BaggelhsKer Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Καλημέρα σας, Πρόσφατα αγόρασα ένα mid gaming pc καθώς απλά ήθελα να αλλάξω επεξεργαστή, μητρική και τροφοδοτικό από τον προηγούμενο, οπότε καλύτερο ήταν ένας καινούριος με τον επεξεργαστή που ήθελα.. Έχει φθηνή μητρική και τροφοδοτικό, καθώς και RAM, SSD, χωρίς κάρτα γραφικών. Επάνω του έβαλα 2 δικιές μου RAM g.skill 8GBx2 3200MHz καθώς και M2 SSD και κάρτα γραφικών την RX 570 4GB ROG Strix OC. Θέλω όμως μετά τις γιορτές να του κάνω μία αναβάθμιση. Το Tower του είναι σχετικά μικρό, είναι το Aerocool SI-5200 RGB Gaming Midi Tower. Θα του αλλάξω το τροφοδοτικό μετά τις γιορτές, και θέλω να βάλω μία κάρτα γραφικών. Η δική μου κάρτα έχει μήκος 240 mm και έχει χώρο το πολύ άλλα 3 εκατοστά στο κουτί μέχρι τα ανεμιστηράκια. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Να αγοράσω άλλο κουτί? Γιατί σκέφτομαι να βάλω και υδρόψυξη, και δεν θα χωράει μαζί με την κάρτα γραφικών, εκτός και αν βάλω την βάση της υδρόψυξης στο πάνω μέρος του κουτιού εσωτερικά (Βλ φώτο πάνω από την ψύκτρα του επεξεργαστή). Αξίζει να επενδύσω σε αυτό το κουτί? ή να τον παρατήσω όπως είναι, και τα πάω όλα στο νέο κουτί? Ευχαριστώ για όποια συμβουλή.
@topos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Για όλους τους λόγους που αναφέρεις τα prebuilt δεν είναι ιδανική λυση-ιδιαιτερα- για ανθρώπους που το ψάχνουν. Στα 27cm θα βρεις αρκετές κάρτες γραφικών (αλλά θα πρέπει πάντα να τσεκαρεις το μήκος τους γιατί διαφέρει από υλοποίηση σε υλοποίηση). Τι cpu έχεις τώρα?Μιας και αναφέρεις prebuilt μάλλον θα είναι κανένας low/mid -ειδικα εάν κρίνω από την ψυκτρα που έχει τώρα(wraith stealth?).Σε αυτή την περίπτωση δεν θα κερδίσεις τίποτα ιδιαίτερο πηγαίνοντας σε υδρόψυκτη σε σχέση με μια καλή αεροψυκτρα(και πάλι πρέπει να τσεκαρεις ότι το κουτί σου έχει clearance ~160mm για ψυκτρα).
BaggelhsKer Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, @topos είπε Για όλους τους λόγους που αναφέρεις τα prebuilt δεν είναι ιδανική λυση-ιδιαιτερα- για ανθρώπους που το ψάχνουν. Στα 27cm θα βρεις αρκετές κάρτες γραφικών (αλλά θα πρέπει πάντα να τσεκαρεις το μήκος τους γιατί διαφέρει από υλοποίηση σε υλοποίηση). Τι cpu έχεις τώρα?Μιας και αναφέρεις prebuilt μάλλον θα είναι κανένας low/mid -ειδικα εάν κρίνω από την ψυκτρα που έχει τώρα(wraith stealth?).Σε αυτή την περίπτωση δεν θα κερδίσεις τίποτα ιδιαίτερο πηγαίνοντας σε υδρόψυκτη σε σχέση με μια καλή αεροψυκτρα(και πάλι πρέπει να τσεκαρεις ότι το κουτί σου έχει clearance ~160mm για ψυκτρα). Σαφώς τα pre-build δεν είναι λύση όταν θέλεις να ψάξεις λίγο περισσότερο για την αναβάθμιση. Πήγα σε αυτήν την επιλογή καθαρά και μόνο επειδή δεν είχα τα χρήματα να χτίσω άμεσα ένα pc και το παλιό χάλασε, οπότε έπρεπε κάπως να μην ξεμείνω αλλά και παίζω και games, και η αλλαγή του παλιού υπολογιστή με αυτά μέσα που θέλω, έβγαιναν πολύ ακριβά για τώρα. Απλώς είχα στο μυαλό μου τα δικά μου εξαρτήματα μαζί με την αναβάθμιση που θέλω να κάνω. CPU φοράει τον Ryzen 5 5600X. Motherboard A520M (Θα αλλαχθεί παρέλειψα να το γράψω παραπάνω) PSU Aerocool VX Plus 500w. Με λίγα λόγια, ήτανε μία επιλογή τωρινή, και αυτό που με ζορίζει είναι το κουτί που εντάξει, δεν με πειράζει να αλλαχθεί και αυτό, απλώς μήπως το γλύτωνα. Δεν έχει πολύ χώρο και μία υδρόψυξη με διάσταση 120mm-140mm την χωράει στο πάνω μέρος του κουτιού αλλά μιλάμε για πολύ περιορισμένο χώρο μετά. Παρακάτω είναι οι διαστάσεις του κουτιού. Θα σου πω τι θα βάλω. Gigabyte GeForce RTX 3060 12GB GDDR6 Gaming OC - 282mm CoolerMaster Masterliquid ML240L V2 RGB - 120mm (χωράει στο πάνω μέρος του κουτιού) MOBO - MSI MPG B550 Gaming Plus PSU - Corsair CV CV650 650W Διαστάσεις Ύψος 430 mm Πλάτος 198 mm Βάθος 414 mm Μέγιστο Μήκος Κάρτας Γραφικών 372 mm Μέγιστο Ύψος Ψύκτρας Επεξεργαστή 164 mm Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2023 από BaggelhsKer
@topos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 40 minutes ago, BaggelhsKer said: Σαφώς τα pre-build δεν είναι λύση όταν θέλεις να ψάξεις λίγο περισσότερο για την αναβάθμιση. Πήγα σε αυτήν την επιλογή καθαρά και μόνο επειδή δεν είχα τα χρήματα να χτίσω άμεσα ένα pc και το παλιό χάλασε, οπότε έπρεπε κάπως να μην ξεμείνω αλλά και παίζω και games, και η αλλαγή του παλιού υπολογιστή με αυτά μέσα που θέλω, έβγαιναν πολύ ακριβά για τώρα. Απλώς είχα στο μυαλό μου τα δικά μου εξαρτήματα μαζί με την αναβάθμιση που θέλω να κάνω. CPU φοράει τον Ryzen 5 5600X. Motherboard A520M (Θα αλλαχθεί παρέλειψα να το γράψω παραπάνω) PSU Aerocool VX Plus 500w. Με λίγα λόγια, ήτανε μία επιλογή τωρινή, και αυτό που με ζορίζει είναι το κουτί που εντάξει, δεν με πειράζει να αλλαχθεί και αυτό, απλώς μήπως το γλύτωνα. Δεν έχει πολύ χώρο και μία υδρόψυξη με διάσταση 120mm-140mm την χωράει στο πάνω μέρος του κουτιού αλλά μιλάμε για πολύ περιορισμένο χώρο μετά. Παρακάτω είναι οι διαστάσεις του κουτιού. Θα σου πω τι θα βάλω. Gigabyte GeForce RTX 3060 12GB GDDR6 Gaming OC - 282mm CoolerMaster Masterliquid ML240L V2 RGB - 120mm (χωράει στο πάνω μέρος του κουτιού) MOBO - MSI MPG B550 Gaming Plus PSU - Corsair CV CV650 650W Διαστάσεις Ύψος 430 mm Πλάτος 198 mm Βάθος 414 mm Μέγιστο Μήκος Κάρτας Γραφικών 372 mm Μέγιστο Ύψος Ψύκτρας Επεξεργαστή 164 mm Δικά σου τα χρήματα και προφανώς η επιλογή. Αλλά γιατί να πάρεις άλλη μητρική?Δεν θα κερδίσεις κάτι ιδιαίτερο. Το ίδιο και για την υδρόψυξη, δεν χρειαζετε σε 5600x. Τώρα για την κάρτα γραφικών, υπάρχουν 3060 πιο "μαζεμένες" π.