Tlykog Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, tapitas είπε Για την θερμοκρασία μην νομίζεις οτι είναι δύσκολο να ψύξεις ένα τέτοιο cpu γτ είναι τεραστιοι σε μέγεθος και η θερμότητα λογω των πολλών chiplet διαμοιράζεται ομοιόμορφα Η μεγάλη επιφάνεια βοηθάει στο να μεταφερθεί γρήγορα στην φύκτρα. Η ικανότητα ψύξης δεν αλλάζει. Πάλι την ίδια ποσότητα θερμότητας θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ψύκτρα. 7 ώρες πριν, ethereum είπε ξεκινάει με 8 gb ram 🤣 4KB στη βασική έκδοση... Πάει μέχρι τα 196GB για τους φραγκάτους... Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2023 από Tlykog
tapitas Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Η μεγάλη επιφάνεις βοηθάει στο να μεταφερθεί γρήγορα στην φύκτρα. Η ικανότητα ψύξης δεν αλλάζει. Πάλυ την ίδια ποσότητα θερμότητας θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ψύκτρα. 4KB στη βασική έκδοση... Πάει μέχρι τα 196GB για τους φραγκάτους... Είναι και πάλι μεγάλη η διαφορά το ένα chiplet να παράγει 250w θερμότητας και άλλο 350w απο 12 chiplet...δεν θα σηκώνουν εύκολα οι πυρήνες μεγάλες θερμοκρασίες λόγω του ότι το κάθε core και chiplet λειτουργεί με πολύ μικρή καταναλωση και παραγωγή θερμότητας, και με πολύ καλό μοίρασμα της θερμοκρασίας σε ολο το IHS σε αντίθεση με τα consumer cpu που εχουμε ολοι μας και με το που περνας τα 150-200w κοντεύουν να πάρουν φωτιά
Tlykog Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 50 λεπτά πριν, tapitas είπε Είναι και πάλι μεγάλη η διαφορά το ένα chiplet να παράγει 250w θερμότητας και άλλο 350w απο 12 chiplet...δεν θα σηκώνουν εύκολα οι πυρήνες μεγάλες θερμοκρασίες λόγω του ότι το κάθε core και chiplet λειτουργεί με πολύ μικρή καταναλωση και παραγωγή θερμότητας, και με πολύ καλό μοίρασμα της θερμοκρασίας σε ολο το IHS σε αντίθεση με τα consumer cpu που εχουμε ολοι μας και με το που περνας τα 150-200w κοντεύουν να πάρουν φωτιά Σε κάθε περίπτωση δε συγκρίνεται η θερμική του συμπεριφορά με αυτή ενος ARM τύπου Μ3 ultra. Κάπου διάβασα ότι για τη διατήρηση του TDP, οι threadripper, όταν δουλεύουν πολλοί πυρήνες κάνει από μόνος του throttling. Παρόλα αυτά δεν κατάλαβες τί έγραψα. Δεν αναφέρθηκα στον επεξεργαστή, αλλά στην ψύξη του, η οποία έχει συγκεκριμένη θερμότητα να απαγάγει. Η επίφάνεια του επεξεργαστή βοηθάει να μεταφέρεται πιο εύκολα στο σύστημα ψύξης, άρα ο επεξεργαστής λειτουργεί οκ (αν και έχουν υψηλές θερμοκρασίες και αυτοί...), αλλά η ψύξη τραβάει το ίδιο ζόρι... Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2023 από Tlykog
prefuse Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 15 hours ago, Tlykog said: Σωστό. Αναδιατυπώνω: Λογικά θα είναι ότι πιο γρήγορο κυκλοφορεί στον κόσμο στα desktop, τουλάχιστον σε CPU, και δεν θα καταναλώνει όσο μια σόμπα. Άκου 350Watts TDP... Φυσικά o Threadripper (οπως και ο M3 Ultra) δεν απευθύνεται σε average joe, αλλα σε επαγγελματίες που τους ενδιαφέρει το raw power οπου το efficiency δεν παιζει σημαντικό ρόλο...δεν ενδιαφέρει κανένα επαγγελματία αν κάψει x kWh παραπάνω, οταν κανει την δουλειά του γρηγορότερα... σε raw power τα M chip, CPU/GPU ειναι τελευταίοι σε επιδόσεις και μονο λογο optimization ειναι καλοι σε καποια πολύ συγκεκριμένα προγράμματα. o Μ2 Ultra ηταν ανάμεσα στον 13600k και 13700Κ Ενώ ο M3 max κάτω από τον 13700κ/14700K και αρκετά πιο κάτω από 14900k https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i7-13700k-vs-apple-m2-ultra https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i5-13600k-vs-apple-m2-ultr https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i7-14700f-vs-apple-m3-max https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i9-14900k-vs-apple-m3-max Παντα τα PC ειχαν το πάνω χέρι σε raw power ενω οι M της apple, ειναι ιδανικοί για laptop και workstation (μικρών απαιτήσεων) πχ φωτογραφοι, γραφίστες κτλ 14 hours ago, Armoral said: Ναι αλλά δεν είναι απλά 8gb, είναι ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μνήμη, άρα είναι σαν 16gb. Τουλάχιστον.:D Spoiler Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2023 από prefuse 1
lost2 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 M3 Ultra της Apple θα διαθέτει CPU 32 πυρήνων οι οποίοι θα δουλεύουν σαν 64 πυρήνες και GPU 80 πυρήνων οι οποίοι θα δουλεύουν ως 160 πυρήνες Σε συνδιασμό με τα 8 gb μνήμης που θα δουλεύουν σαν 16gb. Dream machine for dreamers...
unforgiven Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 40 λεπτά πριν, lost2 είπε M3 Ultra της Apple θα διαθέτει CPU 32 πυρήνων οι οποίοι θα δουλεύουν σαν 64 πυρήνες και GPU 80 πυρήνων οι οποίοι θα δουλεύουν ως 160 πυρήνες Σε συνδιασμό με τα 8 gb μνήμης που θα δουλεύουν σαν 16gb. Dream machine for dreamers... Θα έχει και ένα μόνιτορ που θα δουλεύει σαν δυο.
Dimitris_1981 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 11 ώρες πριν, ZahosDoganos είπε Renderings σίγουρα ναι, στο γραφείο που δούλευα είχαμε καμία 15-20 threadripper με 64 cores ο καθένας στις ντουλάπες + τα δικά μας. Ήταν απαραίτητο Εκεί ναι! φαντάζομαι μιλάμε και για racks, οπτικές ίνες στο storage κτλ... Και δεν νομίζω έτσι κι αλλιώς για τέτοιες δουλειές να πας σε Μ3 Ultra.
Sugizo Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 1 hour ago, kostasfalcon said: Πραγματικά έλεος με τα μαύρα bold…. Copy/paste από dark mode λογικά, δεν το καταλαβαίνεις καμια φορα.
Tablet Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 ΤΙ ακριβως σημαινει 80 πυρηνες ποτε δεν μας εξηγησαν και ποτε δεν καταλαβαμε τι σημαινει συγκριτικα με τον ανταγωνισμο NVidia, AMD, Intel.. Δηλαδη βγαζω αυριο καινουργια GPU και λεω οτι εχει 120 "σημεία" πχ ετσι ονομαζω εγω.... Τι σημαινει αυτο... Θελω να πω δεν υπαρχει ενα κοινο γλωσσάριο σε καποια πραγματα οποτε βλεπουμε εμεις 80 πυρηνες... οκ τι ειναι αυτο συγκρητικα με μια 4080 για παραδειγμα..
naturegodtm Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 οτι και να βγαλουν το android studio παλι θα σερνεται
StavrosD Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, prefuse είπε αλλα σε επαγγελματίες που τους ενδιαφέρει το raw power οπου το efficiency δεν παιζει σημαντικό ρόλο...δεν ενδιαφέρει κανένα επαγγελματία αν κάψει x kWh παραπάνω, οταν κανει την δουλειά του Συμφωνώ με το σκεπτικό σου αλλά πλέον με το εξωφρενικό κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα έχω αρχίσει να το ξανασκέφτομαι. Έγινα ιδιαίτερα προσεκτικός από τότε που μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, περίμενα λογαριασμό ΔΕΗ (εκκαθαριστικό) 400~450€ και μου ήρθε 1.400€. Τον υπολογιστή του γραφείου τον είχα για πάνω από 10 χρόνια ανοιχτό 24/7. Μετά την ρήτρα αναπροσαρμογής πλέον τον έχω ρυθμίσει να κάνει stand by στα 15 λεπτά. Kαταναλώνει Idle 200W, χώρια τα περιφερειακά, εξοικονομώ εκατοντάδες ευρώ. Έχω και ένα επαγγελματικό φωτοτυπικό. Θεωρητικά το τέλειο μηχάνημα, έγχρωμο Α3, duplexer, duplex A3 scan + feeder, 4 tray για χαρτί, fax, network, postscript, κλπ. Από την ρήτρα αναπροσαρμογής και μετά τον έχω διακοσμητικό. Η κατανάλωση ήταν 1.35KW warm up, 0.25kW stand by, 0.7kW printing, max 1.68kW. Πήρα ένα inkjet πολυμηχάνημα και τα χρήματα που εξοικονομώ από την ΔΕΗ φτάνουν και περισσεύουν για τα μελάνια. Αν είμαι ένας και το σκέφτομαι, σκέψου πόσο θα το σκέφτονται οι εταιρείες που έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές στα γραφεία τους. Πιστεύω ότι όσο αυξάνει το κόστος της ενέργειας τόσο πιο ελκυστικοί θα γίνονται οι υπολογιστές με χαμηλή κατανάλωση. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2023 από StavrosD 1 1
prefuse Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 hours ago, StavrosD said: Συμφωνώ με το σκεπτικό σου αλλά πλέον με το εξωφρενικό κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα έχω αρχίσει να το ξανασκέφτομαι. Έγινα ιδιαίτερα προσεκτικός από τότε που μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, περίμενα λογαριασμό ΔΕΗ (εκκαθαριστικό) 400~450€ και μου ήρθε 1.400€. Τον υπολογιστή του γραφείου τον είχα για πάνω από 10 χρόνια ανοιχτό 24/7. Μετά την ρήτρα αναπροσαρμογής πλέον τον έχω ρυθμίσει να κάνει stand by στα 15 λεπτά. Kαταναλώνει Idle 200W, χώρια τα περιφερειακά, εξοικονομώ εκατοντάδες ευρώ. Έχω και ένα επαγγελματικό φωτοτυπικό. Θεωρητικά το τέλειο μηχάνημα, έγχρωμο Α3, duplexer, duplex A3 scan + feeder, 4 tray για χαρτί, fax, network, postscript, κλπ. Από την ρήτρα αναπροσαρμογής και μετά τον έχω διακοσμητικό. Η κατανάλωση ήταν 1.35KW warm up, 0.25kW stand by, 0.7kW printing, max 1.68kW. Πήρα ένα inkjet πολυμηχάνημα και τα χρήματα που εξοικονομώ από την ΔΕΗ φτάνουν και περισσεύουν για τα μελάνια. Αν είμαι ένας και το σκέφτομαι, σκέψου πόσο θα το σκέφτονται οι εταιρείες που έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές στα γραφεία τους. Πιστεύω ότι όσο αυξάνει το κόστος της ενέργειας τόσο πιο ελκυστικοί θα γίνονται οι υπολογιστές με χαμηλή κατανάλωση. Εννοείται ότι όλα έχουν την χρησιμότητα τους. Και εγώ σκέφτομαι έναν Mac mini, για απλό σερφαρισμα. Χρήστης Mac είμαι αλλά φέτος έκανα PC για δουλειά γιατί το Mac pro ήταν epic fail και για την επεκτάσιμοτητα του αλλά κυρίως ότι δεν παίρνει GPU. Απλά είναι άτοπο ένας επαγγελματίας που χρειάζεται raw power να επιλέγει Mac απλά επειδή αυτό έμαθε να χρησιμοποιεί ή είναι φανμποι. Ένας απλός χρήστης αν είναι φανμποι (οποιασδήποτε εταιρείας) το μόνο που του κοστίζει είναι η αρχική άσκοπη αγορά. Γνωρίζω δικηγόρους, λογιστές, γιατρούς κτλ με M2 max/ultra Mac book pro, ενώ το μόνο που κάνουν, είναι απλές εργασίες, που τις κάνει και ένα απλό λάπτοπ των 1000€. Για έναν επαγγελματία που χρειάζεται raw power όμως, και επιλέγει κάτι πιο αργό (στα ίδια πάντα χρήματα) η επιλογή αυτή του κοστίζει κάθε μέρα, και όχι μόνο για την αγορά του μηχανήματος, καθώς ο χρόνος μεταφράζεται σε χρήματα. αληθεια τι pc εχεις και idle ειναι στα 200W? μηπως ειναι θεμα ρυθμίσεων..; σε 13700K με 2 διαφορετικους browser (opera/firefox) ανοιχτους (πάνω απο 150 ανοιχτα tabs) και spotify να παιζει ειναι 21w average.. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2023 από prefuse
atheatos Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, prefuse είπε σε 13700K με 2 διαφορετικους browser (opera/firefox) ανοιχτους (πάνω απο 150 ανοιχτα tabs) και spotify να παιζει ειναι 21w average.. Ο 13700k χρησιμοποιεί τα ενσωματωμένα γραφικά ή έχεις ξεχωριστή gpu?
prefuse Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 21 minutes ago, atheatos said: Ο 13700k χρησιμοποιεί τα ενσωματωμένα γραφικά ή έχεις ξεχωριστή gpu? το CPU package του HWinfo δειχνει κατανάλωση CPU μονο. ολο το PC μαζι με 2 οθονες ανοιχτες (η τρίτη σε standby), 2 μονιτορ ηχεια, modem/router, POE switch, 2 ip camera μια λαμπα γραφείου και 42 TV σε standby 143w average Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2023 από prefuse
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα