Προς το περιεχόμενο

H Apple κυκλοφόρησε την έκδοση macOS 14 Sonoma

epinki

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο και αυτή η major version του macOS είναι διαθέσιμη μέσω του Sofrware Update αλλά σαν ένα update, αντί σαν ένα full upgrade ως συνήθως μέχρι την έκδοση 13 Ventura.

Κατά συνέπεια  αν το Mac σας τρέχει την τελευταία έκδοση του Ventura δεν θα κατεβεί το πλήρες Install macOS Sonoma app, αλλά θα ακολουθήσει κατ’ ευθείαν η διαδικασία του update. Συνιστάται προσοχή!.

To update download είναι περίπου 7.7 GB για M-Series Macs και 5.0 GB για Intel Macs.

Πάντως το πλήρες Install macOS Sonoma app είναι διαθέσιμο στο App Store και έχει βάρος 12.1 GB.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Θελω να κανω καθαρη εγκατασταση αλλα δεν ξερω αν το σωστο ειναι να περιμενω μερικα update. Δεν καθησα να διαβασω καπου σε forums αν ειναι οντως ετοιμο χωρις να εχω καποιο προβλημα. Eχω mac mini m1 και τρεχεω Ventura.

26 λεπτά πριν, fearless είπε

Θελω να κανω καθαρη εγκατασταση αλλα δεν ξερω αν το σωστο ειναι να περιμενω μερικα update. Δεν καθησα να διαβασω καπου σε forums αν ειναι οντως ετοιμο χωρις να εχω καποιο προβλημα. Eχω mac mini m1 και τρεχεω Ventura.

Συμβαίνει να έχουμε τα ίδια μηχανήματα, όπου μετά από 1-2 εβδομάδες θα προχωρήσω σε update.

Όσο αφορά στο ερώτημα σου για Clean Install, με δεδομένες τις αυτοματοποιημένες ρουτίνες αυτοσυντήρησης του macOS αλλά και όσα αναφέρονται πιο κάτω, το Clean Install για “φρεσκάρισμα” του συστήματος δείχνει κατά την γνώμη μου να είναι πλέον χάσιμο χρόνου.

Στα Apple Silicon Macs (M1) έχει υιοθετηθεί ένα μοντέλο όπου το boot process πρέπει να ξεκινήσει υποχρεωτικά από τον εσωτερικό SSD. Το σύστημα δηλαδή έχει μετακινηθεί από ένα ευμετάβλητο τμήμα του δίσκου εκκίνησης σε ένα σφραγισμένο (sealed) snapshot. 

Από την version 11 Big Sur και μετά ότι αναφέρεται σαν “the system” δεν είναι μόνο ένα ξεχωριστό volume, αλλά είναι  κλειδωμένο και σφραγισμένο (sealed) σε ένα προσαρτημένο (mounted) snapshot που χρησιμοποιείται για boot στο σύστημα.  

Όσο η σφραγίδα (seal) του snapshot παραμένει άθικτη τίποτα δεν μπορεί να μεταβάλει το snapshot, ούτε το ίδιο το σύστημα. Η σφραγίδα δηλαδή διασφαλίζει ότι και το τελευταίο bit του συστήματος παραμένει ακριβώς το ίδιο όπως όταν πρώτο-εγκαταστάθηκε και ότι ταιριάζει απόλυτα με το πρωτότυπο Apple seal. 

Αυτό συνεπάγεται ότι το System Volume είναι προσβάσιμο μόνο στα macOS updates και upgrades. Ή -κατ’ ουσία- το System Volume δεν μπορεί πλέον να αλλοιωθεί από third party utilities ή από οτιδήποτε άλλο, της παρέμβασης από τον χρήστη περιλαμβανόμενης / αποκλειόμενης.

• Like 4

Σκεφτομαι να αφησω λιγο χρονο να περασει κα να κανω Clean. Δεν εχω αρχεια κτλ για Backup οποτε δεν με πειραζει. Το Clean install με την εντολη του τερματικου νομιζω γινεται ε; Θα ρωτισω αν εχω καμια απορια για την εγκατασταση απο usb γιατι δεν θυμαμαι καλα πως το κανουμε.

πριν αναβαθμίσετε διαβάστε αν τα προγράμματα που έχετε δουλεύουν σωστά. π.χ. η adobe δεν δούλεψε πότε σωστα με ventura και πάντα κάποιο update δημουργούσε πρόβλημα... και νόμιζα ότι το big sur ήταν χειρότερο 

Εκανα το update χτες. Ενα πραγμα φοβαμαι καθε φορα. Το read-write ntfs σε φλασακια. Αυτο συνηθως 'χαλαγε' μετα απο major os updates. Ευτυχως ομως, το παλιο-καλο tuxera ntfs, συνεχιζει να παιζει.

Θα ηταν χρησιμο, περα απο τυχον εφετζιδικες αλλαγες, να δουμε καπου μαζεμενα αν εχει κατι οντως αξιοσημειωτο η νεα εκδοση.

Αναβάθμισα και εγώ χθες και μπορώ να πω ότι so far τα πάντα λειτουργούν άψογα και πολύ καλύτερα απ' ότι με το προβληματικό Ventura.

Και επιτέλους έφτιαξαν την εναλλαγή των airpods από Mac σε iPhone η οποία πλέον λειτουργεί on the fly και απροβλημάτιστα.

• Like 3

Στις 29/9/2023 στις 9:39 ΠΜ, bill_viper είπε

Την πέρασα κι εγώ προχθές σε Mini M2. Πόσο σπαστικό όμως που δεν έχει ένα mass download button στα Wallpapers..!!

Είναι πραγματικά πολύ αργό, αλλά είναι 4k240 και αν τα κατεβάσεις όλα είναι 20gb +/- δεν αξίζει 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Finder/Go/Go to folder βάζεις /Library/Application Support/com.apple.idleassetsd/Customer/

Στον φάκελο 4KSDR240FPS ''μπαίνουν'' τα wallpapers, κάνεις μια προεπισκόπηση με το space στο καθένα και ... διαγράφεις.

Επεξ/σία από takislz
  • Like 1
  • Thanks 1

Στις 1/10/2023 στις 12:02 ΜΜ, M A T R I X είπε

Είναι πραγματικά πολύ αργό, αλλά είναι 4k240 και αν τα κατεβάσεις όλα είναι 20gb +/- δεν αξίζει 

LoL, τα κατέβασα όλα τελικά! 😇 Τα σπάνε, απλά!! Το transition από τη lock screen στη Home Screen είναι άντε γεια!! Ανέκαθεν ήταν μπροστά η Apple σε ότι αφορά animations και fluidity!!

• Like 1

Oops, και ότι μπήκα στα Cityscapes...

To καλό είναι ότι από το συγκεκριμένο path μπορείς να τα κάνεις copy και μετά paste οπουδήποτε για να μη τα ξανά κατεβάζεις.

Screenshot 2023-10-03 at 11.51.08.png

17 λεπτά πριν, bill_viper είπε

Oops, και ότι μπήκα στα Cityscapes...

To καλό είναι ότι από το συγκεκριμένο path μπορείς να τα κάνεις copy και μετά paste οπουδήποτε για να μη τα ξανά κατεβάζεις.

Screenshot 2023-10-03 at 11.51.08.png

Τόσα πολλά βγαίνει τελικά; Καλά ποτέ...εγώ κατέβασα 2-3 να έχω να αλλάζω, αλλά προς το παρόν έχω κολλήσει με το greenland evening

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...