χ η msi ventus(ούτε αυτή χρειαζετε περισσότερη ψύξη για να πας σε 3πλο fan) με μήκος ~24cm. Δλδη τα χρήματα που σκέφτεσαι να ξοδέψεις θα έλεγα να τα κάνεις ram (2x16) και πιθανότερα ένα καλύτερο τροφοδοτικό από το cv. Βέβαια ανέφερες για αγορά μετά τις γιορτές, ποιος ξέρει τι θα είναι vfm μέχρι τότε?Εάν π.χ η 4060ti 16gb πέσει στα ~350(έχει παίξει στα ~400) ευρώ θα είναι σαφέστατα καλύτερη επιλογη, ακόμα και καμιά "μαζεμένη" 4070 στα ~500 θα ναι καλή επιλογή(λογικά εκεί θα πρέπει να πάει μιας θα ερθούν τα super μοντέλα.) Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2023 από @topos 3
nickol-us Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Όλα είναι σχετικά με το τι θες να κάνεις... Είσαι πολύ σίγουρος οτι το κουτί είναι το SI-5200 RGB; Το SI-5200 RGB δεν έχει καθόλου άνοιγμα στην πάνω πλευρά ενώ το δικό σου έχει θέση για φαν με σίτα. Επίσης δε γίνεται να μην ταιριάζουν τα spec του gpu clearance με τα πραγματικά, τουλάχιστον όχι με τόσο μεγάλες διαφορές. Στο διαταύτα... το κουτί που έχεις και όλο το prebuild είναι ένα μάτσο φθηνές επιλογές. Εφόσον θέλεις να μείνεις οικονομικά χαμηλά, βάζεις μια σχετικά οκ αερόψυξη με 25-30€, φτιάχνεις όσο μπορείς καλύτερα το airflow, για να πετύχεις τις κατά το δυνατόν καλύτερες θερμοκρασίες και το αφήνεις εκεί. Διαφορετικά βγάλτο στο "σφυρί" και φτιάξε υπολογιστή από την άρχη στα μέτρα σου Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2023 από nickol-us 2
BaggelhsKer Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 20 ώρες πριν, nickol-us είπε Όλα είναι σχετικά με το τι θες να κάνεις... Είσαι πολύ σίγουρος οτι το κουτί είναι το SI-5200 RGB; Το SI-5200 RGB δεν έχει καθόλου άνοιγμα στην πάνω πλευρά ενώ το δικό σου έχει θέση για φαν με σίτα. Επίσης δε γίνεται να μην ταιριάζουν τα spec του gpu clearance με τα πραγματικά, τουλάχιστον όχι με τόσο μεγάλες διαφορές. Στο διαταύτα... το κουτί που έχεις και όλο το prebuild είναι ένα μάτσο φθηνές επιλογές. Εφόσον θέλεις να μείνεις οικονομικά χαμηλά, βάζεις μια σχετικά οκ αερόψυξη με 25-30€, φτιάχνεις όσο μπορείς καλύτερα το airflow, για να πετύχεις τις κατά το δυνατόν καλύτερες θερμοκρασίες και το αφήνεις εκεί. Διαφορετικά βγάλτο στο "σφυρί" και φτιάξε υπολογιστή από την άρχη στα μέτρα σου Όχι ακριβώς ένα μάτσο φθηνές επιλογές, αλλά τα απαραίτητα σε μικρή τιμή που αναλόγως τι θέλεις να κάνεις, είναι επιλογή σου. Εμένα π.χ ναι, δεν με καλύπτει ή μάλλον μελλοντικά δεν θα με καλύπτει, και για μένα είναι ένα build με φθηνά εξαρτήματα, γιατί όπως ανέφερα, <τροφοδοτικό/ram/ssd> και ίσως η μητρική(πάλι αναλόγως τι θέλεις), δεν είναι τα αξιόλογα που θα έπαιρνες εσύ ή εγώ. RAM/SSD ήδη άλλαξα συν κάρτα γραφικών, και μετά τις γιορτές, θα πάω σε τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών, 2x16 ram πιο γρήγορες, και η μητρική θα μείνει ως έχει προς το παρόν, μιας και καλύπτει αυτά που θα βάλω. Ο 5600X είναι θεριό, οπότε εννοείται ότι μένει. Δεν είπα πως θέλω να μείνω οικονομικά χαμηλά, απλώς να παίρνει το κουτί την αναβάθμιση που θέλω, να υπάρχει χώρος. Τα spec της GPU clearance σίγουρα ταιριάζουν, όλα τα σχετικά καινούρια κουτιά που βγάζει η Aerocool τα φέρνουν κοντά στις απαιτήσεις της αναβάθμισης, απλώς θα φαίνονται όλα τόσο τσίμα τσίμα χωρίς χώρο. Δεν χρειάζεται να το βγάλω στο σφυρί, ακόμη και αν δεν με καλύπτει το κουτί. Απλά θα τα κρατήσω ανταλλακτικά, μιας και πάντα πρέπει να έχουμε backup για ώρα ανάγκης σε όλα, ακόμη και ένα απλό καλώδιο. Ποτέ δεν πετάω τίποτα. 1
nickol-us Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 6 ώρες πριν, BaggelhsKer είπε Όχι ακριβώς ένα μάτσο φθηνές επιλογές, αλλά τα απαραίτητα σε μικρή τιμή που αναλόγως τι θέλεις να κάνεις, είναι επιλογή σου. Εμένα π.χ ναι, δεν με καλύπτει ή μάλλον μελλοντικά δεν θα με καλύπτει, και για μένα είναι ένα build με φθηνά εξαρτήματα, γιατί όπως ανέφερα, <τροφοδοτικό/ram/ssd> και ίσως η μητρική(πάλι αναλόγως τι θέλεις), δεν είναι τα αξιόλογα που θα έπαιρνες εσύ ή εγώ. RAM/SSD ήδη άλλαξα συν κάρτα γραφικών, και μετά τις γιορτές, θα πάω σε τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών, 2x16 ram πιο γρήγορες, και η μητρική θα μείνει ως έχει προς το παρόν, μιας και καλύπτει αυτά που θα βάλω. Ο 5600X είναι θεριό, οπότε εννοείται ότι μένει. Δεν είπα πως θέλω να μείνω οικονομικά χαμηλά, απλώς να παίρνει το κουτί την αναβάθμιση που θέλω, να υπάρχει χώρος. Τα spec της GPU clearance σίγουρα ταιριάζουν, όλα τα σχετικά καινούρια κουτιά που βγάζει η Aerocool τα φέρνουν κοντά στις απαιτήσεις της αναβάθμισης, απλώς θα φαίνονται όλα τόσο τσίμα τσίμα χωρίς χώρο. Δεν χρειάζεται να το βγάλω στο σφυρί, ακόμη και αν δεν με καλύπτει το κουτί. Απλά θα τα κρατήσω ανταλλακτικά, μιας και πάντα πρέπει να έχουμε backup για ώρα ανάγκης σε όλα, ακόμη και ένα απλό καλώδιο. Ποτέ δεν πετάω τίποτα. Προσπάθησα να παρουσιάσω απλά το σκεπτικό μου. Αν φτάσεις σε σημείο να τα πληρώσεις όλα τα πράγματα x2 δεν έχει νόημα να συνεχίσεις τις αναβαθμίσεις. Θα σου κοστίσει τα ίδια λεφτά και θα χαρείς περισσότερο ένα σωστό build όπου μέχρι και η τελευταία τουι επιλογή θα είναι όπως εσύ την θες. Πάνω σε αυτό βασισμένος είπα πούλα το παρόν και στήσε από την αρχή. Όσο για το κουτί είναι πάλι τι θες να κάνεις. Επειδή είπες "δεν με πειράζει να αλλαχθεί και αυτό, απλώς μήπως το γλύτωνα" σκέφτηκα πως έχεις ήδη "ματώσει" και μάλλον το σκέφτεσαι. Εφόσον λοιπόν σκέφτεσαι να το "γλιτώσεις" μια λύση είναι να στήσεις στα όρια του δυνατού το καλύτερο ariflow και να βάλεις μια οκ αερόψυξη των ~25€. Διαφορετικά μιλάμε για νέο κουτί (>40€) συν όλη τη διαδικασία της μεταφοράς κλπ. Αποφάσισε πως θα ήθελες να κινηθείς και εμείς θα βοηθήσουμε ανάλογα 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα