sphinxgr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Οι παλιοί λαμπτήρες πυρακτώσεως / αλογόνου είχαν μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Ήρθαν οι λάμπες LED με πολλαπλάσια τιμή και αμφιλεγόμενη διάρκεια ζωής. Πχ θέλω 8x36mm 12V με διάρκεια ζωής 50.000 ώρες. Δεν υπάρχει. Μόνο κλασικές κινέζικες υπάρχουν που σε ελάχιστο καιρό θέλουν αλλαγή. Το ερώτημα ειναι, υπάρχουν ποιοτικές εταιρίες που φτιάχνουν τέτοιες λάμπες? Μπορεί να φτιάξει κάποιος με ταινία Led?!
michael92 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Δεν ξέρω αν πρόλαβα πριν μας χτυπήσει το planned obsolesence, αλλά από τις Philips LED που αγόρασα αρχές του 2015 δεν έχει καεί ούτε μία. 1
sphinxgr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 32 λεπτά πριν, michael92 είπε Δεν ξέρω αν πρόλαβα πριν μας χτυπήσει το planned obsolesence, αλλά από τις Philips LED που αγόρασα αρχές του 2015 δεν έχει καεί ούτε μία. Σε μικρές αναφέρομαι. Στις μεγάλες υπάρχουν επιλογές. Το πρόβλημα υπάρχει σε e10, w5w κλπ μικρές λάμπες που δεν έχουν τόσες πωλήσεις όπως οι κλασικές λάμπες 1
csontheline Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 21 hours ago, sphinxgr said: Οι παλιοί λαμπτήρες πυρακτώσεως / αλογόνου είχαν μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Ήρθαν οι λάμπες LED με πολλαπλάσια τιμή και αμφιλεγόμενη διάρκεια ζωής. Πχ θέλω 8x36mm 12V με διάρκεια ζωής 50.000 ώρες. Δεν υπάρχει. Μόνο κλασικές κινέζικες υπάρχουν που σε ελάχιστο καιρό θέλουν αλλαγή. Το ερώτημα ειναι, υπάρχουν ποιοτικές εταιρίες που φτιάχνουν τέτοιες λάμπες? Μπορεί να φτιάξει κάποιος με ταινία Led?! Είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν; Επίσης, οι LED είναι πιο ευαίσθητες, οπότε μπορεί να στις καίει το κύκλωμα και όχι να είναι μάπα οι λαμπτήρες (αν και οι ποιοτικές έχουν μεγαλύτερες ανοχές). Επίσης, ένας άλλος λόγος που μπορεί να μην υπάρχουν (σε τόσο μεγάλη ποικιλία) είναι ότι οι χρήσεις τους είναι για περιορισμένη διάρκεια, οπότε δεν θα κάνει διαφορά σε βάθος χρόνου η "αυξημένη" κατανάλωση. Τι και αν καταναλώνει 5w μία λάμπα που ανάβει για 1 λεπτό την ημέρα, τι 1w. Επεξ/σία 10 Οκτωβρίου 2023 από csontheline
sphinxgr Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 19 ώρες πριν, csontheline είπε Είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν; Επίσης, οι LED είναι πιο ευαίσθητες, οπότε μπορεί να στις καίει το κύκλωμα και όχι να είναι μάπα οι λαμπτήρες (αν και οι ποιοτικές έχουν μεγαλύτερες ανοχές). Επίσης, ένας άλλος λόγος που μπορεί να μην υπάρχουν (σε τόσο μεγάλη ποικιλία) είναι ότι οι χρήσεις τους είναι για περιορισμένη διάρκεια, οπότε δεν θα κάνει διαφορά σε βάθος χρόνου η "αυξημένη" κατανάλωση. Τι και αν καταναλώνει 5w μία λάμπα που ανάβει για 1 λεπτό την ημέρα, τι 1w. Τη θέλω για εφαρμογές που είναι 24/365 ανοιχτές. Ως ενδεικτικές λυχνίες. Οι led που βάζεις (και έχω αγοράσει για το αμάξι) έχουν μεγιστη διαρκεια 5000 ώρες. Απο την άλλη οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια και έχουν 0.3€ και όχι 15€ ο ένας!!!! Εγω για παράδειγμα θέλω 8 λαμπτήρες να βάλω σε κουδούνια. Δεν γίνεται να δώσω 100€ και να καούν σε ένα χρόνο - παρά την εγγύηση που έχουν. Παράλληλα οι πυρακτώσεως έχουν 8*0,69€ απο τυχαίο μαγαζί. Η εναλλακτική είναι na δώσω κάμποσες 100άδες € για να αλλάξω τα πάντα για να έχω λαμπάκια led. Το ίδιο ισχύει κ για λάμπες ασανσερ (E10) Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2023 από sphinxgr
Joshua21 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 1 hour ago, sphinxgr said: Εγω για παράδειγμα θέλω 8 λαμπτήρες να βάλω σε κουδούνια. Δεν γίνεται να δώσω 100€ και να καούν σε ένα χρόνο - παρά την εγγύηση που έχουν. Παράλληλα οι πυρακτώσεως έχουν 8*0,69€ απο τυχαίο μαγαζί. 100/8=12,5€, τόσο έχουν η μία σε led? Αν ισχύουν όλα όσα γράφεις τότε προφανώς και δεν αξίζει να βάλεις led, θα ξοδεύεις 12,5€ το έτος και θα κερδίζεις από ρεύμα 2-3€.
csontheline Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 2 hours ago, sphinxgr said: Τη θέλω για εφαρμογές που είναι 24/365 ανοιχτές. Ως ενδεικτικές λυχνίες. Οι led που βάζεις (και έχω αγοράσει για το αμάξι) έχουν μεγιστη διαρκεια 5000 ώρες. Απο την άλλη οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια και έχουν 0.3€ και όχι 15€ ο ένας!!!! Εγω για παράδειγμα θέλω 8 λαμπτήρες να βάλω σε κουδούνια. Δεν γίνεται να δώσω 100€ και να καούν σε ένα χρόνο - παρά την εγγύηση που έχουν. Παράλληλα οι πυρακτώσεως έχουν 8*0,69€ απο τυχαίο μαγαζί. Η εναλλακτική είναι na δώσω κάμποσες 100άδες € για να αλλάξω τα πάντα για να έχω λαμπάκια led. Το ίδιο ισχύει κ για λάμπες ασανσερ (g10) Συνήθως, απλά έχουν άλλον κωδικό. Πχ, την g10 θα την βρεις ως gu10 και υπάρχουν για όλα τα βαλάντια. Υπόψιν ότι οι led που μπαίνουν ως αντικατάσταση σε φθορισμού που είχαν μετασχηματιστή και εκκινητή, χάνουν 3/4 της ζωής τους. Μπορεί και σε άλλες να είναι έτσι. Οι καλές οι Led, σε μία σωστή εγκατάσταση, θα πάνε "αιώνες". Αλλιώς, έχουν εγγύηση. Την/τις πας πίσω και τέλος. Εναλλακτικά, για χαμηλές φωτεινότητες, μπορείς να πας σε custom λύσεις (πχ στα κουδούνια μικρές λεντοταινίες, παράλληλα συνδεδεμένες).
mary Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Gu10 σίγουρα υπάρχουν σε led. Μέχρι και ολόκληρη λάμπα φθορισμού μπορείς να ξηλώσεις και να βάλεις αντίστοιχη σε led (την βρήκα ως led batten). Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2023 από mary
sphinxgr Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 16 ώρες πριν, Joshua21 είπε 100/8=12,5€, τόσο έχουν η μία σε led? Αν ισχύουν όλα όσα γράφεις τότε προφανώς και δεν αξίζει να βάλεις led, θα ξοδεύεις 12,5€ το έτος και θα κερδίζεις από ρεύμα 2-3€. Οι καλές led τόσο έχουν 7.5-15€ 15 ώρες πριν, csontheline είπε Εναλλακτικά, για χαμηλές φωτεινότητες, μπορείς να πας σε custom λύσεις (πχ στα κουδούνια μικρές λεντοταινίες, παράλληλα συνδεδεμένες). Ας μείνω σε αυτό που αυτό είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν το έχω δει πως γίνεται. Και ο κουδουνάς, αυτό μου είπε που λες και εσύ. Εχεις ιδέα μήπως για τα ακόλουθα? Οι λεντοταινίες δεν καίγονται όπως οι λάμπες? Πως τη φτιάχνεις?! βαζεις μια κάθετη λεντοταινία και δίνεις απλά 12V απο την υπάρχουσα παροχή ή αντικαθιστάς κάθε λάμπα με μια λεντοταινία? Το ακόλουθο πχ έχει 5 λάμπες Festoon 8x36mm 12V 3W
MikhailBakurin Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 58 minutes ago, sphinxgr said: Οι καλές led τόσο έχουν 7.5-15€ Ας μείνω σε αυτό που αυτό είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν το έχω δει πως γίνεται. Και ο κουδουνάς, αυτό μου είπε που λες και εσύ. Εχεις ιδέα μήπως για τα ακόλουθα? Οι λεντοταινίες δεν καίγονται όπως οι λάμπες? Πως τη φτιάχνεις?! βαζεις μια κάθετη λεντοταινία και δίνεις απλά 12V απο την υπάρχουσα παροχή ή αντικαθιστάς κάθε λάμπα με μια λεντοταινία? Το ακόλουθο πχ έχει 5 λάμπες Festoon 