Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, elgol είπε

Στο media market μου δεσμευσε ολο το ποσο σιγουρα επισης το praktiker και η ravena

Στα Media και στα Praktiker η κάρτα της Πειραιώς εμένα δε μου δέσμευσαν όλο το ποσό.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ichigo_gr είπε

Α; Με έκαψες. Απλά άλλο το να έχεις μια καρτα 1000 ευρώ που σου δεσμεύει 900 και σου μένουν τα 100 και άλλο να σου δεσμεύσει τη δόση των 100 και να έχεις 900 σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι άλλο. Εμένα το παράλογο μου φαίνεται αυτό που σου φαίνεται εσένα λογικό. Γιατί αν είναι σε αυτή τη καρτα να μου δεσμεύσει όλο το ποσό τότε τι να την κάνω τη κάρτα με 100 που κάθε μήνα θα ανεβαίνει το πιστωτικό μου όριο ανά 100 αφού πληρώνω κάποια δόση. Σε πιστωτικές με μεγάλο πιστωτικό όριο σίγουρα αυτό δεν αποτελεί θέμα αλλά σε μικρές κάρτες νομίζω είναι κάτι που βολεύει κόσμο.

Το πιστωτικο οριο παραμενει σταθερο και αμεταβλητο εκτος αν κανεις καποια ανανεωση στην πιστωτικη.
Αυτο που αυξομειωνεται ειναι το υπολοιπο, το οποιο και μεταβαλλεται αναλογα με τις αγορες (Εφαπαξ η με δοσεις) και με τις δεσμευσεις που εχεις απο παλιοτερες αγορες.

Μαλλον δεν τα γνωριζω καλα.
Καλες αγορες και καλη τυχη.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Keosen είπε

Το πιστωτικο οριο παραμενει σταθερο και αμεταβλητο εκτος αν κανεις καποια ανανεωση στην πιστωτικη.
Αυτο που αυξομειωνεται ειναι το υπολοιπο, το οποιο και μεταβαλλεται αναλογα με τις αγορες (Εφαπαξ η με δοσεις) και με τις δεσμευσεις που εχεις απο παλιοτερες αγορες.

Μαλλον δεν τα γνωριζω καλα.
Καλες αγορες και καλη τυχη.

Είναι από τα μυστικά των καρτών, όπως το άλλο που αν θες να πάρεις κάτι το κάνεις συγκεκριμένες μέρες και η πρώτη δόση σου έρχεται στον μεθεπόμενο λογαριασμό, ούτε εγώ τα γνώριζα. Απλά από στόμα σε στόμα και από την εμπειρία μου ειδικά σε αυτό το θέμα που αναφέρω εδώ. Αλλά δεν το περίμενα είναι η αλήθεια να μην είναι γνωστό σαν χαρακτηριστικό των καρτών. Τώρα τι να πω. Τα συγκεκριμένα, για τις δεσμεύσεις, ξέρω ότι ισχύουν γιατί τα έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω πολλά άτομα που κάνουν τις αγορές τους βάση αυτών.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, ichigo_gr είπε

Είναι από τα μυστικά των καρτών, όπως το άλλο που αν θες να πάρεις κάτι το κάνεις συγκεκριμένες μέρες και η πρώτη δόση σου έρχεται στον μεθεπόμενο λογαριασμό, ούτε εγώ τα γνώριζα. 

ποιες μερες ειναι αυτες;;; 

Δημοσ.
9 hours ago, geomrk said:

ποιες μερες ειναι αυτες;;; 

Λογικά, εννοεί να κάνεις την αγορά την ημερομηνία που εκδίδεται ο λογαριασμός της κάρτας (π.χ. στις 25 του μήνα), οπότε η χρέωση θα εμφανιστεί στον μεθεπόμενο λογαριασμό.

(το σωστό, βέβαια, θα ήταν να έγραφε "ημερομηνία", γιατί έτσι όπως το αναφέρει, μοιάζει σαν να εννοεί κάποια ημέρα της εβδομάδας)

Δημοσ.
Στις 20/11/2023 στις 11:32 ΠΜ, Joshua21 είπε

Δεν νομίζω να είναι θέμα "συνεργασίας" τράπεζας με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, πρέπει να είναι θέμα κάρτας, σε κάποιες το όριο αγορών με δόσεις δεν συμπίπτει με το εφάπαξ πιστωτικό όριο αγορών.

Στις 20/11/2023 στις 11:48 ΠΜ, Bitbit είπε

Αμφιβάλλω ότι είναι θέμα συνεργασίας με το κατάστημα. Υπάρχει άλλο όριο για εφάπαξ και άλλο για δόσεις. Πολλοί δε το ξέρουν αυτό και γίνεται μπέρδεμα με τους υπολογισμούς. 

Δεν εχει να κανει με διαφορετικα ορια. Στις εφαπαξ απλα αγοραζεις κατι χωρις δοσεις, ενω αυτος λεει οτι στο οριο των δοσεων (ή στο συνολικο αν ειναι κοινο), μπορει και χρεωνει καθε φορα μονο την δοση. 

• Moderators
Δημοσ.
On 20/11/2023 at 07:20, ichigo_gr said:

Καλημέρα παίδες. Λίγο τα φώτα σας σε κάτι που όσο και να έψαξα δε βρίσκω πολλές πληροφορίες και το εχω γενικά σαν απορία. Από συζητήσεις και εμπειρίες με φίλους ξέρω ότι κάποιες τράπεζες σε επιλεγμένα καταστήματα δεν δεσμεύουν ολόκληρο το ποσό της αγοράς πάρα μόνο τη μηνιαία δόση. Για παράδειγμα από προσωπική εμπειρία ξέρω πως οι πιστωτικές της Πειραιώς δεν δεσμεύουν όλο το ποσό σε αγορές με άτοκες δόσεις από Media Markt (δε ξέρω αν ισχύει τώρα στα Public) και Praktiker. Αντιθέτως σου δεσμεύουν όλο το ποσό στον Κωτσόβολο. Στην εν λόγω όμως αλυσίδα δε σου δεσμεύουν όλο το ποσό οι κάρτες της Eurobank. Οι κάρτες της Eurobank επίσης δε δεσμεύουν όλο το ποσό σε αγορές με δόσεις στο Πλαίσιο (εμπειρία φίλου). Ξέρει κανείς γιατί πως και τα σχετικά; Γνωρίζει κανείς άλλες τέτοιες "συνεργασίες" συγκεκριμένων καρτών με καταστήματα;

Έχεις μπερδευτεί, αλλά γενικά είναι πολύς ο κόσμος που μπερδεύεται με τις πιστωτικές κάρτες.

Οι πιστωτικές κάρτες σε όλες τις τράπεζες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Μπακαλίστικα, για να είναι κατανοητό: η πιστωτική έχει ουσιαστικά δύο όρια, ένα για μελλοντικές δόσεις και ένα για επιτόπου πληρωμές.

Ας πούμε ότι έχεις μια πιστωτική κάρτα με 1000 ευρώ όριο και αγοράζεις σήμερα 21/11/2023 ένα PS5 που κάνει 500 ευρώ και το βάζεις σε δύο δόσεις των 250 ευρώ. Τη μία δόση την τραβάει άμεσα από την κάρτα και η επόμενη δόση θα τραβηχτεί στις 21/12/2023 (ένα μήνα μετά). Η κάρτα σου λοιπόν, όταν θα πληρώσεις τα 250 ευρώ της πρώτης δόσης, θα έχει και πάλι 1000 ευρώ όριο για άμεσες πληρωμές, αλλά θα έχει δεσμευμένα τα 250 ευρώ της δεύτερης δόσης στο όριο που σου έχει παραxωρηθεί για δόσεις. Δηλαδή, θα έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις με τη μία 1000 ευρώ για να άμεσες άγορες (με κίνδυνο να ξεπεράσεις το όριο των 1000 ευρώ, όταν πέσει και η επόμενη δόση του PS5), αλλά δεν έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις κάτι που κοστίζει 1000 ευρώ και να το βάλεις σε δόσεις, αφού το πιστωτικό όριο των δόσεών σου θα έχει πέσει στα 1000-250=750 ευρώ.

Δεν υπάρχει η «εμπειρία του φίλου» που λες, απλά παίζει ρόλο πότε γίνεται εκκαθάριση στο POS του καταστήματος για να δεσμευτεί το ποσό από την κάρτα σου. Στις μεγάλες αλυσίδες και στις ηλεκτρονικές αγορές μπορεί να μην γίνεται καθημερινά, μπορεί να πάρει ακόμα και μια βδομάδα να πέσει η δέσμευση στην κάρτα.

Δημοσ.

Το καλοκαίρι πάντως έκανα αγορά στο ΙΚΕΑ με πιστωτική Πειραιώς και το υπόλοιπο των δόσεων έχει δεσμευτεί κανονικά απο το διαθέσιμο πιστωτικό όριο και των εφάπαξ αγορών. Ανέκαθεν η Πειραιώς έτσι λειτουργούσε, τουλάχιστον τα τελευταία 11 χρόνια που έχω κάρτα της. Η κάρτα έχει όριο 2,200, δεν έχω κάνει κάποια άλλη κίνηση, απλά χρεώνονται οι δόσεις και στον μηνιαίο λογαριασμό φαίνεται και το υπόλοιπο δόσεων. Αντίθετα στη Eurobank λειτουργεί όπως αναφέρεται απο πάνω. 

Spoiler

Bildschirmfoto2023-11-22um19_08_49.png.94b1932d440a4b90dde1e805d2509c07.png

Δημοσ.
Στις 21/11/2023 στις 4:38 ΜΜ, Malthador είπε

Έχεις μπερδευτεί, αλλά γενικά είναι πολύς ο κόσμος που μπερδεύεται με τις πιστωτικές κάρτες.

Οι πιστωτικές κάρτες σε όλες τις τράπεζες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Μπακαλίστικα, για να είναι κατανοητό: η πιστωτική έχει ουσιαστικά δύο όρια, ένα για μελλοντικές δόσεις και ένα για επιτόπου πληρωμές.

Ας πούμε ότι έχεις μια πιστωτική κάρτα με 1000 ευρώ όριο και αγοράζεις σήμερα 21/11/2023 ένα PS5 που κάνει 500 ευρώ και το βάζεις σε δύο δόσεις των 250 ευρώ. Τη μία δόση την τραβάει άμεσα από την κάρτα και η επόμενη δόση θα τραβηχτεί στις 21/12/2023 (ένα μήνα μετά). Η κάρτα σου λοιπόν, όταν θα πληρώσεις τα 250 ευρώ της πρώτης δόσης, θα έχει και πάλι 1000 ευρώ όριο για άμεσες πληρωμές, αλλά θα έχει δεσμευμένα τα 250 ευρώ της δεύτερης δόσης στο όριο που σου έχει παραxωρηθεί για δόσεις. Δηλαδή, θα έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις με τη μία 1000 ευρώ για να άμεσες άγορες (με κίνδυνο να ξεπεράσεις το όριο των 1000 ευρώ, όταν πέσει και η επόμενη δόση του PS5), αλλά δεν έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις κάτι που κοστίζει 1000 ευρώ και να το βάλεις σε δόσεις, αφού το πιστωτικό όριο των δόσεών σου θα έχει πέσει στα 1000-250=750 ευρώ.

Δεν υπάρχει η «εμπειρία του φίλου» που λες, απλά παίζει ρόλο πότε γίνεται εκκαθάριση στο POS του καταστήματος για να δεσμευτεί το ποσό από την κάρτα σου. Στις μεγάλες αλυσίδες και στις ηλεκτρονικές αγορές μπορεί να μην γίνεται καθημερινά, μπορεί να πάρει ακόμα και μια βδομάδα να πέσει η δέσμευση στην κάρτα.

Ναι επειδή δεν είναι εμπειρία φίλου και είναι και δικιά μου για αυτό έγραψα αυτό που έγραψα. Έχω κάρτα 1500 ευρώ στη Πειραιώς και είχα υπόλοιπο κάπου στα 100 ευρώ πρόπερσι. Με αυτά μπόρεσα και αγόρασα λαπτοπ 600 ευρώ από Media Markt με κάπου στα 20 τη δόση και πράγματα για τη κουζίνα από Praktiker κοντά στα 300 ευρώ πάλι με άτοκες δόσεις. Από τα 100 ευρώ υπόλοιπο στη κάρτα μου χρέωσε μόνο τη μια τη δόση εκείνη τη στιγμή και οι επόμενες κανονικά από τον επόμενο μήνα μία κάθε φορά. Δε δέσμευσε ούτε δεύτερη δόση (40=20+20) ούτε όλο το υπόλοιπο ποσό. Αντίστοιχα στο Κωτσόβολο πέρυσι με κάρτα 1000 ευρώ και διαθέσιμο υπόλοιπο κάπου στα 300 έκανα αγορά κάρτας γραφικών 900 ευρώ και εκεί μου χρέωσε πάλι μόνο τη δόση του μήνα. Ούτε δέσμευσε το υπόλοιπο ούτε δεύτερη δόση. Το καλοκαίρι φορητό ηχείο σε 3 δόσεις μου χρέωσε μόνο το ποσό της μιας δόσης χωρίς να μου δεσμεύσει τίποτα άλλο. Praktiker με τη Πειραιώς το ίδιο. Πλαίσιο με τη eurobank το ίδιο. Και εννοείται ότι είχα δοκιμάσει να κάνω τις αγορές ανάποδα (με Πειραιώς από Κωτσόβολο -όπου έγινε αυτό που είπες, χρέωσε δόση δέσμευσε το υπόλοιπο- και αντίστοιχα Eurobank από Media Markt). Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι αυτό συμβαίνει μόνο στις άτοκες δόσεις. Στις έντοκες με κάρτα δε σου το περνάει με τον τρόπο που λέω. Θέλει να δεσμεύσει το ποσό της αγοράς και αφού δεν το βλέπει σαν διαθέσιμο υπόλοιπο δε σου περνάει καν τη μια η και την επόμενη δόση. Απλά κάθε μήνα μου χρέωναν και οι δύο κάρτες τη δόση και εγώ έπρεπε στην ουσία να καλύπτω αυτό το ποσό + επιπλέον ποσό για να ξεχρεωθεί η κάρτα. Αν τα άφηνα η κάρτα παίζει να είχε φτάσει στα 2000+ απλά με τις υπολοιπόμενες δόσεις χωρίς να υπολογίσουμε τόκους, υπερβάσεις ορίου κλπ.

