MidnightCoder Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 Καλησπέρα σε όλους! Χρειάζομαι να κάνω έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό έτσι ώστε να δικαιολογήσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σε εταιρεία που έχει έδρα Αμερική. Tα κέρδη μου σε μικτά θα είναι περίπου στα 40.000€. Εγώ επίσης έχω άλλα 15.000€ έσοδα από αλλές δραστηριότητες. Οπότε δε με συμφέρει η ατομική επιχείρηση καθώς θα φορολογούμαι με 44%. Άρα ψάχνω για μια πιο οικονομική λύση. Κάποιοι χρήστες μου πρότειναν να τσεκάρω πλατφόρμες όπως το Winglio ή το Xolo.io που μου φαίνεται πιο ελκυστικό. Για όσους δεν γνωρίζουν to Xolo, είναι πλατφόρμα η οποία σου δίνει τη δυνατότητα είτε να 'νοικιάσεις' επιχείρηση και να κόβεις τιμολόγια μέσα από αυτή (Xolo Go) ή στην περίπτωση του Xolo Leap μπορείς και να ανοίξεις δική σου επιχείρηση αν έχεις e-Residency στην Εσθονία με την αντίστοιχη φορολογία της χώρας φυσικά. Ήθελα να ρωτήσω πρώτα από όλα πως φορολογείται το εισόδημα σε κάθε περίπτωση. Με το xolo go νομίζω θα φορολογηθώ με βάση το παγκόσμιο ατομικό εισόδημα άρα πάλι ίσως με ποιάνει το 44% ενώ με το leap θα φορολογηθώ στην Εσθονία οπότε θα πληρώσω το φόρο μερίσματος 20%. Αν πάω με το leap, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να φορολογηθεί ξανά το ποσό σωστά; Ποιες τράπεζες βολεύουν καλύτερα για αυτή τη δουλειά, ξέρω πχ οτι μπορώ να τραβαω τα λεφτά στη Revolut αλλά αν δε δεχτούν το τιμολόγιο της xolo μπορεί να μου κλείσουν το λογαρισμό; Οσοι χρησιμοποιούν τη wise, τη διαφορά εχεί; Ρωτάω εδώ καθώς κανένας λογιστής τουλάχιστον με όσους έχω μιλήσει δεν ξέρει για αυτές τις πλατφόρμες ούτε για τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδας. Εδώ έχουμε κάποιον ο οποίος να χρησιμοποιεί το Xolo, και ίσως να έχει και e-residency για να μου πει περισσότερα; Θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε συμβουλή του. Σας ευχαριστώ!
sdikr Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Για να φορολογηθείς Εσθονία, θα πρέπει να είσαι στην εφορία Εσθονίας, εσύ δεν είσαι Το xolo σου λέει Quote Xolo currently assumes that your Estonian Xolo Leap company will be an Estonian tax resident and will provide you with the necessary tax compliance and reporting in Estonia. f during the lifetime of the company, it turns out that your company will be a tax resident in your home country (e.g. Germany), then the tax reporting and compliance in your home country will be your responsibility. Unfortunately, at this time, Xolo Leap is not able to support you with tax compliance and reporting in your home country. You need to consult a tax expert in your country for that. Δεν ξέρω αν η Εσθονία είναι στο σύστημα αποφυγής διπλής φορολογίας Αλλά αν είναι τότε αν σε χρεώσουν εκείνοι παραπάνω απο το 44% που έχουμε εδώ, δεν πληρώνεις τίποτα, αν σε χρεώσουν λιγότερο τότε θα πληρώσεις και εδώ Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου 2023 από sdikr
MidnightCoder Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Αν δω ότι συμφέρει θα κανω αιτηση για e-residence στην Εσθονια. Ναι πρεπει να καλυπτομαι απο τη διπλη φορολογια αλλα θα το τσεκαρω παλι να ειμαι σιγουρος. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου 2023 από MidnightCoder