8x36mm 12V 3W Εγώ στη θέση σου θα ξήλωνα και τις 5 λάμπες, θα έβαζα στην παροχή της μίας (της πανω-πανω ή της κατω-κατω) μία 12βολτη λεντοταινία που θα έπιανε όλο το πινακάκι (κωδωνοστοιχία; ) που παραθέτεις. Αντί για 15 βαττ θα καις 1 (4-5 βαττ/ μετρο) και θα έχεις μία αντικατάσταση όποτε έχεις κάψιμο. Επίσης, με αγορά 5 μέτρο λεντοταινίας, έχεις πρακτικά... απεριόριστο refill. Κάθε φορά που θα σου καίγονται 20 πόντοι, θα κόβεις άλλους 20 και θα συνδέεις. Mια 5μετρη κάνει 5 ευρώ στο αλιεξπρεςς, all costs included. Άμα δε σε καλύπτει φωτιστικά το 1 strip, συνδέεις και δεύτερο, από κάτω (τελευταίο λαμπάκι) προς τα πάνω. Έτσι με 2 βαττ θα έχεις 20 εκατοστά διπλή λεντοταινία. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2023 από MikhailBakurin 1
csontheline Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, sphinxgr said: Οι καλές led τόσο έχουν 7.5-15€ Ας μείνω σε αυτό που αυτό είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν το έχω δει πως γίνεται. Και ο κουδουνάς, αυτό μου είπε που λες και εσύ. Εχεις ιδέα μήπως για τα ακόλουθα? Οι λεντοταινίες δεν καίγονται όπως οι λάμπες? Πως τη φτιάχνεις?! βαζεις μια κάθετη λεντοταινία και δίνεις απλά 12V απο την υπάρχουσα παροχή ή αντικαθιστάς κάθε λάμπα με μια λεντοταινία? Το ακόλουθο πχ έχει 5 λάμπες Festoon 8x36mm 12V 3W Αυτό είχα στο μυαλό μου. Οι ταινίες κόβονται σε συγκεκριμένα σημεία, οπότε βλέπεις τι σε βολεύει. Για ακόμα πιο απλή εγκατάσταση, αυτό που σου είπε ο @MikhailBakurin , απλά θα πρέπει να δεις αν χωράει και πως θα μπει. Όντως, με 5-10€ για 5m ταινία 3535 (δεν χρειάζεσαι τρομερή φωτεινότητα) θα έχεις να κόβεις για χρόοοοονια. Υπάρχουν και κλιπς (led strip connector) με τα οποία θα έχεις άμεση αλλαγή. Στις ταινίες, ο τετραψήφιος αριθμός δηλώνει το μέγεθος του μεμονωμένου ledακίου, δηλαδή 5050 = 5,0mm X 5,0mm. Για να καταλάβεις μερικά πράγματα (αν και είναι αρκετή εμβάθυνση για αυτό που χρειάζεσαι), ξεκίνα από εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/LED_strip_light και από εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/SMD_LED Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2023 από csontheline 1 1
Joshua21 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 1 hour ago, sphinxgr said: Οι καλές led τόσο έχουν 7.5-15€ Καταρχήν αυτή που μου δείχνεις είναι αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας και όχι κουδουνιού, οι οποίες είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις απλές led επειδή είναι φτιαγμένες για να αντέχουν σε κραδασμούς οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι σε κουδούνια. Βασικά δεν ταιριάζει καν σε κουδούνια γιατί δεν έχει καν την ίδια τάση, τα περισσότερα έχουν 16v. Επίσης έχει εγγύηση 4 ετών οπότε στην πραγματικότητα αντέχει πολύ περισσότερο, καμία σχέση με το "καίγονται σε ένα έτος" που έγραψες πριν. Και το κυριότερο δεν κοστίζει 7,5- 15€, τη βλέπω σε πολλά τυχαία καταστήματα κάτω από 5€.
sphinxgr Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Καταρχήν αυτή που μου δείχνεις είναι αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας και όχι κουδουνιού, οι οποίες είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις απλές led επειδή είναι φτιαγμένες για να αντέχουν σε κραδασμούς οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι σε κουδούνια. Βασικά δεν ταιριάζει καν σε κουδούνια γιατί δεν έχει καν την ίδια τάση, τα περισσότερα έχουν 16v. Επίσης έχει εγγύηση 4 ετών οπότε στην πραγματικότητα αντέχει πολύ περισσότερο, καμία σχέση με το "καίγονται σε ένα έτος" που έγραψες πριν. Και το κυριότερο δεν κοστίζει 7,5- 15€, τη βλέπω σε πολλά τυχαία καταστήματα κάτω από 5€. 12v είναι η παροχή του κουδουνιού και θεωρητικά αυτές οι λάμπες είναι από τις πιο ποιητικές της αγοράς και σε κραδασμούς αλλά και ρεύματα. Κάτω απο 5€ δεν έχει η συγκεκριμένη σειρά. Άλλες σειρές ή μεγέθη ίσως εχουν. Τέλος η 4ετής εγγύηση προϋποθέτει να πηγαίνεις να αλλάξεις τη λάμπα στο κατάστημα που την πήρες κάθε 5000 ώρες. Κάθε 7 μήνες για κάθε μια απο τις 10 λάμπες και όλα αυτά γιατί είσαι διαχειριστής της πολυκατοικίας !!!! εν ολίγοις 70φορές στην 4ετία. Ένα έλεος κάπου. Και μην γράψεις καμια παπάτζα, όταν καίγονται όλες να τις πηγαίνεις όλες στο κατάστημα ή να έχεις spare άλλες 10 για να μαζεύεις τις καμένες κλπ. Για αυτό ανοίχτηκε το θέμα, αν υπάρχει αξιόπιστη συγκεκριμένη λύση που να μην απαιτεί αλλαγή όλων των συστημάτων για να μην καίγεται η λάμπα. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2023 από sphinxgr
MikhailBakurin Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2023 1 minute ago, sphinxgr said: 12v είναι η παροχή του κουδουνιού και θεωρητικά αυτές οι λάμπες είναι από τις πιο ποιητικές της αγοράς και σε κραδασμούς αλλά και ρεύματα. Κάτω απο 5€ δεν έχει η συγκεκριμένη σειρά. Άλλες σειρές ή μεγέθη ίσως εχουν. Τέλος η 4ετής εγγύηση προϋποθέτει να πηγαίνεις να αλλάξεις τη λάμπα στο κατάστημα που την πήρες κάθε 5000 ώρες. Κάθε 7 μήνες για κάθε μια απο τις 10 λάμπες και όλα αυτά γιατί είσαι διαχειριστής της πολυκατοικίας !!!! Ένα έλεος κάπου. Για αυτό ανοίχτηκε το θέμα, αν υπάρχει αξιόπιστη συγκεκριμένη λύση που να μην απαιτεί αλλαγή όλων των συστημάτων για να μην καίγεται η λάμπα. Νομίζω ότι αυτό που λέω εγώ και ο @csontheline είναι η χρυσή σου λύση. 5μ λεδοταινία, τα 10 κλιπσάκια που σου έδωσε, 2 κολλήσεις (κλιπσάκι σε νυν 12βολτες υποδοχές της πάνω - πάνω λάμπας). Τελείωσες με ένα δεκάρικο για χρόνια. Και, for what it's worth, κατανάλωση ρεύματος 80-90% κάτω. Αντί για 130 κιλοβατώρες (15 βαττ) το χρόνο, θα πάει στις 20-30, ανάλογα πόση ταινία θα βάλεις. Σίγουρα μικρότερη φθορά του κουδουνιού από την όποια θερμότητα, όπως και του μετασχηματιστή των 12β που είναι κάπου κρυμμένος. Όποτε σου καεί, κόβεις 20-30εκ λεδοταινία, αφαιρείς πρόσοψη, ανοίγεις κλιπ, βγαζεις παλια, βανεις καινούρια, κλείνεις κλιπ, βάζεις πρόσοψη. 10 λεπτά δουλειά μαζί με τις διαδρομές. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα