Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ θα σας μιλήσω για την χειροκίνητη, με μετρητά, σε κανονικους εγχαρτους φακελους.
Γνωριζω κατά βάση τις υποχρεώσεις μου, και έχω αντίστοιχους φακέλους ονοματισμένους, ώστε να μπαίνουν εκεί, είτε μονομιάς, είτε σταδιακά, τα αντίστοιχα χρήματα-χαρτονομίσματα. Με μετρητά, όταν γίνεται η μισθοδοσία από την εργασία.

Γνωρίζω πχ ότι η ετησια ασφάλεια αυτοκινητου είναι πχ 300 ευρω.
Προσπαθώ να βάζω στον αντίστοιχο φάκελο τουλάχιστον 20 ευρω μηνιαίως.
Με αυτό τον τρόπο, όταν έρθει η ώρα, συνήθως το ποσο έχε συγκεντρωθεί, ούτε αγχώνομαι, και είμαι έτοιμος να πληρώσω την υποχρέωση.

Ομοίως δρομολογώ μια αγορα που κάνει πες εκατοντάδες ευρω.
Στο αντίστοιχο φάκελο προσπαθώ κάθε μήνα ή δίμηνο να βάζω ένα ποσο. Αυτό συνήθως δεν έχει αυστηρό χρονικό προσδιορισμό, οποτε η αγορα θα γινει όταν συμπληρωθεί το ποσο σε μετρητά. Αρα, δεν υπάρχει πίεση πχ για το ποτε θα αγοραστεί μια νέα τηλεόραση, οποτε και αν αγοραστει-ως στοχος βεβαια υπαρχει, ως τοτε βολεύομαι με την παλιά. Με αυτη την εννοια, σε 'υποχρεωσεις'-στοχους αγοραστικους που παιρνει αναστολη, μπαινουν χρηματα αν εχουν μεινει απο αλλες πιο επειγουσες υποχρεωσεις.

Αλλα και πιο βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.
Πχ ξέρω ποσο έρχονται οι λογαριασμοί ανά δίμηνο. Έρχονται πχ τους μονους μήνες.
Εγώ τους ζυγούς μήνες, φροντίζω να βάζω το αντίστοιχο εκτιμώμενο ποσο (ξερω περιπου ποσο καταναλωνω και πληρωνω) στους αντίστοιχους φακέλους,
όλα έτοιμα για πληρωμή όταν έρθουν οι λογαριασμοί.
Άλλος φάκελος είναι για το δυο φορές το μηνα - μαζικό σουπερ μάρκετ.
Άλλος για το ετήσιο service αυτοκινητου.

Νομίζω καταλάβατε την διαδικασία για χειροκίνητη οργάνωση και διαχείριση χρημάτων βασισμένη σε χαρτονομίσματα,
όπως την ακολουθώ εγώ.
Φυσικά θα τύχουν και τα έκτακτα και απρόοπτα έξοδα, αλλα γι'αυτα, υπάρχει πάλι κάποιος άλλος φάκελος για τρέχοντα ή άγνωστα έξοδα ή έστω ένας πρόχειρος αποταμιευτικός τραπεζικός λογαριασμός-ανάλογα το υψος του ποσου, για κάλυψη εκτακτων αναγκών.
Με αυτό τον τρόπο, έχω δει με τα χρονια, ότι έχω πολύ καλο προγραμματισμό,
ξέρω πολύ καλα τι ξοδεύεται και που,
γλυτωνω από έγνοιες και πιεσεις της τελευταίας στιγμής,
είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου, δεν αγχώνομαι, μπορώ και τα κουμαντάρω καλα, όλα είναι κυριολεκτικά υπό έλεγχο και φυσικά υπάρχει ηρεμία και τάξη.

----

Για την αντίστοιχη ψηφιακή διαδικασια, οργάνωσης και διαχείρισης χρημάτων χωρίς μετρητά, αναμένω να μου μιλήσετε εσείς! Αν φυσικά γίνεται...

• Like 1
Δημοσ.

Αντί για φακέλους μπορείς να ανοίξεις αντίστοιχα ξεχωριστούς λογαριασμούς, έναν για κάθε υποχρέωση, και να βάζεις εκεί τα χρήματα. Έτσι δε κινδυνεύεις να τα βρει και κανένας "μουσαφίρης" κάτω από το στρώμα και να τα κλαις 😉

Δημοσ.
10 hours ago, gx2 said:

Αντί για φακέλους μπορείς να ανοίξεις αντίστοιχα ξεχωριστούς λογαριασμούς, έναν για κάθε υποχρέωση, και να βάζεις εκεί τα χρήματα.

