Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση MB/CPU/RAM/GPU

phanispal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε κύριοι.

Το σύστημά μου μεταξύ άλλων αποτελείται από:

3770K

Asus P8Z77-V Pro

16GB Corsair Vengeance 1600MHz

Gigabyte Aorus 1080 Ti

XFX 750W (δε θυμάμαι ακριβώς μοντέλο αυτή τη στιγμή αλλά είναι αξιοπρεπές)

Dell S2721DGFA

Γενικά κρατάει ακόμα, και αρκετά παιχνίδια παίζει σε 1440p.

Αν πω ότι θέλω να αναβαθμίσω μητρική, επεξεργαστή, μνήμες και κάρτα γραφικών, πού κινούμαστε σε μοντέλα και budget για κάτι αντίστοιχο αλλά σύγχρονο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

CPU i7 14700Κ - 470€
M/B Ζ790 από ~250€ - 400€ ανάλογα τα (πιθανά) εξτρά που θέλεις
RAM 32GB DDR5 ~120€ (6000ΜΤ/s) - ~200€ (7200 ΜΤ/s), δεν ξέρω πως πάει το scaling με δαύτους, θα σου πουν τα παιδιά ποιο είναι πιο vfm.

Οπότε χοντρικά 800-850€ για σύγχρονο σετ αντίστοιχο με το δικό σου (i7, Z series mobo, όχι σάπιες μνήμες). Προφανώς κ μπορείς να κατέβεις (σε CPU/mobo), ανάλογα τι θες. Ο @Arkin πέτυχε decent combo / vfm με το 2+1 του Κώτσου, οπότε ίσως παιχτεί κάτι αντίστοιχο με BF/Cyber Monday. To budget αυτό είναι worst case scenario, χωρίς υπερβολές με RGB & λοιπά μπλιμπλίκια (αν και λογικά θα θες κ ψύκτρα καλή για τον 14700Κ).

Κάρτα γραφικών δεν θα πήγαινα σε τίποτα κάτω από 7800ΧΤ/4070, βλ. 520/600+ με τρέχουσες τιμές.

Και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αλλάξεις προληπτικά κ το τροφοδοτικό, εκτός αν είναι νεότερο του υπόλοιπου συστήματος, αλλά αν είναι 10ετιας, πλησιάζει ο καιρός του.

Επεξ/σία από Zaknafein
  • Like 2

Καταρχάς σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Σε πιο vfm τι παίζει και πόσο μπορούμε να πέσουμε (εκτός από κάρτα γραφικών);

Μητρική δε με απασχολούν τα πολλά ψιψιψίνια, την Asus μεταχειρισμένη την είχα πάρει.

Επεξεργαστή αν σκεφτείς ότι ο 3770K κλοκαρισμένος μια χαρά κρατάει ακόμα, νομίζω ότι γι' αρχή μπορώ να παίξω και με κάτι πιο vfm (όπως πριν που είχα τον 2500Κ μέχρι να τον αλλάξω σε 3770Κ).

Σχετικά με την ψύξη, να φανταστώ ότι θα πρέπει να αποχωριστώ την Prolimatech Megahalems στο 1700 socket, έτσι; Εκτός αν έχει βγάλει κάναν αντάπτορα, ή είναι συμβατή με κανά socket της AMD.

Μνήμες ΟΚ.

Κάρτα γραφικών ΟΚ, ούτως ή άλλως δυστυχώς δε νομίζω ότι έχει νόημα να πάω πιο κάτω ακόμα.

Έτσι κι αλλιώς κυρίως για κανά παιχνίδι γίνεται όλη η ιστορία.

Έχει κλείσει χρόνια η εταιρεία, οπότε την ψύκτρα μάλλον την ξεχνάς, εκτός αν έχεις διάθεση για πατέντες (δεν το προτείνω, γιατί οι ανοχές στο να πατήσει καλά η ψύκτρα είναι αρκετά περιορισμένες κ μπορεί να γίνει ζημιά). Υπολόγισε ~70-100€ για μια αντίστοιχη/καλύτερη αερόψυξη (πχ https://www.skroutz.gr/s/38887205/Deepcool-AK620-Zero-Dark-PSyktra-Epexergasti-Diplou-Anemistira-gia-Socket-AM4-AM5-1200-115x-1700.html)

Σε πιο vfm παίζει ο 14600KF στα ~330€ περίπου, μητρική τα 220-250€ δεν τα γλυτώνεις, εφόσον θες Ζ chipset για OC κ οι Β660 με DDR5 είναι εκεί κοντά επίσης. Υπάρχει κ η επιλογή για μητρική με DDR4, αλλά το θεωρώ λάθος, εφόσον μιλάμε για καινούριο σύστημα/μνήμες.

Σε ΑΜ5 δεν αλλάζει πολύ το πράγμα, ο 7700Χ είναι κάπου εκεί στα ~340€ και ο 7800x3D στα ~400€ και οι μητρικές αντίστοιχες σε τιμές.

Κάτω από 600€ για το σετ (MB-CPU-RAM) δύσκολα, χωρίς υποχωρήσεις.

Όλα αυτά με την λογική ότι αυτό που θα πάρεις θα είναι αντίστοιχο κάπως με τον 3770Κ τότε, αλλιώς προφανώς υπάρχουν κ οι i5 13500/14500 κ Ryzen 7600 πχ.

Ίσως ήταν λάθος έκφραση το "για κάτι αντίστοιχο".

Δε νομίζω ότι χρειάζομαι κάτι ιδιαίτερο από άποψη επεξεργαστικής ισχύος, αν σκεφτείς ότι ο 3770Κ μια χαρά είναι γι' αυτά που τον θέλω, με εξαίρεση το gaming, που κι εκεί το μπουκάλι στην 1080 Ti δεν είναι τόσο μεγάλο σε 1440p. Απλά αν πάω σε 4070 ας πούμε, ε εκεί δε θα μπορεί.

Μάλλον ψάχνω για το αντίστοιχο του 2500Κ τότε, το οποίο απ' ό,τι καταλαβαίνω είναι ο 13500, σωστά;

Τώρα σχετικά με τα chipsets, καταλήγουμε στα Z790/B760 για πλήρη αξιοποίηση και κλοκάρισμα (είτε auto είτε manual);

Σε μητρική κυκλοφορεί κανά δυνατό vfm αυτόν τον καιρό;

Sorry για τις ερωτήσεις, απλά έχω μείνει εντελώς εκτός τα τελευταία χρόνια. Απλά να πούμε κάποια βασικά να μπω στο νόημα και να διαβάσω και κανά άρθρο μετά μόνος μου.

Επίσης να πω ότι δεν έχω πρόβλημα να είναι και μεταχειρισμένα, αν και κρίνοντας από το πώς κινούνται οι αγγελίες γενικότερα, μπορεί να τα βρω και ακριβότερα λολ.

Και μια εκτίμηση χοντρικά του δικού μου set αν έχει κάποιο νόημα να το σπρώξω ή να το δώσω σε κανά δικό μου, αν και μπορώ να ρωτήσω στο σχετικό νήμα, απλά μπορούμε να το κουβεντιάσουμε κι εδώ.

Εφόσον δεν έχεις υψηλές απαιτήσεις, μπορείς να  φτάσεις το budget όσο θες.

Ακόμη και το πολύ οικονομικό σενάριο σε am4 (b550-5700x) είναι πολύ μπροστά στο σημερινό σου υπολογιστή (vs). Με ~400€ θα έχεις ένα σύγχρονο σύστημα.

Αν θες νέες γενιές και ddr5 θα βάλεις το χέρι λίγο πιο βαθειά στην τσέπη.

Αν έχεις σκοπό και "μεγάλη" κάρτα και αυτοσκοπός είναι το gaming μπορεί και να αξίζει.

Β760 chipset δεν έχει δυνατότητες oc, ωστόσο νομίζω δίνουν δυνατότητα για power limit που πρατικά τερματίζει τις "στοκ" επιδόσεις ενός ξεκλείδωτου cpu.

Μητρικές πολλές και διάφορες, ddr4 ή ddr5;

Κάποιο συγκεκριμένο feature που να θες;

Κοίτα ενδεικτικά εδώ, όχι σαν απόλυτα νούμερα, αλλά σαν μπούσουλα (και οι 14δες είναι ~2-5% πιο πάνω από τους 13δες).

Spoiler

cpu_chart.jpg.4078b13725f0ec95387e2c5739336183.jpg

Δεδομένου του 165Hz μόνιτορ, δεν θα πήγαινα σε κάτι κάτω από 13500/7600. Μετά για την μητρική είναι και θέμα τι θα κάνεις στο μέλλον, για drop in upgrade AM5 πιθανώς θα είναι καλύτερα κ θα υπάρχει η δυνατότητα καινούριου επεξεργαστή, ενώ στην 1700 θα πρέπει να στραφείς σε μτχ και θα χρειαστεί καλή μητρική για να παίξει σωστά 1Χ700/1Χ900Κ.

Σε ακόμα χαμηλότερο budget, η πρόταση του Νικόλα είναι μονόδρομος (εφόσον έχεις την οθόνη κ μιλάμε για αναβάθμιση σε 7800ΧΤ/4070).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...