ένα τα ξεφουρνίζεις. Η μητρική σου είναι χρέπι και το μόνο που σε νοιάζει είναι να την τουμπανιάσεις με 16gB μνήμες που θα τις υποστηρίξει πλήρως, στα σωστά timings, μόνο με χειροκίνητο overclock.

Το μήνυμα που σου βγάζει μάλλον δεν είναι μπαταρία. Όταν αλλάζεις την ώρα και πατάς F10, σου την κρατάει στο BIOS; Αν ναι, είναι εντάξει η μπαταρία. Αν όχι, να αλλάξεις τη μπαταρία με άλλη σφραγισμένη.

Το μήνυμα checksum bad, press F1 / F2 κλπ είναι κακές ρυθμίσεις του BIOS. Να κάνεις  clear cmos ως εξής:

α.) Σβήνεις το κομπιούτερ και κλείνεις το τροφοδοτικό από το κουμπί που έχει στην πλάτη.

β.) Βγάζεις τη μπαταρία της μητρικής.

γ.) Βραχυκλώνεις με jumperάκι ή κατσαβίδι τα pins της μητρικής που γράφουν είτε cmos clear, είτε clear rtc σε άλλες μητρικές.

δ.) Ενώ κρατάς το cmos βραχυκυκλωμένο, πατάς και το κουμπί του κουτιού 3-4 δευτερόλεπτα και ξανά άλλη μία δεύτερη φορά για άλλο τόσο.

Το clear cmos έχει γίνει σίγουρα. Βάζεις πάλι μπαταρία και ανοίγεις το τροφοδοτικό από πίσω. Ανάβεις το μηχάνημα και βλέπεις αν έφυγε το μήνυμα που σου έβγαζε.

Μετά το clear CMOS, αφήνεις όλες τις ρυθμίσεις του BIOS ως έχουν. Τις μνήμες ΔΕΝ τις βάζεις στα 1600MHz. Αλλάζεις μόνο την ημερομηνία και ενεργοποιείς το AHCI για να είσαι έτοιμος για εγκατάσταση windows. Ξαναμπαίνεις BIOS και ελέγξεις ότι σου κρατάει αυτές τις δύο ρυθμίσεις (ημερομηνία+ΑHCI).

Αν τις κρατάει βάζεις ένα δίσκο ότι να' ναι και ξεκινάς εγκατάσταση windows 7. Στην αρχή της εγκατάστασης πατάς shift+10 για να σου ανοίξει το CMD και να τρέξεις dispart, lis dis, sel dis #, clean, exit, exit.

Okay. Σε ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Gunix είπε

Okay. Σε ευχαριστώ πολύ.

Μπορεί και να έχει πρόβλημα η μητρική και να κουραστούμε τσάμπα. Δε μου φαίνεται αναγκαστικό κάτι τέτοιο. Δες τα με ηρεμία, να το φτιάξεις.

2 ώρες πριν, Gunix είπε

Τέλος, έκανα ένα τεστ με το cinebench r20 και μου δίχνει ότι έχει 3 πυρήνες και 6 Threads ενώ στην άλλη μητρική έβλεπα 6 πυρήνες. Γιατί αυτό;

Έτσι βλεπουν όλους τους FX επεξεργαστές τα windows 10. Μη δίνεις σημασία.

Για ότι άλλο δεν είσαι σίγουρος, ρώτα να βοηθήσουμε και ενημέρωσε αν έφυγε το checksum bad και αν δουλεύει σωστά το 7άρι (τερματισμός με γρήγορη εκκινηση και με χωρίς, επανεκκίνηση, αναστολή, αδρανοποιήση, όλα τα power states δηλαδή και κανα δυο προγράμματα ή test), για να πας παρακάτω στο 10άρι.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Μπορεί και να έχει πρόβλημα η μητρική και να κουραστούμε τσάμπα. Δε μου φαίνεται αναγκαστικό κάτι τέτοιο. Δες τα με ηρεμία, να το φτιάξεις.

Η μητρική είναι καινούρια που αγόρασα.

Έχω βάλει τα 7 και θα τα αφήσω μία ημέρα να δω πως πάει. Αν και δεν βλέπω να μένει στο Logo των Windows 7. Μπαίνει κανονικά στην επιφάνεια εργασία

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Gunix είπε

ενώ στην άλλη μητρική έβλεπα 6 πυρήνες.

Aυτο ειναι το σωστο.6 πυρινες 6 τρεατσ.Η κατι εχεις στραβωσει η το μπαιοσ δεν εχει σωστες ρυθμισεις.

Επεξ/σία από filipprin
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, filipprin είπε

ενώ στην άλλη μητρική έβλεπα 6 πυρήνες.

Aυτο ειναι το σωστο.6 πυρινες 6 τρεατσ.Η κατι εχεις στραβωσει η το μπαιοσ δεν εχει σωστες ρυθμισεις.

Στο BIOS πως μπορώ να το ρυθμίσω αυτό;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...