Αρα υπαρχει κανενας στην πραγματικοτητα που να το κανει αυτο;

Αν δεν το κανει, καπως αλλιως κανει την ψηφιακη του οργανωση και διαχειριση.

Δημοσ.

Το σύστημα με τους φακέλους είναι αρκετά παλιό, αλλά και αρκετά αποτελεσματικό για πολύ κόσμο. Κάποια εποχή το είχα δοκιμάσει, προσωπικά όμως δε με βόλεψε. Είμαι άτομο που θέλω να βλέπω τα πάντα εύκολα - όχι να σκάβω σε 10 φακέλους για να μάθω τι και γιατί. Προσωπικά, κάνω μία πιο απλή μορφή τόσο budgeting, όσο και εσόδων - εξόδων. 

Budgeting με projection μήνα, αλλά και έτους (όπου απαιτείται) σε λογιστικό φύλλο, ώστε να μπορώ να κάνω πιο εύκολα αθροίσματα, κ.λπ. Έσοδα - έξοδα σε τετράδιο (με άλλο χρώμα έσοδα - έξοδα, και όχι, κανένα δεν είναι κόκκινο! :P), διότι είναι αρκετά πιο απλό να γράψω μία γραμμή στο τετράδιο, παρά να κάτσω στον υπολογιστή, ν' ανοίξω το αντίστοιχο πρόγραμμα, κ.λπ. Το δοκίμασα κι αυτό αλλά δε το τηρούσα, διότι σε κάτι που γίνεται τακτικά, με κέρδισε η αμεσότητα. Υπόψιν ότι στα έξοδα βάζω δαπάνες τύπου λογαριασμούς, ψώνια, καύσιμα, αγορές, κ.λπ, όχι δίευρα στο mini market. Και στρογγυλοποιημένα στο 1€ (π.χ. 44,50€ -> 45€). Οπότε δεν είναι απόλυτα σωστά τα ποσά, αλλά "good enough" ώστε να ξέρω τι μου γίνεται. Κάτι περισσότερο δε το βρίσκω χρήσιμο σαν trade-off.

Α επίσης, επειδή χρησιμοποιώ αρκετά πιστωτικές (κι έχω 3 πανάθεμά με, θα την κόψω τη μία!) έχω κάνει marking τύπου «από που πληρώθηκε το τάδε». Για παράδειγμα, μία σημερινή αγορά καυσίμων με Πιστωτική (Eurobank) θα φαινόταν ως "05/10/2023 - 45€ - ΚΑΥΣΙΜΑ - ΠΕ". Τα λοιπά marking είναι ΠΠ (Πιστωτική Πειραιώς), ΠΑ (Πιστωτική Alpha), ΜΕ (-τρητά) και RE(-volut). Χρεωστικές δουλεύω μόνο για να σηκώσω μετρητά από ΑΤΜ, οπότε δεν έχω marking Χ*. :P

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η ψηφιακή διαδικασία είναι πιο απλή.

Στην κατάσταση με τους φακέλους που εχεις φτάσει, είναι πολύ ευκολο να υπολογίσεις τα μηνιαια πάγια σου.

Συνεπώς, αν τα πάγια του μήνα είναι 600 ευρώ, τότε όταν μπαινει ο μισθός σου, αυτά δεν τα πειράζεις και υπολογίζεις τα υπόλοιπα για να κινείσαι, όπως ψώνια, καφέδες  κλπ

Πολύ ευκολα απο το ebanking σου φαινονται κάποιες κατηγορίες εξόδων. όπως καυσιμα, ιατρικά κλπ.

Επεξ/σία από SilentVoice
Δημοσ.

Haldol, ενδιαφερον ο τροπος που κανεις το budgeting. Ειναι λεπτομερες. Οποτε προσπαθησα να κανω κατι αναλογο, ειδα οτι ηθελε το χρονο του και θεωρησα οτι το 'κερδος' σε πληροφορια για μενα απο τοση λεπτομερεια, ηταν λιγοτερο απο το χρονο που εχανα και την επιπλεον επιμελεια που επρεπε να δινω.

Περα απο την καταγραφη που κανεις ομως, πως 'προυπολογιζεις προκαταβολικα' και χειριζεσαι τα επερχομενα εξοδα; Δεν μπορεσα να καταλαβω.

3 minutes ago, SilentVoice said:

Η ψηφιακή διαδικασία είναι πιο απλή.

Στην κατάσταση με τους φακέλους που εχεις φτάσει, είναι πολύ ευκολο να υπολογίσεις τα μηνιαια πάγια σου.

Συνεπώς, αν τα πάγια του μήνα είναι 600 ευρώ, τότε όταν μπαινει ο μισθός σου, αυτά δεν τα πειράζεις και υπολογίζεις τα υπόλοιπα για να κινείσαι, όπως ψώνια, καφέδες  κλπ

Πολύ ευκολα απο το ebanking σου φαινονται κάποιες κατηγορίες εξόδων. όπως καυσιμα, ιατρικά κλπ.

Μακροχρονιοι στοχοι ομως, δεν ειναι ευκολο να χειρισθουν ετσι. Υποκατηγοριες μελλοντικων εξοδων που ηδη γνωριζεις ή εχεις ως στοχευση (πχ θελω του χρονου να πληρωσω αυτο ή πρεπει να αγορασω εκεινο-και χρειαζεται μια σταδιακη συγκεντρωση ποσου, απλωμενη στο χρονο).

Δημοσ.
1 minute ago, mindreader said:

Περα απο την καταγραφη που κανεις ομως, πως 'προυπολογιζεις προκαταβολικα' και χειριζεσαι τα επερχομενα εξοδα; Δεν μπορεσα να καταλαβω.

Προυπολογίζω μόνο όσα είτε είναι στάνταρ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμοί τηλεφώνου, υπηρεσίες streaming - cloud, κ.λπ), ή ακόμα και όσα είναι «λίγο - πολύ γνωστά». Το ρεύμα είναι αρκετά προβλέψιμο, όπως και τα έξοδα μετακίνησης, ή ακόμα και το super market. Πρακτικά όλα τα «τακτικά» είναι σχεδόν πάντα σε πολύ κοντινό ύψος, αν εξετάσεις δαπάνες που έχεις κάνει σε βάθος χρόνου. Οπότε γνωρίζοντας ότι χαλάω περίπου ΧΧΧ € το μήνα σε καύσιμα, και ΥΥΥ € σε super market, προϋπολογίζω αυτό το ποσό.

Πιο έκτακτες ή απρόβλεπτες δαπάνες δε τις προϋπολογίζω. Ακόμα και να γινόταν με αξιόλογη ακρίβεια δεν θεωρώ ότι αξίζει η προσπάθεια ως προς το τι θα κερδίσω. Είναι πιο απλό να πω ότι κρατάω ένα μέρος των χρημάτων μου για "free money", αλλά και ένα μικρό κεφάλαιο για "μαξιλάρι".

Δημοσ.
2 minutes ago, Haldol said:

Προυπολογίζω μόνο όσα είτε είναι στάνταρ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμοί τηλεφώνου, υπηρεσίες streaming - cloud, κ.λπ), ή ακόμα και όσα είναι «λίγο - πολύ γνωστά». Το ρεύμα είναι αρκετά προβλέψιμο, όπως και τα έξοδα μετακίνησης, ή ακόμα και το super market. Πρακτικά όλα τα «τακτικά» είναι σχεδόν πάντα σε πολύ κοντινό ύψος, αν εξετάσεις δαπάνες που έχεις κάνει σε βάθος χρόνου. Οπότε γνωρίζοντας ότι χαλάω περίπου ΧΧΧ € το μήνα σε καύσιμα, και ΥΥΥ € σε super market, προϋπολογίζω αυτό το ποσό.

Πιο έκτακτες ή απρόβλεπτες δαπάνες δε τις προϋπολογίζω. Ακόμα και να γινόταν με αξιόλογη ακρίβεια δεν θεωρώ ότι αξίζει η προσπάθεια ως προς το τι θα κερδίσω. Είναι πιο απλό να πω ότι κρατάω ένα μέρος των χρημάτων μου για "free money", αλλά και ένα μικρό κεφάλαιο για "μαξιλάρι".

Καταλαβα. Πρακτικα μιλωντας ομως, καπως κατανεμεις μετρητα; Αν οχι σε φακελους, σε κατι αλλο;  Ή τα εχεις ολα μαζι, και απλα ξερεις τι θα παει που;

Δημοσ.
4 minutes ago, mindreader said:

Καταλαβα. Πρακτικα μιλωντας ομως, καπως κατανεμεις μετρητα; Αν οχι σε φακελους, σε κατι αλλο;  Ή τα εχεις ολα μαζι, και απλα ξερεις τι θα παει που;

Μοιράζω σε (3) λογαριασμούς μόνο τα πιο μεγάλα ποσά. Π.χ. αυτό που είπα πριν «μαξιλάρι» είναι αλλού, όπως αλλού είναι και καμιά φορά που θέλω να προγραμματίσω κάποια σημαντική αγορά - έξοδο. Τα υπόλοιπα όλα στη «σούμα» στον κύριο λογαριασμό, από τον οποίο περνάνε όλα.

Έχω μεν πολλούς λογαριασμούς, αλλά οι υπόλοιποι είναι μόνο για μεταφορές πέρα - δώθε για να πληρώνω κάρτες χωρίς προμήθεια, ή για να μπορούν να στέλνουν άλλοι στην ίδια τράπεζα (όσοι δεν έχουν IRIS). Και οι πιο πολλοί έχουν ξεμείνει από το παρελθόν, δεν είναι ότι άνοιξα π.χ. λογαριασμό ειδικά στην Χ τράπεζα για να 'χω απλά κι εκεί.

Δημοσ.
8 minutes ago, Haldol said:

Μοιράζω σε (3) λογαριασμούς μόνο τα πιο μεγάλα ποσά. Π.χ. αυτό που είπα πριν «μαξιλάρι» είναι αλλού, όπως αλλού είναι και καμιά φορά που θέλω να προγραμματίσω κάποια σημαντική αγορά - έξοδο. Τα υπόλοιπα όλα στη «σούμα» στον κύριο λογαριασμό, από τον οποίο περνάνε όλα.

Έχω μεν πολλούς λογαριασμούς, αλλά οι υπόλοιποι είναι μόνο για μεταφορές πέρα - δώθε για να πληρώνω κάρτες χωρίς προμήθεια, ή για να μπορούν να στέλνουν άλλοι στην ίδια τράπεζα (όσοι δεν έχουν IRIS). Και οι πιο πολλοί έχουν ξεμείνει από το παρελθόν, δεν είναι ότι άνοιξα π.χ. λογαριασμό ειδικά στην Χ τράπεζα για να 'χω απλά κι εκεί.

Αρα κατα βαση, δουλευεις ψηφιακα οπως καταλαβαινω. Βεβαια, εισαι ας πουμε οπως τα βλεπω με τα δικα μου ματια, πληρως εξαρτωμενος απο το ebanking, με οτι αυτο μπορει να σημαινει.

Δημοσ.
3 minutes ago, mindreader said:

Αρα κατα βαση, δουλευεις ψηφιακα οπως καταλαβαινω. Βεβαια, εισαι ας πουμε οπως τα βλεπω με τα δικα μου ματια, πληρως εξαρτωμενος απο το ebanking, με οτι αυτο μπορει να σημαινει.

Πρακτικά ναι. Οκ, όλα μπορούν να γίνουν και χωρίς ebanking. Μ' εμποδίζει κανείς να πάω να κάνω πέρα - δώθε με κάρτες από ΑΤΜ σε ΑΤΜ; Όχι. Αλλά γιατί να το κάνω; :P

• Like 1
Δημοσ.

Haldol ευχαριστω που μοιραστηκες τον δικο σου τροπο μαζι μας.

Το μονο βεβαια, ειναι οτι αρχιζει και δομειται ενα...brainstorming με επιλογες και δυνατοτητες!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλες όλες αυτες οι λύσεις , αλλα ξεχάσατε το βασικό !!! ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ !!!

αμα δεν υπαρχει χρημα , ότι φακελους και excel να φτιαξει καποιος παλι δεν θα βγαινουν τα κουκιά . 

Γιατι αν δεν γεμίζει ο κουβάς , τότε σε μια πρωτη αναγκη θα παμε στον Χ/Ψ/Ω φάκελο , θα παρουμε απο μεσα οτι μπορουμε και μετα που θα ερθει η ωρα του φακελου θα ειναι αδειος ! 

Επεξ/σία από NeCrOmAnCeR19
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...