Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Chaos3X είπε

Όπως περιέγραψα και πιο πάνω, αυτές που έχεις στο link, είναι η 6000. 

Η 6400 δεν υπάρχει, μάλλον δεν υποστηρίζεται... 

Το ένα (6000) είναι Trident Z5 Neo και έχει EXPO (ΑΚΑ το XMP της AMD), οπότε και είναι τυπικά συμβατό με ΑΜ5 με απλή ενεργοποίηση του EXPO profile από το BIOS.

To άλλο είναι Trident Z5 "σκέτο" και έχει XMP, οπότε είναι τυπικά ασύμβατο με AM5, γιατί δεν μπορείς με 1 επιλογή στο BIOS να τρέξεις τις αναγραφόμενες ταχύτητες. Χειροκίνητα όμως, θα "παίξουν", εφόσον συμφωνήσει και ο IMC του 7800x3D (πράγμα πιθανό, αλλά όχι 100% σίγουρο σε 1:1 mode). Στην χειρότερη να παίξεις στα 6200 1:1, που εκτός τραγικού απροόπτου, μπορείς να το κάνεις και με το 6000 κιτ.

• Like 1
  • Απαντ. 76
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ολο κολπο με τις ram ειναι το τι die τσιπακια φορανε(micron/hynix/samsung), το θεμα ειναι οτι δεν αναγραφετε αυτο πουθενα.Πρακτικα υπαρχει περιπτωση -παρολο που θεωρητικα ειναι "binned"- να σου παιξει το φθηνο κιτακι σε ταχυτητες του ακριβου με ιδια cas εαν μιλαμε για ιδιο die(π.χ hynix a με hynix a).

Τωρα εαν ολα αυτα σε ζαλιζουν και δεν θελεις να *μπλεκεις με bios/memory tweaking δωσε κατι παραπανω και παρε καποιο kit με expo.

*Εαν ολα πανε καλα μπορει να ειναι 5λεπτο, εαν μπερδεψει και ψαχνεις το max μπορεις να φας και μερες..

4 hours ago, Chaos3X said:

Καλημέρα παίδες και πάλι, έχω κατασταλάξει στα παρακάτω, μένουν οι μνήμες.

CPU: AMD 7800X3D 

M/B: Asus TUF Gaming X670E-Plus WIFI

GPU: Nvidia 4080 MSI Supreme-X

RAM: G.Skill Trident Z5 RGB 32GB DDR5 (2x16GB) 6400

https://www.skroutz.gr/s/33641272/G-Skill-Trident-Z5-RGB-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6400-gia-Desktop-F5-6400J3239G16GX2-TZ5RK.html

Στο Site του κατασκευαστή, της μητρικής, αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει τις 6400 αλλά μέχρι 6000 και 7800. 

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x670e-plus/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=TUF-GAMING-X670E-PLUS

Να πάρω τις ίδιες, σε 6000 ταχύτητα ή θα δουλέψει και στις 6400?

π.χ. https://www.skroutz.gr/s/38503320/G-Skill-Trident-Z5-Neo-RGB-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR.html#specs

Το ολο κολπο με τις ram ειναι το τι die τσιπακια φορανε(micron/hynix/samsung), το θεμα ειναι οτι δεν αναγραφετε αυτο πουθενα.Πρακτικα υπαρχει περιπτωση -παρολο που θεωρητικα ειναι "binned"- να σου παιξει το φθηνο κιτακι σε ταχυτητες του ακριβου με ιδια cas εαν μιλαμε για ιδιο die(π.χ hynix a με hynix a).

Τωρα εαν ολα αυτα σε ζαλιζουν και δεν θελεις να *μπλεκεις με bios/memory tweaking δωσε κατι παραπανω και παρε καποιο kit με expo.

*Εαν ολα πανε καλα μπορει να ειναι 5λεπτο, εαν μπερδεψει και ψαχνεις το max μπορεις να φας και μερες..

Y.Γ Καλοριζικο το build.Για να δουμε εαν θα μας κατσουν καλα οι asus x670e(εγω εχω την prime κατα 99% ιδιες)..?

Y.Γ2 Ψυκτρα cpu δεν βλεπω, εχεις ηδη?

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, @topos είπε

Y.Γ Καλοριζικο το build.Για να δουμε εαν θα μας κατσουν καλα οι asus x670e(εγω εχω την prime κατα 99% ιδιες)..?

Y.Γ2 Ψυκτρα cpu δεν βλεπω, εχεις ηδη?

Expo, όπως;

Καλορίζικο και σε σένα φίλε!

Έχω ναι, την Corsair H115i Pro RGB 240

Επεξ/σία από Chaos3X
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 minutes ago, Chaos3X said:

Expo, όπως;

Υπαρχουν 2 "τεχνολογιες" για αυτοματο ram o/c

Οι πλεινοτητα των ram αναγραφουν αυτες τις ταχυτητες, εαν δεν την ενεργοποιησεις στο bios(ειναι ενα κλικ διαδικασια) θα τρεξουν default jedec spec(πιθανοτατα 4800).

H συμβατη με την intel ειναι η XMP

Η συμβατη με την AMD ειναι η EXPO

Υπεραπλουστευμενα πρακτικα ειναι  "ενα σετ ρυθμισεων" εσωτερικα στην ram που μολις την ενεργοποιησεις την διαβαζει το bios και αλλαζει ολες τις ρυθμισεις αυτοματα(συχνοτητα/cas/volt), ολα αυτα μπορει να ειναι και 50+ πεδια(καποια εχουν αρκετο impact σε αποδοση,καποια μικρο).

Μπορει να παιξει το XMP βεβαια σε amd μηχανημα(και το αναποδο προφανως) αλλα δεν ειναι σιγουρο.

Οποτε εαν παρεις κιτ με xmp και δεν σου παιξει θα πρεπει να ψαξεις online για ρυθμισεις που εχουν παιξει σε amd και να τις περασεις χειροκινητα.

Πιθανοτα ετσι να παιξουν, ομως και παλι υπαρχει πιθανοτατα να εχεις θεματα γιατι καθε cpu/ραμ κιτ/μητρικη ειναι διαφορετικα.

Οποτε με ψαξιμο πας και αλλαζεις χειροκινητα τα πεδια και τεσταρεις(το τελευταιο αναλογος και ποσο ψυχαναγκαστικος εισαι μπορει να παρει ποοοολυ χρονο)

Συνηθως τα κιτ πιστοποιημενα με EXPO ειναι λιγοτερα και ποιο ακριβα(εγω πηρα με xmp γιατι ειδικα σε dimm 2x48gb υπηρχε τεραστια οικονομικη διαφορα με EXPO σε οτιδηποτε πανω απο 5600 cl 40-πολυ αργες και απο οτι διαβασα μαλλον ηταν και micron- οποτε πηγα σε 6000 cl32 -λογικα με hynix- αλλα μεχρι να παραλαβω cpu δεν ξερω πως θα παει. 

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Chaos3X είπε

Το xmp profile τα ξέρω και τα δουλεύω χρόνια. 

Η ερώτηση είναι, στα expo, που το βλέπεις ότι είναι compatible?

Το αναγράφει το κιτ έαν είναι με EXPO αντί για XMP profile.  Ότι έκανες με το XMP, κάνεις και με το EXPO σε σύστημα AMD, δεν είναι κάτι διαφορετικό.

Γενικότερα, επειδή σε βλέπω να παιδεύεσαι χωρίς ιδιαίτερο λόγο, πάρε ένα 6000c30 EXPO kit. Θα μπεις μια φορά στο BIOS για ενεργοποίηση κ πάπαλα. Και το 6000/30 είναι η χρυσή τομή σε επιδόσεις/κόστος/συμβατότητα.

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει διαφορά; Ναι, μετρήσιμη, σε κάποια μετροπρογράμματα (benchmarks), ίσως και σε κάποιο πολύ εξειδικευμένο λογισμικό. Τεράστια σίγουρα όχι.

Διαφορά σε 4K gaming δεν παίζει να δεις πάντως.

• Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλημέρα φίλοι και πάλι και χρόνια πολλά και καλά! 

Έχω άλλη μία ερώτηση, αγόρασα για τα παιχνίδια έναν Samsung 990 Pro 2Tb. Θέλω να πάρω για τα windows και τα λοιπά προγράμματα έναν δίσκο 1Tb. 

Βρίσκω τον Samsung 990 Pro Bulk, χωρίς παραστατικά αγοράς στα 70€. 

https://www.skroutz.gr/s/39358901/Samsung-990-PRO-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-MZ-V9P1T0BW.html

Και μετά σκέφτομαι να πάω σε PCI-E 5, και είμαι ανάμεσα σε αυτούς: 

Corsair MP700 1Tb. (Τον βρήσκω στα 155€)

https://www.skroutz.gr/s/43909296/Corsair-MP700-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-5-0-CSSD-F1000GBMP700R2.html

Corsair MP700 Pro 1Tb. 

https://www.skroutz.gr/s/48447889/Corsair-MP700-PRO-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-5-0-CSSD-F1000GBMP700PNH.html

Crucial T700.

https://www.skroutz.gr/s/42737707/Crucial-T700-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-5-0-CT1000T700SSD3.html

Gigabyte Aorus 12000.

https://www.skroutz.gr/s/46772815/Gigabyte-AORUS-Gen5-12000-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-5-0-AG512K1TB.html

Θεωρείτε ότι δεν αξίζουν τα παραπάνω χρήματα ή αξίζει η επιλογή της καινούριας τεχνολογίας, εφόσον το υποστηρίζει η μητρική;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε Chaos3X οι SSD PCIe 5.0 προφανώς και έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τελευταία παρά τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν. Όσον αφορά τους SSD PCIe 4.0, ο 990 Pro της Samsung ήταν κυρίαρχος, έως ότου εμφανίστηκε ο πρώτος Corsair SSD PCIe 5.0 και αυτοί που αναφέρεις. Όλοι οι SSD PCIe 5.0 και αυτοί της Corsair επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής και συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους ταχύτερους SSD που μπορεί κάποιος να αγοράσει σήμερα. Όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ζεσταίνονται πραγματικά. Είναι καλοί λοιπόν αλλά προσωπικά θεωρώ, ότι εάν δεν ασχολείται κάποιος με εργασίες στον υπολογιστή που απαιτούν τέτοιες ταχύτητες, δε χρειάζεται πραγματικά αυτόν τον SSD (και πρακτικά πολύ δύσκολα θα καταλάβει κάποιος ή θα δει τις όποιες διαφορές σε έναν υπολογιστή με μια κανονική χρήση).

Συνοπτικά θα έλεγα τα εξής:

Κάποιος παίρνει έναν SSD PCIe 5.0

• Όταν εξασφαλίζει την επαρκή ψύξη του
  • Πραγματικά χρειάζεται τις υψηλές ταχύτητες (π.χ. Video editing)

Κάποιος δε χρειάζεται έναν SSD PCIe 5.0:

• Εάν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για μια κανονική χρήση π.χ. για παιχνίδια (ένας γρήγορος PCIe 4.0 SSD όπως της Samsung ή άλλων κατασκευαστών με ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής γύρω στα 7000 MB/s είναι μια χαρά)
  • Όταν δεν υπάρχει επαρκή ψύξη (συμπεριλαμβανομένου του case)
  • Όταν θέλει το κόστος να παραμείνει χαμηλό.

Αυτό δε σημαίνει για να είμαι ξεκάθαρος ότι οι SSD PCIe 5.0 δεν κάνουν, αλλά το vfm είναι ένας κανόνας που τον ακολουθώ σε κάθε επιλογή μου (προσωπική μου άποψη) και αυτό προτείνω.

Επεξ/σία από JPaxilleas
  • Like 4
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Chaos3X είπε

Θεωρείτε ότι δεν αξίζουν τα παραπάνω χρήματα ή αξίζει η επιλογή της καινούριας τεχνολογίας, εφόσον το υποστηρίζει η μητρική;

δεν αξίζει

• Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Γεια σας και πάλι φίλοι μου, καλή χρονιά με υγεία. 

Θα χρειαστώ πάλι τα φώτα σας.

Θέλω να επιλέξω το τροφοδοτικό στο προ αναφερθέν σύστημα και είμαι ανάμεσα σε αυτά τα τρία. 

Be Quiet! Straight Power 12 1000W (Platinum)

https://www.skroutz.gr/s/43579681/Be-Quiet-Straight-Power-12-1000W-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Modular-80-Plus-Platinum.html

Seasonic Vertex GX 1000W (Gold)

https://www.skroutz.gr/s/40761962/Seasonic-Vertex-GX-1000W-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Modular-80-Plus-Gold.html

Seasonic Focus GX 1000W (Gold)

https://www.skroutz.gr/s/45283668/Seasonic-FOCUS-GX-ATX-3-0-1000W-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Modular-80-Plus-Gold.html

Το Be Quiet είναι Platinum, ενώ τα άλλα δύο Gold.

Τα δύο Seasonic  διαφέρουν στο μήκος και στο στο σύστημα ψύξης, ακόμα το ψάχνω. Επίσης μου φαίνονται πιο ποιοτικά σαν εταιρία και σαν κατασκευή. 

Αναμένω και πάλι τις απόψεις σας. 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Στις 24/12/2023 στις 12:47 ΜΜ, JPaxilleas είπε

Φίλε Chaos3X οι SSD PCIe 5.0 προφανώς και έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τελευταία παρά τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν. Όσον αφορά τους SSD PCIe 4.0, ο 990 Pro της Samsung ήταν κυρίαρχος, έως ότου εμφανίστηκε ο πρώτος Corsair SSD PCIe 5.0 και αυτοί που αναφέρεις. Όλοι οι SSD PCIe 5.0 και αυτοί της Corsair επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής και συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους ταχύτερους SSD που μπορεί κάποιος να αγοράσει σήμερα. Όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ζεσταίνονται πραγματικά. Είναι καλοί λοιπόν αλλά προσωπικά θεωρώ, ότι εάν δεν ασχολείται κάποιος με εργασίες στον υπολογιστή που απαιτούν τέτοιες ταχύτητες, δε χρειάζεται πραγματικά αυτόν τον SSD (και πρακτικά πολύ δύσκολα θα καταλάβει κάποιος ή θα δει τις όποιες διαφορές σε έναν υπολογιστή με μια κανονική χρήση).

Συνοπτικά θα έλεγα τα εξής:

Κάποιος παίρνει έναν SSD PCIe 5.0

• Όταν εξασφαλίζει την επαρκή ψύξη του
  • Πραγματικά χρειάζεται τις υψηλές ταχύτητες (π.χ. Video editing)

Κάποιος δε χρειάζεται έναν SSD PCIe 5.0:

• Εάν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για μια κανονική χρήση π.χ. για παιχνίδια (ένας γρήγορος PCIe 4.0 SSD όπως της Samsung ή άλλων κατασκευαστών με ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής γύρω στα 7000 MB/s είναι μια χαρά)
  • Όταν δεν υπάρχει επαρκή ψύξη (συμπεριλαμβανομένου του case)
  • Όταν θέλει το κόστος να παραμείνει χαμηλό.

Αυτό δε σημαίνει για να είμαι ξεκάθαρος ότι οι SSD PCIe 5.0 δεν κάνουν, αλλά το vfm είναι ένας κανόνας που τον ακολουθώ σε κάθε επιλογή μου (προσωπική μου άποψη) και αυτό προτείνω.

Στις 24/12/2023 στις 1:35 ΜΜ, fotaras76 είπε

δεν αξίζει

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου, ιδιαίτερα για την ανάλυση σου, κι εγώ θεωρώ πως ακόμα δεν αξίζει αυτό το βήμα. 

Δημοσ.

Δε χρειάζεσαι πρακτικα Platinum αλλά σαφώς υπάρχει μια μικρή υπεροχή έναντι των Gold (που εξαρτάται βέβαια και διαφοροποιείται ανάλογα με τον κατασκευαστή).

Θα σου πρότεινα ή το Corsair RMe Series RM1000e 1000W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Full Modular 80 Plus Gold (εδώ) ή το Be Quiet Pure Power 12 M 1000W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Full Modular 80 Plus Gold (εδώ) και τα δυο ATX v3.0 και PCIe 5.0 συμβατά)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...