Δημοσ.
Στις 21/11/2023 στις 4:38 ΜΜ, Malthador είπε

Και ομως δεν λειτουργουν ολες ετσι. Στην Πειραιως εχω ενα οριο, και το ποσο αφαιρειται ολοκληρο στην αγορα. Μετα, η καθε δοση προσθετει στο διαθεσιμο υπολοιπο αγορων. Να φταιει οτι ειναι η university? Δεν ξερω, αλλα σιγουρα και εδω μεσα εχω διαβασει και αλλους με παρομοια εμπειρια στις δικες τους καρτες. Για την αλφα εχω διαβασει αυτο που γραφεις και εσυ παντως. 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Και ομως δεν λειτουργουν ολες ετσι. Στην Πειραιως εχω ενα οριο, και το ποσο αφαιρειται ολοκληρο στην αγορα. Μετα, η καθε δοση προσθετει στο διαθεσιμο υπολοιπο αγορων. Να φταιει οτι ειναι η university? Δεν ξερω, αλλα σιγουρα και εδω μεσα εχω διαβασει και αλλους με παρομοια εμπειρια στις δικες τους καρτες. Για την αλφα εχω διαβασει αυτο που γραφεις και εσυ παντως. 

Και στην απλή τη Mastercard έτσι ακριβώς λειτουργεί όπως και η University (την εχω βάλει σε spoiler πιο πάνω)

• Like 1
Δημοσ.

Στην Εθνική mastecard αφαιρείται όλο το ποσό της αξίας του προϊόντος από το διαθέσιμο υπόλοιπο ακόμα και όταν αγοράζεις με δόσεις.

Δημοσ.

Απλά κάποιες τράπεζες σου δίνουν όλο το όριο "χύμα" και κάνε το ότι θέλεις και κάποιες άλλες το "χωρίζουν στη μέση" και σου λένε το μισό αγορές και το μισό δόσεις. Το ίδιο πράγμα είναι μέσες άκρες. Το ρεζουμέ είναι ότι απλά τον καθένα η τράπεζα τον αξιολογεί για ένα ποσό (κίνδυνο) και σε καμία περίπτωση δεν θα σε αφήσει να πας πάνω από αυτόν τον κίνδυνο (εκτός από ένα μικρό ποσοστό υπέρβασης που αφήνουν κάποιες κάρτες και το οποίο και χρεώνουν εξτρά).

Τώρα αυτά με τα με αφήνει με 50€ διαθέσιμο να κάνω αγορές €600 απλώς δεν έχει καταλάβει κάτι ο TS. Είτε είχε κάρτα με το χωριστό όριο για δόσεις και είχε διαθέσιμο που δεν ήξερε να κοιτάξει, είτε κάτι άλλο παίζει που δεν εξηγεί σωστά. Αλλά να αφήσει η τράπεζα πελάτη με αξιολογημένο κίνδυνο πχ €1500 να τη φεσώσει 3 και 4 χιλιάρικα δεν παίζει.

Δημοσ.

Είναι γεγονός αυτό για τα δύο όρια. Στην δική μου κάρτα της Eurobank όμως συμβαίνει αυτό που αναφέρει ο topic starter. Δηλαδή από το πιστωτικό όριο πολλές φορές αφαιρείται μόνο η δόση και όχι ολόκληρη αγορά όπως θα έπρεπε. Αντίθετα στη κάρτα της Πειραιώς το ποσό αφαιρείται πλήρως από το πιστωτικό όριο.

Ποτέ δεν το είχα συνδυάσει στο μυαλό ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένα μαγαζιά για να πω την αλήθεια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε

Και στην απλή τη Mastercard έτσι ακριβώς λειτουργεί όπως και η University (την εχω βάλει σε spoiler πιο πάνω)

Και σε Εθνικη Gold & Black το ιδιο συμβαινει.
Ολο το ποσο αφαιρείται κατά την αγορά (εφαπαξ ή με δοσεις) και προστιθεται κάθε φορα που κανεις πληρωμή.

Επεξ/σία από Keosen

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...