ikopanaki Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2023 Καλημέρα, Σκέφτομαι να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Είμαι 35 και έχω κάνει ήδη δύο φορές πριν αλλαγή. Από τον επισιτισμό -> στο Customer Support -> στο Sales. Δεν αντέχω άλλο τον ατελείωτο κόσμο. Και η αλήθεια είναι ότι παραπαίρνω σοβαρά τη εργασία μου και ήμουν πιο επιρρεπείς στο να χαλάσει η μέρα μου με κάθε βλακεία που άκουγα (Thanks for hearing me bitching). Το πτυχίο είναι προς τα γεωπονικά επαγγέλματα. Στο ψητό. Έχω τους επόμενους 2-3 μήνες ελεύθερους. Είναι αρκετό για να μπω στα βασικά; Διάλεξα τα μαθήματα στη γλώσσα C απο το https://www.youtube.com/@psounis αρχικά γιατί ήθελα να δω αν καταλαβαίνω την λογική του προγραμματισμού, για αυτό επέλεξα και Ελληνικά για να μην μπλέκομαι και με μεταφράσεις αρχικά. Ενδιάμεσα έχω δει και πολλά tutorials που λένε ξεκίνα python/ java και μετά μπαίνεις στα άλλα. Και υπάρχει και πολύ hype για το CS50 του Harvard. Από όσο έχω δει από πιστεύω θα μου άρεσε το machine learning, αλλά όσο πιο πολύ καταλαβαίνω, βλέπω ότι είναι μακροπρόθεσμος στόχος. Ιδεατά θα ήθελα όταν ξαναβγώ στην αναζήτηση εργασίας, να μπορώ να δω entry level θέσεις στο προγραμματισμό. Προς τα που να εστιάσω; Να τρέξω courses για τα certificates; 1
DrKo Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Ναι, μια χαρά. 2-3 μήνες ίσως είναι κάπως πιεσμένα για machine learning, αλλά εάν έχεις λίγο ακόμα χρόνο τότε ΟΚ. Συνέχισε έτσι!
dalan2007 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Ακριβώς τα ίδια και εγώ στα 43 μακάρι να τα καταφέρουμε μου έδωσες δύναμη!!
tasanton Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Αγαπητέ, να πω τη γνώμη μου: 2-3 μήνες για να μάθεις κάποια πολύ βασικά πράγματα, σε νηπιακό επίπεδο, ίσως σου αρκούν. Με τίποτα, για να βγεις στην αγορά εργασίας και να διεκδικείς τη θέση που λες. Να είμαστε ρεαλιστές. Έπειτα, η επιλογή της γλώσσας/πλατφόρμας προγραμματισμού θα καθορίσει και το άμεσο μέλλον σου: δεν διαλέγεις έτσι μια γλώσσα και πας, κοιτάς να δεις τι ζητείται εκεί έξω. Αν ήμουν στη θέση σου, με ΔΕΔΟΜΕΝΗ της εμπειρία σου σε customer support και sales (δεν ξέρω τι και πώς βέβαια), θα κοιτούσα να μάθω περισσότερα στα σχετικά συστήματα που κυκλοφορούν (CRM, ERP, κλπ). Πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στα τμήματα πωλήσεων, προμηθειών, λογιστήρια, κλπ. Υπάρχει ζήτηση στην αγορά και - με τον καιρό - μπορείς να εξελιχθείς σε developer/υλοποιητή αυτού του χώρου (π.χ. Navision). Χωρίς να θέλω να σε αποτρέψω, κοιτάω το ρεαλιστικό της υπόθεσης δεδομένης της ηλικίας και της προηγούμενης εμπειρίας σου. 1
Billator Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 1/10/2023 στις 9:39 ΠΜ, ikopanaki είπε Καλημέρα, Σκέφτομαι να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Είμαι 35 και έχω κάνει ήδη δύο φορές πριν αλλαγή. Από τον επισιτισμό -> στο Customer Support -> στο Sales. Δεν αντέχω άλλο τον ατελείωτο κόσμο. Και η αλήθεια είναι ότι παραπαίρνω σοβαρά τη εργασία μου και ήμουν πιο επιρρεπείς στο να χαλάσει η μέρα μου με κάθε βλακεία που άκουγα (Thanks for hearing me bitching). Το πτυχίο είναι προς τα γεωπονικά επαγγέλματα. Αν δουλέψεις ως προγραμματιστής η πίεση που θα έχεις είναι πολύ μεγαλύτερη από το Customer Support / Sales που ήσουν. Οπότε αν το κάνεις για να έχεις μικρότερη πίεση διαλέγεις το λάθος επάγγελμα, ανάλογα με τι θα ασχοληθείς (είτε σε εταιρεία είτε ως freelancer, που θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο για αρχή για να χτίσεις και εργασιακή εμπειρία) θα δεις ότι οι πωλήσεις , ειδικά αν ήσουν απλά υπάλληλος και όχι ιδιοκτήτης (όπου εκεί αλλάζει το πράγμα), είναι peace of mind. Εκτός και αν υπάρχει θέμα αγοραφοβίας όπου εκεί ναι συμφωνώ ότι σαν προγραμματιστής θα είσαι πολύ καλύτερα. Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2023 από Billator
Λύση zenwalk23 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Λύση Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Συμφωνω με tasanton και billator. Να προσθεσω επισης οτι ο κλαδος δεν ειναι οπως ηταν πριν 2 χρονια, εχουν μαζευτει παρα πολλοι juniors με καλες γνωσεις και τυπικα προσοντα. 3
ikopanaki Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Καλησπέρα, Αναφορά σε κείμενο Χωρίς να θέλω να σε αποτρέψω, κοιτάω το ρεαλιστικό της υπόθεσης δεδομένης της ηλικίας και της προηγούμενης εμπειρίας σου. Καθόλου δεν με αποτρέπετε, είναι κάτι που έβλεπα ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι να έχω μια βαθιά και ουσιαστική γνώση. Αναφορά σε κείμενο Οπότε αν το κάνεις για να έχεις μικρότερη πίεση διαλέγεις το λάθος επάγγελμα, ανάλογα με τι θα ασχοληθείς (είτε σε εταιρεία είτε ως freelancer, που θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο για αρχή για να χτίσεις και εργασιακή εμπειρία) θα δεις ότι οι πωλήσεις , ειδικά αν ήσουν απλά υπάλληλος και όχι ιδιοκτήτης (όπου εκεί αλλάζει το πράγμα), είναι peace of mind. Εκτός και αν υπάρχει θέμα αγοραφοβίας όπου εκεί ναι συμφωνώ ότι σαν προγραμματιστής θα είσαι πολύ καλύτερα. Δεν είναι το θέμα μου η πίεση στην δουλειά. Απλά είναι καθαρή εξάντληση να έχεις 300-500 άτομα ανά βάρδια να σου παίρνουν το μυαλό. Όσο για τις πωλήσεις την ίδια άποψη έχω και εγώ σε θέμα ιδιοκτήτη/υπάλληλο. Αναφορά σε κείμενο Συμφωνω με tasanton και billator. Να προσθεσω επισης οτι ο κλαδος δεν ειναι οπως ηταν πριν 2 χρονια, εχουν μαζευτει παρα πολλοι juniors με καλες γνωσεις και τυπικα προσοντα. Με βοηθάτε που με ενημερώνετε πως τρέχει ο κλάδος τώρα, ωστέ να ξέρω να μην έχω αυταπάτες. Σας ευχαριστώ και του τρείς για τις πληροφορίες και το χρόνο που δώσατε. Θα δω πως μπορώ να έχω ένα πιο ρεαλιστικό πλάνο για τι συνέχεια. 1
Deus ex machina Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Καλησπέρα, εγώ ξεκίνησα αντίστοιχη προσπάθεια στα 34 και ξεκίνησα να εργάζομαι ως java developer μετά από ένα μιση χρόνο περίπου στον οποίο είχα πάνω κάτω, αν όχι καθημερινή, πολύ τακτική τριβή με τον προγραμματισμό. Φίλος με πτυχίο πληροφορικής και με εμπειρία στο χώρο μου είχε πει εξ'αρχής ότι θα χρειαστεί δυο χρόνια μέχρι να είμαι σε θέση να ξεκινήσω και το θεωρώ γενικά ρεαλιστικό διάστημα. Οι 2,3 μήνες απ' την άλλη ειδικά όταν ξεκινάει κάποιος απ' το μηδέν δε νομίζω ότι είναι. Επίσης την περίοδο που αναζητούσα εργασία είχα βάλει στόχο να στέλνω 10 βιογραφικά την εβδομάδα. Οπότε μέχρι να βρώ εργασία είχα φάει αρκετά Χ. Αυτά δε στα λέω για να σε αποθαρρύνω. Το αντίθετο πιστεύω ότι μπορεί να μπεί κάποιος στο χώρο και στα 35 και στα 40 απλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να καταβάλει την αντίστοιχη προσπάθεια και να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις. Από εκεί και πέρα στα δύσκολα βρίσκεται η ευκαιρία. Εγώ θα έλεγα go for it, κάνε μια έρευνα σε αγγελίες κλπ, δες τί ανάγκες, τί ρόλους και τί skills ζητάει η αγορά, διάλεξε και ξεκίνα μια οργανωμένη προσπάθεια αλλά με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
listerstorm Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι 2-3 μήνες όχι μόνο θα μάθετε από το μηδέν προγραμματισμό τον οποίο δεν γνωρίζετε καθόλου (αυτολεξεί "ήθελα να δω αν καταλαβαίνω την λογική του προγραμματισμού"), θα μάθετε παραπάνω από έναν μέσο απόφοιτο ΑΕΙ χωρίς να γνωρίζετε επαρκώς την Αγγλική ("επέλεξα και Ελληνικά για να μην μπλέκομαι και με μεταφράσεις") , ενδεχομένως και με ένα στοχευμένο μεταπτυχιακό, θα ασχοληθείτε και με Machine Learning όπως γράφετε, και θα επιλέξουν εσάς σε μια συνέντευξη αντί για τους υπόλοιπους υποψηφίους; Είναι σούπερ το να έχουμε στόχους και όνειρα αλλά να είναι ρεαλιστικά. Διαβάζω κάτι τέτοια νήματα και βγαίνω από τα ρούχα μου. Μήπως όλοι οι υπόλοιποι με σπουδές, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, ερευνητικές υποτροφίες - πρακτικές ασκήσεις, εργασιακή εμπειρία κλπ είναι οι χαζοί και κάποιοι άλλοι είναι οι έξυπνοι; Μην πιστεύετε τον κάθε παπατζή στο tiktok, instagram, linkedin που πουλάει ψέμα στο ευκολόπιστο κοινό. 1 1
ikopanaki Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 Αναφορά σε κείμενο Αυτά δε στα λέω για να σε αποθαρρύνω. Το αντίθετο πιστεύω ότι μπορεί να μπεί κάποιος στο χώρο και στα 35 και στα 40 απλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να καταβάλει την αντίστοιχη προσπάθεια και να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, δεν με αποθαρρύνετε αντιθέτως με βοηθάτε.
Billator Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 17 ώρες πριν, listerstorm είπε Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι 2-3 μήνες όχι μόνο θα μάθετε από το μηδέν προγραμματισμό τον οποίο δεν γνωρίζετε καθόλου (αυτολεξεί "ήθελα να δω αν καταλαβαίνω την λογική του προγραμματισμού"), θα μάθετε παραπάνω από έναν μέσο απόφοιτο ΑΕΙ χωρίς να γνωρίζετε επαρκώς την Αγγλική ("επέλεξα και Ελληνικά για να μην μπλέκομαι και με μεταφράσεις") , ενδεχομένως και με ένα στοχευμένο μεταπτυχιακό, θα ασχοληθείτε και με Machine Learning όπως γράφετε, και θα επιλέξουν εσάς σε μια συνέντευξη αντί για τους υπόλοιπους υποψηφίους; Είναι σούπερ το να έχουμε στόχους και όνειρα αλλά να είναι ρεαλιστικά. Διαβάζω κάτι τέτοια νήματα και βγαίνω από τα ρούχα μου. Μήπως όλοι οι υπόλοιποι με σπουδές, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, ερευνητικές υποτροφίες - πρακτικές ασκήσεις, εργασιακή εμπειρία κλπ είναι οι χαζοί και κάποιοι άλλοι είναι οι έξυπνοι; Μην πιστεύετε τον κάθε παπατζή στο tiktok, instagram, linkedin που πουλάει ψέμα στο ευκολόπιστο κοινό. Σίγουρα ο TS δεν ξεκινάει με την πιο σωστή βάση από άποψη γνώσεων, αλλά προσωπικά έχω δουλέψει με "σπουδαγμένους" (γιατί εσύ το θέτεις έτσι) Προγραμματιστές με μεταπτυχιακα κλπ όπου δουλεύουν ως Seniors σε μεγάλες εταιρείες και η αντίληψη τους είναι πραγματικά για κλάματα. Απορρίπτουμε ολόκληρες συνεργασίες επειδή ο Senior της εκάστοτε εταιρείας νομίζει ότι γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει καν που του πάνε τα 4. Είναι τόσο μεγάλο το φάσμα ασχολείας με το προγραμματισμό που θα έλεγα απλά αστείο το τρόπο που απαξιώνεις κάποιον που δεν έχει σπουδάσει προγραμματισμό, ότι δεν έχει καμία ευκαιρία στο τομέα αυτό. (PS Δεν σου κάνω προσωπική επίθεση ανταλλαγή απόψεων κάνουμε, και αποτελεί την γνώμη μου) Aπλά πρέπει να κοιτάμε λίγο out of the box, τι συμβαίνει. - Είναι εύκολο να τα καταφέρει; Όχι είναι η απάντηση θέλει τεράστια προσπάθεια, απογοήτευση, κούραση, ειδικά αν θέλει να μπει ως εργαζόμενος κατευθείαν στην αγορά, ειδικά όταν δεν έχεις καμία επαφή με τον προγραμματισμό (γιατί έστω και basic λογική από 2-3 μαθήματα προγραμματισμού μέσα στην σχολή βοηθάει υπερβολικά συγκριτικά με το να ξεκινάς από το απόλυτο μηδέν). - Μπορεί να βιοποριστεί όμως ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει προγραμματισμό από αυτό; Ναι είναι η απάντηση , Project by project και με μια λογική "First Earn then Learn" (φυσικά μέχρι εκεί που νιώθει κάποιος ότι μπορεί να κολυμπήσει) , μπορεί αρχικά να βγάζει χαρτζιλίκι τους πρώτους 3-4 μήνες, και να καταλήξει full time απασχοληση σε λιγότερο από 12 μήνες ως Freelancer, εφόσον ασχολείται αποκλειστικά με αυτό καθημερινά, και μετά ναι μπορεί να μπει (αν θέλει) με μεγαλύτερη ευκολία να μπει στην αγορά εργασίας. Φυσικά αυτό που γράφω είναι υπερβολικά πιο δύσκολο από όσο ακούγεται , εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την προσωπικότητα του ανθρώπου και αν μπορεί να πάρει τέτοιο ρίσκο ή να διαχειριστεί τέτοια πίεση / άγχος. Θα το πρότεινα να το κάνει κάποιος; Σίγουρα όχι, αλλά δεν θα του έκοβα τα φτερά εφόσον αποφασίσει κάτι τέτοιο γιατί αν δει κάποιος ότι τον εξιτάρει ο προγραμματισμός ή έστω είναι πιο ενδιαφέρων από οτιδήποτε προηγούμενο έχει ασχοληθεί είναι το πιο σωστό starting point. - Διαφορετικά θεωρώ ότι το learning line για να πας κάπου σαν λίγο πιο κάτω από Junior (από άποψη γνώσεων) είναι 1,5-2,5 χρόνια όπως περιγράφει ο @Deus ex machina
