Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm, η MediaTek έχει έτοιμο το δικό της chipset για smartphones, το Dimensity 9300.

Με βάση και το παρελθόν, το Dimensity 9300, κατασκευασμένο με τη μέθοδο 4nm+ N4P της TSMC, στοχεύει να τροφοδοτήσει μερικές από τις κορυφαίες επερχόμενες συσκευές Android από κινέζους κατασκευαστές το 2024.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Qualcomm στα benchmarks, η MediaTek χρησιμοποίησε έναν αντισυμβατικό σχεδιασμό "all big core" CPU στον Dimensity 9300, χωρίς μικρότερους πυρήνες απόδοσης που συνήθως χρησιμοποιούνται για εργασίες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η CPU διαθέτει έναν βασικό πυρήνα Cortex-X4 3,25GHz, τρεις πρόσθετους πυρήνες X4 2,85GHz και τέσσερις σχετικά πιο αργούς πυρήνες Cortex-A720 στα 2,0GHz. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το  Snapdragon 8 Gen 3 που αποτελείται από έναν πρωτεύοντα πυρήνα X4, πέντε πυρήνες A720 και δύο μικρότερους πυρήνες απόδοσης A520.

image.png.9fbd26812666f96fe38beaee9b1a12f9.png

Η MediaTek ισχυρίζεται ότι ο 9300 προσφέρει 40% βελτιωμένη μέγιστη απόδοση και 33% εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με το περσινό Dimensity 9200. Τα πρώτα benchmarks αναφέρουν ότι ο 9300 επιτυγχάνει ελαφρώς υψηλότερες βαθμολογίες από τον Snapdragon 8 Gen 3. 

Η MediaTek υποστηρίζει ότι η χρήση μεγαλύτερων πυρήνων, αν και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια ανά δευτερόλεπτο, μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ταχύτερα για καλύτερη συνολική απόδοση. Η εταιρεία στοιχηματίζει ότι αυτός ο ανορθόδοξος σχεδιασμός μπορεί να υπερέχει τόσο στην επεξεργαστική ισχύ όσο και στην ενεργειακή απόδοση. 

Σημαντικές βελτιώσεις βλέπουμε και στη GPU, με τη νέα 12πύρηνη Immortalis-G720 να φέρνει δυνατότητες ray tracing και αύξηση της απόδοσης κατά 46% σε σχέση με τα προηγούμενα Dimensity chipsets, σύμφωνα με τη MediaTek. Επιπλέον, η MediaTek “ματσάρει” την ανακοίνωση της Qualcomm για χρήση του Stable Diffusion AI μοντέλου, με τη δημιουργία εικόνας σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Η συνολική απόδοση AI υποτίθεται ότι διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα τσιπ της MediaTek, κάνοντας κάθε συσκευή ιδανική για generative AI projects.

Οι πρόσθετες δυνατότητες του Dimensity 9300 περιλαμβάνουν υποστήριξη για οθόνες με ρυθμό ανανέωσης 180Hz σε ανάλυση WQHD, ειδικό module σταθεροποίησης εικόνας της κάμερας και συμβατότητα με δίκτυα Wi-Fi 7.

image.png.d9a6a0fc18b5d6eccbdddcb8e39dc8e4.png

Πάντως το συνεχιζόμενο πρόβλημα της MediaTek παραμένει η περιορισμένη υιοθέτηση της ναυαρχίδας της σειράς Dimensity εκτός Κίνας μέχρι στιγμής. Ο αντιπρόεδρος της MediaTek δήλωσε ότι οι συσκευές Dimensity 9300 δεν θα φτάσουν σύντομα στην αγορά των ΗΠΑ, με την Κίνα και την Ευρώπη να ηγούνται της παγκόσμιας υιοθέτησης προς το παρόν. 

Τα πρώτα smartphones που διαθέτουν το νέο Dimensity 9300 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο. Αυτό πιθανότατα περιλαμβάνει την επερχόμενη σειρά X100 της Vivo, η οποία τοποθετείται για να ανταγωνιστεί τα smartphones της σειράς 14 της Xiaomi με Snapdragon 8 Gen 3 SoC στο εσωτερικό τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσο πάει και βελτιώνεται η mediatek. Άντε να μπει και αυτή στα pc να γίνει πανηγύρι...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 10
Δημοσ.

4x Cortex X4? Θα καταναλώνει πολύ under load. Αν και ξερω οτι ειναι γρήγοροι και θα τελειώνουν πιο γρηγορα εργασίες εχω αμφιβολίες προσωπικά για idle καταναλωση. Ενδιαφέρον ο σχεδιασμός αλλα να ξέρετε οι Cortex X-4 τρωει σχεδόν ενα 1watt παραπανω. (source: Geekerwan σε review για τον Snapdragon 8 gen 3 μιλαει για την καταναλωση των πυρήνων ειδικα του cortex x4)

Προσωπικά ισως να προτιμούσα τον 9300 να ηταν:  1x Cortex X4 + 7x Cortex 720

ή Cortex X4 + 6x Cortex 720+ 1x Cortex A520

• Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, GCX είπε

4x Cortex X4? Θα καταναλώνει πολύ under load. Αν και ξερω οτι ειναι γρήγοροι και θα τελειώνουν πιο γρηγορα εργασίες εχω αμφιβολίες προσωπικά για idle καταναλωση. Ενδιαφέρον ο σχεδιασμός αλλα να ξέρετε οι Cortex X-4 τρωει σχεδόν ενα 1watt παραπανω. (source: Geekerwan σε review για τον Snapdragon 8 gen 3 μιλαει για την καταναλωση των πυρήνων ειδικα του cortex x4)

Προσωπικά ισως να προτιμούσα τον 9300 να ηταν:  1x Cortex X4 + 7x Cortex 720

ή Cortex X4 + 6x Cortex 720+ 1x Cortex A520

Λογικα θα τους δουλεύει τους x4 μαζί για να τελειώνει η εργασία γρήγορα και δεν θα πιέζει τα ρολόγια πιστεύω σε normal tasks για να εκμεταλλεύεται το power efficiency των x4 στα χαμηλά ρολόγια 

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, tapitas είπε

Λογικα θα τους δουλεύει τους x4 μαζί για να τελειώνει η εργασία γρήγορα και δεν θα πιέζει τα ρολόγια πιστεύω σε normal tasks για να εκμεταλλεύεται το power efficiency των x4 στα χαμηλά ρολόγια 

να σου πω το σκέφτηκα και εγω αλλα θα δείξει οταν το δούμε στην πράξη. Εχουν ενδιαφέρον τα soc specs τις mediatek και τις Samsung ο exynos 2400 )που θα εχει 10 cores.)Ειδαμε επισης ποσο καλος ειναι ο 8 Gen 3. Για τον Google Tensor G3 απλα απογοήτευση(καλο peak performance αλλα αρκετο throttling σαν να εχεις SD 865 με τεραστια κατανάλωση). Προσωπικά πιστεύω ο Snapdragon 8 Gen 4 με Oryon Cores και μαλλον με 3nm TSMC θα ειναι big hit το 2025 και προσωπικά αυτόν περιμένω. 

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dimitris_1981 είπε

Αν ρουφάει σαν σαύρα την μπαταρία μόνο για ταμπλετ με 10000 mah το βλέπω να κάνει νόημα 

Έχω το redmi note 12 pro plus και μια χαρά είναι η μπαταρία και τα έχω όλα ανοικτά wifi gps bluetooth κλπ.

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, LLLEFTERIS είπε

Έχω το redmi note 12 pro plus και μια χαρά είναι η μπαταρία και τα έχω όλα ανοικτά wifi gps bluetooth κλπ.

Ομοίως χρήστης του 12 Pro με τον Dimensity 1080 και γενικά δηλώνω ευχαριστημένος από τη μπαταρία του όσο αφορά την αυτονομία (..και τις επιδόσεις).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Hellenicsun είπε

Ομοίως χρήστης του 12 Pro με τον Dimensity 1080 και γενικά δηλώνω ευχαριστημένος από τη μπαταρία του όσο αφορά την αυτονομία (..και τις επιδόσεις).

Ναι...απλά μην συγκρίνεται έναν budget cpu με έναν flagship, γτ υπάρχει εντελώς άλλη φιλοσοφία και κατασκευή ο 1080 με τον 9300 στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία επαφή σε τπτ, ούτε σε τεχνολογία ουτε και σε ταχυτητα 

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
12 ώρες πριν, GCX είπε

να σου πω το σκέφτηκα και εγω αλλα θα δείξει οταν το δούμε στην πράξη. Εχουν ενδιαφέρον τα soc specs τις mediatek και τις Samsung ο exynos 2400 )που θα εχει 10 cores.)Ειδαμε επισης ποσο καλος ειναι ο 8 Gen 3. Για τον Google Tensor G3 απλα απογοήτευση(καλο peak performance αλλα αρκετο throttling σαν να εχεις SD 865 με τεραστια κατανάλωση). Προσωπικά πιστεύω ο Snapdragon 8 Gen 4 με Oryon Cores και μαλλον με 3nm TSMC θα ειναι big hit το 2025 και προσωπικά αυτόν περιμένω. 

Τον περιμενεις ρε φιλε για ποιο πραγμα ακριβως;Ενα κινητο ειναι νομιζεις οτι σε real time χρηση θα δεις ουσιαστικη διαφορα;

• Like 1
Δημοσ.

Ενα efficiency και δεύτερον φτιάχνω παιχνίδια δικά μου και κανω test(δεν έχω κυκλοφορήσει κάποιο ακομα σε Play Store λόγο χρόνου και τα project μου ειναι μισοτελειωμένα)και θελω να αναβαθμίσω το Poco F3 παρόλο που με καλύπτει σε κατι καλύτερο και περιέργεια να δω τα oryon cores πως ειναι σε κινητό γιατί μιλαμε για αλλαγή στην αρχιτεκτονική.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...