sdikr Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2023 1 hour ago, MidnightCoder said: Αν δω ότι συμφέρει θα κανω αιτηση για e-residence στην Εσθονια. Ναι πρεπει να καλυπτομαι απο τη διπλη φορολογια αλλα θα το τσεκαρω παλι να ειμαι σιγουρος. Quote E-Residency does not affect your personal tax residency. There are a variety of aspects to consider to determine where your company needs to pay taxes, when running a cross-border business. Read more. Βλέπω ακόμα πως εκεί λένε πως ο φόρος είναι 20%, όποτε θα σε χρεώσει και εδώ η δικιά μας εφορία το υπόλοιπο
ProponitisTouKanape Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Πάντως δε θα φορολογείσαι για όλο το ποσό με 44%, η φορολογία ξεκινάει με 9% ενώ θα μπορείς να δικαιολογείς και ορισμένα έξοδα. Επίσης αν δε ζεις τελείως off the grid, μόνο με ξένη φορολογική έδρα δε θα έχεις θέμα έτσι κι αλλιώς με την ελληνική εφορία; Πως θα δικαιολογείς ενοίκιο, αυτοκίνητο κλπ;
MidnightCoder Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, ProponitisTouKanape είπε Πάντως δε θα φορολογείσαι για όλο το ποσό με 44%, η φορολογία ξεκινάει με 9% ενώ θα μπορείς να δικαιολογείς και ορισμένα έξοδα. Επίσης αν δε ζεις τελείως off the grid, μόνο με ξένη φορολογική έδρα δε θα έχεις θέμα έτσι κι αλλιώς με την ελληνική εφορία; Πως θα δικαιολογείς ενοίκιο, αυτοκίνητο κλπ; Το ξερω οτι δε θα φορολογουμαι για ολο το ποσο, εχω δει την κλιμακα. Αλλα και παλι δε συμφερει, ακομα και το 36% ειναι υπερβολικο! Οπως ειπα εχω και εσοδα απο αλλες δραστηριοτητες τα οποια δηλωνω κανονικα στην Ελλαδα. Απο οσο ξερω παντως τουλαχιστον για Βουλγαρια πχ, οσοι εχουν εκει εταιρεια παιρνουν ενα χαρτι απο το λογιστη τους πως ειχαν εισοδημα και εχει φορολογηθει και το καταθετουν στην κανονικα στην εφορια. Aν οντως ισχυει θα δικαιολογει ολα μου τα εξοδα. Επεξ/σία 30 Σεπτεμβρίου 2023 από MidnightCoder
geo9419 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Στην Εσθονία ο φόρος ειναι 20% επί των διανεμημένων κερδών (μέρισμα) και οχι επι των καθαρών κερδών. Εαν εχεις 50.000 εταιρικό κέρδος αλλά τραβήξεις από τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό για προσωπική χρήση (μέρισμα) 20.000 ευρώ θα φορολογηθείς μόνο 4.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 30.000 ευρω θα πρεπει να ειναι στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και δεν φορολογούνται. Διπλή φορολογία δεν υπαρχει γιατι ειναι μελος της Ε.Ε. 1
MidnightCoder Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 29 λεπτά πριν, geo9419 είπε Στην Εσθονία ο φόρος ειναι 20% επί των διανεμημένων κερδών (μέρισμα) και οχι επι των καθαρών κερδών. Εαν εχεις 50.000 εταιρικό κέρδος αλλά τραβήξεις από τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό για προσωπική χρήση (μέρισμα) 20.000 ευρώ θα φορολογηθείς μόνο 4.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 30.000 ευρω θα πρεπει να ειναι στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και δεν φορολογούνται. Διπλή φορολογία δεν υπαρχει γιατι ειναι μελος της Ε.Ε. Μια χαρα μου ακουγεται. Παντως δε βλεπω το λογο να αφησεις τα λεφτα στον εταιρικο λογαριασμο, ουτως ή αλλως καποια στιγμη θα πρεπει να τα τραβηξεις. Τα λογιστικα σου εχει νοημα να πληρωνεις απο εκει ή αν μπορεις να αγοραζεις εξοπλισμο και να τον χρεωνεις στον εταιρικο. Εξοδα της επιχειρησης οπως ενοικιο, ρευμα, ιντερνετ που μπορεις να τα δηλωσεις σε ατομικη επιχειρηση, σε εταιρεια της Εσθονιας λογικα δεν μπορεις ετσι;
geo9419 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Εγω χρησιμοποιώ το Go και οχι το Leap και περνάω συγκεκριμένα έξοδα οπως αγορές σε ηλεκτρονικές συσκευές κτλ που αναφέρουν στο site οτι επιτρέπονται. Το leap ειναι ξεχωριστή οικονομική οντότητα και ανάλογα το ειδος της επιχειρησης καποια θα επιτρέπονται σαν έξοδα και κάποια όχι. Προσφέρουν και λογιστικές υπηρεσίες οποτε μπορείς να τους ρωτήσεις τι μπορείς να περάσεις αλλά δεν θα ξέρουν τίποτα για Ελλάδα συγκεκριμένα οπότε θα πρεπει να ρωτήσεις και Έλληνες λογιστές.
tasanton Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Νομίζω ότι πας να μπλέξεις χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να είναι σίγουρο και να αξίζει τον κόπο. Ο τζίρος είναι μικρός.
sdikr Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 1 hour ago, geo9419 said: Στην Εσθονία ο φόρος ειναι 20% επί των διανεμημένων κερδών (μέρισμα) και οχι επι των καθαρών κερδών. Εαν εχεις 50.000 εταιρικό κέρδος αλλά τραβήξεις από τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό για προσωπική χρήση (μέρισμα) 20.000 ευρώ θα φορολογηθείς μόνο 4.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 30.000 ευρω θα πρεπει να ειναι στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και δεν φορολογούνται. Διπλή φορολογία δεν υπαρχει γιατι ειναι μελος της Ε.Ε. Θέλει συμφωνια και υπάρχει συμφωνία. Αν η φορολογία εκεί ειναι μικρότερη απο ότι εδώ, εδώ θα πληρώσει το υπόλοιπο https://www.fin.ee/en/double-taxation-agreements https://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/double-taxation/index_el.htm Quote Ευτυχώς, όμως, οι περισσότερες χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες σχετικά με τη διπλή φορολόγηση . Οι συμφωνίες αυτές συνήθως σας απαλλάσσουν από τη διπλή φορολόγηση: πολλές διμερείς φορολογικές συμφωνίες ορίζουν ότι το ποσό του φόρου που καταβάλατε στη χώρα απασχόλησής σας συμψηφίζεται με τον φόρο που οφείλετε στη χώρα διαμονής σας σε άλλες περιπτώσεις, το εισόδημα που αποκτάτε στη χώρα απασχόλησής σας φορολογείται μόνο στη χώρα αυτή και απαλλάσσεται από τη φορολογία στη χώρα διαμονής σας
MidnightCoder Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, geo9419 είπε Εγω χρησιμοποιώ το Go και οχι το Leap και περνάω συγκεκριμένα έξοδα οπως αγορές σε ηλεκτρονικές συσκευές κτλ που αναφέρουν στο site οτι επιτρέπονται. Το leap ειναι ξεχωριστή οικονομική οντότητα και ανάλογα το ειδος της επιχειρησης καποια θα επιτρέπονται σαν έξοδα και κάποια όχι. Προσφέρουν και λογιστικές υπηρεσίες οποτε μπορείς να τους ρωτήσεις τι μπορείς να περάσεις αλλά δεν θα ξέρουν τίποτα για Ελλάδα συγκεκριμένα οπότε θα πρεπει να ρωτήσεις και Έλληνες λογιστές. Κανενας δεν ξερει τιποτα απο αυτα στο εγγυούμαι, οι δικοι μας λογιστες ξερουν μονο ΑΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΙΚΕ 1 ώρα πριν, tasanton είπε Νομίζω ότι πας να μπλέξεις χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να είναι σίγουρο και να αξίζει τον κόπο. Ο τζίρος είναι μικρός. Οπως τα εχω υπολογισει εγω βλεπω οτι γλυτωνω μερικα χιλιαρικα. Και δεν εχω υπολογισει καθολου την προκαταβολη φορου που μπορει να φτανει και το 80% αναλογα την εταιρεια που θα κανω τελικα.
sdikr Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 1 hour ago, MidnightCoder said: Κανενας δεν ξερει τιποτα απο αυτα στο εγγυούμαι, οι δικοι μας λογιστες ξερουν μονο ΑΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΙΚΕ Οπως τα εχω υπολογισει εγω βλεπω οτι γλυτωνω μερικα χιλιαρικα. Και δεν εχω υπολογισει καθολου την προκαταβολη φορου που μπορει να φτανει και το 80% αναλογα την εταιρεια που θα κανω τελικα. Ναι αλλά πρόσεξε, μην βρεθείς μετά να χρωστάς ελληνική εφορία μερικές δεκάδες χιλιάρικα
macrun Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Σε παρόμοια περίπτωση με την δική σου επέλεξα ΙΚΕ (με 22% φορολογία και 5% στο μέρισμα), λογαριασμούς σε EUR/USD σε Revolut και EUR σε ελληνική τράπεζα. Είχα ψάξει και για Εσθονία και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τις πλατφόρμες που λες. Ψάξτα, στο τέλος της ημέρας θα δεις ότι σε συμφέρει ΙΚΕ. Αυτά με την προϋπόθεση ότι θες να μείνεις Ελλάδα. * Το Revolut το θες για να κανεις USD -> EUR χωρίς προμήθεια, πάρε business πακέτο με 25 το μήνα. * Το Wise ειναι εναλλακτικό του Revolut για την δουλειά που το θες, δεν ξέρω αν έχουν ανοιχτό πλεον να κάνεις business account. Επεξ/σία 30 Σεπτεμβρίου 2023 από macrun
MidnightCoder Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, macrun είπε Σε παρόμοια περίπτωση με την δική σου επέλεξα ΙΚΕ (με 22% φορολογία και 5% στο μέρισμα), λογαριασμούς σε EUR/USD σε Revolut και EUR σε ελληνική τράπεζα. Είχα ψάξει και για Εσθονία και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τις πλατφόρμες που λες. Ψάξτα, στο τέλος της ημέρας θα δεις ότι σε συμφέρει ΙΚΕ. Αυτά με την προϋπόθεση ότι θες να μείνεις Ελλάδα. * Το Revolut το θες για να κανεις USD -> EUR χωρίς προμήθεια, πάρε business πακέτο με 25 το μήνα. * Το Wise ειναι εναλλακτικό του Revolut για την δουλειά που το θες, δεν ξέρω αν έχουν ανοιχτό πλεον να κάνεις business account. Σε ευρω θα πληρωνομαι, δεν θα χρειαζεται μετατροπη το ποσο. Το revolut η το wise μπορει να τα χρησιμοποιησω μεχρι να ανοιξω τελικα εταιρεια αν πληρωθω απο το xolo. Γιατι επελεξες ΙΚΕ; Απο οσα ειχα δει εγω συμφερε μονο στην περιπτωση που δεν μπορεις να βρεις 2ο ατομο για ΕΕ. Απο οσο ξερω παντως στην Ικε ξερω οτι γινεται να πληρωθεις ειτε με μισθο ειτε με μερισματα σωστα; Τα μερισματα εχουν φορο 5%. Οταν πληρωνεσαι με μισθο τι ισχυει;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα