silve Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 Share Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 Γεια χαρά σε όλους, θα ήθελα να κάνω μετάβαση σε laptop για πολλούς λόγους (χώρου, φορητότητας, δουλειά εκτός κλπ) και θα έλεγα να μεταβώ σε macbook (έχω και iphone και θα με βόλευε περισσότερο). Καταρχάς να σας πω ότι η δουλειά που θέλω να κάνω στον υπολογιστή είναι graphic design. Το προγράμματα που θα τρέχω θα είναι photoshop, lightroom, illustrator και ίσως λίγο in design. Δεν χρειάζομαι video editing. Επίσης εργασίες που πραγματοποιώ είναι το web design έχοντας πχ αρκετά πχ tabs στον browser και παράλληλα να δουλεύω photoshop και illustator. Οι λοιπές εργασίες μου είναι λιγότερο απαιτητικές γι' αυτό δεν τις αναφέρω. Τώρα οι απορίες μου είναι οι εξής: Να προτιμήσω τα 16GB RAM σε ένα macbook για τις παραπάνω εργασίες ή θα μου αρκούν και τα 8GB; Έχω ακούσει ότι πρόκειται για καλό λειτουργικό που έχει καλή απόδοση γενικά. Επίσης προερχόμενος από desktop και οθόνη 25αρα DELL, καλά δεν αμφισβητώ τις οθόνες των macbook όσον αφορά την ποιότητα και την πιστότητα, με φοβίζει όμως λίγο το γεγονός του μεγέθους 13,5 ίντσες. Στο σπίτι θα με δυσκολέψει λέτε να κάθομαι μέχρι και 4 ώρες να δουλεύω από το macbook χωρίς έξτρα οθόνη; Είναι θέμα συνήθειας; Τι προτείνετε όσοι έχετε δουλέψει σε macbook για παρόμοιες εργασίες; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kag1ante Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 Share Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 11 λεπτά πριν, silve είπε Γεια χαρά σε όλους, θα ήθελα να κάνω μετάβαση σε laptop για πολλούς λόγους (χώρου, φορητότητας, δουλειά εκτός κλπ) και θα έλεγα να μεταβώ σε macbook (έχω και iphone και θα με βόλευε περισσότερο). Καταρχάς να σας πω ότι η δουλειά που θέλω να κάνω στον υπολογιστή είναι graphic design. Το προγράμματα που θα τρέχω θα είναι photoshop, lightroom, illustrator και ίσως λίγο in design. Δεν χρειάζομαι video editing. Επίσης εργασίες που πραγματοποιώ είναι το web design έχοντας πχ αρκετά πχ tabs στον browser και παράλληλα να δουλεύω photoshop και illustator. Οι λοιπές εργασίες μου είναι λιγότερο απαιτητικές γι' αυτό δεν τις αναφέρω. Τώρα οι απορίες μου είναι οι εξής: Να προτιμήσω τα 16GB RAM σε ένα macbook για τις παραπάνω εργασίες ή θα μου αρκούν και τα 8GB; Έχω ακούσει ότι πρόκειται για καλό λειτουργικό που έχει καλή απόδοση γενικά. Επίσης προερχόμενος από desktop και οθόνη 25αρα DELL, καλά δεν αμφισβητώ τις οθόνες των macbook όσον αφορά την ποιότητα και την πιστότητα, με φοβίζει όμως λίγο το γεγονός του μεγέθους 13,5 ίντσες. Στο σπίτι θα με δυσκολέψει λέτε να κάθομαι μέχρι και 4 ώρες να δουλεύω από το macbook χωρίς έξτρα οθόνη; Είναι θέμα συνήθειας; Τι προτείνετε όσοι έχετε δουλέψει σε macbook για παρόμοιες εργασίες; Θα απαντήσω στο θέμα της οθόνης. Αν είναι σχετικά νέας τεχνολογίας και μπορεί να συνδεθεί σαν έξτρα στο mac δεν θα αλλάξει κάτι πιστεύω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 Share Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 Με την Apple δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά ας πω κι εγώ μια γνώμη: Κατ'αρχάς αν μπορείς να έχεις και την οθόνη (για να μη σου πω και πληκτρολόγιο/ποντίκι κ.λπ) σε συγκεκριμένο χώρο για να κάνεις πιο άνετα τη δουλειά σου όταν είσαι εκεί, κάν'το. Ως προς τη μνήμη, επειδή δεν ξέρω τι δυνατότητες αναβάθμισης έχει το συγκεκριμένο Apple που κοιτάς, θα προτιμούσα τα 16 από την αρχή (γενικά στα φορητά καλό είναι να κοιτάς τι μπορεί να αναβαθμιστεί, γιατί κάποια Apple, Dell XPS κ.λπ έχουν SSD ή/και RAM κολλημένες στο motherboard). Αυτή τη στιγμή το PC της δουλειάς μου είναι laptop (βέβαια συνδεδεμένο σε 2 οθόνες και με πληκτρολόγιο/ποντίκι). Το ζήτημα που έχουν τα laptops είναι η συσσώρευση σκόνης που επιβαρύνει το σύστημα ψύξης και συνήθως είναι δύσκολο να καθαριστεί, και η έλλειψη αναβαθμισιμότητας. Οπότε ζύγισέ τα λίγο με βάση το τι μπορεί να χρειαστείς! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
silve Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2023 35 λεπτά πριν, Orestis_G είπε Με την Apple δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά ας πω κι εγώ μια γνώμη: Κατ'αρχάς αν μπορείς να έχεις και την οθόνη (για να μη σου πω και πληκτρολόγιο/ποντίκι κ.λπ) σε συγκεκριμένο χώρο για να κάνεις πιο άνετα τη δουλειά σου όταν είσαι εκεί, κάν'το. Ως προς τη μνήμη, επειδή δεν ξέρω τι δυνατότητες αναβάθμισης έχει το συγκεκριμένο Apple που κοιτάς, θα προτιμούσα τα 16 από την αρχή (γενικά στα φορητά καλό είναι να κοιτάς τι μπορεί να αναβαθμιστεί, γιατί κάποια Apple, Dell XPS κ.λπ έχουν SSD ή/και RAM κολλημένες στο motherboard). Αυτή τη στιγμή το PC της δουλειάς μου είναι laptop (βέβαια συνδεδεμένο σε 2 οθόνες και με πληκτρολόγιο/ποντίκι). Το ζήτημα που έχουν τα laptops είναι η συσσώρευση σκόνης που επιβαρύνει το σύστημα ψύξης και συνήθως είναι δύσκολο να καθαριστεί, και η έλλειψη αναβαθμισιμότητας. Οπότε ζύγισέ τα λίγο με βάση το τι μπορεί να χρειαστείς! Νομίζω ότι στο μοντέλο του 2022 τουλάχιστον δεν μπορεί να αναβαθμιστεί η RAM. Μάλλον τα 16GB βολεύουν περισσότερο μιας και η αγορά θα γίνει για να μου κρατήσει αρκετά χρόνια το laptop. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Arion_Mandrake Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2023 Δεν ξέρω αν κατέληξες σε αγορά, αλλά θα πω μια γνώμη μπας και βοηθήσει. Αν το ήθελες για video editing, θα πρότεινα κι εγώ τα 16GB, αν εκανες πχ rendering σε μεγάλες αναλυσεις θα σε δυσκόλευε το multitasking. Για desing kai γραφιστικό editing τα 8 GB φτάνουν και περισσεύουν και δεν θα καταλάβεις διαφορά. Έχω lenovo legion με 16gb RAM και 6GB κάρτα γραφικών. Ακομα και σε ερασιτεχνικό photo editing, ακους τα ανεμιστηράκια-τουρμπίνες και όταν το έχω με μπαταρία βγάζει τρεις καλές ώρες το πολύ με αισθητά πεσμένες επιδόσεις, ενώ μιλάμε για ένα πλαστικό μηχάνημα που μαζί με το φορτιστή πλησιάζει τα τέσσερα κιλά. Δεν έχω μεγαλη εμπειρία με mac -αν κ εχω κι εγώ iphone και ipad- αλλά εχω δουλέψει με δανεικό macbook air m1 8GB. Για αντίστοιχη δουλειά είναι πολύ πιο γρήγορο, βγάζει 7-8 ώρες με μπαταρία, χωρίς να καταλαβαίνεις διαφορά στις επιδόσεις, χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασίες. Και βέβαια με τρομερή διαφορά στη φορητότητα, εμφανισιακά καλύτερο, με καταπληκτική οθόνη και το καλύτερο touchpad που έχω δει. Ο φίλος που το έχει κάνει επιτόπου editing σε ταξιδιωτικά video, με αρχεία 4K και 6K. Δουλευει κυρίως εξω, με μπαταρία, και δυο χρόνια τωρα δεν εχει αντιμετωπίσει πρόβλημα. Νομίζω οτι το να κάνεις video editing σε τέτοιες αναλύσεις είναι πιο απαιτητικό απ’ το να εχεις ανοιχτά τρία προγράμματα και αμέτρητα tabs στον browser, γι’ αυτο λεω οτι 8GB είναι αρκετά. Το μέγεθος της οθονης είναι ένα ζήτημα, σιγουρα ειναι κάτι που συνηθιζεται και όπως και να το κάνεις, είναι ωραία οθόνη. Σίγουρα όμως θα θες να μπορείς να δουλέψεις σε 24”, γι αυτό θα χρειαστείς αντάπτορα με hdmi και εξτρα θύρες για να κουμπώνεις σκληρό δίσκο, mouse κλπ. Πάρτον με τα χρήματα που θα γλυτωσεις απ την αναβαθμιση ram! 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
silve Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2023 11 ώρες πριν, Arion_Mandrake είπε Δεν ξέρω αν κατέληξες σε αγορά, αλλά θα πω μια γνώμη μπας και βοηθήσει. Αν το ήθελες για video editing, θα πρότεινα κι εγώ τα 16GB, αν εκανες πχ rendering σε μεγάλες αναλυσεις θα σε δυσκόλευε το multitasking. Για desing kai γραφιστικό editing τα 8 GB φτάνουν και περισσεύουν και δεν θα καταλάβεις διαφορά. Έχω lenovo legion με 16gb RAM και 6GB κάρτα γραφικών. Ακομα και σε ερασιτεχνικό photo editing, ακους τα ανεμιστηράκια-τουρμπίνες και όταν το έχω με μπαταρία βγάζει τρεις καλές ώρες το πολύ με αισθητά πεσμένες επιδόσεις, ενώ μιλάμε για ένα πλαστικό μηχάνημα που μαζί με το φορτιστή πλησιάζει τα τέσσερα κιλά. Δεν έχω μεγαλη εμπειρία με mac -αν κ εχω κι εγώ iphone και ipad- αλλά εχω δουλέψει με δανεικό macbook air m1 8GB. Για αντίστοιχη δουλειά είναι πολύ πιο γρήγορο, βγάζει 7-8 ώρες με μπαταρία, χωρίς να καταλαβαίνεις διαφορά στις επιδόσεις, χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασίες. Και βέβαια με τρομερή διαφορά στη φορητότητα, εμφανισιακά καλύτερο, με καταπληκτική οθόνη και το καλύτερο touchpad που έχω δει. Ο φίλος που το έχει κάνει επιτόπου editing σε ταξιδιωτικά video, με αρχεία 4K και 6K. Δουλευει κυρίως εξω, με μπαταρία, και δυο χρόνια τωρα δεν εχει αντιμετωπίσει πρόβλημα. Νομίζω οτι το να κάνεις video editing σε τέτοιες αναλύσεις είναι πιο απαιτητικό απ’ το να εχεις ανοιχτά τρία προγράμματα και αμέτρητα tabs στον browser, γι’ αυτο λεω οτι 8GB είναι αρκετά. Το μέγεθος της οθονης είναι ένα ζήτημα, σιγουρα ειναι κάτι που συνηθιζεται και όπως και να το κάνεις, είναι ωραία οθόνη. Σίγουρα όμως θα θες να μπορείς να δουλέψεις σε 24”, γι αυτό θα χρειαστείς αντάπτορα με hdmi και εξτρα θύρες για να κουμπώνεις σκληρό δίσκο, mouse κλπ. Πάρτον με τα χρήματα που θα γλυτωσεις απ την αναβαθμιση ram! Οι πιο "απαιτητικές" εργασίες μου είναι flyers, banners, posters κλπ στο photoshop όπου απαιτείται ταυτόχρονη επεξεργασία εικόνων, κόψιμο, ράψιμο κλπ σε σχετικά μεγάλες αναλύσεις εικόνων. Μέχρι εκεί. Όσον αφορά το illustrator, νομίζω είναι πιο light πρόγραμμα με τα vectors που χρησιμοποιώ και δημιουργώ. Video editing σίγουρα δεν χρειάζομαι και τέλος θα χρειαστεί να έχω αρκετά tabs ανοιχτά στον browser (περί 10-15 tabs) και ταυτόχρονα ίσως να έχω ανοιχτό photoshop για ψιλο επεξεργασία εικόνων και illustrator για icons, logos κλπ όταν ασχολούμαι με το web design. Νομίζω δηλαδή με λίγα λόγια ότι οι απαιτήσεις μου είναι μέτριες και αυτό θα χρειάζομαι για αρκετά χρόνια ακόμα θεωρώ. Θα με βοηθούσε αν μου παραθέσετε και εσείς τις δικές σας εμπειρίες για τη χρήση που κάνει ο καθένας για να συγκρίνω τις καταστάσεις και να επιλέξω το κατάλληλο μηχάνημα, γιατί κακά να ψέματα, αν μου αρκούν τα 8GB δε θα πάω ντε και καλέ στα 16GB RAM καθώς το κόστος δεν είναι αμελητέο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Zulualert Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Στις 31/10/2023 στις 10:28 ΠΜ, silve είπε Γεια χαρά σε όλους, θα ήθελα να κάνω μετάβαση σε laptop για πολλούς λόγους (χώρου, φορητότητας, δουλειά εκτός κλπ) και θα έλεγα να μεταβώ σε macbook (έχω και iphone και θα με βόλευε περισσότερο). Καταρχάς να σας πω ότι η δουλειά που θέλω να κάνω στον υπολογιστή είναι graphic design. Το προγράμματα που θα τρέχω θα είναι photoshop, lightroom, illustrator και ίσως λίγο in design. Δεν χρειάζομαι video editing. Επίσης εργασίες που πραγματοποιώ είναι το web design έχοντας πχ αρκετά πχ tabs στον browser και παράλληλα να δουλεύω photoshop και illustator. Οι λοιπές εργασίες μου είναι λιγότερο απαιτητικές γι' αυτό δεν τις αναφέρω. Τώρα οι απορίες μου είναι οι εξής: Να προτιμήσω τα 16GB RAM σε ένα macbook για τις παραπάνω εργασίες ή θα μου αρκούν και τα 8GB; Έχω ακούσει ότι πρόκειται για καλό λειτουργικό που έχει καλή απόδοση γενικά. Επίσης προερχόμενος από desktop και οθόνη 25αρα DELL, καλά δεν αμφισβητώ τις οθόνες των macbook όσον αφορά την ποιότητα και την πιστότητα, με φοβίζει όμως λίγο το γεγονός του μεγέθους 13,5 ίντσες. Στο σπίτι θα με δυσκολέψει λέτε να κάθομαι μέχρι και 4 ώρες να δουλεύω από το macbook χωρίς έξτρα οθόνη; Είναι θέμα συνήθειας; Τι προτείνετε όσοι έχετε δουλέψει σε macbook για παρόμοιες εργασίες; Έχεις χρησιμοποιησει ποτε Mac OS να δεις αν σε καλυπτει, προσωπικα σε Mac book pro του 2017 όσο το κράτησα ήταν με windows, τον καρκίνο του finder και του να ψάχνεις κάθε φορά μια shareware εφαρμογή ακόμη και για το απλούστερο να μεταφέρεις τσ αρχεία σου σε ένα εξωτερικό δίσκο δεν αντέχεται, αντίθετα με windows ήταν ένα ωραιότατo pc με άψογη οθόνη Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
silve Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, Zulualert είπε Έχεις χρησιμοποιησει ποτε Mac OS να δεις αν σε καλυπτει, προσωπικα σε Mac book pro του 2017 όσο το κράτησα ήταν με windows, τον καρκίνο του finder και του να ψάχνεις κάθε φορά μια shareware εφαρμογή ακόμη και για το απλούστερο να μεταφέρεις τσ αρχεία σου σε ένα εξωτερικό δίσκο δεν αντέχεται, αντίθετα με windows ήταν ένα ωραιότατo pc με άψογη οθόνη Έχω δουλέψει σε Mac OS και δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο θέμα με την προσαρμογή μου! Μου πήρε μερικές ημέρες να συνηθίσω τις θέσεις κλπ. Όλα τα υπόλοιπα δε με απασχόλησαν ιδιαίτερα για τη χρήση που έκανα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
labros1995 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 12 hours ago, silve said: Έχω δουλέψει σε Mac OS και δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο θέμα με την προσαρμογή μου! Μου πήρε μερικές ημέρες να συνηθίσω τις θέσεις κλπ. Όλα τα υπόλοιπα δε με απασχόλησαν ιδιαίτερα για τη χρήση που έκανα. Ώς χρήστης macbook air M1 θα σου πρότεινα να πας σε 16gb ram εαν θέλεις αρκετά tabs ανοιχτά και τις εργασίες που προανέφερες. Σκέφτεσαι για air ή pro? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
silve Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Για το Air σκέφτομαι ναι, με τις 15 ίντσες κατά βάση. Νομίζω ότι οι 13 ίντσες είναι λίγο για 3 ώρες πχ εργασίας νομίζω. Τι λέτε εσείς; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ghostaki Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Πιστεύω ότι η χρήση λαπτοπ για τακτική εργασία πάνω από μία ώρα είναι τεράστιο εργονομικό φάουλ. Και το μέγεθος της οθόνης είναι το λιγότερο. Θέση αυχένα, καρπών, αγκώνων, πλάτης κλπ είναι τελείως λάθος όταν χρησιμοποιείς λαπτοπ για εργασία ωρών (άλλο το αράζω καναπέ και βλέπω ταινίες/σερφάρω). Κάνε το για λίγα χρόνια και οι ορθοπεδικοί/φυσιοθεραπευτές θα σε ευχαριστούν για την πελατεία σου! Αν έχεις την επιλογή, σκέψου τη λύση εξωτερικής οθόνης/πληκτρολογίου/ποντικιού για το χώρο στον οποίο κάνεις τη μεγαλύτερη διάρκεια της εργασίας. Κι αν μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε το μέγεθος της οθόνης του λαπτοπ είναι δευτερεύον. Αλλά βάλε 16 μνήμη αν μπορείς. Έχω το Air M1 με 16gb και είναι φανταστικό, νομίζω θα σε κάλυπτε από επεξεργαστική ισχύ μια χαρά. Υ.Γ. Δεν έχω ιδέα για το επάγγελμα του γραφίστα, αλλά η σκέψη και μόνο να χειρίζεται κανείς εικόνες/γραφικά σε πολλαπλά παράθυρα σε οθόνη κάτω από 24-27 ίντσες μου φαίνεται εξαιρετικά κουραστική... Σόρρυ, μπορεί και να είμαι τελείως λάθος σε αυτό! Επεξ/σία 13 Νοεμβρίου 2023 από ghostaki 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα