MidnightCoder Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Καλησπερα σας. Προσπαθω να υπολογιζω το εισοδημα μου στην παρακατω περιπτωση. Έστω πως ειμαι μισθωτός και εχω ένα εισοδημα γυρω στις 14.000€ ετησιως με τα δωρα και ολα. Ανοιγω και μια ατομικη επιχειρηση η οποια θα εχει κερδη αλλα 40.000. Θελω να υπολογισω ποσα θα μου μεινουν καθαρα χονδρικός χωρις να βαλω μεσα δικα μου εξοδα, εφκα. τελος επιτηδευματος, μονο τα λογιστικα (100/μήνα). Δεν ξερω ποιος θα ειναι ο σωστος τροπος καθως δεν γνωριζω αν τα ποσα αυτα θα πρεπει να τα φορολογησω ξεχωριστα ή αν θα πρεπει να υπολογισω ποσα μικτα θα εχω στο συνολο και μετά να τα φορολογησω. - Στην πρωτη περιπτωση θα φορολογησω αρχικα την επιχειρηση για 40.000 - 1200 = 38.800€. Φορολογώ το ποσο με βαση την κλίμακα [9, 22, 28, 36, 44%] -> 29732€ Φορολογώ και το μισθωτο εισοδημα μου -> 12220€ Οποτε συνολο 41.952€ - Στην δευτερη περιπτωση θα έχω μεικτο εισοδημα 54.000 - 1200 τα λογιστικα = 52.800. Αφού φορολογησω το ποσο καταλήγω σε καθαρο εισοδημα 37.668€ Για την περιπτωση μου ποιος θα ηταν ο σωστος τροπος να το υπολογισω σωστα; Ευχαριστω!
panagiotis54 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 ρε μαν 100/μηνα δινεις...μηπως να τον ρωτησεις και πως θα φορολογηθεις? 4
NikosKallithea Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Πολυ αισιόδοξος εισαι με την ατομική επιχείρηση, κοίτα μην μπεις μέσα αντι να βγάλεις 40κ κέρδη. 1
MidnightCoder Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 42 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε ρε μαν 100/μηνα δινεις...μηπως να τον ρωτησεις και πως θα φορολογηθεις? Ναι πως δεν το σκεφτηκα. Δεν εχω ακομα λογιστη. Απλα υπολογισα το κοστος του γιατι καπου εκει δινουν ολοι 20 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Πολυ αισιόδοξος εισαι με την ατομική επιχείρηση, κοίτα μην μπεις μέσα αντι να βγάλεις 40κ κέρδη. Δεν ειμαι καθολου νομιζεις δε με τρομαζει το 44%; Το σκεφτομαι και για ΕΕ αλλα θελω να ξερω πως υπολογιζονται τα κοστη στην ατομικη.
panagiotis54 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 ο συλλογισμος σου εχει καποια δυνατα λαθη δεν απαντιεται στο ποδι....με το πιο βασικο οτι για 40k αν πραγματι οπως γραφεις κιολας εννοεις κερδος, δεν θα πας καν για ατομικη αλλα για κατι πιο πανω
Soulis_Maritsas Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 8 hours ago, MidnightCoder said: Καλησπερα σας. Προσπαθω να υπολογιζω το εισοδημα μου στην παρακατω περιπτωση. Έστω πως ειμαι μισθωτός και εχω ένα εισοδημα γυρω στις 14.000€ ετησιως με τα δωρα και ολα. Ανοιγω και μια ατομικη επιχειρηση η οποια θα εχει κερδη αλλα 40.000. Θελω να υπολογισω ποσα θα μου μεινουν καθαρα χονδρικός χωρις να βαλω μεσα δικα μου εξοδα, εφκα. τελος επιτηδευματος, μονο τα λογιστικα (100/μήνα). Δεν ξερω ποιος θα ειναι ο σωστος τροπος καθως δεν γνωριζω αν τα ποσα αυτα θα πρεπει να τα φορολογησω ξεχωριστα ή αν θα πρεπει να υπολογισω ποσα μικτα θα εχω στο συνολο και μετά να τα φορολογησω. - Στην πρωτη περιπτωση θα φορολογησω αρχικα την επιχειρηση για 40.000 - 1200 = 38.800€. Φορολογώ το ποσο με βαση την κλίμακα [9, 22, 28, 36, 44%] -> 29732€ Φορολογώ και το μισθωτο εισοδημα μου -> 12220€ Οποτε συνολο 41.952€ - Στην δευτερη περιπτωση θα έχω μεικτο εισοδημα 54.000 - 1200 τα λογιστικα = 52.800. Αφού φορολογησω το ποσο καταλήγω σε καθαρο εισοδημα 37.668€ Για την περιπτωση μου ποιος θα ηταν ο σωστος τροπος να το υπολογισω σωστα; Ευχαριστω! Τα εισοδηματα απο μισθωτη εργασια και επιχειρηματικη δραστηριοτητα αθροιζονται και ο φορος παει κανονικα στην κλιμακα. Οποτε η δευτερη περιπτωση ισχυει. 2
vanni Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Χονδρικά από μισθωτή εργασία 14.000,00€ ο φόρος είναι 1.043,00€ άρα καθαρά 12.957,00€ από επιχειρηματική δραστηριότητα 40.000,00€ ο φόρος είναι 9.500,00€ άρα καθαρά 30.500,00€ σύνολο 54.000,00€ φόρος 10.543,00€ καθαρά 43.457,00 €
1comment Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 32 λεπτά πριν, vanni είπε από επιχειρηματική δραστηριότητα 40.000,00€ ο φόρος είναι 9.500,00€ άρα καθαρά 30.500,00€ Άσχετο, αλλά αυτό και μόνο απαντά το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή στους ΕΕ. Αν είναι δυνατόν από 40Κ να σου παίρνει το 1/4 η εφορία. Που για να βγάλεις 40Κ ως κέρδος έχεις ήδη πληρώσει φπα, μισθούς υπαλλήλων κ.ο.κ. Το να μην υπάρχει καθόλου αφορολόγητο στους ΕΕ ενώ στους μισθωτούς είναι 9,5Κ, θα είναι πάντα κίνητρο για φοροδιαφυγή ό,τι μέτρα και να πάρουν. 1
MidnightCoder Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, 1comment είπε Άσχετο, αλλά αυτό και μόνο απαντά το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή στους ΕΕ. Αν είναι δυνατόν από 40Κ να σου παίρνει το 1/4 η εφορία. Που για να βγάλεις 40Κ ως κέρδος έχεις ήδη πληρώσει φπα, μισθούς υπαλλήλων κ.ο.κ. Το να μην υπάρχει καθόλου αφορολόγητο στους ΕΕ ενώ στους μισθωτούς είναι 9,5Κ, θα είναι πάντα κίνητρο για φοροδιαφυγή ό,τι μέτρα και να πάρουν. Συμφωνω απολυτα και μη σου πω αυτη ειναι καλη περιπτωση. Που να δεις τη γλυκα αφου περασεις το 44%. Για καθε 10.000€ που θα κανεις θα πληρωνεις 4400€. 3 ώρες πριν, vanni είπε Χονδρικά από μισθωτή εργασία 14.000,00€ ο φόρος είναι 1.043,00€ άρα καθαρά 12.957,00€ από επιχειρηματική δραστηριότητα 40.000,00€ ο φόρος είναι 9.500,00€ άρα καθαρά 30.500,00€ σύνολο 54.000,00€ φόρος 10.543,00€ καθαρά 43.457,00 € Ευχαριστώ πολυ, να ρωτησω αυτα τα νουμερα πως τα βγαλατε; Εγω ας πουμε για το μισθωτό εισοδημα με βαση τις κλιμακες βγαζω φορο 1780€. Αν απο αυτο αφαιρεσουμε και την επιστροφη φορου εστω 777€ εχουμε συνολικο φορο 1003€. Μου εχει ξεφυγει κατι; Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2023 από MidnightCoder
johnieXoX Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, 1comment είπε Άσχετο, αλλά αυτό και μόνο απαντά το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή στους ΕΕ. Αν είναι δυνατόν από 40Κ να σου παίρνει το 1/4 η εφορία. Που για να βγάλεις 40Κ ως κέρδος έχεις ήδη πληρώσει φπα, μισθούς υπαλλήλων κ.ο.κ. Το να μην υπάρχει καθόλου αφορολόγητο στους ΕΕ ενώ στους μισθωτούς είναι 9,5Κ, θα είναι πάντα κίνητρο για φοροδιαφυγή ό,τι μέτρα και να πάρουν. Σε αυτό το επίπεδο είναι οι φορολογικοί συντελεστές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, και για αυτές έχει θεσπιστεί η διπλή φορολογία. Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν αφορολόγητο, κανείς δε τα το ξεπερνούσε ποτέ. Αλήθεια, αν δεν πληρώνει φόρους κάποιος που βγάζει πάνω από 40k το χρόνο, ποιος θα τους πληρώσει; 1
MidnightCoder Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 51 λεπτά πριν, johnieXoX είπε Σε αυτό το επίπεδο είναι οι φορολογικοί συντελεστές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, και για αυτές έχει θεσπιστεί η διπλή φορολογία. Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν αφορολόγητο, κανείς δε τα το ξεπερνούσε ποτέ. Αλήθεια, αν δεν πληρώνει φόρους κάποιος που βγάζει πάνω από 40k το χρόνο, ποιος θα τους πληρώσει; Εμενα δε μου φαινεται δικαιο. Δες ας πουμε Κυπρο. Γιατι εκει περα εχουν ενα flat 12.5% οποιο και αν ειναι το εισοδημα και εμεις να εχουμε κλιμακωτες αηδιες και προκαταβολη φορου;
johnieXoX Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, MidnightCoder είπε Εμενα δε μου φαινεται δικαιο. Δες ας πουμε Κυπρο. Γιατι εκει περα εχουν ενα flat 12.5% οποιο και αν ειναι το εισοδημα και εμεις να εχουμε κλιμακωτες αηδιες και προκαταβολη φορου; Είσαι σίγουρος; https://taxsummaries.pwc.com/cyprus/individual/taxes-on-personal-income και επαναλαμβάνω, αν προτιμάς το φορολογικό σύστημα μιας χώρας, φυσικά και να πας εκεί να επιχειρήσεις. υπάρχει συγκεκριμένοι λόγοι που οι επιχειρήσεις έχουν έδρα, και ένας από αυτούς είναι η πληρωμή των φόρων στο τόπο της έδρας. το ότι σου δίνεται η δυνατότητα να ανοίξεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικά, χωρίς να πας να στηθείς στο γκισέ, είναι για τη διευκόλυνσή σου, όχι για να γλυτώσεις τη φορολογία του κράτους που διαμένεις. αν θες επιχειρείς αλλού, και να ζεις αλλού, πληρώνεις τη διπλή φορολογία και είσαι κύριος. και επειδή δε σου φαίνεται δίκαιο να πληρώνει τόσους φόρους κάποιος που βγάζει 40k, πες μας ποιος να τους πληρώσει; τα σχολεία, τα νοσοκομεία και όλα αυτά που είναι σκ@τ@ σε αυτή τη χώρα πως θα λειτουργήσουν, ή πως θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν; 2
MidnightCoder Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 8 λεπτά πριν, johnieXoX είπε Είσαι σίγουρος; https://taxsummaries.pwc.com/cyprus/individual/taxes-on-personal-income και επαναλαμβάνω, αν προτιμάς το φορολογικό σύστημα μιας χώρας, φυσικά και να πας εκεί να επιχειρήσεις. υπάρχει συγκεκριμένοι λόγοι που οι επιχειρήσεις έχουν έδρα, και ένας από αυτούς είναι η πληρωμή των φόρων στο τόπο της έδρας. το ότι σου δίνεται η δυνατότητα να ανοίξεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικά, χωρίς να πας να στηθείς στο γκισέ, είναι για τη διευκόλυνσή σου, όχι για να γλυτώσεις τη φορολογία του κράτους που διαμένεις. αν θες επιχειρείς αλλού, και να ζεις αλλού, πληρώνεις τη διπλή φορολογία και είσαι κύριος. και επειδή δε σου φαίνεται δίκαιο να πληρώνει τόσους φόρους κάποιος που βγάζει 40k, πες μας ποιος να τους πληρώσει; τα σχολεία, τα νοσοκομεία και όλα αυτά που είναι σκ@τ@ σε αυτή τη χώρα πως θα λειτουργήσουν, ή πως θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν; Αυτα που εγραψα για την Κυπρο λογιστικο γραφειο μου τα ειχε πει και ισχυουν για την ιδρυση εταιρειας, για το ατομικο εισοδημα δεν ξερω. Παρε και την Βουλγαρια σαν αντιπαραδειγμα που φορολογει 12.5% στα κερδη και αλλα 5% το μερισμα. Εγω πιστευω παντως πως το αντιθετο καταφερνει πηγαινοντας να υπερφορολογησει τους επιχειρηματιες. Αν δεις πολλες επιχειρησεις οπως το epapoutsia η το temu. Πανε και στηνουνε τις εδρες τους στη Βουλγαρια. Γιατι; Γιατι δεν ειναι μαλ@κες να δινουν τα κερδη τους για να λειτουργησει μια χωρα που τους εχει γραμμενους. Το ιδιο και οι νομαδες οπου αυτοι εχουν την επιλογη και της Εσθονιας. Αν δω οτι δεν με συμφερει να κανω εναρξη εδω ισως να γινω και εγω ενας απο αυτους μολις καταλαβω τη διαδικασια. Περισσοτερο πιστευω οτι θα χανει η χωρα ετσι απο τις επιχειρησεις που αναγκαζονται να φοροδιαφυγουν παρα αν ειχε μια δικαιη και σταθερη φορολογια για ολους. Μη με παρεξηγεις προφανως και εγω θελω τη στηριξω τη χωρα μου ασχετως που ξερω πως οτι φορο πληρωσω πιθανων να μπει στην τσεπη του Α και του Β πολιτικου.
kage Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) μιλάτε για εταιρικό συντελεστή φόρου vs φορο εισοδημάτων φυσικών προσώπων... Δεν ειναι το πρόβλημα μόνο στους συντελεστές αλλά και στην εξτρα έμμεση φορολογια Μια νεοσύστατη επιχείρηση αν δεν εχουν αλλάξει τραγικά τα πραγνατα στο Λονδίνο εχει καλύτερο φορολογικα οφελη από αντίστοιχη της Αθήνας αν δεν αντιγραψουμε ίδιο φορολογικο με τέτοιες χωρες π κ αυτές έχουν χρεοκοπήσει, δεν προκειται να φτιαξει η κατάσταση ποτέ. Στο θεμα σου..θα έπρεπε να ρωτάς τι χρειάζεται να κάνεις για να φορολογείσαι λιγότερο.. όλα αυτά έχουν σημασία με το είδος που πουλάς.. μεταπώληση ειδών?παροχή υπηρεσιών? Αν έχεις μόνιμη εργασία Ελλάδα με φυσική παρουσία εδώ θα ναι η φορολογική έδρα σου κ μην σε κοροϊδεύουν με ψεύτικες έδρες Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2023 από kage
johnieXoX Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 2 ώρες πριν, MidnightCoder είπε Αυτα που εγραψα για την Κυπρο λογιστικο γραφειο μου τα ειχε πει και ισχυουν για την ιδρυση εταιρειας, για το ατομικο εισοδημα δεν ξερω. Παρε και την Βουλγαρια σαν αντιπαραδειγμα που φορολογει 12.5% στα κερδη και αλλα 5% το μερισμα. Εγω πιστευω παντως πως το αντιθετο καταφερνει πηγαινοντας να υπερφορολογησει τους επιχειρηματιες. Αν δεις πολλες επιχειρησεις οπως το epapoutsia η το temu. Πανε και στηνουνε τις εδρες τους στη Βουλγαρια. Γιατι; Γιατι δεν ειναι μαλ@κες να δινουν τα κερδη τους για να λειτουργησει μια χωρα που τους εχει γραμμενους. Το ιδιο και οι νομαδες οπου αυτοι εχουν την επιλογη και της Εσθονιας. Αν δω οτι δεν με συμφερει να κανω εναρξη εδω ισως να γινω και εγω ενας απο αυτους μολις καταλαβω τη διαδικασια. Περισσοτερο πιστευω οτι θα χανει η χωρα ετσι απο τις επιχειρησεις που αναγκαζονται να φοροδιαφυγουν παρα αν ειχε μια δικαιη και σταθερη φορολογια για ολους. Μη με παρεξηγεις προφανως και εγω θελω τη στηριξω τη χωρα μου ασχετως που ξερω πως οτι φορο πληρωσω πιθανων να μπει στην τσεπη του Α και του Β πολιτικου. Πάλι λες για τις φορολογίες των άλλων κρατών. Οι φορολογίες αυτές ισχύουν για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί. Εσύ θες να είσαι εδώ και να χεις την επιχείρηση αλλού. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η διπλή φορολογία, και με τη Βουλγαρία και την Κύπρο να είναι μέλη της ΕΕ, δε νομίζω πως θα την γλυτώσεις. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν να φοροδιαφύγουν για να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος. Οι φόροι επιβάλλονται στα κέρδη. Δεν είναι λειτουργικά έξοδα. Όπως σου απάντησαν, σκοπός σου θα πρέπει να είναι να αυξήσεις τον κύκλο εργασιών σου. Όχι το πως θα πληρώσεις λιγότερο φόρο, ειδικά αφού στην ήπειρο που ζεις, δεν είναι δα και τόσο μεγάλη η διαφορά (αφού ισχύει και η διπλή φορολόγηση για αυτό το λόγο). Από κει και πέρα, όποιος από τη μία δε θέλει να πληρώνει φόρους, αντί να είναι και ευγνώμων που είναι τυχερός που έχει αυξημένο εισόδημα όταν ο κατώτατος μισθός είναι επιπέδου χαρτζιλικιού, και από την άλλη θεωρεί ότι η χώρα τον έχει γραμμένο και οι πολιτικοί του τα τρώνε (λες και βγαίνουν μόνοι τους), μπορεί να πάει σε μια χώρα που δεν θα τον έχει γραμμένο και θα έχει τίμιους πολιτικούς. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα