Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Amazon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 39 νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλιακού πάρκου κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα,

Αυτό έχει κατασκευαστεί στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί συνέχεια αυτού που παρουσίασε η εταιρεία στην Πολωνία πριν 1 χρόνο. Τα έργα αυτά στο σύνολό τους αναμένεται να προσθέσουν περισσότερο από 1 GW καθαρής ενέργειας στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτροδότησης. 

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η Amazon θα έχει υλοποιήσει συνολικά πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά πάρκα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Όταν τεθούν όλα σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να παράγουν 5,8 GW καθαρής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πάνω από 4,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε ετήσια βάση. Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται 15 ηλιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια της ίδιας της Amazon, καθώς και 24 αιολικά και ηλιακά πάρκα κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλιακό πάρκο στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη τέτοια επένδυση της εταιρείας στη χώρα μας. 

Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

image.jpeg.e889883977bae09de045ccd2382a05d1.jpeg

«Με πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά έργα στην Ευρώπη, η Amazon παρέχει νέες πηγές καθαρής ενέργειας στα τοπικά δίκτυα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει τοπικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης μετάβασης προς τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025» δήλωσε η Lindsay McQuade, Director of Energy, EMEA της Amazon. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις αποτελούν καταλύτη για τη μετάβαση προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κοινότητες και τους παρόχους ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για την παροχή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στα τοπικά δίκτυα». 

Σύμφωνα με νέο οικονομικό μοντέλο που ανέπτυξε η Amazon, τα ευρωπαϊκά αιολικά και ηλιακά πάρκα της εταιρείας δημιούργησαν περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη την περίοδο 2014-2022. Παράλληλα, συνεισέφεραν πάνω από 723 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της περιοχής. Μόνο το 2022, τα εν λόγω έργα δημιούργησαν περισσότερες από 3.900 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη.

Το μοντέλο ακολουθεί τις οδηγίες του Εθνικού Εργαστηρίου ΑΠΕ των ΗΠΑ και επικυρώνεται από ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους. Εφαρμόζεται σε έργα κοινής ωφέλειας που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται μεταξύ 2014-2022 ή αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023.

Συνεπώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο των επενδύσεων της Amazon σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο επενδύσεων και απασχόλησης, όσο και συνεισφοράς στο ΑΕΠ. Μπορείτε να δείτε την πλήρη μεθοδολογία πατώντας εδώ.

Νέες επενδύσεις σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες

Οι επενδύσεις της Amazon σε ηλιακά και αιολικά έργα έχουν καταστήσει την εταιρεία τον μεγαλύτερο αγοραστή ανανεώσιμης ενέργειας - σε επίπεδο εταιρειών -  στην Ευρώπη, μια πρωτιά που διατηρεί από το 2021 . Τα πρόσφατα έργα της Amazon περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηλιακών εγκαταστάσεων σε οροφές κτιρίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και την υλοποίηση ηλιακών και αιολικών έργων σε Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος της Amazon είναι η ηλεκτροδότηση των λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένων των data centres της Amazon Web Services (AWS), των κέντρων διαχείρισης παραγγελιών, και των φυσικών καταστημάτων της, με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025 – πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για το 2030. Το 2022, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από την Amazon διεθνώς, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δείτε την πλήρη μεθοδολογία και περισσότερα στοιχεία για την προσέγγιση που ακολουθείται εδώ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, geoluc είπε

Ηλιακό λεει, αιολικό δείχνει φωτό 😅 Αφού δε δείχνει διυλιστηρια, παλι καλά 😜

Άντε και εσύ κακοπροαιρετε.Μπορει ο αρθρογράφος να γνωρίζει ότι μετά τα ηλιακά θα επενδύσουν και στα αιολικά.....😁

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα μόνα είδη πάρκων που υπάρχουν είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά...τι από τα δύο έφτιαξε στην Ελλάδα τελικά και πόσα mW είναι;

Επεξ/σία από panagiotis1988
Δημοσ.

Χρησιμοποιούν την χώρα μας για παραγωγή ενέργειας η οποία πάει κατευθείαν στις δικές τους εγκαταστάσεις και κάτσε πλήρωνε 200-300 ευρώ ΔΕΗ οοοοοκκκκκκκκ

  • Like 3
  • Confused 4
Δημοσ.
4 minutes ago, gurgurant said:

Χρησιμοποιούν την χώρα μας για παραγωγή ενέργειας η οποία πάει κατευθείαν στις δικές τους εγκαταστάσεις και κάτσε πλήρωνε 200-300 ευρώ ΔΕΗ οοοοοκκκκκκκκ

Σε ποιες εγκαταστάσεις τους πάει από αυτό? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, dream21 είπε

Και θα αρχησουν σε λίγο στα σχόλια  ..... Eρχεται η Amazon στην Ελλάδα... Skroutz και Μαρινάκη ( shopflix) τρέμε 😂😆

Για "Κωτσοβολο" λεγανε μονο που προλαβε τον Μπέζο η ΔΕΗ . Ειδες η ΔΕΗ ; Μεγαλεια !

 

Επεξ/σία από nepomuk
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, gurgurant είπε

Χρησιμοποιούν την χώρα μας για παραγωγή ενέργειας η οποία πάει κατευθείαν στις δικές τους εγκαταστάσεις και κάτσε πλήρωνε 200-300 ευρώ ΔΕΗ οοοοοκκκκκκκκ

Ευρωπη δεν θελανε οι παλιοι?

Κατσε τωρα οτι βγαζεις να εισαι υποχρεωμενος να το εξαγεις και μετα να το ξαναπληρωνεις για να το περνεις πισω ενψ ειναι απο την γη σου.

Αυτο σημαινει Ευρωπη...

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Confused 6
  • Sad 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, NickTG είπε

Σε ποιες εγκαταστάσεις τους πάει από αυτό? 

Λογικά θα γίνει ενεργειακός συμψηφισμός με το Athens 3 που ανήκει στην Lamda Helix (στη βασική μετοχική σύνθεση συμμετέχει η AWS)

Δημοσ.

γιατί βάλατε ανεμογεννήτριες στις φωτογραφίες ενώ αναφέρεται σε ΗΛΙΑΚΟ πάρκο, δηλαδή φωτοβολταϊκά;

Δημοσ.
36 minutes ago, floba said:

Ευρωπη δεν θελανε οι παλιοι?

Κατσε τωρα οτι βγαζεις να εισαι υποχρεωμενος να το εξαγεις και μετα να το ξαναπληρωνεις για να το περνεις πισω ενψ ειναι απο την γη σου.

Αυτο σημαινει Ευρωπη...

Spoiler

Εχεμ.... Και εσύ άμα έχεις ένα χωράφι, μπορείς να του βάλεις φωτοβολταϊκά/ανεμογεννήτριες... Και το εξάγουνε και το ξαναπληρώνουν, γιατί τους συμφέρει περισσότερο από το να το πουλήσουν κατευθείαν εδώ.

 

Άσχετα από το τι κάνει η Αμαζον, δεν θα έπρεπε να υπάρχει σπίτι χωρίς φωτοβολταϊκο στη στέγη, με 200 μέρες το χρόνο ήλιο εδώ πέρα.

  • Like 9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 minutes ago, filip123go said:

Άσχετα από το τι κάνει η Αμαζον, δεν θα έπρεπε να υπάρχει σπίτι χωρίς φωτοβολταϊκο στη στέγη, με 200 μέρες το χρόνο ήλιο εδώ πέρα.

Σίγουρα ακούγεται πολύ πομπώδες το παραπάνω, μέχρι να συνηδειτοποιήσει κάποιος σε ποιους απευθύνονται τα φ/β...

Σίγουρα όχι στους πλούσιους που μπορεί να έχουν μονοκατοικίες (που μπορούν να μπουν φ/β) - αυτοί χέστηκαν

Κατά πάσα πιθανότητα όχι στην επαρχία που μπορεί να έχουν μονοκατοικίες (που μπορούν να μπουν φ/β) - οι περισσότεροι δε μπορούν

Μάλλον απευθύνονται στην "μέση τάξη" που έχει μια υποτειπώδη οικονομική επιφάνεια. 

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφεία αυτής της τάξης κατοικεί στον αστικό ιστό, σε πολυκατοικίες (που δεν μπορούν να μπουν φ/β).

Άρα άνθρακες ο θησαυρός...

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ηλιακά συστήματα είναι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν το πυριτικό άλας σε πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τα πάνελ. Για να παραχθεί επαρκές καθαρό πυρίτιο, πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με υδροχλωρικό οξύ, θειικό οξύ, φθόριο, τριχλωροαιθάνιο και ακετόνη.

Επιπλέον, χρειάζονται γάλλιο, αρσενίδιο, δισελενίδιο χαλκού-ίνδιο-γαλλίου και τελλουριούχο κάδμιο, τα οποία είναι επίσης ιδιαίτερα τοξικά. Η σκόνη σιλικόνης αποτελεί κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τα πάνελ δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Οι ανεμογεννήτριες είναι πανάκριβες (plusultra= τίποτα πέρα από αυτές) από άποψη κόστους και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κάθε ανεμογεννήτρια ζυγίζει 1.688 τόνους (ισοδύναμο βάρους 23 σπιτιών) και περιέχει 1300 τόνους σκυρόδεμα, 295 τόνους χάλυβα, 48 τόνους σιδήρου, 24 τόνους υαλοπίνακας και τα δύσκολα εξορυσσόμενα σπάνια εδάφη Νεοδύμιο ( Nd), Πρασεοδύμιο ( Pr) και Δυσπρόσιο (Dy).

Κάθε μία από τις τρεις λεπίδες ζυγίζει 8.165 κιλά και έχει διάρκεια ζωής από 15 έως 20 χρόνια, μετά από την οποία πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις χρησιμοποιημένες λεπίδες του ρότορα.

Επίσης οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Έχει πολλά μποφορ; Την σταματάνε, έχει λίγα μποφόρ; Δεν περιστρέφεται. 

Ομολογουμένως, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να έχουν τη θέση τους, αλλά πρέπει να κοιτάξετε πέρα από τον μύθο της ελευθερίας των εκπομπών.

Για τις μπαταρίες σε επόμενο ποστ....

Το "Going Green" μπορεί να ακούγεται σαν ένα ουτοπικό ιδανικό, αλλά αν κοιτάξετε το κρυμμένο και ενσωματωμένο κόστος με ρεαλιστικό και αμερόληπτο τρόπο, θα διαπιστώσετε ότι το "Going Green" κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον της γης από ό,τι φαίνεται.

Επεξ/σία από TNT2
  • Like 9
  • Thanks 5
  • Confused 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...