TasosMG Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Καλησπέρα, Σε περίπτωση πώλησης κινητού αγορασμένο με τιμολόγιο (πχ όσοι αγοράζουν με 39α), πώς μερικοί πουλάνε το κινητό μετά σε φίλο/συγγενή/άγνωστο χωρίς απόδειξη; Το κινητό έτσι μένει στην επιχείρηση ως πάγιο, και εκτός του ότι ο νόμος ορίζει ότι η επιχείρηση δικαιούται όσα κινητά όσο το προσωπικό της, τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία και ζητήσει να προσκομίσει/δει το κινητό; Νομίζω είναι προτιμότερο να δηλώνεται η πώληση, για το καλό της επιχείρησης. Τι ισχύει;
SagoniasSlutRos Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 3 λεπτά πριν, TasosGoudas είπε Το κινητό έτσι μένει στην επιχείρηση ως πάγιο, και εκτός του ότι ο νόμος ορίζει ότι η επιχείρηση δικαιούται όσα κινητά όσο το προσωπικό της, τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία και ζητήσει να προσκομίσει/δει το κινητό; Αμα χαλασει, σπασει, στο κλεψουν, το χασεις;
SabotazNic Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Όλα αυτά σε έναν κόσμο που γίνονται όντως έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις. Όχι ότι δεν γίνεται (όπως πχ κάποιος έγραψε στο τοπικ της προσφοράς του macbook), αλλά πρέπει να είσαι πραγματικά άτυχος. Όσο μια επιχείρηση δεν το παρακάνει ή δεν έχει πολλές τέτοιες (νόμιμες) συναλλαγές τότε παίζει να μην τον ψάξουν ποτέ. Συνήθως αν γίνει έλεγχος, στα βασικά (τιμολόγια, αποδείξεις, ταμειακές κτλ) 1 λεπτό πριν, SagoniasSlutRos είπε Αμα χαλασει, σπασει, στο κλεψουν, το χασεις; Θεωρητικά, το έχεις και πάλι για 5 χρόνια αν σπάσει (νομίζω). Για θέματα εγγύησης, κόβεις τιμολόγιο επιστροφής ή πως λέγεται, ενώ για κλοπή πρέπει να έχεις από την αστυνομία ίσως χαρτί
TasosMG Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 3 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε Αμα χαλασει, σπασει, στο κλεψουν, το χασεις; Το δηλώνεις ως ζημιά. 27 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Όλα αυτά σε έναν κόσμο που γίνονται όντως έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις. Όχι ότι δεν γίνεται (όπως πχ κάποιος έγραψε στο τοπικ της προσφοράς του macbook), αλλά πρέπει να είσαι πραγματικά άτυχος. Όσο μια επιχείρηση δεν το παρακάνει ή δεν έχει πολλές τέτοιες (νόμιμες) συναλλαγές τότε παίζει να μην τον ψάξουν ποτέ. Συνήθως αν γίνει έλεγχος, στα βασικά (τιμολόγια, αποδείξεις, ταμειακές κτλ) Θεωρητικά, το έχεις και πάλι για 5 χρόνια αν σπάσει (νομίζω). Για θέματα εγγύησης, κόβεις τιμολόγιο επιστροφής ή πως λέγεται, ενώ για κλοπή πρέπει να έχεις από την αστυνομία ίσως χαρτί Συμφωνώ, αλλά μιλάμε για το τυπικό της υπόθεσης.
fredd0 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, SagoniasSlutRos είπε Αμα χαλασει, σπασει, στο κλεψουν, το χασεις; πληρωνεις το ΦΠΑ που αντιστοιχει στο υπολοιπο μεχρι την 5ετια (πχ αν το χασεις.σπασεις κλπ στον ενα χρονο πληρωνεις τα 4/5 του φπα) και το διαγραφεις. 1 ώρα πριν, TasosMG είπε Καλησπέρα, Σε περίπτωση πώλησης κινητού αγορασμένο με τιμολόγιο (πχ όσοι αγοράζουν με 39α), πώς μερικοί πουλάνε το κινητό μετά σε φίλο/συγγενή/άγνωστο χωρίς απόδειξη; Το κινητό έτσι μένει στην επιχείρηση ως πάγιο, και εκτός του ότι ο νόμος ορίζει ότι η επιχείρηση δικαιούται όσα κινητά όσο το προσωπικό της, τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία και ζητήσει να προσκομίσει/δει το κινητό; Νομίζω είναι προτιμότερο να δηλώνεται η πώληση, για το καλό της επιχείρησης. Τι ισχύει; το νομιμο ειναι να δηλωσεις την πωληση και να πληρωσεις τον ΦΠΑ αν γινει ελεγχος και σε πιασουν πληρωνεις φπα+προστιμο
TasosMG Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 24 λεπτά πριν, fredd0 είπε πληρωνεις το ΦΠΑ που αντιστοιχει στο υπολοιπο μεχρι την 5ετια (πχ αν το χασεις.σπασεις κλπ στον ενα χρονο πληρωνεις τα 4/5 του φπα) και το διαγραφεις. το νομιμο ειναι να δηλωσεις την πωληση και να πληρωσεις τον ΦΠΑ αν γινει ελεγχος και σε πιασουν πληρωνεις φπα+προστιμο Ναι το γνωρίζω, για αυτό και γράφω ότι είναι προτιμότερο να γίνεται η πώληση νόμιμα.
james01gr Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 ρώτα τον λογιστή πότε κάνει απόσβεση. μόλις γίνει η απόσβεση, μπορείς να το ''αποσύρεις''. εάν το πουλήσεις, οφείλεις να κόψεις τιμολόγιο (θα σε καθοδηγήσει ο λογιστής). εάν δεν το έχεις αποσβέσει, σε περίπτωση ελέγχου είσαι υπόλογος εάν σου ζητηθεί και δεν το δείξεις. αξίες παγίων έως 1000 ευρώ, μπορούν να αποσβεστούν στην ίδια χρήση εάν η εταιρεία δεν έχει θέμα ζημιών. αυτό σημαίνει πως πάγια που έχουν αποσβεστεί μπορούν να αποσυρθούν από την εταιρεία γιατί μπορεί να δηλώσεις πχ καταστροφή. κανονικά όμως εάν το πουλήσεις σε ιδιώτη, στην αξία που θα το πουλήσεις θα πρέπει να προσθέσεις και φπα. ανεξάρτητα εάν το αγόρασες χωρίς ΦΠΑ. 1 ώρα πριν, fredd0 είπε πληρωνεις το ΦΠΑ που αντιστοιχει στο υπολοιπο μεχρι την 5ετια (πχ αν το χασεις.σπασεις κλπ στον ενα χρονο πληρωνεις τα 4/5 του φπα) και το διαγραφεις. γιατί πενταετία; εάν έχει αποσβεστεί νωρίτερα η αξία του παγίου, θεωρητικά έχει κλείσει τον κύκλο του στην εταιρεία...
CyberCr33p Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 24 minutes ago, james01gr said: γιατί πενταετία; εάν έχει αποσβεστεί νωρίτερα η αξία του παγίου, θεωρητικά έχει κλείσει τον κύκλο του στην εταιρεία... Εάν δεν κάνω λάθος η απόσβεση για καθαρή αξία μέχρι 1500 ευρώ μπορεί να γίνει εντός του έτους αγοράς. Για μεγαλύτερα ποσά γίνεται απόσβεση σε κάποια έτη ανάλογα με το τι αντικείμενο που αφορά. Επεξ/σία 9 Νοεμβρίου 2023 από CyberCr33p
fredd0 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Εγω (ως ΑΕ) ξερω οτι αυτα (κινητα, ΗΥ κλπ) εχουν συντελεστη αποσβεσης 20% (δηλαδη 5 χρονια) ... τωρα αν ισχυει κατι αλλο στους ΕΕ δε ξερω
theopan Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Πάγια αξίας έως 1200€ δύναται -κι αυτό συμβαίνει πάντα- να αποσβένονται στην ίδια χρήση με αυτή της αγοράς τους. Ακόμα και χωρίς αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα θέμα. "Έσπασε", "μου το έκλεψαν", "μου έπεσε στη θάλασσα". Διαγράφεις και άμεσα το πάγιο (νομίζω καταργήθηκε και ο πίνακας παγίων εδώ και κάποια χρόνια) και τέλος. Έλεγχοι δε δεν υφίστανται. Ειδικά σε κάτι αυτοπασχολούμενους με έδρα το σπιτάκι τους που υποθέτω αναφέρεστε και μέσα στην ίδια "χρήση" που ούτως ή άλλως αποσβένεται τέτοιο πάγιο. Συνεπώς πρόβλημα ουδέν... Επεξ/σία 9 Νοεμβρίου 2023 από theopan
TasosMG Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, theopan είπε Πάγια αξίας έως 1200€ δύναται -κι αυτό συμβαίνει πάντα- να αποσβένονται στην ίδια χρήση με αυτή της αγοράς τους. Ακόμα και χωρίς αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα θέμα. "Έσπασε", "μου το έκλεψαν", "μου έπεσε στη θάλασσα". Διαγράφεις και άμεσα το πάγιο (νομίζω καταργήθηκε και ο πίνακας παγίων εδώ και κάποια χρόνια) και τέλος. Έλεγχοι δε δεν υφίστανται. Ειδικά σε κάτι αυτοπασχολούμενους με έδρα το σπιτάκι τους που υποθέτω αναφέρεστε και μέσα στην ίδια "χρήση" που ούτως ή άλλως αποσβένεται τέτοιο πάγιο. Συνεπώς πρόβλημα ουδέν... 1200 ή 1500; Η λίστα παγίων υπάρχει ακόμα νομίζω.
theopan Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, TasosMG είπε 1200 ή 1500; Η λίστα παγίων υπάρχει ακόμα νομίζω. 1200 ήταν τουλάχιστον την τελευταία φορά που ασχολήθηκα. Δε νομίζω ότι υπάρχει πια μητρώο παγίων. Ο λογιστής μου τουλάχιστον δε μου δίνει εκτυπωμένο κάτι τέτοιο (ηλεκτρονική τήρηση βιβλίου εσ-εξ). Επεξ/σία 10 Νοεμβρίου 2023 από theopan
james01gr Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Στις 10/11/2023 στις 11:31 ΠΜ, theopan είπε 1200 ήταν τουλάχιστον την τελευταία φορά που ασχολήθηκα. Δε νομίζω ότι υπάρχει πια μητρώο παγίων. Ο λογιστής μου τουλάχιστον δε μου δίνει εκτυπωμένο κάτι τέτοιο (ηλεκτρονική τήρηση βιβλίου εσ-εξ). τον έχεις ρωτήσει να στο δώσει; έχεις κάποιο πάγιο πάνω από 1200; γιατί εάν δεν έχεις, θα στα κλείνει στον χρόνο να τελειώνει και αυτός και εσύ. και πρέπει να υπάρχει γιατί κάποια στιγμή που άλλαξα λογιστή, ο νέος μου ζήτησε λίστα με πάγια. τα οποία και δεν είχα γιατί όλα είχαν αποσβεστεί...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα