Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα στο forum!

Είμαι σε επικοινωνία με μια εταιρία στο εξωτερικό ώστε να συνεργαστούμε επαγγελματικά. Ο τρόπος θα είναι να ανοίξω μια εταιρία (ατομική επιχείρηση ή ομόρρυθμη/εταιρόρρυθμη με συνάδελφο) και να παρέχω υπηρεσίες σε αυτούς βάσει ενός συμβολαίου.

Έχω δύο ερωτήματα:

1 - Ας πούμε ότι συμφωνούμε σε όλα και μου λένε "οκ προχωράμε με τη διαδικασία". Εγώ ζητάω π.χ. δύο εβδομάδες ώστε να δημιουργήσω την εταιρία. Φτιάχνω την εταιρία, επιστρέφω σε αυτούς να κάνουμε το συμβόλαιο και αυτοί μου ρίχνουν άκυρο τελικά!!! Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση? εγώ άνοιξα εταιρία, πλήρωσα προκαταβολή φόρου για το 1ο έτος και όλα τα υπόλοιπα και απλά μένω στο κενό? Υπάρχει κάποιος οποιοσδήποτε τρόπος να σιγουρέψω τη θέση μου ή να ελαχιστοποιήσω το ρίσκο?

Σίγουρα πολλοί εργάζεστε με το εξωτερικό με τον ίδιο τρόπο (ατομική επιχείρηση και contract κτλ). Όταν κάνατε αυτές τις διαδικασίες για το πρώτο συμβόλαιο τι κάνατε?

2 - Αυτή τη στιγμή, εργάζομαι σε μια εταιρία σαν μισθωτός και κανονικά ασφαλισμένος. Πρέπει να παραιτηθώ αναγκαστικά ώστε να δημιουργήσω την εταιρία? ή μπορώ να το κάνω και όσο εργάζομαι κανονικά? (έτσι ώστε αν η εταιρία στο εξωτερικό με ακυρώσει τελευταία στίγμη, απλα να κλείσω την εταιρία που άνοιξα και να συνεχίσω να εργάζομαι κανονικά.)

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,

Γιώργος

Δημοσ.

1)όχι,εμπόριο είναι και όλα συμβαίνουν,ίσως αν φτιάξετε ένα συμβόλαιο με ρήτρες κλπ

2) μπορείς να είσαι  μισθωτός και να έχεις και εταιρία.

Ρώτα λογιστή να σε κατατοπίσει.

  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν υπαρχει προκαταβολη φορου εφοσον δεν εχεις εσοδα. Το μονο εξοδο που θα εχεις αν ανοιξεις ατομικη επιχειρηση ειναι οι ασφαλιστικες σου εισφορες. Εφοσον ομως δουλευεις ως μισθωτος (αρα πληρωνεις ασφαλιστικες εισφορες ηδη) τοτε πρακτικα δε θα εχεις επιπλεον υποχρεωση ασφαλισης και ουσιαστικα το κοστος διατηρησης της ατομικης σου επιχειρησης θα ειναι μηδενικο. Μονο στην περιπτωση που μεινεις χωρις δουλεια, θα πρεπει τοτε να δινεις 148 ευρω το μηνα για την ασφαλιση σου, κατι που δεν ειναι απαραιτητα κακο, γιατι ετσι θα εχεις και ασφαλιση υγειας αλλα και ενσημα για συνταξη. Επομενως στο χειροτερο υποτιθεμενο σεναριο του να μη σε παρουν τελικα, δε διατρεχεις καποιον σημαντικο κινδυνο εαν ανοιξεις της Ατομικη Επιχειρηση. 

Αλλα για να εχεις επιπλεον διασφαλισεις, προτεινω να ξεκινησεις διαδικασιες μονο και εφοσον παρεις το επισημο offer απο την εταιρια, που τους δεσμευει και νομικα

Για το ανοιγμα της ατομικης θα χρειαστει να δωσεις καποια εφαπαξ εξοδα μια φορα, περιπου 70-150 ευρω συνολικα σε ΓΕΜΗ, επιμελητηριο, αμοιβη λογιστη, κλπ)

Επισης, δε χρειαζεται να βιαστεις για να ανοιξεις την ατομικη επιχειρηση. Δεδομενου οτι τα στοιχεια της θα ειναι ιδια με τα δικα σου ως φυσικο προσωπο, δηλαδη η επωνυμια και το ΑΦΜ θα ειναι τα δικα σου, μπορειτε να υπογραψετε το συμβολαιο, να ξεκινησεις να δουλευεις και τοτε να ξεκινησεις τη διαδικασια ανοιγματος. Ουτως η αλλως το πρωτο τιμολογιο θα κοπει εβδομαδες αργοτερα. 

Βασικα ο μεγαλυτερος σου κινδυνος ειναι να παραιτηθεις απο την τωρινη σου δουλεια και μετα να μεινεις ξεκρεμαστος και οχι τοσο το ανοιγμα της ατομικης. Για αυτο το λογο, παρε πρωτα το επισημο offer και μετα παραιτησου

Επεξ/σία από archer100
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...