Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, andysaurus είπε

Για το ανοιχτή ή κλειστή, η ερώτηση μου πάει για την πλάκα που είναι πάνω από την φωτιά. 

Ουσιαστικά έχει μια υποδοχή για να βάζω και να βγάζω αυτή την πλάκα όποτε θέλω. Ουσιαστικά σαν να εμποδίζει τον καυτό αέρα να πάει από πάνω όταν την έχω τοποθετημένη το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει. Οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν (!) για να με βοηθήσουν.

17 ώρες πριν, korakios είπε

πρέπει να υπάρχει για να εγκλωβίζει τη ζέστη

λογικά αφήνει κενό και δεν κλείνει όλη την έξοδο

• Απαντ. 103
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, andysaurus είπε

Για το ανοιχτή ή κλειστή, η ερώτηση μου πάει για την πλάκα που είναι πάνω από την φωτιά. 

Ουσιαστικά έχει μια υποδοχή για να βάζω και να βγάζω αυτή την πλάκα όποτε θέλω. Ουσιαστικά σαν να εμποδίζει τον καυτό αέρα να πάει από πάνω όταν την έχω τοποθετημένη το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει. Οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν (!) για να με βοηθήσουν.

Αυτή η πλάκα καθυστερεί την φλόγα/καυτά αέρια να ανέβουν προς τα πάνω στην καμινάδα, οπότε και αυξάνει ο χρόνος που αυτά ανταλλάζουν ενέργεια με την εστία (η οποία και ζεσταίνεται περισσότερο, οπότε θερμαίνει τον αέρα που βρίσκεται γύρω της μέσα στη φούσκα, αυτός ανεβαίνει πάνω, βγαίνει από τις πάνω περσίδες και το μικρό κενό που δημιουργείται εξαναγκάζει αέρα από τις κάτω περσίδες να μπουν μέσα και γύρω από την εστία και να συνεχίσει ο κύκλος).

Θα έπρεπε να υπάρχει και μια είσοδος αέρα απέξω που να φέρνει φρέσκο αέρα κάτω από την εστία. Σε καλά στεγανά σπίτια δημιουργεί μικρό κενό εντός του σπιτιού (από τα ξύλα που καταναλώνουν αέρα στην καύση) και άρα αν ανοίξεις την πόρτα για να βάλεις ξύλα και η καμινάδα δεν έχει καλό ελκυσμό, θα σου φέρει μέσα καπνό.

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ.

Σήμερα αφαίρεσα αυτή την πλάκα "κόφτρα" , θυσιάζοντας την απόδοση του τζακιού ,αλλά νομίζω σχεδόν έλυσα το πρόβλημα που είχα.

Όταν άνοιγα την εστία να τροφοδοτήσω ξύλα , σχεδόν όλες τις φορές μου έβγαινε καπνός από αριστερά.Ειχα δοκιμάσει με  λίγο αέρα ,με τέρμα ανοιχτό αέρα,με ανοιχτό παράθυρο ,με ανοιχτό το κλαπε.Τα πάντα.Αν δεν είχε επαρκή φωτιά κάπνιζε από αριστερά,από τη μεριά του τζαμιού που δεν είχε τοίχωμα να συγκρατήσει τον καπνό

Χωρίς  την κόφτρα  ο καπνός πάει πιο εύκολα πάνω.

Καμινάδα έχω την προβλεπόμενη φ180 μέχρι το δώμα,το καπέλο το κλασικό σταθερό κινεζικο.

Το τζάκι διφατσο .fireplace.avif

https://youtu.be/T0MWC71oAnk?si=p-yAI6Mg4wY-mnNb//www.insomnia.gr/applications/core/interface/file/attachment.php?id=3386087&key=d8eacfd524ab4952755c3558d44dfd58

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, kostas_22 είπε

Σήμερα αφαίρεσα αυτή την πλάκα "κόφτρα" , θυσιάζοντας την απόδοση του τζακιού ,αλλά νομίζω σχεδόν έλυσα το πρόβλημα που είχα.

Όταν άνοιγα την εστία να τροφοδοτήσω ξύλα , σχεδόν όλες τις φορές μου έβγαινε καπνός από αριστερά.Ειχα δοκιμάσει με  λίγο αέρα ,με τέρμα ανοιχτό αέρα,με ανοιχτό παράθυρο ,με ανοιχτό το κλαπε.Τα πάντα.Αν δεν είχε επαρκή φωτιά κάπνιζε από αριστερά,από τη μεριά του τζαμιού που δεν είχε τοίχωμα να συγκρατήσει τον καπνό

Χωρίς  την κόφτρα  ο καπνός πάει πιο εύκολα πάνω.

Καμινάδα έχω την προβλεπόμενη φ180 μέχρι το δώμα,το καπέλο το κλασικό σταθερό κινεζικο.

Το τζάκι διφατσο .fireplace.avif

https://youtu.be/T0MWC71oAnk?si=p-yAI6Mg4wY-mnNb//www.insomnia.gr/applications/core/interface/file/attachment.php?id=3386087&key=d8eacfd524ab4952755c3558d44dfd58

Το πρόβλημα είναι κακός ελκυσμός με συνδυασμό έλλειψης εισαγωγής νωπου αέρα από το περιβάλλον ( δεν ξέρω αν έχεις).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/12/2023 στις 10:36 ΜΜ, andreaspA είπε

Εχω μια καινουργια οικοδομη. Εξοχικο σπιτι και βασικα καλοκαιρινο. Λεω αντι για ενεργειακο τζακι που πιανει πολυ χωρο και εχει και 4000€, να βαλω μια ενεργειακη σομπα.
Τι λέτε? 
Κοιταω αυτες

https://www.enosioe.gr/proionta/sompes/

Μου αρεσει και σαν εικονα η σομπα. Καμια μεγαλουτσικη, ψηνεις και κανενα φαι. Κανενα καστανο παντως το ψηνεις ευκολα, που σε ενεργειακο τζακι δεν ψηνεις απολυτως τιποτα.

Χτες ηρθα εξοχικο. Εχω τζάκι ανοιχτό αλλα το εχω καταργησει χρόνια.Μόνο ξύλα εκαιγε και από ζεστη τίποτε. Εχω πάρει μία ξυλόσομπα σαν αυτή με φούρνο πάνω .

Α'π την ωρα που ηρθα 9-10 μποφόρ (Αιγαιο ειμαι) κρύο πολύ.Την αναψα και τώρα είμαι με κοντομάνικο. Ψησαμε και τις μπριζόλες τα λουκάνικα στο φούρνο άλλη φάση λέμε.Μακριά από συμβατικά τζάκια. Πρωτα ειχα μία σαν αυτή που δείχνεις με το φούρνο αλλα την άλλαξα γιατί είχε πολύ μικρό χώρο καύσης και επρεπε συνέχεια να την ταίζεις.Η άλλη δεν εχει φούρνο και δεν λέει αν θες να ψήσεις κάτι. 

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, liakjim είπε

Το πρόβλημα είναι κακός ελκυσμός με συνδυασμό έλλειψης εισαγωγής νωπου αέρα από το περιβάλλον ( δεν ξέρω αν έχεις).

Η καμινάδα είναι φ180 , ξεκινάει κατακόρυφα για 1.5 μέτρο, κάνει μια γωνιά 45o για μισό μέτρο και συνεχίζει ευθεία για αλλά 5 μέτρα.

Νωπό αέρα έχω απέξω κατευθείαν στο χώρο καύσης όπως δείχνει το βίντεο Εχω δοκιμάσει με κλειστό και ανοιχτό.

επισυνάπτω κ ένα σχέδιο.

Μήπως θέλει κι άλλο σήκωμα η καμινάδα και επηρεάζεται από τη στέγη;

Screenshot_2023-12-17-07-33-58-36_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Δημοσ.
7 ώρες πριν, papoys1 είπε

Χτες ηρθα εξοχικο. Εχω τζάκι ανοιχτό αλλα το εχω καταργησει χρόνια.Μόνο ξύλα εκαιγε και από ζεστη τίποτε. Εχω πάρει μία ξυλόσομπα σαν αυτή με φούρνο πάνω .

Στα πλαινα και στην πισω μερια πως ειναι απο ζεστη? Ειμαι σε φαση που πρεπει να διαλεξω ενεργειακο τζακι ή να βάλω καμιά τέτοια σόμπα. Σκεφτομαι μην καιει πολυ στα πλαινα και στην πισω μερια. Πισω θα ειναι τοιχο, και πλαι θα ειναι τηλεοραση, ηχοσυστηματα κλπ.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, andreaspA είπε

Στα πλαινα και στην πισω μερια πως ειναι απο ζεστη? Ειμαι σε φαση που πρεπει να διαλεξω ενεργειακο τζακι ή να βάλω καμιά τέτοια σόμπα. Σκεφτομαι μην καιει πολυ στα πλαινα και στην πισω μερια. Πισω θα ειναι τοιχο, και πλαι θα ειναι τηλεοραση, ηχοσυστηματα κλπ.

Εκπέμπει περιμετρικά ζέστη γιατί στο χώρο καύσης έχει γυρω γυρω και κάτω πυρότουβλο.Διαφορετικά πως θα ζέσταινε το χώρο. Βέβαια είναι και πόσα ξύλα θα της βάζεις. Έχω δικά μου και την εχω συνέχεια φουλαρισμένη.Στο χωρο που την εχω δεν έχω κάτι περιμετρικά πολύ κοντά της. 

Για ενεργειακό τζάκι ποτέ δεν θα έδινα τόσα λεφτά, άσε που έχω τις αμφιβολίες μου για το πόσο θα μου ζεσταίνει το χώρο.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, papoys1 είπε

Εκπέμπει περιμετρικά ζέστη γιατί στο χώρο καύσης έχει γυρω γυρω και κάτω πυρότουβλο.Διαφορετικά πως θα ζέσταινε το χώρο. Βέβαια είναι και πόσα ξύλα θα της βάζεις. Έχω δικά μου και την εχω συνέχεια φουλαρισμένη.Στο χωρο που την εχω δεν έχω κάτι περιμετρικά πολύ κοντά της. 

Για ενεργειακό τζάκι ποτέ δεν θα έδινα τόσα λεφτά, άσε που έχω τις αμφιβολίες μου για το πόσο θα μου ζεσταίνει το χώρο.

Η διαφορα τιμης ειναι χαωτικη. Ειναι το 500€ με το 4000€.
Θα ζεστανει και το ενεργειακο, απλα ειναι μικρο το σπιτι που θα μπει, και σκεφτομαι οτι στο ματι θα ειναι καλυτερη η σομπα απο ολη την γκουμουτσα το ενεργειακο με την γυψοσανιδα. Ειναι και μικρες οι εστιες που χωρανε εκει στο σημειο... οποτε... εχω ερθει στην φαση της σομπας.
Σε τι αποσταση απο τον τοιχο την εχεις ? και σε τι κατασταση ειναι ο τοιχος? αν εχεις κανενα laser θερμομετρο, μπορεις να μετρησεις θερμοκρασια στον τοιχο ? 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_22 είπε

Η καμινάδα είναι φ180 , ξεκινάει κατακόρυφα για 1.5 μέτρο, κάνει μια γωνιά 45o για μισό μέτρο και συνεχίζει ευθεία για αλλά 5 μέτρα.

Νωπό αέρα έχω απέξω κατευθείαν στο χώρο καύσης όπως δείχνει το βίντεο Εχω δοκιμάσει με κλειστό και ανοιχτό.

επισυνάπτω κ ένα σχέδιο.

Όπως βλέπω το σχέδιο, Η καμινάδα σου θέλει σήκωμα.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, andreaspA είπε

Θα ζεστανει και το ενεργειακο, απλα ειναι μικρο το σπιτι που θα μπει, και σκεφτομαι οτι στο ματι θα ειναι καλυτερη η σομπα απο ολη την γκουμουτσα το ενεργειακο με την γυψοσανιδα. Ειναι και μικρες οι εστιες που χωρανε εκει στο σημειο... οποτε... εχω ερθει στην φαση της σομπας.
Σε τι αποσταση απο τον τοιχο την εχεις ? και σε τι κατασταση ειναι ο τοιχος? αν εχεις κανενα laser θερμομετρο, μπορεις να μετρησεις θερμοκρασια στον τοιχο ? 

Δεν εχω μαζί λέιζερ.Στην πίσω πλευρά σε απόσταση 60-70 εκατοστά υποφερτή στον τοίχο βάζοντας την παλάμη θα ελεγα  40-50 κελσίου αλλα στη ξεξια που είναι περίπου 25-30 εκατοστά ο τοίχος δεν δέχεται την παλάμη πολύ υψηλή ειλικρινά δεν περίμενα τόσο πολύ😛

Βεβαια σου είπα ότι είναι συνέχεια φουλαρισμένη διότι ο χώρος είναι μεγάλος ξυλα τζαμπα έχω βάζω. Αν εχεις καλές μονώσεις που εγω δεν έχω πιστεύω με λίγα ξύλα θα έχεις καλή ζεστη.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_22 είπε

επισυνάπτω κ ένα σχέδιο.

Όπως το λες, το πιθανότερο είναι ότι θέλει σήκωμα.

12 λεπτά πριν, andreaspA είπε

Υπάρχουν σόμπες που ζεσταίνουν μόνο από μπροστά ή από άλλες από πάνω ( αεροθερμες). Δεν επηρεάζονται τα αντικείμενα στο πλάι/πίσω.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, liakjim είπε

Υπάρχουν σόμπες που ζεσταίνουν μόνο από μπροστά ή από άλλες από πάνω ( αεροθερμες). Δεν επηρεάζονται τα αντικείμενα στο πλάι/πίσω.

εχεις κανενα Link ?

7 λεπτά πριν, papoys1 είπε

Δεν εχω μαζί λέιζερ.Στην πίσω πλευρά σε απόσταση 60-70 εκατοστά υποφερτή στον τοίχο βάζοντας την παλάμη θα ελεγα  40-50 κελσίου αλλα στη ξεξια που είναι περίπου 25-30 εκατοστά ο τοίχος δεν δέχεται την παλάμη πολύ υψηλή ειλικρινά δεν περίμενα τόσο πολύ😛

αυτες εδω εχω δει

Δεν εχω ξαναδει περισσοτερα θετικα σχολια για αλλη εταιρια.

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, andreaspA είπε

εχεις κανενα Link ?

αυτες εδω εχω δει

Δεν εχω ξαναδει περισσοτερα θετικα σχολια για αλλη εταιρια.

Συμβουλεύσου έναν έμπορο ή ρίξε μια ματιά στα εγχειρίδια. Πχ κάποιες la Nordica έχουν ως απαίτηση 60εκ από τα πλαϊνά που είναι μια χαρά απόσταση. Στις αεροθερμες και πιο κάτω.

Δημοσ.

Αν υπάρχει εγκατάσταση καλοριφέρ γιατί να μην μπει μια σόμπα καλοριφέρ να ζεστάνει και όλο το σπίτι; Έχω δει σε σπίτι γνωστού μου και έπαθα πλάκα με το πόσο καλά ζεσταίνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...