johnny_pane Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Παιδιά επειδή είμαι εντελώς άσχετος και δεν θέλω να την πάθω ξαφνικά, θέλω να έχω backup τα αρχεία μου Έχω έναν εξωτερικό 8tb δίσκο μισογεμάτο και έναν 1tb μισογεμάτο με το λειτουργικό μέσα . Πως παίρνω/δημιουργώ backup τα αρχεία; Προφανώς θα πρέπει να αγοράσω έναν ακόμα δίσκο στον οποίο θα κάνω το backup? Υπάρχει κάποιο ειδικό πρόγραμμα που επιταχύνει την διαδικασία;
JPaxilleas Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δε χρειάζεσαι άλλο δίσκο εφόσον ο δίσκος που περιλαμβάνει το λειτουργικό σου σύστημα είναι μικρότερος των 4 TB (φαντάζομαι ότι αυτός ο δίσκος δεν έχει μόνο το λειτουργικό σύστημα). Α. Μπορείς να κάνεις τα εξής, όσον αφορά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από τον 1 ΤΒ δίσκο στον 6 ΤΒ δίσκο: 1. Χειροκίνητα Αντίγραφα Ασφαλείας: Μπορείς να αντιγράφεις περιοδικά, μόνος σου, τα σημαντικά σου αρχεία από τον σκληρό δίσκο του λειτουργικού σου συστήματος στον εξωτερικό σκληρό δίσκο 8 TB. 2. Αυτοματοποιημένο Λογισμικό Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να αυτοματοποιήσεις τη διαδικασία. Ορισμένες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν το Acronis True Image, το Macrium Reflect (με κόστος) ή ενσωματωμένα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως το Windows Backup και το macOS Time Machine (ανάλογα με το λειτουργικό που έχεις). Εναλλακτικά μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο για free προγράμματα. Θα βρεις αρκετά το καθένα με τα θετικά του και τα αρνητικά του (ένα απλό εργαλείο από τη Microsoft είναι το SyncToy – εδώ για περισσότερες πληροφορίες. Αυτά τα εργαλεία σου επιτρέπουν να προγραμματίζεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και να ορίζεις ποιοι φάκελοι θα χρησιμοποιούνται (π.χ. μια φορά την εβδομάδα). 3. Υπηρεσίες Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας στο cloud: Δες το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που βασίζονται στο cloud: όπως το Dropbox, το Google Drive, το OneDrive ή μια αποκλειστική υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, όπως το ΜΣ 365, Backblaze ή το CrashPlan (με κόστος). Αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν αυτόματο συγχρονισμό και διαχείριση εκδόσεων των αρχείων σου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που δεν θέλεις να χάσεις. 4. Κλωνοποίηση του Δίσκου του Λειτουργικού Συστήματος: Εάν ενδιαφέρεσαι να έχεις ένα αντίγραφο του λειτουργικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λογισμικό κλωνοποίησης δίσκων για να δημιουργήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας με δυνατότητα εκκίνησης του δίσκου του λειτουργικού σου συστήματος στην εξωτερική μονάδα δίσκου ή για την επαναφορά του λειτουργικού σου συστήματος σε μια προηγούμενη κατάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν θέλεις να ανακτήσεις γρήγορα το σύστημά σου σε περίπτωση βλάβης του συστήματός σου. 5. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως να μετατρέψεις τον εξωτερικό σου δίσκο σε NAS κ.λπ. αλλά να μη σε μπερδέψω με παραπάνω πληροφορίες. Β. Όσον αφορά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από τον 8 ΤΒ δίσκο (αναφέρομαι στα αρχεία που ήδη έχεις σε αυτόν) χρειάζεσαι σωστά αναφέρεις, είτε ένα νέο σκληρό δίσκο, είτε μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud (όμως αυτές έχουν περιορισμούς στο συνολικό μέγεθος TB που σου διαθέτουν). Θα πρέπει να αξιολογήσεις ποια από τα αρχεία σου είναι πραγματικά κρίσιμα, ποιο είναι το συνολικό τους μέγεθος και μετά να πάρεις τις όποιες αποφάσεις σου. Εάν αυτά είναι π.χ. λιγότερο από 500 GB, ας πούμε 300 GB μετέφερέ τα στον δίσκο που έχεις το λειτουργικό σου σύστημα και χρησιμοποίησε τον εξωτερικό δίσκο σύμφωνα με τις οδηγίες στην Α ενότητα για να παίρνεις αντίγραφα του δίσκου στο σύστημά σου. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα