Προς το περιεχόμενο

Απόψεις για ssd

Alexrokas
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από nickol-us,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να ρωτήσω ο adata su650 240gb και adata su630 240gb τι διαφορά έχουν και σαν σκληρός δίσκος είναι καλός; ο hp s700 500gb αξίζει; και ο intenso high performance και top performance τι διαφορές έχουν και ποιος και αν αξίζει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να βγάλεις άκρη, θα πρέπει να ασχοληθείς και να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά των ssd.

Μετά μπορείς να επισκεφθείς τις σελίδες κατασκευαστή/μοντέλου που δίνει τα πλήρης specs και να κάνεις συγκρίσεις.

Υπόψιν οτι μόνο τα ονομαστικά χαρακτηριστικά δε λένε πάντα όλη την αλήθεια.

Θα ήταν πιο εύκολο να μας πεις τι ψάχνεις και για τι χρήση(πχ ssd για εγκατάσταση λειτουργικού σε σύστημα με i3  3rd gen, ή συμπληρωματικό αποθηκευτικό για games)

Πόσα θες να δαπανήσεις;

Κοιτάς συγκεκριμένο μαγαζί για αγορά;

Έχω έναν data su 650 έναν su630 και έναν intenso top και θέλω να βάλω έναν στο laptop για εχτρα χώρο για παιχνίδια και από σχόλια που κοιτάω δεν μπορώ να βγάλω άκρη ποιος είναι καλύτερος, και για τους τρεις έχω διαβάσει ότι χαλάνε ξαφνικά. Για τον hp τυχαία τον βρήκα και ήθελα μια γνώμη.

• Λύση

Με την λογική οτι απλά θα βάλεις παιχνίδια που δε θα γράφεις-σβήνεις όλη την ώρα, ίσως αξίζει να βάλεις τον su630 που είναι qlc.

Γενικότερα σε ονομαστικές ταχύτητες και οι 3 ssd είναι κοντά.

Διαφοροποιούνται στον τύπο (slc/qlc) και το tbw.

Αν θέλεις να το ψάξεις παραπάνω θα χρειαστεί να βρεις reviews και test ώστε να έχεις πλήρη εικόνα

difference-slc-mlc-tlc

datasheet_su630_25_inch_sata_ssd_20231103.pdf

datasheet_ultimate_su650_25_inch_sata_ssd_20231103.pdf

datasheet_solid_state_drive_internal_25_top.pdf

• Like 1

30 λεπτά πριν, Alexrokas είπε

Έχω έναν data su 650 έναν su630 και έναν intenso top και θέλω να βάλω έναν στο laptop για εχτρα χώρο για παιχνίδια και από σχόλια που κοιτάω δεν μπορώ να βγάλω άκρη ποιος είναι καλύτερος, και για τους τρεις έχω διαβάσει ότι χαλάνε ξαφνικά. Για τον hp τυχαία τον βρήκα και ήθελα μια γνώμη.

όλα τα ηλεκτρονικά έχουν πιθανότητα να χαλάσουν, δεν έχει να λέει αν κοστίζει 1000€ ο δίσκος είτε 10€. Για τον οποιονδήποτε δίσκο θα τα διαβάσεις τούτα.

Αν θα τον βάλεις ως δευτερο δίσκο στο λαπτοπ απλά για παραπάνω χώρο, χοντρικά ό,τι σου έχουν γράψει και πιο πάνω. Αν είναι να τρέχει ΚΑΙ το λειτουργικό τότε σίγουρα δεν είναι καλές επιλογές αυτές

Συμφωνώ ότι όλα χαλάνε αλλά είναι και  θέμα αξιοπιστίας, έχω έναν σκύλο δίσκο wd green 2tb για εξωτερική χρήση των έχω από το 2007 περνάω πολλά αρχεία και δουλεύει ακόμα και λόγο ότι είναι  μεγάλος και δύσκολο να τον κουβαλάω πήρα και έναν wd 250gb hdd ο οποίος χάλασε  σε 3 χρόνια χρηση

On 12/11/2023 at 13:53, Alexrokas said:

Συμφωνώ ότι όλα χαλάνε αλλά είναι και  θέμα αξιοπιστίας, έχω έναν σκύλο δίσκο wd green 2tb για εξωτερική χρήση των έχω από το 2007 περνάω πολλά αρχεία και δουλεύει ακόμα και λόγο ότι είναι  μεγάλος και δύσκολο να τον κουβαλάω πήρα και έναν wd 250gb hdd ο οποίος χάλασε  σε 3 χρόνια χρηση

Για αυτό χάλασε πιθανότατα(από τις μετακινήσεις και τα μικροχτυπηματα).

