Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το σπίτι της μητέρας μου είναι κατα περιπου 90% δικό της. Το υπολοιπο ποσοστο πηγε στον αδερφο της που το κληρονόμησε από την μητέρα τους αλλα δεν πληρωσε ποτε ενα ποσο στην εφορια που του αντιστοιχούσε. Και πριν ΠΟΛΛΑ χρονια 30 πχ καλεσε καποιος απο την εφορια την μητερα μου για το ποσοστο αυτο και ειπε να του το πειτε δικο του ποσοστο ειναι. Και δεν πληρωθηκε ποτε. Ο αδερφος της δεν εβγαλε ποτε ΑΦΜ δεν ξερω πως.

Δεν εκανε παιδια αλλα παντρευτηκε. Το ποσοστο τωρα ας πουμε περιπου 10% πηγε στην γυναικα του; Δεν νομιζω να εκανε ποτε αποδοχή κληρονομιας γιατι αμέσως πηγε στο νοσοκομειο και ειχε σοβαρα θεματα υγειας δεν ασχολήθηκε με κληρονομικά. Δεν ειχαν άλλα κληρονομικά στοιχεία απο οτι ξερω ήταν σε ενοίκιο.

Πανε χρονια που πέθανε ουτε εμεις κάναμε αποδοχή κληρονομίας ή καποια κίνηση. Αλλα τι αποδοχη να καναμε χρεη ειχε και λογικα αν δεν κανω λάθος ολο το ποσοστο του σπιτιου περασε στην γυναικα του. 

Ξερεις καποιος εδω μέσα αν θα έχουμε προβληματα; Ειτε με την εφορια γιατι αυτο το ποσο απο 30 χρονια που χρωσταγε ο αδερφος της δεν ξερουμε ποσο θα φτασει τωρα. Δηλωνει η μανα μου οτι εχει 100% κυριοτητα στην εφορια και στο κληματολόγιο.

Λογικά δεν θα μας ενοχλήσει ποτε καποιος απο τους κληρονόμους της (ανίψια της) γιατί εδώ η ιδια δεν ασχολήθηκε. Δεν ξερουμε και αν το ξερει κιολας η ιδια για αυτο το ποσοστο. Ή απλα δεν την απασχολεί. 

Αλλα γιατι να φοβομαστε για χρεη εμεις; Πηγαν στην γυναικα του αν πηγαν και μετα θα πανε στα ανίψια της. Εμεις δεν ειχουμε καμια δουλεια ετσι δεν ειναι;

Μπορει η μητερα μου να γραψει κανονικα το σπιτι οπου θελει; Και θα γραψει το 90% μόνο υποθετω και θα μενει κανονικα ο διάδοχος ; Ή θα εχει μπλεξιματα ; 

Επεξ/σία από artist1
  • Confused 2
Δημοσ.

Αν το χρησιμοποιεί 30 χρόνια κάνει η μητέρα αγωγή χρησικτησιας και παίρνει κ το υπόλοιπο ποσοστό. Ρώτα το δικηγόρο σου και θα σας πει αν εμπίπτει. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Έχω την εντύπωση ότι κάνεις αποποίηση για να μην έρθει κάτι επάνω σου και όχι αποδοχή για να έρθει. Άμα δεν κάνεις τίποτα είναι σαν σιωπηρή αποδοχή.

Όπως και να έχει πρέπει να το τακτοποιήσεις γιατί ούτε να το πουλήσεις δεν θα μπορείς, και θα έχεις προβλήματα με κυριότητες κλπ.

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
6 hours ago, artist1 said:

Το σπίτι της μητέρας μου είναι κατα περιπου 90% δικό της. Το υπολοιπο ποσοστο πηγε στον αδερφο της που το κληρονόμησε από την μητέρα τους αλλα δεν πληρωσε ποτε ενα ποσο στην εφορια που του αντιστοιχούσε. Και πριν ΠΟΛΛΑ χρονια 30 πχ καλεσε καποιος απο την εφορια την μητερα μου για το ποσοστο αυτο και ειπε να του το πειτε δικο του ποσοστο ειναι. Και δεν πληρωθηκε ποτε. Ο αδερφος της δεν εβγαλε ποτε ΑΦΜ δεν ξερω πως.

Δεν εκανε παιδια αλλα παντρευτηκε. Το ποσοστο τωρα ας πουμε περιπου 10% πηγε στην γυναικα του; Δεν νομιζω να εκανε ποτε αποδοχή κληρονομιας γιατι αμέσως πηγε στο νοσοκομειο και ειχε σοβαρα θεματα υγειας δεν ασχολήθηκε με κληρονομικά. Δεν ειχαν άλλα κληρονομικά στοιχεία απο οτι ξερω ήταν σε ενοίκιο.

Πανε χρονια που πέθανε ουτε εμεις κάναμε αποδοχή κληρονομίας ή καποια κίνηση. Αλλα τι αποδοχη να καναμε χρεη ειχε και λογικα αν δεν κανω λάθος ολο το ποσοστο του σπιτιου περασε στην γυναικα του. 

Ξερεις καποιος εδω μέσα αν θα έχουμε προβληματα; Ειτε με την εφορια γιατι αυτο το ποσο απο 30 χρονια που χρωσταγε ο αδερφος της δεν ξερουμε ποσο θα φτασει τωρα. Δηλωνει η μανα μου οτι εχει 100% κυριοτητα στην εφορια και στο κληματολόγιο.

Λογικά δεν θα μας ενοχλήσει ποτε καποιος απο τους κληρονόμους της (ανίψια της) γιατί εδώ η ιδια δεν ασχολήθηκε. Δεν ξερουμε και αν το ξερει κιολας η ιδια για αυτο το ποσοστο. Ή απλα δεν την απασχολεί. 

Αλλα γιατι να φοβομαστε για χρεη εμεις; Πηγαν στην γυναικα του αν πηγαν και μετα θα πανε στα ανίψια της. Εμεις δεν ειχουμε καμια δουλεια ετσι δεν ειναι;

Μπορει η μητερα μου να γραψει κανονικα το σπιτι οπου θελει; Και θα γραψει το 90% μόνο υποθετω και θα μενει κανονικα ο διάδοχος ; Ή θα εχει μπλεξιματα ; 

Με λίγα λόγια η μητέρα σου θέλει να κληρονομήσει από τον αδερφό της το ενεργητικό (το 10% του σπιτιού) αλλά όχι το παθητικό (χρέος στην εφορία)? 😜

Πάντως η μη αποποίηση από μεριά σας ισοδυναμεί με αποδοχή κληρονομιάς.

Απευθύνσου σε δικηγόρο άμεσα γιατί το θέμα είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζεις.

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Με λίγα λόγια η μητέρα σου θέλει να κληρονομήσει από τον αδερφό της το ενεργητικό (το 10% του σπιτιού) αλλά όχι το παθητικό (χρέος στην εφορία)? 😜

Πάντως η μη αποποίηση από μεριά σας ισοδυναμεί με αποδοχή κληρονομιάς.

Απευθύνσου σε δικηγόρο άμεσα γιατί το θέμα είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζεις.

Εχει πεθανει εδω και χρονια ο αδερφος της και δεν εκανε τιποτα :( Αλλα εχει συζυγο ομως; Δεν πανε ολα στην συζυγο του; Πανε και στα αδερφια;

16 ώρες πριν, rodosf1 είπε

Αν το χρησιμοποιεί 30 χρόνια κάνει η μητέρα αγωγή χρησικτησιας και παίρνει κ το υπόλοιπο ποσοστό. Ρώτα το δικηγόρο σου και θα σας πει αν εμπίπτει. 

ευχαριστω θα το κοιταξω!

Τωρα διαβασα πως αφου δεν ειχε παιδιά ο θειος μου κληρονομεί τα μισα η γυναικα του τα μισα η μανα μου! Αλλα παει 10ετια που πεθανε περιπου! Και κανεις δεν της χρέωσε καποια οφειλή. Δεν το έψαξαν; Τι να πω.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, artist1 είπε

Εχει πεθανει εδω και χρονια ο αδερφος της και δεν εκανε τιποτα :( Αλλα εχει συζυγο ομως; Δεν πανε ολα στην συζυγο του; Πανε και στα αδερφια;

Αν δεν έχει κάνει αποποίηση η σύζυγος ναι, αν έχει κάνει όμως πάνε στον επόμενο βαθμό συγγένειας και πρέπει αυτός ο συγγενής να κάνει αποποίηση με τη σειρά του. 

Αν όντως είχε χρέη και δεν σας έχει ενοχλήσει κανείς εδώ και 10 χρόνια, μάλλον είχε αποδεχτεί την κληρονομιά η σύζυγος. Η μητέρα σας θα είχε σειρά αν και εφόσον είχε γίνει αποποίηση από τη σύζυγο.

Αναφορά σε κείμενο

Πρώτη: Στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομούμενου. Οι κατιόντες κατανέμονται σε ρίζες, π.χ. η ρίζα περιλαμβάνει το γιο, μετά τον εγγονό και μετά το δισέγγονο.

Ο πλησιέστερος αποκλείει τον πιο μακρινό της ίδιας ρίζας, δηλαδή στο παράδειγμα ο γιός αποκλείει τον εγγονό. Αν ο πλησιέστερος κατιών δε ζει, στη θέση του υπεισέρχεται ο αμέσως απώτερος, δηλαδή ο εγγονός υπεισέρχεται στη θέση του γιού (και πατέρα του) που δεν ζει κατά το μοίρασμα (επαγωγή) της κληρονομίας.

Δεύτερη: Στη δεύτερη τάξη ανήκουν οι γονείς του κληρονομουμένου μαζί με τους αδελφούς του, καθώς και τα τέκνα και οι εγγονοί των αδελφών, εφόσον αυτοί δε ζουν.

Τρίτη: Στην τρίτη τάξη καλούνται οι παππούδες και γιαγιάδες του κληρονομούμενου και από τους κατιόντες αυτών, τα τέκνα και οι εγγονοί.

Τέταρτη: Σε αυτήν την τάξη καλούνται οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομούμενου.

Ο/Η σύζυγος που επιζεί καλείται με τους συγγενείς της πρώτης τάξης σε ποσοστό 25% (1/4 επί του συνόλου της περιουσίας) και με τους συγγενείς των υπόλοιπων τάξεων στο 50% (1/2). Παίρνει πάντα, ανεξαρτήτου τάξεως, τα έπιπλα, σκεύη, ρούχα και άλλα οικιακά αντικείμενα που είτε χρησιμοποιούσε μόνος του ή από κοινού με τον θανόντα σύζυγο. Ο/Η σύζυγος μπορεί να αποκλειστεί από την εξ αδιαθέτου διαδοχή αν ο κληρονομούμενος πριν πεθάνει και έχοντας βάσιμο λόγο διαζυγίου είχε ασκήσει αγωγή διαζυγίου.

Πέμπτη: Στην πέμπτη τάξη, αν δεν υπάρχουν δηλαδή συγγενείς της πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης τάξης, καλείται μόνος του ο επιζών σύζυγος ως κληρονόμος σε όλη την κληρονομία.

Έκτη: Στην έκτη τάξη, αν δεν υπάρχει κανένας συγγενής των υπολοίπων τάξεων ούτε επιζών σύζυγος, καλείται το δημόσιο, το οποίο άλλωστε δε διατηρεί δικαίωμα αποποίησης της κληρονομιάς, ενισχύοντας την έννοια της ασφάλειας των συναλλαγών, προκειμένου να μην καταστεί η περιουσία του διαθέτη ανεκμετάλλευτη και αδρανής.

http://www.eirinodikeio-salamina.gov.gr/?ufaq=πρέπει-να-αποποιηθώ-και-εγώ-την-κληρον

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...