Luciddream Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Λογικά απο επόμενη βδομάδα θα πάω στο σπίτι που θα μου έχει σαν δωρεαν παραχώρηση ο πατέρας μου, ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με λογαριασμούς κτλπ? Ρωτάω γιατί η επόμενη φορολογική δήλωση γίνεται το επόμενο καλοκαίρι και λογικά μέχρι τότε θα έχει γραφτεί στο όνομα μου το σπίτι οπότε και δεν θα δηλωθεί η παραχώρηση υποθέτω. Η ερώτηση είναι αν θα μπορώ να κάνω ότι θέλω χωρίς να μπλέκω τον ιδιοκτήτη μέχρι τότε. Δηλαδή να έχω λογαριασμούς σε Τηλεφωνία, ΔΕΗ, κοινόχρηστα, να φέρνω μαστόρια, κλειδαρά κτλπ. Η οτιδήποτε που μπορεί να μου διαφεύγει σχετικά με το θέμα και κάποιος το έχει ήδη περάσει. Από Google δεν βρήκα κάτι χρήσιμο.
fredd0 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) μπορεις (βασικα νομιζω οτι ειναι πλεον υποχρεωτικο) να κανει ο πατερας σου κανονικο ενικοιαστηριο ως δωρεαν παραχωρηση (μηδενικο ενοικιο δηλαδη) στο taxis, να το αποδεχτεις εσυ και με αυτο να παρεις τους λογαριασμους στο ονομα σου. Στην επομενη δηλωση πρεπει να το δηλωσει και στο ε2 Επεξ/σία 9 Νοεμβρίου 2023 από fredd0 1
yiankap Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Έτσι ακριβώς είναι. Αυτό γίνεται και στη δικιά μου περίπτωση όπου μένω σε σπίτι με παραχώρηση. Θέλει ενοικιαστήριο κλπ όπως τα είπε ο fredd0. Επεξ/σία 9 Νοεμβρίου 2023 από yiankap 1
Luciddream Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 minutes ago, yiankap said: Έτσι ακριβώς είναι. Αυτό γίνεται και στη δικιά μου περίπτωση όπου μένω σε σπίτι με παραχώρηση. Θέλει ενοικιαστήριο κλπ όπως τα είπε ο fredd0. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να βρω τίποτα στο ιντερνετ για αυτό το θέμα. Παντού γράφει ότι μέχρι τα 200 τ.μ εξαιρείται η υποχρέωση για ηλεκτρονική δήλωση. Βέβαια ίσως δεν έχει κάποιο αρνητικό αν γίνει. Επεξ/σία 9 Νοεμβρίου 2023 από Luciddream 2
andreaspA Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Δεν χρειαζεται να γινει ενοικιαστηριο. Σωστα! Χρειαζεται η δωρεαν παραχωρηση. Εγω αναφέρθηκα σε φιλοξενία. Επεξ/σία 10 Νοεμβρίου 2023 από andreaspA
Haldol Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Γίνεται ηλεκτρονική δήλωση στο GSIS ακριβώς όπως όταν ο χώρος νοικιάζεται. Υπάρχει πεδίο που "τικάρεται" η δωρεάν παραχώρηση, ενώ συνήθως επειδή απαιτείται να μπει και αντίτιμο, μπαίνει 0,01€ ή 1€. Οτιδήποτε άλλο ισχύει στις "κανονικές" μισθώσεις, ισχύει και στη δωρεάν παραχώρηση, π.χ. θέλει και έγκυρο ΥΔΕ (πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου). 2
BROKOLOS Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Φίλε μου ο '' ιδιοκτήτης '' είναι ο πατέρας σου φέρε και κάνε ότι θες πιστεύω ότι θα τα βρείτε Στην αρχή νόμιζα ότι την δωρεάν παραχώρηση στην έκανε για να παίρνεις ΚΕΑ 1
Luciddream Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 1 hour ago, BROKOLOS said: Φίλε μου ο '' ιδιοκτήτης '' είναι ο πατέρας σου φέρε και κάνε ότι θες πιστεύω ότι θα τα βρείτε Στην αρχή νόμιζα ότι την δωρεάν παραχώρηση στην έκανε για να παίρνεις ΚΕΑ Ναι δεν έχουμε θέμα απλά δεν θέλω να τον ενοχλώ όλη την ώρα για πράγματα και να χάνω και χρόνο για αυτό και επίσης το σπίτι είναι σε απόσταση 10 λεπτών με αμάξι δεν είναι δίπλα. Θα πάρω και τηλ καμια ΔΕΗ απο σήμερα να δω τι θα μου πουν. 1 hour ago, Haldol said: Γίνεται ηλεκτρονική δήλωση στο GSIS ακριβώς όπως όταν ο χώρος νοικιάζεται. Υπάρχει πεδίο που "τικάρεται" η δωρεάν παραχώρηση, ενώ συνήθως επειδή απαιτείται να μπει και αντίτιμο, μπαίνει 0,01€ ή 1€. Οτιδήποτε άλλο ισχύει στις "κανονικές" μισθώσεις, ισχύει και στη δωρεάν παραχώρηση, π.χ. θέλει και έγκυρο ΥΔΕ (πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου). Ισχύει ότι μπορεί να γίνει αλλά δεν είναι υποχρεωτικό από ότι κατάλαβα για μικρά σπίτια. Θα το ψάξω και άλλο αν βρω κάτι πιο επίσημο θα το γράψω εδώ.
Haldol Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 33 minutes ago, Luciddream said: Ισχύει ότι μπορεί να γίνει αλλά δεν είναι υποχρεωτικό από ότι κατάλαβα για μικρά σπίτια. Θα το ψάξω και άλλο αν βρω κάτι πιο επίσημο θα το γράψω εδώ. Ακόμα και αν όπως λες δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει, εσύ θέλεις να γίνει. Η δήλωση της δωρεάν παραχώρησης από το GSIS χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό ότι μένεις εκεί. Για να πάρεις τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας, κ.λπ, θα σου ζητηθεί αποδεικτικό κατοικίας.
Joshua21 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 15 hours ago, Luciddream said: Παρόλα αυτά δεν μπορώ να βρω τίποτα στο ιντερνετ για αυτό το θέμα. Παντού γράφει ότι μέχρι τα 200 τ.μ εξαιρείται η υποχρέωση για ηλεκτρονική δήλωση. Βέβαια ίσως δεν έχει κάποιο αρνητικό αν γίνει. Μην μπερδεύεσαι, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Η μίσθωση και δωρεάν παραχώρηση είναι έννοιες αντιφατικές, στην μία περίπτωση πληρώνεις και στην άλλη όχι, αν ισχύει το ένα από τα δύο δεν είναι δυνατόν να ισχύει και το άλλο. Αν κάποιος τα έχει δηλώσει και τα δύο ταυτόχρονα, δεν σημαίνει ότι ορθώς έχει πράξει. Τώρα στην περίπτωση σου ο πατέρας σου θα δηλώσει άμεσα στο Ε2 του την δωρεάν παραχώρηση της κατοικίας προς εσένα, θα το εκτυπώσει, και εσύ με τη σειρά σου με το δικό του Ε2 στο χέρι θα μπορέσεις να πάρεις το ρεύμα ή και ότι άλλο στο όνομα σου. Παλιότερα γινόταν και με μια ΥΔ αυτού που έκανε τη δωρεάν παραχώρησης αλλά τώρα πλέον δεν την δέχονται, ζητάνε υποχρεωτικά κάποιο έγγραφο από το taxis. Παραθέτω και την επίσημη απάντηση της ΑΑΔΕ για το θέμα: Ε Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα; Α Αυτός που το παραχωρεί, το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση. Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία) και συμπληρώνει υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του παραχωρητή. Γενικά η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας https://www.aade.gr/sites/default/files/2022-05/FAQs_E1_3-5-22.pdf Επεξ/σία 10 Νοεμβρίου 2023 από Joshua21 2
Luciddream Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2023 Έκανα Cosmote συμβόλαιο σήμερα, αν και το περίμενα, δεν μου ζητήσαν τίποτα. Την ΔΕΗ φοβάμαι περισσότερο 😛 πάμε και βλέπουμε.
Luciddream Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Και η ΔΕΗ κομπλέ χωρίς Ε2 και χωρίς δήλωση στο taxisnet. Κάτι μου είπε η υπάλληλος σε μια φάση ότι δεν επιτρέπεται να ζητάνε στοιχεία της σχέσης λόγω προσωπικών δεδομένων αλλά δεν το σκάλισα παραπάνω, σε 20 λεπτά είχα ξεμπερδέψει. edit: Μάλλον αναφέρεται σε αυτό εδώ: Spoiler Δεδομένα σχέσης με ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση ή άλλη εγκατάσταση/εξοπλισμό στα οποία παρέχεται ενέργεια ή υπηρεσίες: ιδιοκτήτης, ενοικιαστής, χρήστης κ.λπ Επεξ/σία 13 Νοεμβρίου 2023 από Luciddream
Joshua21 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 52 minutes ago, Luciddream said: Και η ΔΕΗ κομπλέ χωρίς Ε2 και χωρίς δήλωση στο taxisnet. Κάτι μου είπε η υπάλληλος σε μια φάση ότι δεν επιτρέπεται να ζητάνε στοιχεία της σχέσης λόγω προσωπικών δεδομένων αλλά δεν το σκάλισα παραπάνω, σε 20 λεπτά είχα ξεμπερδέψει. edit: Μάλλον αναφέρεται σε αυτό εδώ: Hide contents Δεδομένα σχέσης με ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση ή άλλη εγκατάσταση/εξοπλισμό στα οποία παρέχεται ενέργεια ή υπηρεσίες: ιδιοκτήτης, ενοικιαστής, χρήστης κ.λπ Βασικά αυτό που δείχνεις λέει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σου είπε η υπάλληλος, πως η ΔΕΗ συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα σχέσης με ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση.
Luciddream Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 2 minutes ago, Joshua21 said: Βασικά αυτό που δείχνεις λέει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σου είπε η υπάλληλος, πως η ΔΕΗ συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα σχέσης με ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση. Ναι αν της τα δώσεις. Εμένα μου ζήτησε μόνο την 1η σελίδα απο το Ε9 για να επιβεβαιώσει το ΑΦΜ, την δεύτερη με το σπίτι δεν μου τη ζήτησε. Παρόλα αυτά της τα έδωσα μαζί αλλά νομίζω μόνο την 1η έβγαλε. Και μου το ζήτησε στο τέλος αφου τα είχα υπογράψει όλα οπότε μάλλον τυπικά το έκανε.
Joshua21 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 9 minutes ago, Luciddream said: Ναι αν της τα δώσεις. Εμένα μου ζήτησε μόνο την 1η σελίδα απο το Ε9 για να επιβεβαιώσει το ΑΦΜ, την δεύτερη με το σπίτι δεν μου τη ζήτησε. Παρόλα αυτά της τα έδωσα μαζί αλλά νομίζω μόνο την 1η έβγαλε. Και μου το ζήτησε στο τέλος αφου τα είχα υπογράψει όλα οπότε μάλλον τυπικά το έκανε. Σε παρόμοια περίπτωση πέρσι (έκανα αλλαγή ονόματος σε δικό μου ακίνητο) αυτό που έκανε η υπάλληλος ήταν να εντοπίσει τον αριθμό παροχής στο αντίστοιχο πεδίο του Ε9, να τσεκάρει αν είναι ίδιος με αυτόν στο λογαριασμό που της έδωσα, και τέλος να τον υπογραμμίσει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα