Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, klainmaingr είπε

1.Δεν έχω καμία διάθεση για flame. Have fun αν έχεις ορεξη.

2.Η πολυφωνία και οι ραντομ απόψεις ήρθαν απευθείας απο λογιστές. Αλλιώς δε θα χρειαζόταν να ρωτάω σε φορουμ

Με τις νέες αλλαγές στην φορολογία των ΕΕ καλύτερα να κάτσεις εκεί που είσαι.

Δημοσ.

αυτός μπλοκάκιας είναι εξαιρείται από τον νέο νόμο.

ο νέος νόμος τους φοροφυγάδες πλητει περισσότερο.

Δημοσ.
31 minutes ago, klainmaingr said:

1.Δεν έχω καμία διάθεση για flame. Have fun αν έχεις ορεξη.

2.Η πολυφωνία και οι ραντομ απόψεις ήρθαν απευθείας απο λογιστές. Αλλιώς δε θα χρειαζόταν να ρωτάω σε φορουμ

+

On 31/10/2023 at 18:47, klainmaingr said:

Καλησπέρα σας,

Είμαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και δουλεύω εδώ και χρόνια για ξένη εταιρία.

καλησπερα και σε σενα,
ησουν δηλ φορολογικος κατοικος ελλαδος, εχεις αφμ εκανες φορολογικες δηλωσεις κτλ εδω? εκανες μετα χαρτια και μεταφερθηκες στην ΔΟΥ κατοικων εξωτερικου εχεις φορολογικο αντιπροσωπο στην ελλαδα τα παντα ολα?

Το θέμα το φτιάχνω για γενικότερη συζήτηση και για το κατα πόσο μπορεί κάποιος να είναι λογιστικά αυτόνομος και για μερικές αρχικές απορίες.

Προφανώς κανείς λογιστής δε θα σου πεί "κάντα μόνος σου" οπότε απευθύνομαι εδώ.

δεν ειμαι σιγουρος τι θα πει λογιστικα αυτονομος αλλα...οχι

οχι δεν ειναι πως θελω να φαω τα λεφτα σου...και δεν ειμαι καν 1 βημα πριν τη συνταξη....ΟΧΙ δεν γινεται την σημερον ημερα να εισαι "λογιστικα αυτονομος"
οσοι ειναι "λογιστικα αυτονομοι" ειναι απλα τυποι που κανουν καραπαπατιες και ειτε δεν τους νοιαζει ειτε δεν το ξερουν και κυριοτερα απλα δεν τους εχει πιασει κανεις ακομα γιατι... Ελλαδα.

δεν ειναι θεμα πυρηνικης φυσικης το αθλημα-λογιστικη στη γενικη του ιδεα ειναι σχετικα απλο....το προβλημα ειναι οτι "επδ Ελλαδα" εχεις αλλαγες στη φορολογια και στους νομους κυριολεκτικα ανα 2 χρονια τοσο μεγαλες που ειναι σχεδον λες και μαθαινεις φορολογικη ξανα απο την αρχη ξανα και ξανα και ξανα....ειδικα μετα τον covid εχει επελθει χιλιαδες αλλαγων γιατι η "επδ ελλαδα" αποφασισε (επιτελους) να εκσυγχρονιστεί.

οποτε ναι αν αντεχεις τη ξενιτια...οχι απλα μην ερθεις, παρε τα συμπραγαλα σου και τα λεμε το καλοκαιρι του 2035

Το σενάριο.
Υπάγομαι στο καθεστώς 5Γ οπότε φορολογικά και βάσει των υπολογιζόμενων εσόδων η Ατομική είναι η καλύτερη λύση για τα επόμενα 7 χρόνια (όσο κρατάει το 5Γ)

ο 5Γ ειναι αυτος εδω: https://www.taxheaven.gr/circulars/36340/a-1087-2021

1ον με 1 ματια μονο...στον νομο και τα hyperlinks του νομου φαινεται με μεγαλη ευκολια ποσο "λογιστικα αυτονομος" μπορει να ειναι καποιος
αλλα και 2ον και ουσιωδως

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ και απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται σε φορολόγηση, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 5 της παρούσας, για το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα κατά την έννοια της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΚΦΕ, εφόσον σωρευτικά:
α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,
β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα
της φορολογίας με την Ελλάδα,
γ) παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και
δ) δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία.

με bold τα 2 σημαντικοτερα στοιχεια αυτου του νομου. ισχυουν αυτα στην περιπτωση σου?

Έναρξη

πραγματικα η εναρξη ειναι το μικροτερο προβλημα που μπορει να εχει ενας Ελευθερος επαγγελματιας την σημερον ημερα. προφανως ο καθενας χρεωνει οτι θελει και αλλα χρεωνεις στον ασπροπυργο και αλλα στην γλυφαδα, αλλα εναρξη ΔΟΥ,ΕΦΚΑ,επιμελητηρια,υπευθυνες δηλωσεις και αλλες βλακειες σε γενικες γραμμες ειναι 100-150 ευρω.

Maintenance

Έστω οτι κάνω μόνος μου την έναρξη και όλα τα συναφή. Πόσο μπελάς είναι το ΦΠΑ τριμήνου και η ετήσια φορολογική; Για κάποιον με ένα δύο τιμολόγια το μήνα και στανταρντ κατάσταση, δέν είναι μια λύση το timologio της ααδε;
Υπάρχει κάποιο ουσιαστικό οικονομικό όφελος στο να δώσω τα παραπάνω σε λογιστή; Σε μία τόσο απλή επιχείρηση παίζει να υπάρχουν "τιπς και τρικς" αποφυγής εξόδων; Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τα κάνω μαντάρα ή τα πράγματα είναι πλέον streamlined;

τι να απαντησει κανεις εδω....αν υπαρχουν τιπς και τρικς για το πως να κανεις τη δουλεια του λογιστη?
εχεις κανενα τιπ εντ τρικ πως να δουλεψω το autocad/excel/java/data mining?
το να μην εχεις αλλη δουλεια εκτος απο το να παρακολουθεις οτι βλακεια κατεβει στο κεφαλι του καθε ανιδεου πολιτικου, βοηθαει αρεκτα στη λογιστικη.

Εδώ και χρόνια όλα τα λογιστικά στην Ολλανδία γίνονται αυτόματα απλά ακολουθώντας μερικά dropdown.

μαν εχεις ζησει καθολου σε αυτη τη χωρα γιατι προς στιγμην μοιαζει λες και ξεκινας να συγκρινεις την ελλαδα με τον ηλιο και το φιλοτιμο με κατι βαρβαρους που εχουν κρυο και τεχνολογια.

Ο πεθερός μου (Ελλάδα) κάνει εδώ και χρόνια μόνος τις δηλώσεις του.

ειναι ο πεθερος ελευθερος επαγγελματιας ή ειναι απλα ενας συνταξιουχος ο οποιος ζει με 1 συνταξη στο σπιτι του και αντε να εχει 1 αυτοκινητο?
ειναι το ιδιο να εχεις επιχειρηση με το να εισαι μισθωτος/συνταξιουχος?

Αυτά, σε συνδυασμό με κακές εμπειρίες με λογιστές πρό μετανάστευσης, με ώθησαν σε αυτό το thread και αυτή τη σκέψη μήπως και πλέον είναι δυνατό κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα (έστω με κάποια προσπάθεια παραπάνω)

πραγματικα ποσο λιγα λεφτα θα βγαζεις? ποσες ωρες θα δουλευεις? 1-2 ωρες και μετα θα εχεις χρονο να διαβαζεις νομους και εγκυκλιους στο taxheaven??
αλλες υποχρεωσεις δεν εχεις? αντρες-γυναικες-σκυλια-παιδια?

Αυτά, σε συνδυασμό με κακές εμπειρίες με λογιστές πρό μετανάστευσης

ενταξει δεν αμφιβαλλω πως υπαρχουν πολλοι κακοι επαγγελματιες στον οποιονδηποτε χωρο...αλλα να επεσαν ολοι πανω σε 1 ατομο μοιαζει ιδιαιτερα δυσκολο.

αλλα εστω οτι δεν φταις εσυ γιατι και εγω καραγκαντεμης του κερατα ειμαι, οποτε εστω οτι δεν φταις εσυ, κυριολεκτικα 2 ωρες αφου ανοιξες εσυ αυτο εδω το ποστ αλλο μελος του insomnia ανοιξε αυτο:

αν κατσες να διαβασεις αυτο το νημα/ανοιξεις ενα γουγλη μπορει ανετα ΟΤΙ ΚΑΙ ΔΗΠΟΤΕ ειπες την προηγουμενη βδομαδα πχ με ολους τους λογιστες που συναντησες (που δεν υπηρχε αυτη η πληροφορηση για νεο νομοσχεδιο στους ελευθερους επαγγελματιες) να ειναι σε μικροτερο ή μεγαλτερο βαθμο λαθος!!!!!

Δημοσ.

ησουν δηλ φορολογικος κατοικος ελλαδος, εχεις αφμ εκανες φορολογικες δηλωσεις κτλ εδω? εκανες μετα χαρτια και μεταφερθηκες στην ΔΟΥ κατοικων εξωτερικου εχεις φορολογικο αντιπροσωπο στην ελλαδα τα παντα ολα?

ο 5Γ ειναι αυτος εδω: https://www.taxheaven.gr/circulars/36340/a-1087-2021
με bold τα 2 σημαντικοτερα στοιχεια αυτου του νομου. ισχυουν αυτα στην περιπτωση σου?

Είμαι ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια (πάνω απο τα 5 του 5Γ). Έχω τα πάντα όλα ναι και τώρα είμαι σε φάση που πρέπει να τα γυρίσω όλα πάλι εδώ. Έχω μιλήσει με ΔΟΥ κατοίκων και έχω όλα τα χαρτιά έτοιμα πέραν της έναρξης. Σε 3 λογιστές που ρώτησα μου είπαν οτι αυτό δε το αναλαμβάνουν (ή δε το ήξεραν καν/δεν είχαν εμπειρία) και πως πρέπει να το κάνω μόνος μου. Στην τελική είναι πραγματικά ένα αίτημα ονλαιν με 2 επισυνάψεις.

δεν ειμαι σιγουρος τι θα πει λογιστικα αυτονομος αλλα...οχι

δεν ειναι θεμα πυρηνικης φυσικης το αθλημα-λογιστικη στη γενικη του ιδεα ειναι σχετικα απλο....το προβλημα ειναι οτι "επδ Ελλαδα" εχεις αλλαγες στη φορολογια και στους νομους κυριολεκτικα ανα 2 χρονια τοσο μεγαλες που ειναι σχεδον λες και μαθαινεις φορολογικη ξανα απο την αρχη ξανα και ξανα και ξανα....ειδικα μετα τον covid εχει επελθει χιλιαδες αλλαγων γιατι η "επδ ελλαδα" αποφασισε (επιτελους) να εκσυγχρονιστεί.

οποτε ναι αν αντεχεις τη ξενιτια...οχι απλα μην ερθεις, παρε τα συμπραγαλα σου και τα λεμε το καλοκαιρι του 2035

Θα πεί πως αν είναι να ανεβάζω ένα τιμολόγιο και μερικά έξοδα το μήνα εφόσον έχει γίνει το αρχικό setup δεν είμαι ανάπηρος, μπορώ να το κάνω αυτόνομα.
Σε όλα τα άλλα και το επδ Ελλάδα συμφωνώ.

πραγματικα η εναρξη ειναι το μικροτερο προβλημα που μπορει να εχει ενας Ελευθερος επαγγελματιας την σημερον ημερα. προφανως ο καθενας χρεωνει οτι θελει και αλλα χρεωνεις στον ασπροπυργο και αλλα στην γλυφαδα, αλλα εναρξη ΔΟΥ,ΕΦΚΑ,επιμελητηρια,υπευθυνες δηλωσεις και αλλες βλακειες σε γενικες γραμμες ειναι 100-150 ευρω.

Επίσης έχω τα πάντα έτοιμα. Ξεκίνησα να την κάνω ονλαιν αλλα σκάλωσα επειδή δεν θέλω να έχω εμπορικό ΚΑΔ για να αποφύγω το γεμη (δεν προχωράει ονλαιν με καδ παροχής υπηρεσιών) και προς το παρόν το παράτησα.

τι να απαντησει κανεις εδω....αν υπαρχουν τιπς και τρικς για το πως να κανεις τη δουλεια του λογιστη?
εχεις κανενα τιπ εντ τρικ πως να δουλεψω το autocad/excel/java/data mining?
το να μην εχεις αλλη δουλεια εκτος απο το να παρακολουθεις οτι βλακεια κατεβει στο κεφαλι του καθε ανιδεου πολιτικου, βοηθαει αρεκτα στη λογιστικη.
μαν εχεις ζησει καθολου σε αυτη τη χωρα γιατι προς στιγμην μοιαζει λες και ξεκινας να συγκρινεις την ελλαδα με τον ηλιο και το φιλοτιμο με κατι βαρβαρους που εχουν κρυο και τεχνολογια.

Είναι 2023. Όπως είπα και στο πρώτο μου μήνυμα πολλά πράγματα έχουν αυτοματοποιηθεί ή θα αυτοματοποιηθούν. Δες πώς τείνουν πλέον να καταργηθούν τα φυσικά καταστήματα τραπεζών πχ. Ναι υπάρχουν τιπς και τρικς για όλα όσα ανέφερες. Έχοντας εμπειρία απο νορμάλ κράτος που δεν έχω πληρώσει λογιστή εδώ και μια δεκαετία και όλα γίνονται αυτόματα, είναι λογικό να αναρωτηθώ το ίδιο.
Και όχι δε μου φαίνεται καθόλου βουνό το να παρακολουθώ σχετικές αποφάσεις για την περίπτωση μου. Το κάνω ούτως η άλλως.
Το οτι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση είναι δυστυχώς γνωστό.

πραγματικα ποσο λιγα λεφτα θα βγαζεις? ποσες ωρες θα δουλευεις? 1-2 ωρες και μετα θα εχεις χρονο να διαβαζεις νομους και εγκυκλιους στο taxheaven??
αλλες υποχρεωσεις δεν εχεις? αντρες-γυναικες-σκυλια-παιδια?

Το είπα στο πρώτο ποστ. Και τα έσκασα για λογιστικά σενάρια όταν έπρεπε και όλα. Δεν είναι απαραίτητα θέμα χρημάτων. Είναι η πολύ απλή συζήτηση που γινόταν μέχρι χθές για το κατα πόσο κάποιος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα εφόσον πλέον σχεδόν τα πάντα γίνονται online. mydata/aade/eefka/timologio και ακόμα και δωρεάν πλατφόρμες για τιμολόγια.

ενταξει δεν αμφιβαλλω πως υπαρχουν πολλοι κακοι επαγγελματιες στον οποιονδηποτε χωρο...αλλα να επεσαν ολοι πανω σε 1 ατομο μοιαζει ιδιαιτερα δυσκολο.

Δεν ανέφερα τίποτα για κακούς επαγγελματίες. Είπα οτι με 5 άτομα μου μίλησα άκουσα 5 απόψεις. Σε έναν κλάδο που θα περίμενα να υπάρχει min maxing απο κάποιον ο οποίος πληρώνεται για να είναι γνώστης.Σε 2 χρειάστηκε εγώ να τους επισημάνω τα λάθη τους. Αντίστοιχα για το ίδιο ακριβώς πράγμα πήρα τιμές απο 20 εώς 60 ευρώ το μήνα χωρίς ΦΠΑ. Θα μου πείς είναι όλοι ίδιοι; Δε ξέρω. Δεν ξέρω ποιος αξίζει τα παραπάνω και γιατί. Hence το thread μήπως και διαφωτιστώ.

αλλα εστω οτι δεν φταις εσυ γιατι και εγω καραγκαντεμης του κερατα ειμαι, οποτε εστω οτι δεν φταις εσυ, αν κατσες να διαβασεις αυτο το νημα/ανοιξεις ενα γουγλη μπορει ανετα ΟΤΙ ΚΑΙ ΔΗΠΟΤΕ ειπες την προηγουμενη βδομαδα πχ με ολους τους λογιστες που συναντησες (που δεν υπηρχε αυτη η πληροφορηση για νεο νομοσχεδιο στους ελευθερους επαγγελματιες) να ειναι σε μικροτερο ή μεγαλτερο βαθμο λαθος!!!!!

Και πάλι. Είναι 2023. Διαβάζω, ενημερώνομαι και έχω μια μικρή ιδέα του τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε με αφορά ιδιαίτερα μιας και ήδη είμαι πάνω του ορίου. Ίσως θα με συνέφερε το 50% στο τέλος επιτηδεύματος αλλα δεν θα το έχω σαν νέος επαγγελματίας.

Τέλος πάντων με τα πολλά θα μιλήσω σήμερα με 2 ανθρώπους που και μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη και ζήτησαν και λογικά ποσά για να καταλήξω. 

• Like 1
Δημοσ.
6 hours ago, klainmaingr said:

Επίσης έχω τα πάντα έτοιμα. Ξεκίνησα να την κάνω ονλαιν αλλα σκάλωσα επειδή δεν θέλω να έχω εμπορικό ΚΑΔ για να αποφύγω το γεμη (δεν προχωράει ονλαιν με καδ παροχής υπηρεσιών) και προς το παρόν το παράτησα.

Εφόσον είσαι σίγουρος ότι δεν υπάγεσαι στο ΓΕΜΗ και όπως λες τα έχεις όλα έτοιμα τότε στέλνεις την αίτηση από τα "αιτήματα μου" και ολοκληρώνει η ΔΟΥ χειροκίνητα τη διαδικασία. Στη συνέχεια κάνεις και την απογραφή στο ΕΦΚΑ ή εάν σκαλώσει τότε πας σε υποκατάστημα ΕΦΚΑ και σου ολοκληρώνει την απογραφή ο υπάλληλος εκεί.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...