Για αυτή την δουλειά πάρε μια θήκη 2,5σε USB 3.0 και βάλε έναν από τους υπόλοιπους ssd που έχεις μέσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σκέφτομαι για αγορά σκληρού δίσκου για αποθήκευση κυρίως φωτογραφιών. Δεν θα έχει συχνή χρήση. Σκέφτομαι για SSD με 500GB. Τι λέτε για αυτόν γύρω στα 70 ευρώ; Έχετε να προτείνετε κάτι σε παραπλήσια τιμή και αξιόπιστο;

Samsung Portable SSD T7 USB 3.2 / USB-C 500GB 2.5"

Επεξ/σία από james_s

• 1 μήνα μετά...

για 2ο SSD συστήματος με μόνο σκοπό την αποθήκευση παιχνιδιών, βάζω ό,τι φθηνότερο δω σε €/TB?

πχ. αυτό; https://www.skroutz.gr/s/37234959/Intenso-Top-Perform-SSD-2TB-2-5-SATA-III-3812470.html

λέω να τσιμπήσω κάτι τώρα πριν ακριβύνουν κι άλλο. Επειδή είναι απαραίτητα πλέον τα SSD για τα σύγχρονα games, αλλά δεν έχω δει αν μεταξύ SSD τεχνολογιών θα παίξει σοβαρή διαφορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν αναφέρεσαι kavadias μόνο σε SATA III SSD δίσκους και σε αυτή την κατηγορία χρημάτων (έως 100 ευρώ) όποιον δίσκο και να πάρεις πάνω κάτω θα σου προσφέρει τα ίδια, τουλάχιστον όσον αφορά ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής (άντε να δεις διαφορές ~20 ΜΒ/s πάνω κάτω σε κάθε μια από τι δυο αυτές κατηγορίες ανάλογα με το μοντέλο). Λογικό αφού η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να πιάσει ένας τέτοιος δίσκος είναι θεωρητικά τα 600 ΜΒ/s.

Δε λες τι σύστημα έχεις (laptop ή desktop) και εάν έχεις μια Μ2 θύρα. Εάν έχεις τότε θα σου πρότεινα να πας σε έναν NVME δίσκο (ακόμα και μητρική με παλαιότερο PCIE να έχεις π.χ. PCIe 3.0 εάν βάλεις έναν τέτοιο θα έχεις πολλαπλάσιες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σχέση με τον SATA III δίσκο που διάλεξες). Π.χ. δες εδώ (γύρω maximum 100 ευρώ και 2 ΤΒ χωρητικότητα). 

Αναφορικά με τα παιχνίδια πρακτικά δεν θα δεις τεράστιες διαφορές από τη μια τεχνολογία στην άλλη, αλλά σε άλλα θέματα καθημερινής εργασίας (π.χ. μεταφορά μεγάλων αρχείων, κ.λπ.) θα δεις σαφώς μεγάλες διαφορές και οι NVME δίσκοι σαφώς υπερέχουν εφόσον όπως αναφέρθηκε έχουν πολλαπλάσιες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σχέση με τους SATA III SSD δίσκους (π.χ. ένας NVME σε PCIe 3.0 μπορεί να έχει ταχύτητα εγγραφής 3000 MB/s έναντι 500 MB/s ενός SATA III).     

Επεξ/σία από JPaxilleas

12 hours ago, JPaxilleas said:

Εάν αναφέρεσαι kavadias μόνο σε SATA III SSD δίσκους και σε αυτή την κατηγορία χρημάτων (έως 100 ευρώ) όποιον δίσκο και να πάρεις πάνω κάτω θα σου προσφέρει τα ίδια, τουλάχιστον όσον αφορά ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής (άντε να δεις διαφορές ~20 ΜΒ/s πάνω κάτω σε κάθε μια από τι δυο αυτές κατηγορίες ανάλογα με το μοντέλο). Λογικό αφού η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να πιάσει ένας τέτοιος δίσκος είναι θεωρητικά τα 600 ΜΒ/s.

Δε λες τι σύστημα έχεις (laptop ή desktop) και εάν έχεις μια Μ2 θύρα. Εάν έχεις τότε θα σου πρότεινα να πας σε έναν NVME δίσκο (ακόμα και μητρική με παλαιότερο PCIE να έχεις π.χ. PCIe 3.0 εάν βάλεις έναν τέτοιο θα έχεις πολλαπλάσιες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σχέση με τον SATA III δίσκο που διάλεξες). Π.χ. δες εδώ (γύρω maximum 100 ευρώ και 2 ΤΒ χωρητικότητα). 

Αναφορικά με τα παιχνίδια πρακτικά δεν θα δεις τεράστιες διαφορές από τη μια τεχνολογία στην άλλη, αλλά σε άλλα θέματα καθημερινής εργασίας (π.χ. μεταφορά μεγάλων αρχείων, κ.λπ.) θα δεις σαφώς μεγάλες διαφορές και οι NVME δίσκοι σαφώς υπερέχουν εφόσον όπως αναφέρθηκε έχουν πολλαπλάσιες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σχέση με τους SATA III SSD δίσκους (π.χ. ένας NVME σε PCIe 3.0 μπορεί να έχει ταχύτητα εγγραφής 3000 MB/s έναντι 500 MB/s ενός SATA III).     

Δεν είναι το ίδιο όλοι οι SATAIII SSDs. π.χ. ο Samsung 860 EVO 1TB που έχω είναι μακραν ο γρηγορότερος και δεν μειώνεται δραστικα η ταχυτητα του όταν γράφεις πολλα GB αφού έχει και DRAM cache. Aντίθετα ο Patriot Burst Elite 960GB όταν γράφεις πολλά GB μπουκώνει και πέφτει στα 10MB/sec στην εγγραφή και αυτό γιατι προφανώς του τελειώνει η SLC cache, αλλά ακόμη και στο maximum του δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ο Samsung 860 EVO.

Για εμένα οι πιο γρήγοροι SATA III SSDs είναι οι Samsung 870 EVO και Crucial MX500.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, duffyduck είπε

Δεν είναι το ίδιο όλοι οι SATAIII SSDs. π.χ. ο Samsung 860 EVO 1TB που έχω είναι μακραν ο γρηγορότερος και δεν μειώνεται δραστικα η ταχυτητα του όταν γράφεις πολλα GB αφού έχει και DRAM cache. Aντίθετα ο Patriot Burst Elite 960GB όταν γράφεις πολλά GB μπουκώνει και πέφτει στα 10MB/sec στην εγγραφή και αυτό γιατι προφανώς του τελειώνει η SLC cache, αλλά ακόμη και στο maximum του δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ο Samsung 860 EVO.

Για εμένα οι πιο γρήγοροι SATA III SSDs είναι οι Samsung 870 EVO και Crucial MX500.

Στην κατηγορία των 2ΤΒ και στα 100 ευρώ duffyduck απάντησα (για τον Crucial MX500 δεν γνώριζα ότι είναι καλός δίσκος). Για τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και έχω και εγώ τον Samsung 860 & 870 EVO (άψογοι και οι δυο).

Επεξ/σία από JPaxilleas
  • Like 1

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Στις 10/1/2024 στις 6:48 ΜΜ, JPaxilleas είπε

Στην κατηγορία των 2ΤΒ και στα 100 ευρώ duffyduck απάντησα (για τον Crucial MX500 δεν γνώριζα ότι είναι καλός δίσκος). Για τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και έχω και εγώ τον Samsung 860 & 870 EVO (άψογοι και οι δυο).

Θα γράψω ότι ακριβώς έγραψα και σε άλλο post

Lexar NM790 SSD 2TB Μ2 gen4

Συναγωνιζεται τους πιο γρήγορους στην κατηγορία και σε τιμή χώμα.

Στα 115 ευρώ για τα 2ΤΒ είναι κλοπη

https://www.skroutz.gr/s/42580929/Lexar-NM790-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-LNM790X002T-RNNNG.html

Πάρτε τον με κλειστά τα μάτια

Υπόψην ότι έχει 1500TBW που είναι τεράστιο νούμερο μακράν από τον δεύτερο καλύτερο (όσο πιο μεγάλο τόσα πιο πολλες επανεγγραφες αντέχει μέχρι να αρχησει να κλατάρει)

• Like 2

3 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Θα γράψω ότι ακριβώς έγραψα και σε άλλο post

Lexar NM790 SSD 2TB Μ2 gen4

Συναγωνιζεται τους πιο γρήγορους στην κατηγορία και σε τιμή χώμα.

Στα 115 ευρώ για τα 2ΤΒ είναι κλοπη

https://www.skroutz.gr/s/42580929/Lexar-NM790-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-LNM790X002T-RNNNG.html

Πάρτε τον με κλειστά τα μάτια

Υπόψην ότι έχει 1500TBW που είναι τεράστιο νούμερο μακράν από τον δεύτερο καλύτερο (όσο πιο μεγάλο τόσα πιο πολλες επανεγγραφες αντέχει μέχρι να αρχησει να κλατάρει)

Χα... βαλτός είσαι🤣 Έχω εδώ και καιρό τον ίδιο δίσκο αλλά στα 4 ΤΒ και είναι VFM και γρήγορος και από όλα. Απλά έδωσα απαντήσεις στον φίλο kavadias μόνο επειδή ρώτησε για SATA III SSD δίσκους. Εάν είναι για NVME M.2 όπως το είπες κλοπή 😅

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...