listerstorm Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2023 14 λεπτά πριν, Billator είπε Είναι τόσο μεγάλο το φάσμα ασχολείας με το προγραμματισμό που θα έλεγα απλά αστείο το τρόπο που απαξιώνεις κάποιον που δεν έχει σπουδάσει προγραμματισμό, ότι δεν έχει καμία ευκαιρία στο τομέα αυτό. Δεν σπουδάζεις προγραμματισμό. Ένα εργαλείο είναι που έχει γίνει catch phrase. Όλοι οι αλγόριθμοι από ψευδοκώδικα ξεκινούν. Θετικές Επιστήμες - Πληροφορική - Επιστήμη Υπολογιστών σπουδάζεις. Αυτό σε φυτεύει στην γνώση και στην σκέψη, όχι το να μάθεις λίγο c ή python ή δεν ξέρω τι άλλο. Άντε και το έμαθες, για γράψε κώδικα για graph coloring να σε δω. Όσους ξέρω που είναι έτη φωτός μπροστά από εμένα τουλάχιστον έχουν σπουδάσει και με πολύ δυνατά βιογραφικά μάλιστα, όχι απλά "προγραμματισμός". 2
DrKo Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2023 16 ώρες πριν, listerstorm είπε Δεν σπουδάζεις προγραμματισμό. Ένα εργαλείο είναι που έχει γίνει catch phrase. Όλοι οι αλγόριθμοι από ψευδοκώδικα ξεκινούν. Θετικές Επιστήμες - Πληροφορική - Επιστήμη Υπολογιστών σπουδάζεις. Αυτό σε φυτεύει στην γνώση και στην σκέψη, όχι το να μάθεις λίγο c ή python ή δεν ξέρω τι άλλο. Άντε και το έμαθες, για γράψε κώδικα για graph coloring να σε δω. Όσους ξέρω που είναι έτη φωτός μπροστά από εμένα τουλάχιστον έχουν σπουδάσει και με πολύ δυνατά βιογραφικά μάλιστα, όχι απλά "προγραμματισμός". Ξεπερνώντας το αστείο που έκανα στην αρχή (δεν νομίζω ότι έγινε αντιληπτό), μια χαρά σπουδάζεις προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός, τουλάχιστον όπως νοείται στην πιάτσα στην Ελλάδα, έχει πρακτικά ζητήματα που δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος που επιλέγει το Computer Science. Και δεν μπορεί να τα τα γνωρίζει αυτός που επιλέγει το CS όχι γιατί δεν έχει τις δυνατότητες, αλλά γιατί η μέρα έχει 24 ώρες και η εβδομάδα 7 ημέρες. Αυτό που υπάρχει παρανόηση είναι τι τελικά μαθαίνει κάποιος που σπουδάζει προγραμματισμό (όπως και πού τον μαθαίνει, που σίγουρα δεν είναι στο πανεπιστήμιο) και που μπαίνει η λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ του μαθαίνω μία τεχνική εξειδίκευση και του μαθαίνω μία επιστήμη. Είναι τεχνική εξειδίκευση το να είσαι προγραμματιστής. Είναι επιστήμη το CS. Κάθε τι έχει τα δικά του καλά, κακά, και challenges.
listerstorm Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, DrKo είπε Ξεπερνώντας το αστείο που έκανα στην αρχή (δεν νομίζω ότι έγινε αντιληπτό). Κανείς δεν το κατάλαβε. Και αναρωτιέμαι γιατί. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει.
rain-man Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2023 Η πληροφορική όπως διδάσκεται στα πανεπίστημια προέκυψε ως παρακλάδι των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες σχολές που λένε ότι διδάσκουν πληροφορική, γενικά όμως η ουσιαστική διαφορά μεταξύ ενός τεχνίτη (λογισμικού, χτίστη, υδραυλικού κτλ) και ενός μηχανικού/επιστήμονα είναι η μαθηματική θεμελίωση και η δυνατότητα αφομοίωσης και παραγωγής νέας γνώσης. Η java, το excel, το μυστρί και το κατσαβίδι είναι εργαλεία που ασχολούνται οι τεχνίτες, η μελέτη ενός συστήματος είναι δουλειά μηχανικού. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα