Engimek Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Καλημέρα σε όλους. Η κατάσταση έχει ως εξής. Διαμέρισμα 1 έχει ftth με καλή ταχύτητα. Διαμέρισμα 2 έχει adsl με το κλασσικό "εώς 24". Έχω περάσει καλώδιο cat6 από το διαμερισμα 1 στο διαμερισμα 2 ώστε να απολαμβάνουν και τα 2 σπίτια την καλή σύνδεση. Η συνδεσμολογία είναι απλή: στο διαμέρισμα 1 έχω το ont -> router και από μια έξοδο ethernet φεύγει και πάει στο άλλο διαμέρισμα όπου υπάρχει ένα άλλο router σε bridge mode για να κάνει το διαμοιρασμό. Και όλα δουλεύουν καλώς. Καθώς τώρα πληρώνω ένα πάγιο στο διαμέρισμα 2 μόνο για τηλεφωνία (το "κακό" internet δεν χρησιμοποιειται) σκέφτομαι μήπως το κόψω τελείως εαν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω φορητότητα του αριθμού τηλεφωνίας κάπου αλλού και να δουλεύω με voip. Δεν με ενδιαφέρουν πράγματα όπως απεριόριστες εξερχόμενες κλήσεις. Απλά να δέχεται τηλέφωνα και αν χρειάζεται να βάζω κάποιο πακέτο με λεπτά ομιλίας για εξερχόμενες. Βάσει της συνδεσμολογίας που αναφέρω παραπάνω τι θα πρέπει να κάνω από άποψη hardware αλλά και από άποψη παρόχου voip? Εξοπλισμός που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή: nokia ont και cosmote speedport στο διαμέρισμα 1, ένα αρχαίο technicolor router σε bridge mode στο διαμερισμα 2.
greekfragma Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 1) κόβεις το χάλκινο 24άρι και εξοικονομείς 20ευρώ κάθε μήνα. 2) αγοράζεις ένα access point όπου θα καταλήγει το cat6 και μοιράζεις τη καλή σύνδεση με το AP cable port στον υπολογιστή. 3) αγοράζεις ένα voip πακέτο και περνάς το νούμερο ψηφιακά με esim σε ένα οικονομικό κινητό android και συνδέεις το κινητό και στο AP wifi για wifi-calling και γενικά ότι calling app επιθυμείς (Whatsapp, Viber, Telegram, Teams κλπ) να κρατήσεις το νούμερο που είχες δε γίνεται. 1
jkoukos Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 12 λεπτά πριν, Engimek είπε Καθώς τώρα πληρώνω ένα πάγιο στο διαμέρισμα 2 μόνο για τηλεφωνία (το "κακό" internet δεν χρησιμοποιειται) σκέφτομαι μήπως το κόψω τελείως εαν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω φορητότητα του αριθμού τηλεφωνίας κάπου αλλού και να δουλεύω με voip. Δεν με ενδιαφέρουν πράγματα όπως απεριόριστες εξερχόμενες κλήσεις. Απλά να δέχεται τηλέφωνα και αν χρειάζεται να βάζω κάποιο πακέτο με λεπτά ομιλίας για εξερχόμενες. Υπάρχουν ( εδώ και πολλά χρόνια) μια ντουζίνα ελληνικοί VoIP πάροχοι στους οποίους μπορείς να κάνεις φορητότητα τον σταθερό αριθμό. Ενδεικτικά Omnivoice, Ephone, Modulus, Intertelecom, Voiceland κλπ. Με κόστος ~10-15€/έτος, διατηρείς τον αριθμό και δέχεσαι κλήσεις. Οι εξερχόμενες χρεώνονται (ανά δευτερόλεπτο) ανάλογα με τον τιμοκατάλογο της εταιρείας και είναι πολύ μικρότερες έναντι των παραδοσιακών παρόχων. Κάποιες από τις εταιρείες προσφέρουν πακέτα ομιλίας προπληρωμένου χρόνου, αλλά αξίζουν μόνον αν κάνεις συχνά κλήσεις.
Engimek Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Καταρχάς θέλω να κρατησω το ίδιο νούμερο σταθερής τηλεφωνίας. Οπότε θα κοιτάξω για αυτούς τους voip παρόχους που αναφέρονται. Η ερώτησή μου είναι θα έχω κάποια ιδαιτερότητα στο setup? Υπενθυμίζω ότι εχω στο διαμέρισμα 1 το ont + το speedport router που δίνει και τηλεφωνία από cosmote. Αυτά μέχρι εδώ είναι οκ. Πώς θα έχω ξεχωριστή voip τηλεφωνία στο διαμέρισμα 2? Το δεύτερο router ουσιαστικά θα είναι συνδεδεμένο πίσω από το speedport router (αλλά σε άλλο χώρο) και θα πρέπει αυτό να δίνει voip στο δεύτερο σπίτι. Γίνεται αυτό? Επεξ/σία 3 Οκτωβρίου 2023 από Engimek
paylidis Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 δε ξερω πως ακριβως γινεται σε οικιακο αλλα σαν εταιρικο εχω voip σταθερο 210 εισερχομενες-εξερχομενες μεσω εφαρμογης στο κινητο... αρα λογικα γινεται και μαλιστα χωρις επιπλεον εξοπλισμο
jkoukos Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2023 Ρυθμίζεις τον VoIP αριθμό, σύμφωνα με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις του παρόχου (όλοι έχουν σχετικό οδηγό), είτε σε κάποια VoIP συσκευή είτε σε εφαρμογή στο κινητό. Η ευκολότερη επιλογή για συσκευή είναι ένα Fritz Router (οποιαδήποτε μοντέλο όσο παλιό κι αν είναι, ακόμη και μεταχειρισμένο) ή κάποια ασύρματη ΙΡ DECT συσκευή (π.χ. Gigaset A690IP). Αυτά έχουν δυνατότητα να παίζουν ταυτόχρονα σε VoIP και παραδοσιακή τηλεφωνία. Τα router που δίνουν οι πάροχοι παρόλο που μπορεί να έχουν VoIP δυνατότητα, εν τούτοις στην πλειονότητα είναι κλειδωμένα μόνον στην δική τους τηλεφωνία.
Engimek Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όπως είπα η μόνη απορία που μου απομένει είναι εαν θα μπορώ να βάλω voip πίσω από το δεύτερο στη σειρά router (χωροταξικά είναι αναγκαίο αυτό καθώς το κύριο router ρυθμισμένο από cosmote θα δίνει voip στο πρώτο σπίτι ενώ το δεύτερο router που θα πρέπει να αγοράσω, να σετάρω και να συνδέσω στη lan του πρωτου θα δίνει άλλο voip στο δεύτερο σπίτι). Είναι κάτι που υποθέτω θα το δω και στην πράξη.
PetrosSketo Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Εγώ με 5g router φορητοτητα στην intertelecom.gr και αγορά ασύρματο με voip και όλα κομπλέ. 15€ / έτος και 90€ ασύρματο.
Λύση jkoukos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Λύση Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 6 ώρες πριν, Engimek είπε Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όπως είπα η μόνη απορία που μου απομένει είναι εαν θα μπορώ να βάλω voip πίσω από το δεύτερο στη σειρά router (χωροταξικά είναι αναγκαίο αυτό καθώς το κύριο router ρυθμισμένο από cosmote θα δίνει voip στο πρώτο σπίτι ενώ το δεύτερο router που θα πρέπει να αγοράσω, να σετάρω και να συνδέσω στη lan του πρωτου θα δίνει άλλο voip στο δεύτερο σπίτι). Είναι κάτι που υποθέτω θα το δω και στην πράξη. Δεν υπάρχει θέμα. Το μόνο που χρειάζεται για να δουλέψει η VoIP τηλεφωνία είναι σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεν μας απασχολεί αν συνδεθεί κατευθείαν στον Router ή σε άλλη συσκευή, ακόμη και χιλιόμετρα μακρυά μέσω ασύρματης ζεύξης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και μέσο. Το VoIP της Cosmote δουλεύει μέσω του δικού της Router και το VoIP του άλλου παρόχου, θα δουλεύει ανεξάρτητα από άλλη συσκευή όπου θέλεις να την τοποθετήσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα