fotaras76 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Χαίρεται στην παρέα. Αγόρασα πρόσφατα μια μεταχειρισμένη 1050ti για να αναβαθμίσω το 2ο pc που έχω. Ενώ διαβάζω ότι η 1050ti σε idle καίει μόνο 5 watt GTX 1050 Ti Power Consumption Guide (2023) (ecoenergygeek.com) στο hw monitor είναι κολλημένη στα 35. Έχω κάνει ddu 2 φορές και έχω περασμένους τους τελευταίους drivers 545.84. Ξέρετε τι μπορεί να φταίει ;
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 9 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Χαίρεται στην παρέα. Γεια σου ρε Φωτάρα! 10 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Ενώ διαβάζω ότι η 1050ti σε idle καίει μόνο 5 watt GTX 1050 Ti Power Consumption Guide (2023) (ecoenergygeek.com) Παρόλο που δεν το αναφέρουν, λογικά σε 60Hz, οθόνη. Είναι και οικολόγοι. 11 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Ξέρετε τι μπορεί να φταίει ; Μήπως είσαι σε high refresh rate οθόνη; Ρύθμισε την οθόνη σου αν θες σε 60Hz και δες αν κάνει κάποια διαφορά. Μπορεί να μην κάνει διαφορά, βέβαια, γιατί αν δεις στη δεξιά στήλη και του screenshot που ανέβασες, και με 3D ρολόγια και παραπάνω millivolts, η κατανάλωση της κάρτας είναι ίδια τελείως (31.96w vs 31.76w < 1% διαφορά). Λογικά η υλοποίηση της συγκεκριμμένης κάρτας, δε δίνει στο χρήστη σωστές πληροφορίες. Υπάρχει και η περίπτωση το AIDA64 που έβαλες, να είναι παλιό και να μην αντιλαμβάνεται σωστά τον controller της κάρτας. Μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα monitoring (hwinfo ή rivatuner του afterburner) να δεις αν παίρνεις τα ίδια νούμερα. 1
fotaras76 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 4 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Γεια σου ρε Φωτάρα! Παρόλο που δεν το αναφέρουν, λογικά σε 60Hz, οθόνη. Είναι και οικολόγοι. Μήπως είσαι σε high refresh rate οθόνη; Ρύθμισε την οθόνη σου αν θες σε 60Hz και δες αν κάνει κάποια διαφορά. Μπορεί να μην κάνει διαφορά, βέβαια, γιατί αν δεις στη δεξιά στήλη και του screenshot που ανέβασες, και με 3D ρολόγια και παραπάνω millivolts, η κατανάλωση της κάρτας είναι ίδια τελείως (31.96w vs 31.76w < 1% διαφορά). Λογικά η υλοποίηση της συγκεκριμμένης κάρτας, δε δίνει στο χρήστη σωστές πληροφορίες. Υπάρχει και η περίπτωση το AIDA64 που έβαλες, να είναι παλιό και να μην αντιλαμβάνεται σωστά τον controller της κάρτας. Μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα monitoring (hwinfo ή rivatuner του afterburner) να δεις αν παίρνεις τα ίδια νούμερα. Η οθόνη είναι 75 Hz full HD. Θα δοκιμάσω αυτά που γράφεις και θα επανέλθω. Η υλοποίηση της κάρτας είναι αυτή https://www.zotac.com/us/product/graphics_card/zotac-geforce-gtx-1050-ti-mini και παίρνει ρεύμα μόνο από το pcie της μητρικής. To ίδιο δείχνει και το hwinfo... δε νομίζω να μπερδεύονται και τα 2 προγράμματα. Δοκίμασα και στα 60 Hz, καμία διαφορά. 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 3 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Η υλοποίηση της κάρτας είναι αυτή https://www.zotac.com/us/product/graphics_card/zotac-geforce-gtx-1050-ti-mini και παίρνει ρεύμα μόνο από το pcie της μητρικής. Αφού παίρνει ρεύμα μόνο από το PCI-e, δες τι λένε τα άλλα monitoring. Και το gpu-z είναι πολύ καλό. Ίσως έχει μπερδέψει του τίτλους από τις στείλες το AIDA64 και αντί για total gpu power (πρώτη στήλη) και gpu core power (δεύτερη στήλη), γράφει αυτά που γράφει. Γιατί στην ομάδα GPU power toy screenshot, αν αφαιρέσεις από την πρώτη στήλη (GPU) τη δεύτερη στήλη (PCIe +12V), παίρνεις: 35.57w - 31.76w = 3.81w για 2D ρολόγια και 35.76w - 31.96w = 3.80w για 3D ρολόγια. Πολύ πιο κοντά στα 5w που λέει το site. 1
fotaras76 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 4 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Αφού παίρνει ρεύμα μόνο από το PCI-e, δες τι λένε τα άλλα monitoring. Και το gpu-z είναι πολύ καλό. Ίσως έχει μπερδέψει του τίτλους από τις στείλες το AIDA64 και αντί για total gpu power (πρώτη στήλη) και gpu core power (δεύτερη στήλη), γράφει αυτά που γράφει. Γιατί στην ομάδα GPU power toy screenshot, αν αφαιρέσεις από την πρώτη στήλη (GPU) τη δεύτερη στήλη (PCIe +12V), παίρνεις: 35.57w - 31.76w = 3.81w για 2D ρολόγια και 35.76w - 31.96w = 3.80w για 3D ρολόγια. Πολύ πιο κοντά στα 5w που λέει το site. Τα αποτελέσματα του gpu z. Λες τελικά η πραγματική κατανάλωση να είναι board power draw - pcie slot power ;;; 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 3 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Τα αποτελέσματα του gpu z. Λες τελικά η πραγματική κατανάλωση να είναι board power draw - pcie slot power ;;; Ναι. Δεν έχω τρόπο να το αποδείξω, αλλά αυτό μου λέει η εμπειρία και η διαίσθηση μου. Ότι οι τίτλοι είναι λάθος. Οι zotac (και οι palit) δεν είναι καθόλου κακές κάρτες. Κάθονται και σπάνε το κεφάλι τους πως θα γλιτώσουν το τελευταίο cent βάζοντας ακριβώς τα υλικά που απαιτεί η κάρτα και όχι υπερδιαστασιολογημένα ότι βάλαν και στην προηγούμενη γενιά, όπως Asus και άλλοι, χωρίς να έχουν θέματα αξιοπιστίας. Για να το καταφέρνουν αυτό έχουν πολύ καλούς μηχανικούς. Υπ' όψιν ότι η ακρίβεια των μετρήσεων μέσω software είναι μικρότερη σε idle από ότι σε full power. To 3.8w vs 5w, μη σε ξενίζει. Aλλά μην το δέσεις κι όλας ότι οι φοβεροί μηχανικοί της palit πέτυχαν -22% κατανάλωση σε idle. Και το συγκεκριμμένο chip που σου έλαχε επιρρεάζει, αλλά κυρίως χρειάζεται να μετρηθούν πολλές κάρτες με πολύμετρα ακριβείας για βγει τέτοιο συμπέρασμα. 1
fotaras76 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, PC_Science_Lefkada είπε Ναι. Δεν έχω τρόπο να το αποδείξω, αλλά αυτό μου λέει η εμπειρία και η διαίσθηση μου. Ότι οι τίτλοι είναι λάθος. Οι zotac (και οι palit) δεν είναι καθόλου κακές κάρτες. Κάθονται και σπάνε το κεφάλι τους πως θα γλιτώσουν το τελευταίο cent βάζοντας ακριβώς τα υλικά που απαιτεί η κάρτα και όχι υπερδιαστασιολογημένα ότι βάλαν και στην προηγούμενη γενιά, όπως Asus και άλλοι, χωρίς να έχουν θέματα αξιοπιστίας. Για να το καταφέρνουν αυτό έχουν πολύ καλούς μηχανικούς. Υπ' όψιν ότι η ακρίβεια των μετρήσεων μέσω software είναι μικρότερη σε idle από ότι σε full power. To 3.8w vs 5w, μη σε ξενίζει. Aλλά μην το δέσεις κι όλας ότι οι φοβεροί μηχανικοί της palit πέτυχαν -22% κατανάλωση σε idle. Και το συγκεκριμμένο chip που σου έλαχε επιρρεάζει, αλλά κυρίως χρειάζεται να μετρηθούν πολλές κάρτες με πολύμετρα ακριβείας για βγει τέτοιο συμπέρασμα. Δες κι αυτό όποτε έχεις χρόνο. Γράφουν πως τα προγράμματα δε διαβάζουν σωστά την 1050ti, ελπίζω να έχουν δίκιο. Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου 2023 από fotaras76
kkatzos Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 6 ώρες πριν, fotaras76 είπε Ενώ διαβάζω ότι η 1050ti σε idle καίει μόνο 5 watt GTX 1050 Ti Power Consumption Guide (2023) (ecoenergygeek.com) στο hw monitor είναι κολλημένη στα 35. Εγώ πάλι έχω το αντίστροφο πρόβλημα. Η 3090Ti λέει στα προγράμματα ότι καίει 21-22W σε idle είμαι σίγουρος (μέσω του power meter) ότι καίει κάνα 40W. 🤣🤣 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 3 ώρες πριν, fotaras76 είπε Γράφουν πως τα προγράμματα δε διαβάζουν σωστά την 1050ti, Ναι, γράφουν πως με διάφορες υλοποιήσεις, μέσω διαφόρων software παίρνουν τα δικά σου νούμερα. Είναι θέμα του ίδιου του 1050 ti chip, δηλάδη. Kάποιος μέτρησε με wattoμετρο στο πολύμπριζο και την βγάζει 10 watt: Με 80% έστω συντελεστή απόδοσης του τροφοδοτικού σε χαμηλά φορτία και άλλα 80% συντελεστή απόδοσης του/των VRM pci-e της μητρικής, μιας και τροφοδοτείται μόνο από αντιστοιχεί σε: 10w x 10/8 x10/8 = 6.4 watt πραγματική κατανάλωση της κάρτας σε idle αν τα βαττόμετρα ήταν ακριβείας που δεν είναι, αν η οθόνη του ήταν στα 60Hz κλπ κλπ. 1
fotaras76 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 13 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε Ναι, γράφουν πως με διάφορες υλοποιήσεις, μέσω διαφόρων software παίρνουν τα δικά σου νούμερα. Είναι θέμα του ίδιου του 1050 ti chip, δηλάδη. Kάποιος μέτρησε με wattoμετρο στο πολύμπριζο και την βγάζει 10 watt: Με 80% έστω συντελεστή απόδοσης του τροφοδοτικού σε χαμηλά φορτία και άλλα 80% συντελεστή απόδοσης του/των VRM pci-e της μητρικής, μιας και τροφοδοτείται μόνο από αντιστοιχεί σε: 10w x 10/8 x10/8 = 6.4 watt πραγματική κατανάλωση της κάρτας σε idle αν τα βαττόμετρα ήταν ακριβείας που δεν είναι, αν η οθόνη του ήταν στα 60Hz κλπ κλπ. Ναι, 10 w x 8/10 x 8/10 = 6.4 w για την ακρίβεια. 1
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 2 λεπτά πριν, kkatzos είπε Η 3090Ti λέει στα προγράμματα ότι καίει 21-22W σε idle είμαι σίγουρος (μέσω του power meter) ότι καίει κάνα 40W. Ε, τόσο που λεει το βατόμετρό σου θα καίει περίπου. Έχουν από αρκετή έως μεγάλη απόκλιση τα software monitoring σε 0% φορτίο. Για CPU, βέβαια μην ξεπατικώνουμε ακριβή νούμερα, αλλά είχε κάνει μια πολύ αξιόλογη δημοσίευση ο @kostas_anes, όπου ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι σε idle το hwinfo σε idle δίνει σημαντικά λιγότερα βαττ από τα πραγματικά. Μπορεί να δείχνει και τα μισά. 6 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Ναι, 10 w x 8/10 x 8/10 = 6.4 w για την ακρίβεια. Για να δω αν διαβάζεις προσεκτικά, @fotaras76, καθόλου δεν είναι ότι αφαιρέθηκα! 1
kkatzos Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε όπου ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι σε idle το hwinfo σε idle δίνει σημαντικά λιγότερα βαττ από τα πραγματικά. Μπορεί να δείχνει και τα μισά. Το ακριβώς αντίστροφο διαπίστωσε ο kostas_anes για τα CPUs. Ότι σε idle, το HWInfo δε μετράει πραγματικό idle γιατί, για να μετρήσει κάνει poll όλους τους αισθητήρες του συστήματος και η διαδικασία του polling ανεβάζει την πραγματική κατανάλωση κατά τα λίγα ms της μέτρησης. Άρα βλέπει περισσότερα W από τα πραγματικά που θα είχαν σε idle αν ΔΕΝ έκανε poll το HWInfo. Το HWInfo ανέβαζε την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του polling κατά 3W στον Intel και 6W στον AMD. Στον δικό μου 5800X3D αν βάλω συνεχές polling του HWInfo μόνο στη CPU (20 ms polling interval) το power meter μου δείχνει υψηλότερη κατανάλωση κατά 11W. Ο μόνος τρόπος είναι μέτρηση σε EPS12V χωρίς να τρέχει το HWInfo. Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου 2023 από kkatzos 2
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 25/6/2023 στις 5:47 ΜΜ, kostas_anes είπε Σχόλια - Συμπέρασμα Από τις μετρήσεις μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής: Το HWInfo προσφέρει αρκετά καλές μετρήσεις, εκτός από idle, όπου τα νούμερα που δίνει έχουν σημαντική διαφορά σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση. Το polling των αισθητήρων που κάνει το HWInfo ανεβάζει τις καταναλώσεις σε idle και ως συνέπεια ποτέ δεν θα μπορούσε να δώσει τις πραγματικές καταναλώσεις. Το intel σύστημα φαίνεται να είναι πολύ πιο power efficient σε idle, με την AMD να έχει εμφανές θέμα λόγω Infinity Fabric (10W διαφορά από 1800MHz -> 1333MHz) Μεταβολές στην τάση τροφοδοσίας σε σχέση με το VID, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις μετρήσεις σημαντικά. Πιθανό να είναι per mobo vendor basis ή να επηρεάζει μόνο ADL και πάνω; 1 ώρα πριν, kkatzos είπε Το ακριβώς αντίστροφο διαπίστωσε ο kostas_anes για τα CPUs. Ότι σε idle, το HWInfo δε μετράει πραγματικό idle γιατί, για να μετρήσει κάνει poll όλους τους αισθητήρες του συστήματος και η διαδικασία του polling ανεβάζει την πραγματική κατανάλωση κατά τα λίγα ms της μέτρησης. Άρα βλέπει περισσότερα W από τα πραγματικά που θα είχαν σε idle αν ΔΕΝ έκανε poll το HWInfo. Αυτά που γράφεις ισχύουν. Αναφέρονται στο δεύτερο σχόλιο-συμπέρασμά του. Ισχύουν όμως αυτά που γράφω και εγώ, ανεξάρτητα. Αναφέρονται στο πρώτο συμπέρασμά του. Αφού εντόπισε το πρόβλημα που αναφέρεις και αποτελεί το δεύτερο συμπέρασμα του, δημιούργησε την τέρμα δεξιά στήλη στους πίνακες που δίνει νούμερα για όταν το hwinfo δεν κάνει Polling. Αν συγκρίνεις αυτή τη στήλη, τα νούμερά της είναι μικρότερα από την πράσινη στήλη (eps wattage) και για intel και για amd. Για ΑΜD 21.2w vs 26.9w (-21%) και για Intel 6.6w vs 9.6w (-31%). Για τον ίδιο λόγο (ποιον, άραγε;) και το βατόμετρό σου βγάζει και την 3090 ti σoυ παραπάνω, από τα software. Εγώ σε πιστεύω. To γιατί ο @kostas_anes, δεν το γράφει ξεκάθαρα ότι το hwinfo μετράει μικρότερες και τα πολύμετρά του μετράνε μεγαλύτερες καταναλώσεις και στις δύο περιπτώσεις και αναφέρεται γενικώς σε "σημαντική διαφορά" (τα bold δικά μου), υποθέτω για να γίνει αντικείμενο συζήτησης, τι ισχύει και τι όχι. Αντί αυτού βέβαια ακολούθησε ο αθάνατος σκυλοκαυγάς AMDάτσηδων τσε Intelάτσηδων. Κάτι το αναμενόμενο με βάση το ποιος χρήστης πρόλαβε να του απαντήσει πρώτος. Και μάλιστα τον παρέσυρε και κατάφερε να του αποσπάσει και ομολογία παρακάτω, δήλωση που φυσικά δεν ισχύει: Στις 25/6/2023 στις 6:15 ΜΜ, kostas_anes είπε Nαι [[και ο λόγος που υποθέτω ότι γίνεται αυτό είναι επειδή ούτε τα ίδια τα AMD CPU έχουν καλή ιδέα για το πόσο τραβάνε (ζητάνε καταναλώσεις από VRM Controller), ενώ τα Intel μετράνε εντός του τσιπ. Το HWInfo παράλληλα στα Intel κάνει estimate αρκετά από τα εσωτερικά rails, το οποίο υπό φορτίο φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αλλά σε idle είναι εντελώς off.]] (Bold και αγκύλες, δικές μου.) Τι ναι; Δεν ισχύει. Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου 2023 από PC_Science_Lefkada
Apaleytos80 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Εχω και γω μια zotac 1650 dual fan, ετσι δειχνει και σε μενα 33κατι Watt idle. Στην αρχη προβληματίστηκα, εκανα και μια γυρα στο google. Εβαλα τον μετρητη watt στο πολυπριζο και ειδα οτι απο idle σε στρες τεστ δεν ειχε διαφορα απο 33 σε 80κατι που φτανει οβερκλοκ. Οποτε δεν εχει σενσορα/ δεν δειχνει σωστα πουθενα hwmonitor/hw info 64 κτλ. Μην ανχωνεσαι δεν καιει 30w , κανονικα σαν ολες τις 1050ti τραβαει idle. 2
ultraex2003 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) για την ιστορια η 6700 xt μου διαβαζει απο 5 εως11 watt στο gpu-z watt idle Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου 2023 από ultraex2003
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα